ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:944/3191)

Ciasto z kremem, owocami i galaretką 174

pełnoziarnista) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Do miski wbijamy jajka, które powinny być w temperaturze pokojowej. Dodajemy cukier i miksujemy na gładką, jasną masę. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy. Ciasto wylewamy do foremki o średnicy ok. 26 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia.   #Przydatne info: Jeśli zapomnieliście wyjąć jajka z lodówki przed(...)wymieszacie. Równomiernie rozprowadźcie poncz na wystudzonym cieście. Jeśli używacie herbaty, to upewnijcie się, że nie jest ciepła przed nasączaniem. Krem: 300 g serka śmietankowego lub owocowego (np. Almette) 330 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru (lub więcej) Do kremu użyłam jagodowo-malinowego serka Almette, jest on dość słodki, więc masy nie trzeba było specjalnie dosładzać. Jeśli jednak używacie

Cooking Monster
Ciasto biszkoptowe z galaretką 352

ciemny : Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka(...)masie układam biszkopt ciemny z otworami. W otwory wlewam tężejące galaretki. Odstawiam do stężenia. Następnie wykładam drugą część masy budyniowej, wyrównuję. Na masie układam drugi blat biszkoptu jasnego. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernika a'la makowiec 103

stewią. Stopniowo dodawaj mąkę kokosową z sodą i ser.Ubij białka jaj z solą.Ubite białka dodaj do całej masy.Zmiel sezam ze stewią na drobną masę. Następnie zmiel orzechy i wymieszaj je z sezamem.200g ciasta wymieszaj z przygotowanymi wcześniej orzechami i sezamem, i wyłóż dno formy do pieczenia.Masę a'la makową zalej resztą masy sernikowej.Piecz przez około 40 minut. Wartości

Keto Przepisy
Jak zrobić ciasto na ptysie lub eklerki? 153

się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do lekkiego przestudzenia (10 - 15 minut). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch). Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie/eklerki urosną. Wstawić do nagrzanego(...)odstawić do przestudzenia na kilka godzin lub na noc Po przekrojeniu ciasto powinno być suche. Na dolną część wykładać krem lub pastę. Przykrywać górną częścią. Dziś przygotowywałam na przekąskę ptysie z pastą słonecznikowo-orkiszową (przepis wkrótce). W tym jeszcze świątecznym okresie polecam ptysie na słodko z masą piernikową lub wytrawne ptysie z pastą z zielonego groszku

Weekendy w domu i ogrodzie
Ranking najlepszych majowych przepisów 151

tematu postu przedstawiam: TOP 10 LISTĘ NAJLEPSZYCH (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. ŚNIEŻKA NA KOKOSOWYM SPODZIE BEZ PIECZENIA LINK 2. PLACUSZKI TWAROGOWE LINK 3. CIASTO Z TRUSKAWKAMI  LINK 4. CZEKOLADOWIEC NA MAŚLANCE Z MASĄ BUDYNIOWĄ LINK   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5. RUSKIE KOTLETY LINK 6. ZAPIEKANKA JAGLANA POD SEROWĄ PIERZYNKĄ LINK 7. CZEKOLADOWO KOKOSOWE CIASTO "STYROPIAN" LINK 8. KOTLECIKI

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciastka Łabędzie – Amoniaczki 240

dokładnie widać to na filmie ). Ciasto na początku zagniatam delikatnie do środka żeby nie wypłynęły składniki i wyrabiam kilka minut na jednolitą gładką i lśniącą masę – jeżeli zdarzyło by się (ale nie powinno:)że ciasto jest za suche należy dodać troszkę więcej mleka i dalej wyrabiać . Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i wkładam

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche babeczki z pieczarkami i serem 177

olej 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą

Szefowa kuchni
Kruche babeczki z sałatką Waldorf 200

szklanki płatków migdałów 1 filet z kurczaka 1/2 pęczka natki pietruszki 5 łyżek soku z cytryny 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą

Szefowa kuchni
Kruche babeczki z pastą szynkową 368

łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatki: 1 słoik małych korniszonów kiełki (u mnie cebuli) 6 pomidorków kokrajlowych szczypiorek 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą

Szefowa kuchni
Kruche babeczki z łososiem 210

kremowego serka typu Almette 4 łyżki ostrego chrzanu 200g wędzonego łososia w plastrach 100g kiełków 1 cytryna 3 łyżki sezamu koperek  1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą

Szefowa kuchni
babka marmurkowa 127

pieczenia, na końcu dodać sól. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, a do drugiej kakao (i ew. trochę mleka jeśli masa będzie za gęsta). Do formy wlewać na przemian ciasto waniliowe i kakaowe. Włożyć ciasto do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 190*C i piec ok. 45-55 minut, do "suchego patyczka". Po ostudzeniu posypać cukrem

chili & sugar
Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji 600

Wielbicielom kruchych ciast z pewnością ten wypiek przypadnie do gustu. Kruche, rozpływające się w ustach jasne ciasto, aromatyczne powidła, ciemna warstwa ciasta z dodatkiem kakao, a ponadto kokosowa pianka oraz masa makowa, a wszystko oprószone cukrem pudrem. Klasyczny, tradycyjny dość bogaty w składniki wypiek rodem z notatników naszych babć. Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto

Słodka Strona
CHEEZY POOFS – FALLOUT 2 – ptysie serowe Gougères 276

Zmniejszamy płomień na minimalny i do zawartości garnka wsypujemy mąkę. Od razu zaczynamy energicznie mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż masa zacznie odchodzić od powierzchni garnka i formować się w coś na kształt kuli. Wyłączamy wtedy palnik i zostawiamy ciasto na kilka minut, aby nieco ostygło. 3. PIEKARNIKWłączcie go na 220 stopni, opcja góra i dół. Podczas nagrzewania ogarniecie resztę(...)masa jest już jednolita, dodajemy do niej ok. ¾ startego sera (resztą posypiemy ptysie z góry) i dokładnie mieszamy.5. PORCJOWANIE (4 min)Gotową masę nakładamy małymi porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papier jest niezbędny, gdyż ciasto bardzo się klei), pamiętając o sporych odstępach, gdyż ptysie znacznie zwiększą swoją objętość podczas pieczenia. My wybraliśmy porcję wielkości kopiastej łyżeczki, ale wyszły

Nerds Kitchen
Wypiekane Pierożki z Jabłkami 143

łyżki mleka - roztrzepać z żółtkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wlać olej, mleko, do tego wsypać cukier, cukier waniliowy, dorzucić krówkę - zmiksować. Do masy dodać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, to posypcie je mąką i dalej ugniatajcie. Stół posypcie mąką, rozwałkujcie ciasto i wykrawajcie z niego koła o średnicy

Kuchnia smaków
Ciasto Tropikalna Wyspa 375

Dodatkowo: 1 gruszka 1 banan 1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej 1,5 szklanki wrzątku Cukier puder do posypania Mięta i limonka do dekoracji Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.  Olej blendujemy z umytym, świeżym szpinakiem baby. Do jajek stopniowo dosypujemy mąkę, strużką wlewamy olej ze szpinakiem(...)Masa musi mieć konsystencję budyniu. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Folia zapobiegnie powstaniu na wierzchu kożucha. Po wystudzeniu ucieramy z margaryną na gładki krem. Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku, odstawiamy do stężenia.  Najlepiej przygotować ją przed rozpoczęciem przygotowywania kremu.  Gruszkę oraz banana osobno pokroić w kosteczkę.  Poncz przygotować z soku z limonki i wody. Złożenie ciasta

VioletoweKucharzenie