ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:864/3191)

SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 227

miksera, ale można także zagnieść ciasto ręcznie.W razie potrzeby dodać 1-3 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Ciastem wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wygnieść spód i odstawić blaszkę do lodówki. Masa makowa: - 250g suchego mielonego maku - 250g (ml) wrzącej wody - 2 jajka (osobno białka i zółtka) - 62g masła - 100g powideł - 1/2 szklanki ksylitolu(...)serową, wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę do lekkiego przyrumienienia sernika ok.60 minut, na programie góra-dół. Przy większej ilości masy serowej, czas należy wydłużyć ok. 5-10 minut. Ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Schłodzone ciasto można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem, lub tak jak u nas polukrować lukrem marcepanowym z pudru

Smaczne Zdrowe
Mrowisko - przysmak z Podlasia ("faworki" z miodem, makiem i rodzynkami) 154

/margaryny 1 łyżka cukru 120-150g miodu Dodatkowo: rodzynki (u mnie również miechunka) mak Ponadto: olej do smażenia (u mnie rzepakowy Woj-Len ) Przygotować ciasto. Jajka z solą i rumem ubić na puszystą masę.  Następie nie przerywając mieszania - stopniowo dodać przesianą mąkę. W chwili, gdy miksowanie będzie już niemożliwe - ciasto wyrobić ręcznie - do momentu, aż przestanie lepić się

Di gotuje
Krucho Drożdżowe Koperty Z Serem 240

stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Przygotowujemy teraz nadzienie. Serek mieszamy na gładką masę z cukrem pudrem, skórka z pomarańczy i żółtkiem. Na koniec dodajemy małą garstkę rodzynek. 4. Ciasto wałkuje na grubość 3-4 mm i kroje na kwadraty

Gotowanie...to proste !
Szybkie pączusie 137

łyżki octu olej do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, dodajemy ocet, jajka i serek. Wyrabiamy na jednolitą masę.  Na rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto wielkości orzech włoskiego.  Smażymy na złoty kolor z obu stron.  Odsączamy z tłuszczu.  Zimne posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego

Z notatnika
Placki kartoflane - tradycyjne danie woj. Śląskiego 399

szczyptę soli, cukru i proszku do pieczenia, dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i stopniowo mąkę ziemniaczaną. Mąki ziemniaczanej powinno się dodać tyle by gotowe ciasto na placki nie było za lejne. Tak przygotowaną masę nakładać na rozgrzany na patelni olej i smażyć z obu stron do zarumienienia (ja nakładam ciasto i lekko je rozsmarowuję, bo lubię cieńsze placki

Passions hobbies life
Placki ziemniaczane 209

szczyptę soli, cukru i proszku do pieczenia, dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i stopniowo mąkę ziemniaczaną. Mąki ziemniaczanej powinno się dodać tyle by gotowe ciasto na placki nie było za lejne. Tak przygotowaną masę nakładać na rozgrzany na patelni olej i smażyć z obu stron do zarumienienia (ja nakładam ciasto i lekko je rozsmarowuję, bo lubię cieńsze placki

Passions hobbies life
Szarlotka z musem z pieczonych kasztanów 163

Kasztanową Rapsodię St. Dalfour   i zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy większą część. Wykładamy nią formę do tarty wykładamy na nią masę jabłkową i obsypujemy porwanymi na kawałeczki (pokruszonymi) kawałkami ciasta z mniejszej części (jeśli ciasto jest mocno schłodzone można je zetrzeć na tarce). Pieczemy przez ok godzinę w temperaturze 165 stopni. Jeśli brzegi zaczną się

Kulinarne Inspiracje
Makowe bułki 148

sobą. Przygotowaną masę przełożyć na blat i wyrabiać około 10 minut. Masa musi być plastyczna i nie może kleić się do blatu. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dosypać odrobinę mąki.   Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość to podzielić ją na 2 części

Ugotować
bułki z nadzieniem pizzerki 237

dziurkę i wlewamy jajko ja nie wlałam całego zostawiłam trochę na dnie na posmarowanie na wierzch bułeczek. Dodajemy sól pieprz i cukier zarabiamy. Gdy już ciasto mamy wyrośnięte dodajemy drożdże i ponownie wyrabiamy. Wyrobioną masę obsypujemy trochę mąką przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30min. Takie ciasto dzielimy na pół i wałkujemy, wykrawamy szklanką "denka" naszych

Tanio szybko zdrowo
Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman 203

temperaturze pokojowej.ciasto właściweDo misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli i zaczynu. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników na postrzępioną masę. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą, zaczyn podzielić na mniejsze porcje i rozłożyć na cieście.  Mieszać na drugim stopniu prędkości przez 1,5 - 2 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski

Stare Gary
Sernik z malinami 241

święta To klasyczne połączenie malin i sera, sprawdzi się na każdą okazję. Jest pyszny, kremowy i zawsze się udaje. Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 130 g zimnego masła 2 żółtka Masa serowa: 1 kg. twarogu sernikowego 1 budyń śmietankowy bez cukru „Winiary” 1 szklanka cukru pudru 3 jajka Dodatkowo(...)papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i przelewamy na podpieczony spód. Na wierzch układamy maliny, całość posypujemy startą na tarce o dużych oczkach resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 1 godzinę. Smacznego Przepis bierze udział w Konkursie

Oryginalny smak
Ciasto Shrek 375

już chyba będzie stałym elementem bloga, że na weekend zostawiam Was z ciastem. Dzisiaj pyszne, orzeźwiające i pięknie zielone ciacho. Kto jeszcze nie robił to poleca, bo jest genialnie proste, a efektowne i idealne na upały za sprawą orzeźwiającej galaretki agrestowej. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić na puch(...)Ułożyć delicje. Schłodzić. Masa śmietanowa : * 2 kremówki po 200ml * 2 łyżeczki żelatyny * dodatkowo : 2 galaretki agrestowe Przygotowanie : Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Kremówkę ubić, dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretki rozpuścić. Najlepiej w dwóch szklankach wrzątku, przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę

Magiczne Życie Marty
Ananasowo-kokosowe ciasto bez pieczenia 232

pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Następnie przełożyć masę z ananasem. Kolejno ułożyć biszkopty podłużne. Namoczyć je sokiem z ananasów. Na koniec przełożyć pozostałą część masy bez ananasów i równomiernie rozsmarować. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i włożyć na kilka godzin do lodówki. ( Najlepiej na całą noc - Biszkopty zrobią się miękkie). Smacznego ! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie

Kulinarne przygody
Ciasteczkowy jabłecznik na kruchym spodzie kokosowym 323

godziny – w zależności od wielkości kostki. Pod koniec prażenia jabłek dodajemy duuużo cynamonu😉 I odstawiamy jabłka do ostygnięcia. Teraz bierzemy się za robienie ciasta – i tak jak lubię najbardziej – wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę😀 Wychodzi zwarte ciacho o plastelinowej konsystencji. Masę wsadzamy do zamrażalnika na 15 minut albo do lodówki na godzinę. Jak masa na spód nam się(...)ciacho w piekarniku jest już zarumienione, więc można je wyjąć i wylać na nie masę jabłkową. Teraz wystarczy wstawić całe ciacho do piekarnika nagrzanego do 150˚C i piec przez kolejne 20-25 minut. A potem czekać, aż ostygnie, i zajadać!😀 Najlepiej odstawić zimne już ciasto na noc do lodówki, żeby lepiej związało😉 Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Superprzekładaniec z jabłkami 186

pszennej 1 szklanka cukru 25 dag masła lub margaryny 2 jaja 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia.  Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i rozwałkowujemy je na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm). Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 3/4 litra wody 1 szklanka cukru 1 kg jabłek Na cieście układamy pokrojone jabłka. Budynie gotujemy na wodzie z cukrem(...)Białka ubijamy z cukrem, gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy do niej po jednym żółtku, a na koniec delikatnie, ale dokładnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną wykładamy na budyń i pieczemy ok 60 minut w 180 st. C   var widgetParams = "{ 'Id':'3b940883-a598-40e2-b857-57d1a46c0943','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams

Cynamonowe szczęście
Orzeszki 268

kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki kakao Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą dobrze wyrabiając ciasto. Z ciasta robimy niewielkie kulki, które pieczemy z specjalnej formie. Masa Mleko, margarynę, cukier, kakao rozpuszczamy w rondelku odstawiamy do przestudzenia. Po przestudzeniu wsypujemy mleko w proszku następnie wyrabiamy mikserem na jednolitą masę. Upieczone połówki orzeszków nadziewamy

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania