ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:896/3191)

CIASTO BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA 1677

Jednym CIASTEM BUDYNIOWYM Z BANANAMI już Was częstowałam ( i podobno bardzo smakowało ) , dlatego dziś mam dla Was kolejna porcję przyrządzoną w troszkę inny sposób.Ciasto oczywiście

Ostra na Słodko
Napoleonka 355

Kolejny niesamowity przepis ze starego zeszytu cioci Basi ( tak samo jak CYTRYNOWY CAŁUSEK ) znany w rodzinie od lat!Napoleonki choć królują w cukierniach do tej się

Ostra na Słodko
Pszenne placki z jalapeno i chili 224

użyłam misy od robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać jogurt i sól i ponownie wymieszać. Z powstałej masy, na oprószonej mąką stolnicy, wyrobić ciasto (ja do mieszania i wyrabiania ciasta użyłam robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego).Wyrobione ciasto podzielić na 4 części.Każdą część ciasta rozwałkować na okrągłe placki

Gospodyni Miejska
Chrupiące gofry z bitą śmietaną i truskawkami 244

masę.Do ubitej masy jajecznej, stale miksując, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, wodę i olej. Miksować, aż do połączenia wszystkich składników i uzyskania masy o konsystencji kwaśnej śmietany.Porcje ciasta wylewać na dobrze rozgrzaną i posmarowaną odrobiną oleju gofrownicę i piec przez 5 minut, nie otwierając przed upływem tego czasu pokrywy gofrownicy.Śmietanę ubić.Truskawki pokroić

Gospodyni Miejska
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 246

owsiane do ozdobienia (można pominąć) SPOSÓB WYKONANIA :- w misce mieszam mąkę z solą, cukrem, drożdżami po czym powoli dodaję wodę plus oliwę, wyrabiam na jednolitą masę ok 8-10 minut- kiedy ciasto będzie lśniące i sprężyste i nie będzie się nam już kleiło do rąk wkładamy do miski posypujemy odrobiną mąki przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę aby podwoiło

Basia w kuchni
728. Czasami mam ochotę na... 188

smażeniaPłatki zalać wieczorem wrzątkiem i wstawić do lodówki.Szpinak drobno posiekać. Do płatków dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło. Wyłożyć 1/2 masy, położyć ser kupkami, przykryć resztą ciasta. Smażyć na małym ogniu, pod przykrywką. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę

More food, love and dreams
Wspomnienie lata 207

tęskni za latem? Zachęcam do przygotowania ciasta, które będzie wspomnieniem lata. Delikatna masa truskawkowa otoczona puszystym biszkoptem, a do tego filiżanka aromatycznej kawy.  Składniki na biszkopt: 5 jajek1,5 szklanki maki1,5 szklanki cukrupół łyżeczki proszku do pieczeniaOddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem

Salonik smaków
Ciasteczka kokosowe 238

mlekiem skondensowanym i ekstraktem (lub aromatem) waniliowym.W drugiej misce za pomocą miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.Łączymy ubitą pianę z białek z masą kokosową delikatnie mieszając łyżką. Wykładamy ciasto za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odległości 3 cm od siebie.Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy

W kuchni Katie
Pierniczki a'la Katarzynki 177

podgrzać i przestudzić. Do zimnego miodu dodać przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko. Dokładnie wymieszać. Do miski odmierzyć mąkę, dodać proszek i wymieszać. Do mąki dodać masę miodową oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, podsypać mąką, wyłożyć przygotowane ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać ciastka. Przed wstawieniem ciastek do piekarnika pędzlujemy je z wierzchu wodą

kulinarnyswiatdomi
Orkiszove Biove 168

mlekiem z rozpuszczonymi w niej drożdżami, oraz z oliwą, mieszaj do uzyskania jednolitej masy.Dodaj sól, mieszaj dalej dodając powoli pozostałą część mąki. Po uzyskaniu jednolitej masy wyrabiaj około 10 minut. Jeśli ciasto ma zbyt mało płynów, możesz je spryskać delikatnie mlekiem lub wodą.Podziel ciasto na dwie równe części, przykryj ściereczką, a następnie miską i pozwól wyrastać około 20 minut.Ka

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik litewski 214

dodawaj naprzemian to mąkę, to maślankę (lub kefir). Możesz już włączyć piekarnik, aby się powoli nagrzewał. Dodaj bakalie, przemieszaj kopyścią, aby bakalie równomiernie rozłożyły sie w masie. Przełóż do natłuszczonej blachy. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury 180 °C, piecz około 80 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest już mokre. Jeśli będziesz piec w keksówkach, czas pieczenia

Grahamka, weka i kajzerka
POŻYWNA KOPERKOWA Z PULPETAMI 204

momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną, sól i pieprz i majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie dość sztywne dodajemy do masy 2 łyżki wody. Z wyrobionej masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie klopsiki. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je na talerz a na wrzątek wrzucamy uformowane pulpety oraz pokrojone

Walijskie Pichcenie
Babeczki pomarańczowo-marchewkowe z owocami 163

pomarańczy dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki. Nakładamy po 2 łyżki ciasta i na środku układamy po łyżce owoców. Przykrywamy je jeszcze dwoma łyżkami ciasta. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback

Mienta blog
Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami 190

bitej śmietany. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i drobno pokroić. Dodać do śmietany i dokładnie wymieszać. Ciasto delikatnie rozwinąć. Posmarować je śmietanową masą i zwinąć ponownie w roladę. Wstawić do lodówki do schłodzenia, przed podaniem posypać cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
Świąteczne gwiazdki pierniczki 414

chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania