ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:940/3191)

Zawijasy drożdżówki z makiem i dżemem 162

drożdżówek: mąka pszenna 600 g drożdże świeże 24 g  sól 1 łyżeczka ciepłe (nie gorące!) mleko 350 ml cukier 100 g rozpuszczone masło 50 g gotowa masa makowa lub domowej roboty 350-400 g dżem (u mnie truskawkowy, domowej roboty) ok 10 łyżek Na lukier: cukier puder 200 g gorąca woda ok 2 łyżki sok z cytryny 1 łyżeczka(...)godziny. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę posypaną mąką, dzielę na dwie części a następnie rozwałkowuję kolejno części w kształt prostokąta.  Rozwałkowane ciasto cienko smaruję dżemem a na to masę makową (warstwa ok 0,5 cm). Zwijam w rulon i kroję w paski o szerokości ok 1,5-2 cm Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję

Kuchnia Viki
Sernik mocno kokosowy z dżemem 141

Sernik ten smakuje... obłędnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy i długo pozostaje świeży.   Kruchy spód, masa oraz wierzch bezowy - wszystko posiada kokosową nutę i idealnie łączy się z warstwą ulubionego dżemu. Zapach podczas pieczenia tak kusi, że u mnie spora część ciasta czasami znika jeszcze na ciepło. (Cóż, luuubię takie serniki prosto z piekarnika.) Polecam! Inny sernik kokosowy znajdziecie(...)słoiczek dżemu (240g; u mnie truskawkowy) Przygotować spód. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia. Spód podpiec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia. Zimny równomiernie posmarować warstwą dżemu.   Przygotować masę serową. Wszystkie składniki masy (oprócz mleczka) dokładnie połączyć i na końcu powoli wlać

Di gotuje
Ptasi domek - sernik na zimno bez pieczenia 175

herbatników na którą nałożyć masę jasną. Na środek położyć dwie rurki  i przy pomocy foli zginać delikatnie boczne ciastka do góry, tak aby obie masy złączyć w trójkąt tworząc domek. Tak przygotowane ciasto, schłodzić w lodówce przez parę godzin. Kroić ostrym nożem namoczonym w gorącej wodzie

Tradycyjna Kuchnia
Tort brzoskwiniowy (bez mleka i śmietany) 294

jednym żółtku i dalej miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiane składniki po trochu musimy delikatnie wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia i sprawdzamy, czy patyczek wbity w ciasto(...)część przekrojonego biszkoptu nasączamy połową soku z cytryny. Na biszkopt wykładamy równomiernie masę brzoskwiniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy go drugą połową soku cytrynowego. Na całość nakładamy krem maślany (najpierw boki, później wierzch). Zawsze dobrze jest nałożyć dwie warstwy kremu maślanego – pierwsza wiąże wszystkie okruchy ciasta. Druga jest czysto dekoracyjna. Wierzch tortu dekorujemy według uznania świeżymi owocami. * Moje

Dieta bez mleka
Kolorowy przekładaniec -ciasto z olejem rzepakowym 195

Śmietanę ubić razem z cukrem, dodać żelatynę , wymieszać.Dodać owoce i znów wymieszać.3/4 masy wyłożyć na zastygnięte galaretki z owocami.Odstawić do zastygnięcia, przykryć drugą połową ciasta,na które wylać resztę masy śmietanowej.Na zastygniętą masę wylać tężejącą galaretkę, można także wyłożyć owoce,odstawić do zastygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Marchewkowe z lekkim kremem 485

płatki migdałowe. Mąki mieszamy z sodą, kawą zbożową, i proszkiem do pieczenia.Dodajemy do masy, mieszamy dokładnie i przelewamy do wyłożonej papierem formy. Wyrównujemy, Pieczemy ok 1 godzinę w temp 180-190st C. Studzimy. Placek przekrawamy na dwa blaty, dodatkowo z góry ścinamy cieniutką warstwę upieczonego ciasta, która(...)posłuży za kruszonkę. 2. Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz dżem. Przygotowanym kremem smarujemy jeden blat, przykładamy drugim, smarujemy resztą kremu i posypujemy pokruszonym drobniutko ciastem, które ścięliśmy z wierzchu. Wkładamy do lodówki, by masa dobrze stężała

Kuchnia w czekoladzie
Tort malinowo - borówkowo - czekoladowy 263

dodajemy cukier (po kilka łyżek).Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, wszystko razem mieszamy. Masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy.Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na 35 minut.Po upieczeniu otwieramy tortownicę(...)przekładamy ciasto na talerz (odwrotnie niż było w piekarniku) tak, aby góra tortu była prosta. Pozostawiamy aż ciasto wystygnie.(Ciasto można przygotować dzień wcześniej).Ciasto kroimy na cztery równe części i pozostawiamy na czas przygotowania mas do tortu.Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietany kremówki

Serce zamknięte w formie pyszności
ciasto "góra lodowa" 322

utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta. Biszkopty przekroić na połowę. Ciasto z kremem przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ułożyć biszkopty.  Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko(...)proszku ( 2 szklanki).  Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku.   Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty.  Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia. Kroić w połowie biszkoptów, najlepiej dopiero po kilku godzinach, kiedy ciastka zmiękną. Dobrze się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffinki z bananami 202

Banany? To jest to ! Choć banany są jak dla mnie mało wyczuwalne w tych muffinkach, to i tak uważam że są pyszne ;) Wilgotne i mięciutkie, a takie ciasta i ciasteczka chyba najlepiej mi podchodzą. Chociaż co ja mówię, ja uwielbiam wszystko co jest słodkie ! Przepis znalazłam u jednej z dziewczyn, a dokładnie  na blogu tastefully, od siebie dodałam dodatkowo(...)masę.Gdy wszystkie składniki będą już dokładnie ze sobą połączone, dodajemy olej i ponownie dokładnie miksujemy.Czekoladę i banany kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy, całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.Gotowe ciasto nakładamy do foremek na muffinki tak do ok. 2/3 wysokości (ja nakładałam prawie do pełna i nic się nie wylewało).Pieczemy 30min w 170st

charlotte gotuje
Leon ciasto siostry Anastazji 1986

Miodowe placki, przełożone biszkoptem z kremem budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam. Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw

Różne smaki w kuchni
Leon ciasto siostry Anastazji 4292

Miodowe placki, przełożone biszkoptem z kremem budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam. Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw

Słodkości i nie tylko
Piernikowy domek z #Decoradą 182

pieczenie. Na końcu dekorowanie. Spora ilość lukru królewskiego, barwniki i moja ulubiona posypka od Delecty Karmelowa:). Na całe szczęście moja córeczka bardzo zaangażowała przy dekorowaniu domku. Przepis na same ciasto piernikowe jest proste a dodatek białej czekolady sprawił że świetnie się z nim pracowało. Zatem jeśli macie trochę czasu i chęci, szczyptę entuzjazmu i cierpliwości to zapraszam do przedświątecznej zabawy(...)przyprawę do piernika i sól.  4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji,  5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc.  6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy  kształty zgodnie z poniższym

vaniliowoczekoladowa
Jabłecznik z migdałową posypką. 160

Pyszne, jesienne, nieskomplikowane ciasto. Zachwyca swą prostotą i smakiem, polecam! Składniki na jabłecznik z migdałową posypką na blachę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm 3 żółtka 3 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)kolejno po trochę oleju i mąki. Do powstałej masy dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy (masa będzie wyglądała jak jabłka lekko oblepione ciastem, ale tak ma być). Migdały mieszamy z cukrem. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, posypujemy płatkami migdałów, wkładamy do nagrzanego do 175 stopni

Rozpustne gotowanie
Brownie z czekoladowym musem 188

kakao. Lekko ostudź, a następnie wymieszaj z jajkami, solą i wanilią. Na koniec przesiej mąkę i wymieszaj z masą czekoladową. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. W między czasie przygotuj mus. W kąpieli wodnej rozpuść rozdrobnioną czekoladę, marshmallows i mleko. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietankę(...)sztywno. pod koniec ubijania zacznij dodawać masę czekoladową. Masa czekoladowa musi być dobrze ostygnięta. Inaczej zrobią się grudki. Wystygnięte brownie posmaruj równo musem i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto oprósz kakao i pokrój na kawałki.     The post Brownie z czekoladowym musem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania