ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:899/3191)

KAWOWE DELICJE 152

łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem,dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Tak przygotowane ciasto wylać na biszkopt posypany mieloną kawą. Piec ok 30-40 min 1 180 st C. Masa:   1 kostka masła ok 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru  3 łyżki kakao 1 łyżka sypanej kawy 3 żółtka dwie paczki(...)zmiksować. Zrobić napar z 3 łyżeczek kawy- zalać ją w niewielkiej ilości przegotowanej kawy. Gdy wystygnie dodać spirytus bądź inny alkohol. Gdy ciasto jest już gotowe i zimne dokładnie nasączyć przygotowanym naparem z kawy. Następnie wyłożyć gotową masę,nasączone delicje ( biszkopciki) kłaść na masę stroną z czekoladą do dołu. Wierzch zalać tężejącą galaretką.    Ogromnie się cieszę i dziękuję

Niespełnione zdolności kulinarne
ciasto a’la 3 Bit bez pieczenia 1920

masła 2 budynie waniliowe 1/2 szkl cukru 330 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: starta czekolada na wierzch ciasta wykonanie: Dno formy (25 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładami warstwą herbatników. Masę krówkową podgrzewamy a następnie wylewamy na ciastka i przykrywamy warstwą herbatników. 2 szkl mleka zagotowujemy, do wrzącego mleka wlewamy budynie wymieszane z pozostałą częścią(...)mleka i cukrem. Gotujemy do zgęstnienia masy następnie dodajemy masło i gotujemy jeszcze przez ok 2 min. Lekko przestudzony krem wylewamy na herbatniki i przykrywamy go kolejną warstwą ciastek. Lekko dociskamy i odstawiamy do ostygnięcia a następnie najlepiej na noc wkładamy do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy startą czekoladą i podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto malinowo czekoladowe 152

pszennej typu 450, krem: 500 ml śmietany kremówki (30 – 36%), 150 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady polewa: 35 g masła, 75 g białej czekolady, Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać przecier owocowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo

królestwo garów
3 bit 217

innych chwila radości. Powiedziałabym nawet, że to ciasto jest fajne na wspólne gotowanie ze znajomymi ! ;) Łasuchów do wyjadania z miski nie zabraknie ;) Wszystkim maturzystom, życzę powodzenia w pozostałych egzaminach maturalnych ;) Składniki: 4 paczki śmietan fix 1 kostka masła 1l śmietanki 30% tabliczka mlecznej czekolady 12 paczek herbatników 1 puszka gotowej masy kajmakowej + łyżka masła 4 budynie śmietankowe 2 łyżki(...)łyżki gorącej wody i łyżkę masła - zmiksować (w ten sposób łatwiej można rozsmarować masę.        Ułożenie : - formę wykładamy herbatnikami, -masa kajmakowa - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana - herbatniki  Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej. Przed podaniem ciasto schłodzić

Garnkowe fanaberie
Ucierane ciasto z owocami i kruszonką 233

opakowanie cukru waniliowego 400 g malin (mogą być inne owoce) Składniki na kruszonkę: 250 g mąki pszennej 200 g margaryny 100 g cukru pudru Sposób wykonania ciasta: Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierać, dodać stopniowo po jednym całym jajku i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Sposób wykonania kruszonki: Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć

Na słodko lub wytrawnie
delikatny tort biszkoptowy z kremem śmietankowym 205

solą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.22-25 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 -40 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego(...)łyżek cukru pudru lub do smaku wykonanie: Śmietankę ubijamy na pół sztywno dodając stopniowo cukier puder. Serek rozmikowujemy. Dodajemy do niego śmietankę z cukrem i miksujemy, aż masa stanie się gęsta. dodatkowo: ok. 1/2 -1 słoiczka dżemu brzoskwiniowego 2 pomarańcze, obrane i pokrojone na mniejsze kawałeczki ok. 200-250 g podłużnych biszkoptów wstążka opcjonalnie dodatkowy krem do dekoracji wierzchu (zmiksowałam

Domowy Smak Jedzenia
Ranna rosa 354

łyżek wiórek kokosowych, 1 łyżeczka cukru waniliowego Masa śmietanowa: 400 g śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, Ponadto  kakao do posypania Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem, miksując dodajemy po jednym jajku oraz białko. Podczas miksowania dodajemy  na zmianę  śmietanę oraz  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao(...)drugiej części mleko, mieszamy ze sobą składniki. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia wylewamy najpierw jasne ciasto, następnie równomiernie rozprowadzamy na nim ciemne. Kulki kokosowe  Wszystkie składniki łączymy ze sobą, z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kulki wkładamy  na 30 min. do zamrażalnika. Schłodzone układamy na ciemnym cieście w rzędach, lekko je wciskając

kgwjanczewo
Leśny Mech – szpinakowe ciasto z kremem i granatem 988

greckiego Ilość dowolnego słodzidła (erytrol, ksylitol, słodzik, stewia, miód) do smaku 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1/3 szkl. gorącej wody Sposób przygotowania Ciasto: Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć na sitku. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Na koniec, dodajemy wolnym strumieniem olej. Dodajemy szpinak i mieszamy na wolnych(...)dłoniach lub widelcem. Przygotowujemy poncz do nasączania ciasta. Blaty nasączamy, przekładamy kremem. Posypujemy górę ciasta okruchami jednego blatu. Ozdabiamy pestkami owocami granatu. Przechowujemy w lodówce. Krem jogurtowy Jogurty o ile potrzeba, odcedzić. W gorącej wodzie rozpuścić całą galaretkę. Jogurty ze słodzikiem ubić na gładką masę. Dolać galaretkę. Wymieszać. Odstawić do stężenia do lodówki. Krem Śmietanowy Śmietanę ubijamy na sztywno

Mieszam w Garnku
Biszkopt z cytrynowym kremem 185

jednak ciasto bez galaretki, za to z pysznym kremem i jest jeszcze pianka! Przepis na to ciasto znalazłam na Bon Appetit Małgorzaty a biszkopt robiłam wedle Moich wypieków . Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki maki ziemniaczanej masa 100 g masła 2 szt. kisielu cytrynowego 1 szt. galaretki agrestowej 4 szt kiwi pianka(...)ciasta. Ciasto wlałam to tortownicy posmarowanej margaryną i mąką, i dałam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po ok 40 min sprawdziłam patyczkiem czy ciasto suche, jak tak biszkopt był gotowy do ostygnięcia. Masa – kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gotowego już kisielu dodać masło, wsypać galaretkę i mikserem wymieszać. Zostawić do wystudzenia, Pianka – galaretki ugotować

Pink Envelope
Styropian czyli sernik bez sera 251

ciasto dość popularne. Ja wzbogaciłam jego smak wiśniami , co nadało lekkiego orzeźwienia. Składniki : Foremka 30x25 cm Ciasto: 3 szklanki maki (500 g) 1/3 szklanki cukru (70g) 250g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek  2 łyżki jogurtu naturalnego Masa: 5 białek  1 szklanka cukru (220g) 1 litr jogurtu naturalnego 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek -40g każde(...)sztywna pianę dosypując partiami cukier pod koniec ubijania,  Jogurt wymieszać w misce z pozostałymi składnikami i na końcu połaczyc delikatnie z pianą. Masę wyłożyć na podpieczony spód , posypać owocami i na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok 1 godziny w 180'C Wystudzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Serniczki z czereśniami i bezą 176

Zamiast sernika proponujemy małe serniczki z dodatkiem smażonych czereśni, z lekką bezą.     Składniki na ciasto: -20 dkg mąki -20 dkg masła -5 dkg cukru pudru -1 żółtko (białko wykorzystamy do bezy) -1 łyżka zimnej wody     Składniki masy serowej: -0,8 kg twarogu -4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła(...)pozostawiamy na kilka minut. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Wykładamy nimi foremki. Na dno każdej foremki nakładamy czereśnie. Wypełniamy masą twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 30 minut. W tym czasie z pozostałego ciasta formujemy cienki wałeczek i kroimy na tyle części, ile mamy serniczków. Z piekarnika wyjmujemy serniczki i pozostawiamy

Maminek kulinarny
Baba z kuleczkami marcepanowymi 181

barwnika, formujemy małe kuleczki wielkości dużych draży, układamy na talerzyku i schładzamy w lodówce, na czas przygotowania ciasta. CIASTO: Masło wyjmujemy dużo wcześniej z lodówki aby osiągnęło temp pokojową.Wkładamy do miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy,miksujemy na puszystą masę,nie przerywając ucierania wbijamy stopniowo po jednym jajku aż do skończenia.  Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz(...)proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do masy,dokładnie wszystko razem utrzeć,na koniec wlać olej oraz ocet i wymieszać. Następnie wsypujemy kuleczki marcepanowe i mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do dużej silikonowej formy na babę Pieczemy około 50 minut w temp 180*c-do suchego patyczka. Schłodzoną babę wyjmujemy z formy. LUKIER CZEKOLADOWY: Cukier puder przesiewamy

Wanilia i Kardamon
Torcik dla kawosza - Kawa, czekolada i chilli 201

kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem i szczyptą soli. Wymieszać. Masę jajeczna wymieszać z czekoladową masą, dodać suche produkty, płatki chilli i zamieszać do połączenia się . Przelać do przygotowanej formy i piec około 45 minut lub dłużej -do suchego patyczka. Ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na połowę. Krem kawowy 300 ml śmietany kremówki  500 g mascarpone 4 łyżki(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Śmietanę kremówkę podgrzać i rozpuścić w niej kawę razem z wanilią. Schłodzić.  Do schłodzonej masy dodać mascarpone i cukier puder - ubić aż uzyskamy konsystencję stabilnego kremu. Przełożyć ciasto kremem, oraz posmarować wierzch torciku. Udekorować według uznania. Udekorowałam rozpuszczoną czekoladą, białą i ciemną.  Przelałam osobno każdą do rękawa cukierniczego (użyłam jednorazowych plastykowych

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mistrzowski sernik Mamy Hani. Czarno - biały deser po królewsku z kolorową przeszłością 169

receptura rodzinna. A jak bardzo wysłużona zobaczcie sami :) Składniki: Wysłużony oryginał przepisu z przed lat ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 całe jajka 1 kostka masła roślinnego 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżeczek kakao cały cukier waniliowy szczypta soli masa serowa:  1 kg tłustego sera 5-6 całych jajek 3/4 szklanki cukru małe masło(...)dużą blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Drugą wkładamy do zamrażalnika. Ser przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy kolejno składniki i mieszamy na jednolitą masę. Na koniec wrzucamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Wykładamy równomiernie na ciemne ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzoną resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni "na wygląd". Kiedy sernik wyrośnie, a ciasto

Kuchnia po mojemu
Sernik cytrynowy na spodzie brownies 182

jednolita masa czekoladowa.Ostawić do lekkiego przestudzenia. Całe jaja ubić z cukrami na puszystą masę.Cały czas miksując dodawać cienkim strumieniem przestudzoną masę czekoladową,Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, Wyłożyć ciasto i dobrze wyrównać wierzch.Piec 0k.20 min w  180º C, Kiedy spód się piecze przygotowujemy masę serową. MASA SEROWA CYTRYNOWA 700 g twarogu (mielonego(...)mnie własnej roboty) Wszystkie składniki wrzucić do malaksera.Zmiksować do jednolitej konsystencji.Ser wyłożyć na spód brownies i wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny w 130 º C. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej* Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. POLEWA CZEKOLADOWA (lustrzana glazura) 150 g cukru 50 g kakao 50 ml wody 100 ml śmietanki kremówki

Anielskie wypieki

Proponowane wyszukiwania