mleku i pozostawiamy do przestudzenia. A jajka ucieramy z pozostałymi 5 łyżkami cukru do powstania gęstej bladej masy jajecznej. Mąkę przesiewamy w dużą miskę, mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn, ubite jajka i mleko z masłem. Wyrabiamy dokładnie. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, minimum 1 h. kruszonka(...)masło ucieramy z cukrem i mąką, aż powstaną charakterystyczne grudki. Jeżeli nie chce nam wyjść idealna kruszonka, masę wkładamy do lodówki na 30 minut, po tym czasie ponownie ucieramy, za pewnie mieliśmy zbyt miękkie masło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, posypana mąką, jeszcze chwilę zagniatamy, a następnie ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej części formujemy
Życie zaczyna się w kuchnioliwie z oliwek. Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawionego do smaku tylko solą i pieprzem. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy masę jajeczną – śmietanę mieszamy z jajkami i doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, a następnie układamy na nim cukinię, kurczaka, plastry pomidora i całość zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu tarty układamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składniki się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do przestudzenia (ok. kwadransa). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch) Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto na ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Piec ok. 30 minut (pierwszą(...)wrzucić do blendera i dodać śmietanę. Włączyć blender na kilka obrotów, po czym poczekać ok. 5 minut, by pierniki stały się trochę wilgotne. Zmiksować pierniki ponownie na leciutko grudkowatą masę. Wyjąć masę do miseczki i odstawić, by trochę zgęstniała. Ostudzone ptysie przekroić w połowie. Pomiędzy obie części ptysiów wkładać masę piernikową. ----- Podobne: Ciastka "bogactwo minerałów" Ptysie z pastą z groszku
Weekendy w domu i ogrodzieszklanki oleju kokosowego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Masa: 4 dojrzałe banany 1 szklanka wiórków kokosowych pół szklanki orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych przez ok. godzinę) 1/3 szklanki syropu wiśniowo-daktylowego (można zamienić na dowolny sok owocowy) 1/4 szklanki syropu daktylowego Dodatkowo: kilka łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta Przygotowanie: Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód(...)równomiernie wylepić dno blachy, wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Masa: Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i miksować do momentu, aż masa będzie jednolita i gładka, następnie przełożyć na przygotowany spód. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi
Domowa Cookierenka AgiMój pierwszy wpis na blogu i zaczynam od ciasta, które pewnie większość z Was już zna. Rafaello to ciasto bez pieczenia. Krakersy lub herbatniki przekładane pyszną masą budyniową z dodatkiem kokosu. Na wierzchu prażony kokos. Najlepsze po 2-3 dniach, kiedy krakersy zmiękną. Przepis na dużą formę z 4 warstwami krakersów zapożyczyłam z bloga www.domowe-wypieki.pl i trochę zmodyfikowałam. Składniki: około(...)Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na górze ma być masa budyniowa. Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 100g wiórków kokosowych. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta. Ciasto wstawić na noc do lodówki
Cukiernia Pychotkiproszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę do kremów utrzeć z cukrem na puszystą masę dodając stopniowo cukier. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Udekorować gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkościsiekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, soda i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtko . Ubita puszysta masę dodajemy do maki z tłuszczem i zagniatamy ciasto, a następnie układamy na dnie okrągłej formy (¿ 23 cm). Najwygodniej będzie użyć formy silikonowej, gdyż nie trzeba jej smarować, a ciasto jest łatwe do wyciągnięcia. Jednak
Pyry na Gazchciała zdjąć, wtedy kiedy ciasto ostygnie, będzie to niemożliwe, rolada będzie Ci się łamać- dlatego opisuję to bardzo szczegółowo) połóż ponownie na cieście. Zacznij zwijać ciepłą roladę w dwa papiery i ściereczkę. Roladę odstaw do ostygnięcia. MASA: - 500 ml śmietanki 36% - 2 -3 łyżki cukru pudru - 4 brzoskwinie w syropie - 2 łyżeczki żelatyny spożywczej Żelatynę rozpuść w jak najmniejszej(...)sztywno, dodawaj cienkim strumieniem żelatynę i ubijaj dalej, dodaj cukier i wymieszaj masę. Delikatnie rozwiń roladę nałóż masę i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Roladę zroluj i owiń papierem tak jak cukierka. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Gotowe! Pyszne ciasto na Wielkanoc. Więcej przepisów na WIELKANOC ZNAJDZIESZ TUTAJ
SMYKWKUCHNIPOLEWA","2 \u0142y\u017cki kakao","100 ml mleka","3 \u0142y\u017cki mas\u0142a","1 \u0142y\u017cka cukru pudru \/ 3 kostki czekolady mlecznej"],"recipeCategory":"","recipeYield":"","cookTime":"PT0H30M","prepTime":"PT0H50M","totalTime":"PT1H20M","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":0,"carbohydrateContent":"","cholesterolContent":"","fatContent":"","fiberContent":"","proteinContent":"","saturatedFatContent":"","servingSize":"","sodiumContent":"","sugarContent":"","transFatContent":""},"recipeInstructions":["INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA","CIASTO","Bia\u0142ka odseparuj od \u017c\u00f3\u0142tek. Ubij bia\u0142ka, nast(...)winem i posmaruj wi\u015bniami w zalewie alkoholowej. Wy\u0142\u00f3\u017c krem i przykryj drug\u0105 po\u0142\u00f3wk\u0105 ciasta. \n","POLEWA","Mleko podgrzej na ma\u0142ym ogniu i dodaj cukier\/czekolad\u0119 plus kakao. Dodaj mas\u0142o i energicznie wszystko wymieszaj a\u017c sk\u0142adniki si\u0119 rozpuszcz\u0105. \n","Polew\u0119 wylej na ciasto i posyp
A to pestkasuper!) 1 cukier waniliowy 1 łyżka drobnego cukru do wypieków masa kajmakowo-serowa 250g twarogu (użyłam z Piątnicy) 200g masy krówkowej 1 łyżka śmietanki 36% kilka orzechów włoskich kilka kostek białej czekolady suszona lawenda (opcjonalnie) 1 figa Wykonanie Składniki na ciasto umieszczamy w misce, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy w folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30min. Schłodzonym ciastem(...)Masa jest słodka, więc nie potrzeba jej dodatkowo słodzić. Puszystą masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy dokładnie. Wierzch dekorujemy orzechami włoskimi, posiekaną białą czekoladą oraz plastrami świeżej figi. Raj dla podniebienia! Maślana tarta kajmakowa z pewnością Ci posmakuje. Spóbuj! Nie wahaj się użyć solonego masła do kruchego ciasta – sprawdza się rewelacyjnie. Do jesiennych deserów wypijamy dzbanki herbat. Dosłownie
Raj dla Podniebieniaolejek waniliowy 250 g chałwy np. waniliowej Wszystkie składniki za wyjątkiem chałwy blendujemy lub miksujemy, ale tylko do połączenia składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać ciasta. Chałwę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy łyżką. Masę serową przekładamy do tortownicy na schłodzony spód ciasteczkowy. Pieczemy bez termoobiegu w kąpieli wodnej (możecie o niej więcej poczytać tutaj(...)polewę: 150 g chałwy 150 ml śmietanki kremówki Chałwę blendujemy ze śmietanką. Następnie podgrzewamy do otrzymania klarownej i gęstej polewy, którą przed podaniem na sernik należy schłodzić. Dekorujemy ciasto polewą chałwową i gotowe! Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Wykorzystując sezon na cytrusy postanowiłam upiec mazurka wypełnionego słonecznym nadzieniem :) Składniki: Ciasto: - 4 żółtka - 35 dag mąki - 20 dag cukru - 1 kostka margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 1 cytryna - 2 pomarańcze - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 2 galaretki pomarańczowe - garść rodzynek i suszonych moreli Do dekoracji: - 1 szklanka wody - 1/2 szklanki cukru - 1/2 pomarańczy - 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej(...)rodzynkami, morelami i skórką otartą z pomarańczy oraz połowy cytryny. Wlewamy sok pomarańczowy, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki mieszając aż się całkowicie rozpuszczą. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Do dekoracji wykorzystujemy pomarańcze ( połowę pomarańczy kroimy na 1 cm plastry i zagotowujemy 20 minut w mieszance cukru i wody, następnie wyciągamy na pergamin do wystygnięcia
Zainspirowana w kuchniCiacho na bogato. Wypiek dla amatorów czekolady i lekkich ciast o wielu warstwach. Czekolada i banan to smaczny duet, także w tym cieście zagrały ze sobą idealnie. Wbrew pozorom nie było za słodkie a wyraźny w smaku mus z deserowej czekolady grał tutaj główną rolę. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopty: 8 jajek 1 szklanka mąki pszennej(...)dodawać po jednym żółtku, olej i wodę. Ubijać aż masa będzie gęsta i puszysta. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Większą połowę ciasta przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 30 minut. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Blaszkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki orkiszowej. Robiłam ze swoich sprawdzonych proporcji, nieco się lepiło więc musiałam dorzucić jeszcze mąki ale po upieczeniu wyszło super, chrupiące na wierzchu a w środku puszyste. składniki: ciasto ok 3,5 szklanki mąki orkiszowej, u mnie jasna typ 650 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju duża szczypta soli dodatki 1 średni brokuł 1 kulka(...)wystudzić. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. W rondelku rozgrzać olej i podsmażyć krótko czosnek. Następnie dodać pokrojone pomidory, chwilę pogotować. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Sos zredukować, doprawić do smaku. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę. Dodać sól i cukier i dokładnie wymieszać. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść elastyczne
Monia miesza i gotuje