biszkoptu, delikatnie polewając łyżką. Nakładamy połowę masy maślanej i wyrównujemy. Kładziemy na to drugi biszkopt, nasączamy pozostałym płynem i rozsmarowujemy drugą część masy maślanej. Polewa z mleka w proszku: Biszkopty kroimy na połówki. Ustawiamy na sztorc na cieście w bliskich odległościach (przekrojeniem do dołu). Do garnuszka wlewamy wodę, cukier i dodajemy masło. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia(...)lekko studzimy i do ciepłej masy dodajemy dwie szklanki mleka w proszku. Mieszamy. Odlewamy połowę masy. Do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej dodatkową łyżkę mleka. Polewamy łyżką obiema polewami biszkopty – można zużyć najpierw jedną, potem drugą lub polewać na zmianę. Ciasto chłodzimy przez co najmniej godzinę w lodówce. Post Góra lodowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuzrumieni. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. W upieczonych „miseczkach” na środku będzie wyrośnięte ciasto, należy je trochę przygnieść widelcem. Żółtka utrzeć z cukrem w misce, którą umieść na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Żółtka ucierać, dodając sok z cytryny, aż masa będzie puszysta i zrobi się bardzo ciepła. Najlepiej sprawdzając palcem(...)może parzyć. Odstawić do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas należy żółtka przemieszać, gdyż na wierzchu może tworzyć się skorupka. Mascarpone utrzeć i wlać porcjami masę żółtkową. Wszystko połączyć, uzyskując jednolity krem. Do upieczonego ciasta francuskiego nałożyć po jednej łyżce kremu, nasypać owoce i przykryć je resztą kremu. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby krem stężał. Na wierzchu rozsypać równomiernie
https:KKuchniaMniamRabarbar dokładnie myjemy i obieramy (Jeżeli mamy młody, to obierać nie trzeba). Kroimy w średniej wielkości kawałeczki i zasypujemy cukrem (4 łyżki). Odstawiamy, aż przygotujemy ciasto. Miękkie masło ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Ciągle miksując, do masła dodajemy po jednym jaju na raz. Po tym przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i dokładnie miksujemy przez
Kuchnia Łukaszamąki pszennej Składniki na krem 250 g serka mascarpone 180-200 ml śmietany kremówki 30% sok z jednej cytryny 2 1/2 łyżki cukru pudru Przygotowanie Ciasto Jajka ubijamy z cukrem. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Do masy jajecznej dodajemy startą skórkę z dwóch cytryn oraz 2 1/2 łyżki soku. Następnie dodajemy kokos, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki: miękkie masło, przesianą mąkę pszenną, mąkę(...)kukurydzianą. Wszystko miksujemy na gładką masę. Masę przekładamy tortownicy (wysmarowana margaryną i obsypana kaszą manną). Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Gdy ciasto przestygnie przecinamy na pół tworząc dwa placki pomiędzy, które nakładamy krem. Krem Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone łączymy z sokiem z cytryny i cukrem
Słodkie okruszkiminut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto:Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki smarujemy tłuszczem (np. margaryną) i każdą wyścielamy
Słodka Stronamąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy 250 g masła polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem aż do całkowitego wymieszania składników (ciasto nie powinno mieć grudek) Następnie dodajemy po jednym jajku(...)czasie ucieramy mikserem masło z cukrem aż składniki się połączą bez grudek. Gdy budyń ostygnie dodajemy go po łyżce do masy cały czas ucierając. Gotową masę wykładamy na przestudzone ciasto. Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem aż się rozpuści i dodajemy kakao. Wszystkie składniki mieszamy aby uzyskać jednolita polewę. Gdy przestygnie i będzie chłodna należy wylać ją na ciasto
ciastkarnia na kruchym spodziecukru pudru 5 łyżek wody gorącej masa makowa ( ja użyłam gotową ) 1 żółtko Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę ,dodaję jajko , cukier waniliowy , podgrzane mleko , oraz drożdże rozpuszczone z cukrem , kiedy mamy wszystkie składniki dodane , zaczynam łączyć składniki aż zacznie powstawać nam jedno lita kulka ciasta , podsypuję troszkę mąką , zakrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce(...)wyrosło , dzielę na dwie części , jedną wykładam na podsypaną stolnicę i rozwałkuję na placka o grubości 1 cm i wykładam połowę masy makowej , następnie zwijam w roladę i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , z drugim kawałkiem ciasta tak samo postępuje . Jak mamy przygotowane rolady makowe , odstawiam na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia , po tym czasie rozbijam żółtko
Mój Smakmalinami i kawą. Nie za słodkie, bardzo aromatyczne, waniliowe, lekko kwaskowate od malin, z dodatkiem czekolady. Wspaniale orzeźwia i jest idealne na lato. Bardzo mi smakuje. Plusem tego ciasta jest, że jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybki torcik cappuccino z malinami(...)przestygnięcia), ja dodałam ją w 4 partiach ( patrz FILM ). Po każdym dodaniu wymieszać mikserem. 5. Do masy kawowej dodać startą czekoladę, maliny i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 4 godziny, najlepiej na całą noc. 6. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Na wierzchu poukładać maliny
Mała Cukierenkapomocą obieraczki do warzyw siekamy w plastry (można użyć szatkownicy lub zwyczajnie zetrzeć na tarce jarzynowej). Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem, cukrem i mąkami. Masę wykładamy równomiernie na przygotowany spód. Przykrywamy resztą ciasta (ja skruszyłam w dłoniach), lekko dociskamy i na wierzch ciasta posypujemy trochę kawałków oleju kokosowego (jeśli mamy płynny można lekko posmarować pędzelkiem). Szarlotkę pieczemy około
Kolorowy Przepisownikskórkę z cytryny razem zmiksowałam, po czym dodawałam kolejno, po jednym żółtku, ciągle mieszając. Do powstałej masy przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszałam mikserem. Dodałam ubite białka, ale tym razem łącząc wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Następnie ciasto podzieliłam na dwie równe części(...)jednej z nich przesiałam kakao i delikatnie połączyłam. Drugą część ciasta pozostawiłam bez zmian. Foremkę na babkę z kominkiem wysmarowałam masłem i wysypałam odrobiną mąki. Przelałam ciasto warstwowo: najpierw ciemna masa, potem jasna, ciemna, jasna, na zmianę do wyczerpania obu mas. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam 55-60 minut, na końcu sprawdzając patyczkiem, czy babka
W kuchni Karmel-itki120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano tymianek Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy
Czerwona Porzeczkałyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy
Czerwona PorzeczkaOwinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut daktyle zmiksować blenderem z dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz przygotować masę z suszonych daktyli, przepis znajdziesz tutaj ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sprawdzą się też jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g margaryny lub masła 35 g świeżych drożdży 2 jajka 1 żółtko 1/2 szklanki mleka 16 g cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: puszka gotowej masy makowej lub ok. 500 g masy makowej domowej roboty Dodatkowo: roztrzepane jajko Wykonanie(...)mąki wlać wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, jajka, żółtko oraz resztę cukru i cukier waniliowy. Wymieszać składniki i starannie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 0,5 cm grubości), rozsmarować masę makową i zwinąć jak roladę wzdłóż dłuższego brzegu. Pokroić w plastry szerokości ok. 3 cm. Każdy kawałek nacisnąć na środku tępą stroną noża, aby boki
MyCookBook.plostudzonego mas\u0142a\r","240 g startej cukinii ( da\u0142am 2 \u015brednie)\r","2 \u0142y\u017ceczki ekstraktu z wanilii\r","\r","Krem\r","1 ma\u0142e opakowanie \u015bmietany krem\u00f3wki\r","erytrol do smaku\r","250 g serka \u015bmietankowego (da\u0142am sernikowo-kanapkowy Wielu\u0144)\r","kilka kropel ulubionego aromatu\r","owoce do ozdobienia"],"name":"Ciasto z cukinii, ciasto cukiniowe(...)null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Krem \r","\u015amietan\u0119 ubijamy na sztywno z erytrolem.\r","Dodajemy aromat i serek.\r","Mieszamy.\r","\r","Ciasto\r","Jajka, start\u0105 i lekko odci\u015bni\u0119t\u0105 cukini\u0119 i mas\u0142o mieszamy w jednej misce.\r","W drugiej misce mieszamy suche sk\u0142adniki.\r","Mieszamy zawarto\u015b\u0107 obu misek.\r","Ciasto przek
Mieszam w GarnkuRóbcie to w sposób zrzucenia łyżką i wygładźcie tylko, nie rozcierajcie masy bo jest dość gęsta i może się przykleić do spodu i go popsuć, 3 warstwa 1. Twaróg zmiksować lub rozgnieść widelcem (możecie dodać odrobinę słodzika) i wyłożyć jako ostatnią już warstwę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 15 min 180 stopni. Pieczenie(...)zadanie utwardzenia twarogu i kaszy. Następnie wyjmujemy i schładzamy. Polewa 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać żelatynę i wystudzić. Masa będzie dość lejąca, jeśli chcecie gęste dodajcie więcej czekolady i żelatyny. Gdy ciasto będzie już schłodzone, wylewamy polewę na całą powierzchnie, posypujemy dodatkami i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. *możecie użyć ekspandowanego ryżu, gryki
Zdrowie i pysznie na talerzuurodziny ;)), krem krówkowy i pyszny, karmelizowany słonecznik. Po raz pierwszy jadłam słonecznik w cieście (zazwyczaj stosowałam go do wypieku chleba). Słonecznik spisał się na medal . Bardzo polecam to ciasto. Ciasto ze słonecznikiem PRZEPIS {forma: 26x36 cm} Temperatura piekarnika : 170ºC | Czas pieczenia: 35-40 min Biszkopt kakaowy 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej(...)posypania na wierzchu. Krem. Masło utrzeć na puch, dodać gotową masę krówkową, wsypać uprażony słonecznik. Poncz. Składniki wymieszać, ilość alkoholu wedle uznania. Złożenie ciasta. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem, wyłożyć masę (odłożyć trochę na wierzch) położyć drugi nasączony blat biszkoptu, posmarować wierzch biszkoptu i posypać resztą słonecznika. Można zrobić gorzką polewę czekoladową (na zdjęciach w wersji z polewą
coolinarnastrefa.blogspot.comklik) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Jabłkami w Polewie Składniki: Ciasto: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 110g schłodzonego masła 50g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka wody Masa jabłkowa: około 850g niedużych jabłek 2 łyżki soku z cytryny 100g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru(...)lodówki na około 45 minut. 2. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką ( patrz FILM , ciasto może się trochę kruszyć). Ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 26cm (tortownica wyłożona papierem do pieczenia, tylko dno), robiąc około 2-3cm brzeg. Masa jabłkowa: 3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Każdą ćwiartkę ponacinać z wierzchu robiąc
Mała Cukierenkamożna okrzyknąć 100 procentowym pewniakiem - wychodzi zawsze, ale to zawsze. Wyglądem przypomina sernik, choć wcale nim nie jest. Składniki ciasta 3 szkl. maki 1 kostka masła 0,5 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Składniki masy 2 jogurty brzoskwiniowe po 500g(...)szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek 200 g wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy Sposób Składniki ciasta zarobić na kruszonkę, połowę posypać na blaszkę. Jogurty wymieszać z pozostałymi składnikami, na koniec dodać ubite białka. Masę wylać na kruszonkę i posypać pozostałą częścią kruszonki. Piec w temp 180 stopni przez ok 50 minut
Kuchenne aromaty