ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:942/3191)

Pizza orkiszowa z sosem pomidorowym i pieczarkami 186

wody. Odstawiam na 5 minut, aż zaczną tworzyć się bąbelki. Mąkę orkiszową mieszam z pszenną. Następnie do rozczynu dodaję sól, połowę mąki i wyrabiam ciasto ręką, stopniowo dosypując pozostałą część mąki, aż powstanie jednolita masa. Formuję kulę i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 minut, pod przykryciem (wilgotny ręcznik). Na oprószonej mąką stolnicy zagniatam gotowe ciasto przez 10 minut(...)momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Połowę ciasta zamarzam, z drugiej połowy ugniatam 6 placków, nakrywam je wilgotnym ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skórki 10 sztuk suszonych pomidorów na słońcu 2 łyżeczki koncentratu Garść słonecznika Sól, pieprz, chilli, bazylia Pomidory z puszki wrzucam do garnka i razem z suszonymi pomidorami gotuję

Pause Gotowanie!
Pierniczki z masą cukrową 179

kształcie stożka. Powoli zagniatać nożem zasypując upłynniony miód z masłem mąką. Gdy ciasto będzie w miarę wyrobione zagnieść je dłońmi. Następnie włożyć je do folii spożywczej. Ciasto przechowywać w suchym pomieszczeniu przez tydzień. Masa cukrowa: Cukier puder przesiej przez sito dwa razy. W garnku zagotuj odrobinę wody. Do metalowej miseczki wsyp żelatynę i zalej ją 75 ml chłodnej wody. Postaw

Słodka Strefa
Delikatna Wuzetka, czyli czekoladowe ciasto pod puszystą pierzynką z bitej śmietanki :) 395

owocowego 750ml śmietany kremówki 3 śmietan - fixy Wiórki czekoladowe lub potarta czekolada Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, kwaśną śmietanę, kakao, sodę i mąkę. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do niewielkiej blaszki wyłożonej pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut. Po czym zostawiamy w wyłączonym piekarniku około 10 minut. Po upływie tego czasu, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy

Smakowy Raj
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami 144

piekarnika na ok. 8-10 minut. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki , a potem na plasterki. Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin z grochem. Napełniamy masą budyniową. Na wierzch wkładamy plastry jabłek. Ciasto smarujemy żółtkiem. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. Wyciągamy i zajadamy! Możemy dodatkowo pokropic miodem i oprószyc cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Tarta z jagodami i serkiem mascarpone 4283

słodka, jeśli wolicie bardzo słodkie ciasta to dodajcie trochę więcej cukru.  TARTA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE Składniki na ciasto: - 260 gram mąki - 150 gram margaryny - 1 jajko - łyżka jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na masę: - opakowanie serka mascarpone (250 gram) - 250 gram śmietanki 30% - pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: jagody lub borówki, starta skórka cytryny(...)temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać, lub zmiksować na najmniejszych obrotach. Masę przełożyć do formy z ciastem. Na wierzch wyłożyć jagody/borówki. Posypać startą skórką cytryny i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Kanapka z gofra z warzywami i serem halloumi 118

gram sera halloumi  cukinia  ogórek  pomidor rukola cebula czerwona  sos barbecue  olej do smażenia  ulubione przyprawy  Wszystkie składniki ciasta na gofry mieszam do uzyskania gładkiej, jednolitej masy o konsystencji śmietany. Nagrzewam maszynę do pieczenia gofrów i nakładam pierwszą porcję. Piekę około 3-4 minuty, studzę upieczone gofry na kratce i nakładam kolejną porcję

Mango Papaja
Naleśniki z mąki kokosowej z orzechami w miodzie, owocami w sosie z mleczka kokosowego 158

jajka ze szczyptą soli. Dodaj łyżkę płynnego oleju kokosowego i roztrzep ponownie. Dodaj mąkę kokosową oraz mleko lub wodę i całość wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wlej na rozgrzaną patelnię około 2/3 chochli ciasta i smaż kilka minut, aż naleśnik stanie się złocisto-brązowy. Przewróć i smaż z drugiej strony do uzyskania tego samego koloru. Składniki CIASTO 4 jajka

Eat me! Fit me!
Jogurtowiec jagodowy na owsianym spodzie (FIT, bez pieczenia) 233

nabrał intensywności i łyżką, bardzo ostrożnie wylewamy na pierwszą warstwę. Należy to robić powoli i ostrożnie, bo inaczej warstwy się zmieszają. Czynności powtarzamy - czyli do masy jogurtowej dodajemy jagody i ostrożnie nakładamy warstwę ciasta. Całość chłodzimy w lodówce aż całkowicie stężeje. P.s. Oczywiście można też podzielić jogurt na 4-5 miseczek i warstwy przygotowywać osobno - będą równiejsze. Wtedy do jogurtów

Kolorowy Przepisownik
SERNIK STRACIATELLA NA KAKAOWYM SPODZIE 229

kostkę do pieczenia Kasią, która w tym wypadku wraz z herbatnikami stworzy nam idealny spód do ciasta- przepysznego sernika straciatella, który przygotujemy w kilka chwil i to bez włączania piekarników. A więc do dzieła ! Składniki: 1 kostka do pieczenia Kasia 130 g herbatników masa serowa: 1 kg sera dwukrotnie mielonego 1/2  tabliczki czekolady deserowej  1/2 tabliczki czekolady białej(...)tarkujemy na dużych oczkach, dodajemy je do sera, mieszamy. Żelatynę namaczamy w odrobinie wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Studzimy. Chłodną żelatynę dodajemy do masy serowej, mieszamy. Wylewamy na spód ciasteczkowy . Wierzch ciasta posypujemy korą czekoladową. Mój sernik przygotowałam dla moich synów. Oni wprost uwielbiają wszelakie serniki, a te przygotowywane na ciasteczkowych spodach znikają u Nas w oka mgnieniu

Z Majeczką w kuchni
Marchewkowe ciasto na tartę 174

Pieczenie w wyższej temp. 200C - nastawienie piekarnika na typowe 180C (i, co z tego wynika, w dłuższy czas pieczenia) powoduje "wytapianie" się tłuszczu z ciasta, co pogarsza jego jakość Podpieczenie przed nałożeniem masy - podpiec 20 minut w 200C, a następnie wystudzić; w ten sposób nie namoknie od nałożonej masy i nie ma szans na zakalec; tartę wypełnioną już nadzieniem piec

Grunt to przepis!
Cytrynowo-kokosowa babka z jagodami 119

cytryny, zamieszaj i odczekaj 2-3 minuty, po czym dodaj skórkę otartą z cytryny oraz olej. Mokre składniki przelej do suchych i zamieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na koniec w słodką cytrynowo-kokosową masę wmieszaj owoce (jeżeli używasz truskawek, pokrój je wcześniej na mniejsze kawałki) i przelej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę. Po wyjęciu pozostaw

Roślinna - blog wegański
Kopiec kreta 158

oczyszczanej, 4 łyżki kakao, 2 jajka, 3 banany, Krem: 2 śmietan-fixy,   500 ml śmietany 30%, 100g gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę) wymieszać. Do ubitych jajek dodawać wymieszane składniki przesiane przez sito na przemian z mlekiem i olejem

Passion of Cooking
Kopiec kreta z truskawkami 127

oczyszczanej, 4 łyżki kakao, 2 jajka, 3 banany, Krem:  śmietan-fixy,   500 ml śmietany 30%, 100g gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę) wymieszać. Do ubitych jajek dodawać wymieszane składniki przesiane przez sito na przemian z mlekiem i olejem

Passion of Cooking
Dietetyczny sernik udana zebra ;) 173

blaszki wykładamy 2-3 łyżki jasnej masy, na to (również na środku) wykładamy 2-3 łyżki ciemnej masy,a na to 2-3 łyżki jasnej masy i tak w kółko, aż wyłożymy całe ciasto (mi wyszło więcej ciasta ciemnego i dlatego paski na środku są już ledwo widoczne) formę z ciastem wkładamy do większej blaszki którą wypełniamy wodą

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Idealne ciasto na tartę 453

Pieczenie w wyższej temp. 200C - nastawienie piekarnika na typowe 180C (i, co z tego wynika, w dłuższy czas pieczenia) powoduje "wytapianie" się tłuszczu z ciasta, co pogarsza jego jakość Podpieczenie przed nałożeniem masy - podpiec 20 minut w 200C, a następnie wystudzić; w ten sposób nie namoknie od nałożonej masy i nie ma szans na zakalec; tartę wypełnioną już nadzieniem piec

Grunt to przepis!