ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:873/3191)

Makowo - jabłkowe ciasto! 117

podniebienia! Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto robi niesamowitą furorę ilekroć pojawi się na stole. Wypróbujcie bez wahania! Ten przepis na pewno znajdzie miejsce w Waszych sercach! Składniki na ciasto: 200g mielonego maku 6 jajek 300g cukru 250g masła w temp. pokojowej 6 łyżek kaszy manny 500g startych jabłek 1 łyżka kokosu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania(...)mannę, starte jabłka, proszek do pieczenia, kokos i dokładnie wymieszać mikserem. Osobno ubić białka jajek z drugą połową cukru. Sztywną pianę przenieść delikatnie drewnianą łyżką do masy makowo - jabłkowej i lekko wymieszać. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na formie. Piec w temp. 160 stopni Celsjusza ok. 40 minut. Składniki na polewę: 150g cukru pudru 150g margaryny

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto jogurtowe - ucierane z jagodami, malinami i ananasem 166

Bardzo delikatne i letnie ciasto z malinami, jagodami i ananasami. Połączenie tych owoców sprawia, że ciasto jest bardzo smaczne.  W zimie możemy wykorzystać mrożone owoce. Ciasto oraz kawę podałam na talerzyku z  New Hollins Gold PORCELANA BOGUCICE   350 g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 120 ml oleju 1,5 łyżeczki(...)ananasa z puszki Jajka ucieramy z cukrem na średnich obrotach. Dodajemy jogurt oraz przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dolewamy olej. Wszystko ucieramy na gładką masę (powinna mieć dość gęstą konsystencję). Ciasto przelewamy do foremki keksowej (12x23 cm). W ciasto wgniatamy maliny, jagody oraz pokrojone dwa krążki ananasa. Pozostałe dwa układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy

VioletoweKucharzenie
Zawijane ciasto drożdżowe z makiem 185

święta Bożego Narodzenia ;) Składniki: 1/2 kg mąki 2 jajka 70 gramów cukru 1 szklanka mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu 30 gramów margaryny (u mnie Kasia) 30 gramów świeżych drożdży 500 gramów masy makowej (u mnie kupna z rodzynkami i skórką pomarańczową) Margarynę roztopić i ostudzić Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku W misce wymieszać mąkę(...)placek i wyłożyć na niego porcję masy makowej. Ułożyć na masę drugi placek i wyłożyć na niego masę. Następnie trzeci, wyłożyć masę i przykryć całość czwartym plackiem Teraz najprzyjemniejsza część :) Na środku, np. kieliszkiem, zaznaczamy sobie środek ciasta Nożem dzielimy nasze ciasto na 12 części nie przecinając na środku naszego kółeczka po kieliszku Łapiemy obiema rękami sąsiadujące trójkąty i skręcamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik jogurtowy z truskawkami 770

Sezon na truskawki trwa więc trzeba korzystać. Przygotowałam pyszny serniczek z truskawkami na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło pyszne ciasto w sam raz na upalne dni. składniki: 800 g gęstego jogurtu naturalnego ok 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 600 g truskawek 1 galaretka truskawkowa biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę truskawkową rozpuścić(...)Następnie wylać resztę jogurtowej masy i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Resztę truskawek zmiksować na mus, dodać tężejącą galaretkę. Truskawkowy mus wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały

Monia miesza i gotuje
KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKAMI (Z TWAROGU) 248

masy serowej i dobrze połączyć za pomocą miksera. Na końcu dodać pokrojone galaretki i delikatnie wymieszać wszystko łyżką. Dno formy do ciasta wyłożyć herbatnikami a boki podłużnymi biszkoptami. Do tak przygotowanej formy wylać masę sernikową, udekorować owocami i wstawić do lodówki na około 4-5 godzin.  P/S Tutaj zdjęcie z serii: "Mamo zrobiłam Ci zdjęcie ciasta, wstawisz na zrób

Zrób to smacznie
Czekoladowe ciasto bez pieczenia, wegańskie, bez glutenu 226

Czekoladowe ciasto bez pieczenia Składniki - spód: 1 szklanka rodzynek 1 szklanka żurawiny pół szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki masła kokosowego Składniki - czekolada: 2 puszki mleka kokosowego (tylko stała część, w miarę możliwości:)) pół czekolady gorzkiej (nie miałam więcej :)) 3 łyżki kakao 1 łyżka wiórków kakaowca 1 łyżka masła  kokosowego agawa Wszystkie składniki na spód zblendowałam. Jeśli składniki(...)lodówki. W międzyczasie do garnka wrzuciłam masło kokosowe, mleko kokosowe, czekoladę, agawę, kakao, na sam koniec dodałam wiórki kakaowca. Wszystkie składniki podgrzałam, jednocześnie mieszając. Gotową masę wystudziłam i wyłożyłam na spód. Ciasto ponownie powędrowało do lodówki... w naszym przypadku na kilka godzin

nietadieta
Bezglutenowa tarta z kokosowo-arbuzową pianką 133

kokosowych, zmielonych migdałów, jajka, oleju kokosowego i miodu, zagniatamy ciasto, a następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wyklepiemy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut. Wyjmujemy tartę i odstawiamy do przestygnięcia.  Mleko kokosowe podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę i cukier kokosowy(...)cytryny. odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkładamy formę z tartą i masę kokosowo-arbuzową do lodówki. Masę mieszamy co 10 minut, bo arbuz lubi si rozwarstwiać. Gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy ją na ciasto i zostawiamy w lodówce, aż całkiem zgęstnieje. Posypujemy płatkami kokosa i ozdabiamy kwiatami.  Mam nadzieję, że będzie smakować

Quinoa Raz!
Szybkie ciasto biszkoptowe z jabłkami 5346

można skorzystać z przepisów na tzw. szybkie ciasto, ekspresowe ciasto czy ciasto w 5 minut. Dziś w tym temacie podam wam przepis na szybkie biszkoptowe ciasto z jabłkami . Składniki: ciasto: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - mały cukier waniliowy nadzienie: - 3 jabłka dodatki: - cukier(...)mnie forma do tarty) Przygotowanie: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno. Wtedy dodaję cukier i cukier waniliowy, i miksuję razem do uzyskania gładkiej błyszczącej masy. Dodaję powoli resztę składników na ciasto i mieszam je drewnianą łyżką. Jabłka przygotowuję wcześniej. Obieram je, dzielę na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Kroję każdą część na plasterki.  Ciasto przelewam do formy

Kuchnia co dnia
Ciasto makowe z orzechami i jabłkami 263

aromat migdałowy  sól - szczypta sezam - 1 łyżka kasza manna - 10 łyżek  jabłka - 700 g cukier puder -  200 g orzechy włoskie - 190 g cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach. Białka jaj oddzielić od żółtek. Margarynę pokroić na kawałki przełożyć do miski, dodać cukier puder, zmiksować. Do utartej(...)dodać jabłka , kaszę manną ,  proszek do pieczenia , oraz bakalie i aromat migdałowy, dokładnie robotem wymieszać. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno, przełożyć do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej  tłuszczem blachy  20x36 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop, przez ok 50- 55 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem (function

Kuchnia Danusi
Ekspresowe ciasto z truskawkami. 380

smakowało w podstawowej wersji, że zjedliśmy jeszcze ciepłe. Naprawdę jest warte polecenia, więc jeśli macie truskawki i ogromna ochotę na soczyste, słodkie ciasto, rozgrzewajcie piekarnik :) Składniki na ekspresowe ciasto z truskawkami:  na formę o średnicy 28 cm 500 g średnich truskawek (umytych, osuszonych i obranych) 1 małe jajko 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki(...)wbijamy do miski i ubijamy mątewką z cukrem (1-2 minuty). Do puszystej masy dolewamy mleko, olej, przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wprost do masy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy, a na wierzchu ściśle układamy truskawki (mają się niemalże stykać). Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut, ma być jasne

Rozpustne gotowanie
Kruche z budyniową pianką 134

Kruche z budyniową pianką i borówkami  składniki na ciasto; 3 szkl mąki tortowej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy Dr .Oetkera 8 g 5 żółtek 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżeczki proszku pianka; 6 białek 1/2 szkl cukru pudru 2 budynie waniliowe Winiary 35 g 1/2 szkl oleju(...)borówki amerykańskiej Blaszka o wym 30/ 30 Wykonanie; Do miski wsypać mąkę z proszkiem , dodać żółtka cukier , cukier waniliowy i margarynę. Wszystko wymieszać mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna mam być trochę większa. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Wykonanie pianki ; Białka ubić

Sama słodycz i szczypta chili
Maślankowe ciasto z agrestem 151

cukier miksować na najwyższych obrotach przez ok.5 minut. Olej połączyć z maślanką, zmiksować dodać do masy żółtkowej, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, mieszać na najniższych obrotach. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Agrest przebrać, opłukać, osączyć. Posypać agrestem ciasto maślankowe. Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier i wiórki kokosowe, rozetrzeć na kruszonkę. Kruszonką posypać owoce

Kuchnia Danusi
Babeczki marchewkowe z kremem 174

mascarpone do bitej śmietany, a okazuje się, że to doskonały pomysł. Mascarpone doskonale "usztywnia" śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :). Babeczki marchewkowe z kremem cynamonowym Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka 2 łyżki(...)Krem4 łyżki serka mascarpone w temperaturze pokojowej350 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru1 łyżka cynamonuDo dekoracjikolorowa posypka cukrowakoraliki cukrowekakaoWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki do muffinek lub silikonowe foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, ustawiamy je na blaszce

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan 170

mokrymi składnikami, dodajemy skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 30 minut, do suchego patyczka.  Ciasto wyjmujemy z piekarnika i z formy(...)studzimy wraz z papierem na kratce. W międzyczasie szykujemy polewę: w misce miksujemy masło, następnie dodajemy cukier i znowu miksujemy, aż masa będzie puszysta, a na koniec dodajemy serek i ponownie wszystko miksujemy.  Zimne ciasto smarujemy polewą i dekorujemy orzechami

Kulinarne przygody Gatity