ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:947/3191)

Sernikowa Kostka z pianką 344

żółtka 15 dag cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić. Wyłożyć na blaszkę ( 25x35 cm ), podpiec 10 min w 170*. MASA SEROWA: 1,30 kg sera zmielonego 3/4 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (70gx2) 2 opakowania cukru(...)waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny Żółtka ucieramy z cukrami na jasną, puszystą masę, dodajemy sok i skórkę cytrynową, ser, olej i budynie rozrobione w mleku.  Wylewamy na ciasto. Piec 30 minut w 175 st. C, następnie przygotowujemy kisielową piankę. KISIELOWA PIANKA: 2 opakowania kisielu truskawkowego lub wiśniowego(70d) 6 białek 3/4 szklanki cukru

Moje Słodkie Piekiełko
ciasto styropian z borówkami amerykańskimi 218

Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Dziwna nazwa jak na ciasto. Skąd ta nazwa się wzięła, nie wiadomo. Prawdopodobnie od masa niby serowej, a tak naprawdę nie zawierająca sera . Klasyczna wersja jest biała i przypomina styropian. W każdym bądź razie ciasto smakuje jak sernik. Jest smaczne, lekkie, orzeźwiające i przede wszystkim tanie

Ugotujmy Coś
Powielkanocny śnieg i wieniec drożdżowy. Truskawkowo-pistacjowy 198

jajko. Zagnieść ciasto. Dodać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut.  Serek wymieszać z kremem pistacjowym na gładką masę. Truskawki umyć, osuszyć, odciąć szypułki. Pokroić w plasterki. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o długości 40 cm. Posmarować kremem, równomiernie rozłożyć truskawki. Zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka mocno cytrynowa 162

obsypać mąką. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać kolejno jogurt, olej, sok z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej, dodać otartą skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki, piec 35-40 minut. Po wystudzeniu babkę polukrować

W garach u Gosi
Brownie z powidłami (bez mąki) 274

pieczenia - ciasto przełożyć do formy, na wierzchu w niewielkich odstępach od siebie nałożyć łyżeczką pozostałe (150g) powidła śliwkowe - nożem lekko wymieszać powidła z ciastem czekoladowym - piec w 180 stopniach przez 25-30 minut, a z masa czekoladowa się zetnie (patyczek po włożeniu i wyjęciu będzie oklejony czekoladą, a nie surowym ciastem) - upieczone brownie wyjąć z piekarnika, ostudzić - przechowywać pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Pieczenie chleba 268

mąka żytnia). Najlepiej jest dolewać wody po trochę, ciąglę mieszając ciasto. Naszym celem jest konsystencja jak najmniej wodnista, ale jednocześnie ze związaną mąką. Ciasto musi dać się jakoś formować. 6. Po osiągnięciu jako tako spójnej masy, mieszamy/ubijamy ją łyżką przez jakieś 2 minuty. Z mojego doświadczenia nie ma potrzeby gniecenia ciasta ręcznie, nie zauważyłem jakiejkolwiek różnicy przy takim podejściu

manslogblog
Placek czekoladowy babci Basi 155

gładką pastę ( żeby nie było grudek )   Dodajemy resztę produktów i ucieramy – miksujemy wszystko razem, Metoda ta jest szybka i skuteczna. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy dno papierem do pieczenia. Przelewamy masę czekoladową na blaszkę i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 160 st. C. i pieczemy przez 30 min. Ciasto po upieczeniu powinno trochę odchodzić

Pysznosci Babci Basi
Coxinha de galinha, czyli brazylijskie pierożki z kurczakiem 192

skąd pochodzi przepis? Nie wiem. Wiem natomiast, że warto je zrobić, bo są przepyszne. Coxinha de galinha są to pierożki z ciasta na bazie wywaru z kurczaka, w środku z farszem rozdrobnionego mięsa z kurczaka z masą kremowego serka. Koniecznie przyprawione do smaku. Coxinha... to danie, które można przygotować jako danie główne na obiad np. do czerwonego barszczu (sprawdziłam), doskonałe(...)natką pietruszki i pieprzem. Wymieszałam. Serek przyprawiłam papryką ostrą, słodką i delikatnie pieprzem. Wymieszałam. Wybiłam jajka i oddzieliłam żółtka od białek. Do zimnej masy wbiłam dwa żółtka i wymieszałam tak, żeby nie było grudek. Powstałe ciasto jest elastyczne i miękkie. Wyłożyłam je na blat, podsypałam mąką, odkroiłam kawałek i rozwałkowałam na grubość ok. ½  cm. Wykrawałam krążki i na każdym

Kuchnia u Krysi
Naleśniki z twarożkiem owocami i miodkiem z mniszka 154

prawdziwą wanilią Dodatkowo: Miseczka ulubionych owoców: arbuz, borówka, winogron, truskawki Miód z mniszka do polania Listki melisy cytrynowej do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wbić jajka, wsypać cukier i zmiksować na gładką puszystą masę, wlać mleko, dodać przesiane przez sitko mąki oraz szczyptę soli, rozpuszczone masło i zmiksować ciasto. Odstawić na godzinę aby odpoczęło. Po tym czasie smażyć partiami

Wanilia i Kardamon
Ciasto drożdżowe z żurawiną 197

swoją objętość. 4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie zbijać się w grudki. 5. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 23x39 cm (ja użyłam mniejszej blaszki, ale ciasto wyszło za wysokie) . Na ciasto wysypać umytą

Domowa Cookierenka Agi
Tarta razowa z bietolą / lub szpinakiem/ i ricottą 217

Kruche  ciasto  razowe,  świeże liście botwiny /lub szpinaku/ zapieczone w  delikatnej  serowo śmietankowej  masie..................pyszna kolacja lub obiad, na ciepło i na zimno........ Składniki : / foremka ok. 26 cm/ ciasto: 200 g mąki razowej 100  g  zimnego  masła 1 jajko szczypta soli nadzienie: 250 g  liści  bietoli lub świeżego szpinaku

Zakamarki mojej kuchni
Orkiszowe gofry belgijskie 185

całość dokładnie mieszam. Ciasto odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podłączam gofrownicę do prądu i rozpoczynam jej nagrzewanie. Do ciasta stopniowo dodaję masło i mieszam tak długo aż uzyskam błyszczącą, jednolitą masę. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut. Na rozgrzaną gofrownicę nakładam po łyżce ciasta i piekę 3-4 minuty. Następnie wyciągam upieczone gofry

Mango Papaja
92. Figowe-love, czyli sernik z białą czekoladą i figami. 194

składniki i mieszamy je najlepiej drewnianą łyżką, a później dosłownie chwilę wyrabiamy dłonią - im krócej będziemy wyrabiać ciasto, tym będzie bardziej kruche. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w folię i do lodówki. Składniki na masę sernikową ok. 1,1 kg twarogu tłustego  1 opakowanie serka puszystego waniliowego Capresi (opcjonalnie) 100-120 g białej czekolady ok. 100 ml śmietanki(...)stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy dość cienko i rozkładamy na tortownicy tak, aby zakryć też jej boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się podpiecze i lekko zarumieni. Twaróg (z dodatkiem serka lub bez) mielimy dodając powoli śmietankę do uzyskania prawie gładkiej masy. Dodajemy cukry, skrobię i miksujemy. Następnie wbijamy

Symfonia Smaków
Sernik jogurtowy 200

zagnieść ciasto ( ja robię to mokrymi rękoma ) Ciasto schłodzić w lodówce minimum 30 min., a potem wylepić nim dno natłuszczonej foremki, nie zapiekam go wcześniej, tylko wykładam masę serową bezpośrednio na ciasto. Piekłam około godziny w temp. 180 stopni C, w foremce o średnicy

Proste Potrawy
Szampan i maliny - ciasto 492

Szampan i maliny zamiast truskawek... właściwie dlaczego nie?? Duet ten okazał się rewelacją w tym cieście. Cisto pyszne, interesujące w smaku. Nam smakowało:) Przepis od Ruletki . Składniki na biszkopt: 150 g mąki pszennej; 200 g cukru; 50 g masła (o temperaturze pokojowej); 4 duże jaja lub 5 mniejszych; skórka otarta z 1 limonki; 8 g cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku(...)mieszać, by żelatyna się rozpuściła. Krem odstawić w chłodne miejsce i wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przestudzonego kremu, delikatnie wymieszać. Masę wylać na maliny. Odstawić do stężenia. Ciasto udekorować według własnych upodobań. Zaznaczam, że czekolada do dekoracji jest tutaj mile widziana, gdyż z kremem smakowo komponuje się znakomicie:) Moje uwagi: 1. Maliny można przetrzeć

In my kitchen
Pierogi z soczewica, calkiem jak z miesem :) 213

Pierogi z soczewica ciasto: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. oleju 1/3 szkl. gorącej wody 10 g suszonych drożdży sól Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno stać się gładkie i nie powinno się kleić. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę by odpoczęło. farsz: 1 cebu;a, spora olej 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól(...)wyławiamy. Soczewicę blendujemy lub rozgniatamy ale tak by niektóre ziarenka pozostały całe. Dodajemy cebulę i zurawine, ja zblendowałam wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy by masa ostygła. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na każdym kółku umieszczamy trochę farszu. Zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy mlekiem lub olejem. Pieczemy ok 15 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżówka ze śliwkami i makiem 280

żółtko, jajko oraz roztopione masło. Wyrabiamy przez kilka minut (jeśli ciasto będzie za rzadkie postarajmy się nie dodawać, więcej mąki, tylko dalej wyrabiamy). Gdy ciasto drożdżowe będzie już jednolite odstawiamy je nakryte ściereczką na godzinę. Masa makowa: Mak mieszamy z cukrem. Mleko podgrzewamy. Mak zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy kroplę aromatu migdałowego(...)Możemy dodać też mielone migdały. Zostawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić gazy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm. Ciasto kroimy wzdłuż na 3 paski. Na każdym pasku rozsmarowujemy masę makową. Każdy pas zwijamy w rulon tak, jakbyśmy robili trzy rolady makowe. Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką

Poezja smaku
Świątecznie , czyli sernik 127

zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com , lecz trochę zmieniony przeze mnie Ciasto: 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki maki Wszystkie składniki zagnieść . Podzielić na 4 części , zwinąć w rulony i zostawić na 2h w zamrażalniku żeby były idealne do starcia na tarce . Masa serowa: 1 kg sera , ja mieliłam 2krotnie 125g masła(...)piane na sztywno. Na końcu dodajemy kokos i mieszamy delikatnie aż się połączy z pianą . Pianę wykładamy na brzoskwinie . Blachę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, na to masa serowa, brzoskwinie , piana z kokosem i kolejna kruszonka.  Piec około 1h w 180 stopniach .  Posypać cukrem pudrem , lub ozdobić wg własnej inwencji twórczej

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Babka kefirowa 464

Babka kefirowa posmakuje każdemu, nawet tym, którzy nie przepadają za ciastami ucieranymi, bo są dla nich za suche albo zbyt ciężkie. Ta babka jest zupełnie inna za sprawą kefiru, dzięki któremu jej wnętrze jest miękkie i mocno wilgotne. Całość udekorowałam lukrem, który potęguje wilgotność wypieku oraz wprowadza akcent cytrynowy. Przepis można wykorzystać w dużej formie babkowej z kominem (o średnicy(...)strumieniem wlać olej oraz kefir - do masy dodać ekstrakt z wanilii oraz w kilku turach przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę, wymieszać delikatnie szpatułką - masę przełożyć do formy, wyrównać - formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczoną babkę wyjąc z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu

Smakołyki Bereniki
Gniazdka/Hiszpańskie Pączki - idealny smakołyk do porannej kawki. 114

czas energicznie mieszając. Ucierać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Przestudzoną masę zmiksować z jajkami. Z papieru pergaminowego wycinać kwadraty, posmarować olejem. Ciasto przełożyć do szprycy i na każdy kawałek pergaminu wyciskać koła. W garnku rozgrzać olej. Partiami wkładamy gniazdka papierem do góry. Po minucie papier

My World by Dagmara Rek
Torcik makowy bez mąki 345

masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 białka 200 g zmielonego maku 45 g posiekanej skórki cytrynowej  kandyzowanej cukier puder do oprószenia ciasta Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać kolejno cały czas ucierając po jednym żółtku. Dodać mak, skórkę cytrynową i  wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę(...)dodać do masy makowej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wlać ciasto, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem. Ja dekorowałam ciasto za pomocą serwetki. Zródło gazeta Ciasta i Torty tort makowy bez mąki

O kuchni z uczuciem
Ciasteczka "Brzoskwinie" 142

syropu (np. amaretto, wanilia, limonka itd.) Wykonanie ciasta: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy do tego jajka i przesianą mąkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Wykładamy blachę silikonową matą lub papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich (powinno nam wyjść ok. 22-24 kulki). Układamy je na blaszce i lekko przyciskamy, by spłaszczyły się delikatnie na spodzie

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania