gładką pastę ( żeby nie było grudek ) Dodajemy resztę produktów i ucieramy – miksujemy wszystko razem, Metoda ta jest szybka i skuteczna. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy dno papierem do pieczenia. Przelewamy masę czekoladową na blaszkę i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 160 st. C. i pieczemy przez 30 min. Ciasto po upieczeniu powinno trochę odchodzić
Pysznosci Babci Basiskąd pochodzi przepis? Nie wiem. Wiem natomiast, że warto je zrobić, bo są przepyszne. Coxinha de galinha są to pierożki z ciasta na bazie wywaru z kurczaka, w środku z farszem rozdrobnionego mięsa z kurczaka z masą kremowego serka. Koniecznie przyprawione do smaku. Coxinha... to danie, które można przygotować jako danie główne na obiad np. do czerwonego barszczu (sprawdziłam), doskonałe(...)natką pietruszki i pieprzem. Wymieszałam. Serek przyprawiłam papryką ostrą, słodką i delikatnie pieprzem. Wymieszałam. Wybiłam jajka i oddzieliłam żółtka od białek. Do zimnej masy wbiłam dwa żółtka i wymieszałam tak, żeby nie było grudek. Powstałe ciasto jest elastyczne i miękkie. Wyłożyłam je na blat, podsypałam mąką, odkroiłam kawałek i rozwałkowałam na grubość ok. ½ cm. Wykrawałam krążki i na każdym
Kuchnia u Krysiprawdziwą wanilią Dodatkowo: Miseczka ulubionych owoców: arbuz, borówka, winogron, truskawki Miód z mniszka do polania Listki melisy cytrynowej do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wbić jajka, wsypać cukier i zmiksować na gładką puszystą masę, wlać mleko, dodać przesiane przez sitko mąki oraz szczyptę soli, rozpuszczone masło i zmiksować ciasto. Odstawić na godzinę aby odpoczęło. Po tym czasie smażyć partiami
Wanilia i Kardamonswoją objętość. 4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie zbijać się w grudki. 5. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 23x39 cm (ja użyłam mniejszej blaszki, ale ciasto wyszło za wysokie) . Na ciasto wysypać umytą
Domowa Cookierenka AgiKruche ciasto razowe, świeże liście botwiny /lub szpinaku/ zapieczone w delikatnej serowo śmietankowej masie..................pyszna kolacja lub obiad, na ciepło i na zimno........ Składniki : / foremka ok. 26 cm/ ciasto: 200 g mąki razowej 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli nadzienie: 250 g liści bietoli lub świeżego szpinaku
Zakamarki mojej kuchnicałość dokładnie mieszam. Ciasto odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podłączam gofrownicę do prądu i rozpoczynam jej nagrzewanie. Do ciasta stopniowo dodaję masło i mieszam tak długo aż uzyskam błyszczącą, jednolitą masę. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut. Na rozgrzaną gofrownicę nakładam po łyżce ciasta i piekę 3-4 minuty. Następnie wyciągam upieczone gofry
Mango Papajaskładniki i mieszamy je najlepiej drewnianą łyżką, a później dosłownie chwilę wyrabiamy dłonią - im krócej będziemy wyrabiać ciasto, tym będzie bardziej kruche. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w folię i do lodówki. Składniki na masę sernikową ok. 1,1 kg twarogu tłustego 1 opakowanie serka puszystego waniliowego Capresi (opcjonalnie) 100-120 g białej czekolady ok. 100 ml śmietanki(...)stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy dość cienko i rozkładamy na tortownicy tak, aby zakryć też jej boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się podpiecze i lekko zarumieni. Twaróg (z dodatkiem serka lub bez) mielimy dodając powoli śmietankę do uzyskania prawie gładkiej masy. Dodajemy cukry, skrobię i miksujemy. Następnie wbijamy
Symfonia Smakówzagnieść ciasto ( ja robię to mokrymi rękoma ) Ciasto schłodzić w lodówce minimum 30 min., a potem wylepić nim dno natłuszczonej foremki, nie zapiekam go wcześniej, tylko wykładam masę serową bezpośrednio na ciasto. Piekłam około godziny w temp. 180 stopni C, w foremce o średnicy
Proste PotrawySzampan i maliny zamiast truskawek... właściwie dlaczego nie?? Duet ten okazał się rewelacją w tym cieście. Cisto pyszne, interesujące w smaku. Nam smakowało:) Przepis od Ruletki . Składniki na biszkopt: 150 g mąki pszennej; 200 g cukru; 50 g masła (o temperaturze pokojowej); 4 duże jaja lub 5 mniejszych; skórka otarta z 1 limonki; 8 g cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku(...)mieszać, by żelatyna się rozpuściła. Krem odstawić w chłodne miejsce i wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przestudzonego kremu, delikatnie wymieszać. Masę wylać na maliny. Odstawić do stężenia. Ciasto udekorować według własnych upodobań. Zaznaczam, że czekolada do dekoracji jest tutaj mile widziana, gdyż z kremem smakowo komponuje się znakomicie:) Moje uwagi: 1. Maliny można przetrzeć
In my kitchenPierogi z soczewica ciasto: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. oleju 1/3 szkl. gorącej wody 10 g suszonych drożdży sól Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno stać się gładkie i nie powinno się kleić. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę by odpoczęło. farsz: 1 cebu;a, spora olej 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól(...)wyławiamy. Soczewicę blendujemy lub rozgniatamy ale tak by niektóre ziarenka pozostały całe. Dodajemy cebulę i zurawine, ja zblendowałam wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy by masa ostygła. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na każdym kółku umieszczamy trochę farszu. Zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy mlekiem lub olejem. Pieczemy ok 15 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryżółtko, jajko oraz roztopione masło. Wyrabiamy przez kilka minut (jeśli ciasto będzie za rzadkie postarajmy się nie dodawać, więcej mąki, tylko dalej wyrabiamy). Gdy ciasto drożdżowe będzie już jednolite odstawiamy je nakryte ściereczką na godzinę. Masa makowa: Mak mieszamy z cukrem. Mleko podgrzewamy. Mak zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy kroplę aromatu migdałowego(...)Możemy dodać też mielone migdały. Zostawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić gazy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm. Ciasto kroimy wzdłuż na 3 paski. Na każdym pasku rozsmarowujemy masę makową. Każdy pas zwijamy w rulon tak, jakbyśmy robili trzy rolady makowe. Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką
Poezja smakuzaczerpnięty ze strony mojewypieki.com , lecz trochę zmieniony przeze mnie Ciasto: 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki maki Wszystkie składniki zagnieść . Podzielić na 4 części , zwinąć w rulony i zostawić na 2h w zamrażalniku żeby były idealne do starcia na tarce . Masa serowa: 1 kg sera , ja mieliłam 2krotnie 125g masła(...)piane na sztywno. Na końcu dodajemy kokos i mieszamy delikatnie aż się połączy z pianą . Pianę wykładamy na brzoskwinie . Blachę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, na to masa serowa, brzoskwinie , piana z kokosem i kolejna kruszonka. Piec około 1h w 180 stopniach . Posypać cukrem pudrem , lub ozdobić wg własnej inwencji twórczej
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieBabka kefirowa posmakuje każdemu, nawet tym, którzy nie przepadają za ciastami ucieranymi, bo są dla nich za suche albo zbyt ciężkie. Ta babka jest zupełnie inna za sprawą kefiru, dzięki któremu jej wnętrze jest miękkie i mocno wilgotne. Całość udekorowałam lukrem, który potęguje wilgotność wypieku oraz wprowadza akcent cytrynowy. Przepis można wykorzystać w dużej formie babkowej z kominem (o średnicy(...)strumieniem wlać olej oraz kefir - do masy dodać ekstrakt z wanilii oraz w kilku turach przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę, wymieszać delikatnie szpatułką - masę przełożyć do formy, wyrównać - formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczoną babkę wyjąc z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu
Smakołyki Berenikiczas energicznie mieszając. Ucierać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Przestudzoną masę zmiksować z jajkami. Z papieru pergaminowego wycinać kwadraty, posmarować olejem. Ciasto przełożyć do szprycy i na każdy kawałek pergaminu wyciskać koła. W garnku rozgrzać olej. Partiami wkładamy gniazdka papierem do góry. Po minucie papier
My World by Dagmara Rek