ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:935/3191)

Delikatny sernik na czekoladowym spodzie. 143

słodki wypiek, ale czy przypomni choć w małym stopniu sernik? Wątpię. Wszystkie składniki masy twarogowej mieszamy ręczni, chodzi o to aby jej nie napowietrzyć. Słodzimy według własnych upodobań smakowych.  Tortownicę smarujemy masłem  i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Do malaksera wrzucamy suche składniki na ciasto, a raczej na kruszonkę. Delikatnie mieszamy aby się wszystko wymieszało. Dodajemy masło i jajko(...)łyżce wody, do momentu aż powstanie tzw żwirek. Do tortownicy najpierw wylewamy masę twarogową,  a wierzch równo pokrywamy kruszonką. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, a następne 70 minut w temperaturze 150 stopni. Wyłączamy piekarnik, po 15 minutach lekko uchylamy i zostawiamy ciasto na dobrą godzinę. Po dwóch godzinach od wyłączenia, wyciągamy z formy. Za pomocą noża oddzielamy

Dieta moja pasja
Zając Wielkanocny 158

Cudowny, banalny i pyszny torcik, który świetnie sprawdza się na każdym przyjęciu, ale na Wielkanoc będzie również cudowną ozdobą każdego stołu. Składniki: na ciasto: 300 g drobno startej marchwi    100 g ananasa   40 g migdałów w płatkach   70 g wiórków kokosowych   300 g mąki pszennej   1 opakowanie cukru wanilinowego   2 łyżeczki przyprawy piernikowej(...)pieczemy ok.50 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy. Przygotowujemy krem: serek, cukier puder i masło miksujemy przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Kremem smarujemy półkulę z ciasta i obsypujemy ją obficie wiórkami kokosowymi. Z masy cukrowej lepimy łapki i nadziewamy je na wykałaczki, które wbijamy w odpowiednim miejscu naszego królika. Rafaello nabijamy na wykałaczkę i umieszczamy w miejscu ogonka. Gdy okażę

Wielki apetyt
Tort płatkowy 188

stołowych ciasta na każdy okrąg) i piec pojedynczo przez około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC. Zaraz po upieczeniu usuwać papier z każdego placka, wtedy najlepiej odchodzi. Przygotować krem. Ugotować budynie (dodając cukier) wg instrukcji na opakowaniu z zachowaniem mniejszej ilości mleka. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch a następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń. Otrzymaną masą posmarować(...)powierzchni pojawią się pęcherzyki. Tak przygotowaną masę odstawić na 5 minut do przestygnięcia. Nie dłużej, ponieważ wtedy zbyt mocno by nam zgęstniała. Płatek ciasta, który nam został ułożyć na desce do krojenia i równomiernie pokryć przygotowaną masą karmelową. Ostawić na 20 minut do lekkiego zastygnięcia a następnie pokroić na 12 równych części (fot.4). Wstawić do lodówki do całkowitego "ścięcia" karmelu

Świat Ciasta
Babeczki z kremem budyniowym 200

jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka opcjonalnie: 2 łyżki kakao Przygotowanie: Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1cm od brzegu, zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Składniki na krem budyniowy: 1 opakowanie(...)mieszania, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Ciepły budyń przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, dzięki czemu na przestudzonym budyniu nie zrobi się kożuch. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Artykuł Babeczki z kremem budyniowym pochodzi z serwisu CityTaste - Przepisy

CityTaste - Przepisy
BABKA CZEKOLADOWA Z WIŚNIAMI 178

Starajcie się także nie wydłużać niepotrzebnie czasu pieczenia, gdyż mogłoby to nadmiernie wysuszyć ciasto. Pod koniec pieczenia wbity w ciasto patyczek powinien być suchy. Aby uniknąć zakalca warto pamiętać o kilku żelaznych zasadach: wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową,  masa maślana powinna być jasna, puszysta i lekka wszystkie suche składniki powinny być przesiane SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny mieć temp(...)Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy odsączone z nadmiaru soku wiśnie i delikatnie mieszamy szpatułką. Powstałą masę przekładamy do formy ( powinna wypełniać  max. 2/3 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut lub do czasu, gdy wbity patyczek  nie będzie oblepiony ciastem ( będzie suchy). Ciasto studzimy w formie przez ok 10 minut i wykładamy na paterę

cool and minty
Irlandzkie ciasto czekoladowe na piwie Guinness 243

które rozbrzmiewają tego dnia niezwykle skocznie, głośno i radośnie, rwąc do tańca każdego! Ogromnie polecam, bo to jedno z lepszych i prostszych niezwykłych ciast czekoladowych, jakie upieczecie! :D Irlandzkie ciasto czekoladowe na piwie Guinness Potrzebujesz: 300g masła 100g kakao 175ml piwa Guinness  250g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 370g cukru 150ml kwaśnej śmietany 18% 3 jajka(...)pieczenia i cukrem. 3. Do mąki dodaj jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i roztopione masło z piwem i kakao - wymieszaj bardzo dokładnie trzepaczką/ szpatułką, tak aby masa była gładka i jednolita. 4. Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piecz 1h w 180*C lub do suchego patyczka. Krem: 1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 2. Wymieszaj czekoladę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czekoladowe ciasto chlebowe 173

postanowiłam wykorzystać co nieco składników znajdujących się akurat w kuchni. Efekt przeszedł moje oczekiwania... Ale co ja tu będę pisać - sami musicie tego spróbować :-D Czekoladowe ciasto chlebowe CZEKOLADOWE CIASTO CHLEBOWE 300 g kilkudniowego pieczywa 1 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kakao 0,5 szkl brązowego cukru spirytusowy aromat waniliowy 50 g wiórków kokosowych Mleko zagotowujemy(...)oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem, margaryną i kakao. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy partiami papkę chlebową (cały czas miksując) oraz aromat waniliowy i wiórki kokosowe. Masa powinna wyjść zwarta, ale nie zbita. Ciasto przekładamy do foremki wyściełanej papierem do pieczenia ( u mnie 24x24) i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smakuje obłędnie pokrojone na małe

peggiwkuchni
Ciastka owsiane z jabłkiem 142

Ciastka owsiane to propozycja zdrowego śniadania do pracy czy szkoły. Można przygotować ciasto wieczorem i przechować w lodówce, a rano wstawić do piekarnika i zabrać ze sobą jeszcze ciepłe :) Zapewniam, że są bardzo syte i pożywne. Ja już po 2 byłam najedzona :) Składniki: 1,5 szkl. płatków owsianych górskich 3/4 szkl.mąki krupczatki 50 g masła 2 łyżki miodu(...)starte jabłko wraz z sokiem, który się wytworzył. Jeszcze raz mieszamy aż masa będzie jednolita i gęsta, dodajemy krupczatkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kulkę, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach

Kolorowy Przepisownik
CIASTO MARCHEWKOWE – 0,50 zł 7337

składnikach. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARCHEWKA (15 min): to najgorszy etap przygotowań, ale po nim to kwestia dosłownie 5 minut, aby ciasto marchewkowe wylądowało w piekarniku. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Odciskamy z niej sok (dociskając łyżką lub przez gazę) – nie wylewajcie soku, tylko przelejcie do szklanki(...)delikatnie mieszamy. 7. MĄKA, SODA, PROSZEK, SÓL, CYNAMON (1 min): przesiewamy je przez sitko (nie jest to niezbędne, ale dzięki temu nie będzie grudek) do masy, delikatnie mieszamy całość. W tym momencie ciasto nie wygląda zachęcająco (skojarzenie sami wysuńcie), ale taki już jego urok. Po upieczeniu będzie wyglądało całkowicie inaczej, nie martwcie się :D. 8. FORMA: gotowe ciasto marchewkowe przelewamy

Nerds Kitchen
Sernik z malinkami 197

dobieramy według własnych upodobań:) Sernik jest delikatny o lekko cytrynowej nucie. Mnie i moim znajomym smakował, więc może i Wy w tym serniczku zasmakujecie?:) Spód ciasta: cieniutki biszkopt waniliowy wg własnego przepisu; Składniki na masę serową: 1 kg sera waniliowego*; 300 g cukru pudru; sok z 1 cytryny; 1 cukier waniliowy; skórka otarta z 1 cytryny; 40 g żelatyny(...)gorącej wody; 350 g jogurtu naturalnego; 500 ml śmietany 30%; Składniki na wierzch ciasta: maliny lub inne owoce; 2 galaretki w wybranym smaku (u mnie malinowe);  Wykonanie: Ser, cukier puder, cukier waniliowy, otartą z cytryny skórkę i sok wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w bardzo gorącej wodzie, lekko przestudzić i wymieszać z jogurtem. Jogurt dodać

In my kitchen
Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi 267

Miękkie pierniczki z powidłami śliwkowymi, które nie tylko wypełniają wnętrze pierniczków, ale są też składnikiem ciasta. Oblane miękką czekoladą są przepyszne i trudno się im oprzeć. 1/2 szklanki miodu prawdziwego płynnego 1/2 szklanki cukru brązowego 100 g masła 1/4 szklanki powideł śliwkowych 1/4 szklanki śmietany 18% 1 jajko 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika(...)jeszcze ciepłej dodać jajko wraz ze śmietaną. Mąkę pszenną przesiać razem z kakao i wymieszać ze spulchniaczami oraz przyprawą do piernika. Suchą mieszankę wsypać do masy miodowej i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto odstawić na parę godzin do lodówki. Można też pozostawić ciasto na dłużej, do kilki dni i upiec w dogodnym czasie. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką

https:KKuchniaMniam
Mini tarty cytrynowe 202

Ciasto kruche na tartaletki 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Krem cytrynowy 2

Korniszonki
Łatwy torcik z pianką i truskawkami bez pieczenia 262

rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Truskawki kroję na mniejsze kawałki. Dno tortownicy wykładam biszkoptami. 2. Schłodzone mleko miksuję z tężejącą galaretką. Dodaję truskawki. Mieszam. Masę wylewam na tortownicę wyłożoną biszkoptami. 3. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Przed podaniem dekoruję owocami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik na zimno 164

łyżkami cukru pudru na sztywno, następnie dodajemy zmielony twaróg, resztę cukru pudru, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną we wrzątku oraz przestudzoną żelatynę. Łączymy ze sobą dokładnie składniki. Masę serową wylewamy do tortownicy wyłożoną biszkoptami. Ciasto wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 litra gorącej wody zostawiamy do lekkiego stężenia. Sernik wyciągamy z lodówki kładziemy na wierzch umyte owoce

kgwjanczewo
CIASTO NA SZWEDZKIE BUŁECZKI 101

porcji na grubość ok 2-3mm na wierzch nałóż nadzienie – możesz posmarować masłem i posypać cukrem i cynamonem. Albo zastąpić cynamon i cukier masą migdałową. Mogą to też być owoce. zwiń ciasto w rulon i pokrój go na porcje o grubości ok 2-3cm ułóż je albo w foremkach do babeczek, albo na blaszce wyłożonej pergaminem przykryj

SandraFrej.com
Tarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały 193

łyżka mąki 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku 1/2 małej cukinii ( wielkości ogórka szklarniowego ) sól , pieprz do smaku 2 jajka Składniki na ciasto , łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładka masę , jeśli zbyt się kruszy , dolewamy po trochu kwaśnej śmietany , do momentu aż zbije się w gładką kulę , po wyrobieniu . Zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy na dwie(...)mąką i tartą gałką muszkatołową , ciągle mieszając . Jak powstanie gładka masa , zaczynamy powoli dolewać mleko , ciągle mieszając , aż do uzyskania ,średnio ,gęstego sosu . Nie musicie wlewać całego mleka ,tylko tyle ile potrzeba . Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku , odstawiamy do wystudzenia . W miseczce roztrzepujemy jajka . Ciasto na tartę , wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy na około 0,5 cm , wykładamy

Ogrodnik w podróży
Mini-chlebki piwne z nadzieniem 211

gładką kulę . W razie potrzeby można dolać 1-2 łyżki ciepłej wody, jeśli masa jest zbyt zwarta , lub 1-2 ły żki mąki, jeśli masa jest zbyt luźna .   Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu ciasta pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto wychodzi dość zwarte - jeśli nie będzie

Grunt to przepis!
 ,,Wiśniowa pokusa’’ 179

śmietankową nutką to rozkosz nie tylko dla podniebienia, ale genialny sposób na nastrój i przypływ szczęścia. Ciasto możemy przygotować z dowolnymi ulubionymi owocami i galaretką. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kremówka: 330 ml śmietany kremówki 30% 1 opakowanie śnieżki 2 łyżeczki cukru pudru Galaretka wiśniowa 1 kg dowolnych wiśni(...)masie i wstawiamy do lodówki. Galaretka wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zgęstnieje, połowę wylewamy na wierzch stężonej masy śmietankowej, następnie układamy owoce i wylewamy resztę galaretki. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby całkiem stężało. Smacznego! Do wykonania ciasta wykorzystałam kwadratową tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia

Podróż w kulinaria
Truskawkowiec 261

truskawkami. Zastanawiałam się jak je nazwać i skoro z ananasów ananasowie c to z truskawek  truskawkowiec . Ciasto bardzo pyszne, winne Polecam SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 70 dag truskawek 2 kisiele truskawkowe z cukrem 1 kostka masła 1 szklanka wody Do dekoracji(...)czasie 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Truskawki do dekoracji płuczemy i obieramy z szypułek. Przekrawamy na połowę i układamy na masie truskawkowej Zalewamy tężejąca galaretką i wstawiamy do lodówki. Ciasto powinno postać w lodówce ok 2-3 godziny. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto Zebra 198

drugiej trzy łyżki mąki, wymieszać dokładnie obie porcje ciasta. Foremkę na ciasto lub tortownicę wysmarować masłem. Na środek formy wylewać na przemian po 2 łyżki ciasta ciemnego i jasnego, aż do wykorzystania całości obu mas. Czynność tą wykonać dość szybko. Ostrożnie przełożyć formę do piekarnika do temperatury 180 o C i piec przez około 40 – 45 minut. Jak ciasto ostygnie

Mama Gotuje
Smakołyk z kokosem 173

rozkruszamy je na proszek tłuczkiem do mięsa , dodajemy cukier wymieszany z kakao , wlewamy trochę wody ( ciasto powinno być gęste ) , mieszamy . Na pergaminie formujemy z ciasta kwadrat lub prostokąt i rozsmarowujemy na nim masę kokosową. Zwijamy w rulon i wstawiamy do lodówki . Gdy stwardnieje nadaje się do jedzenia

Smakowite Dania
Ciacho marchewkowe :) 165

zalewamy je zagotowaną wodą i odkładamy na około pół godzinki. Jabłuszka i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.  Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i mieszamy do idealnego połączenia. Masę wykładamy na blasze wyłożoną papierem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. W tym czasie mieszamy słodzik z serkiem, którym smarujemy wierzch ciasta

Zdrowie na języku :P
Mini sandwich z kremem mlecznym 153

ubijamy, następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy.Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające małe orzechy laskowe - około 1/3 łyżeczki masy. Gotowe ciasteczka

Słodkie Przyjemności
Sernik z jabłkami 253

mąki 1/3 szk cukru kryształu 3 żółtka 7 dag margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zarobić ciasto z wszystkich składników i odłożyć do zamrażalki Masa serowa: 1 kg sera  6 jaj 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią dostępny w www.owocowyraj.eu 20 dag cukru pudru(...)cukrem pudrem. Dodać ser, a na końcu pianę z białek. Masę serową wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Na serze układać ćwiartki obranych jabłek. Piana: 3 białka  1/2 szk cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną. Wylać równo na jabłka. Ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równo rozłożyć na pianie. Piec

Apetyczna babeczka
Magiczne ciasto w wersji kokosowej 245

ciasta i delikatnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, szklaną formę 20 x 20 natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wlewamy do niej masę i pieczemy przez około 60 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Podajemy dobrze schłodzone, posypane cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania