każdym domu, w różnej postaci i pewnie o wielu smakach. Ja dzisiaj proponuje Wam przełamać troszkę tradycję i spróbować ciasta z truskawkami z mąki gryczanej i z bezą kokosową. Ciasto ma ciekawy i niepowtarzalny smak. Warto od czasu do czasu spróbować czegoś innego. Dlatego zachęcam serdecznie! SKŁADNIKI: - 6 łyżek oleju kokosowego (ewentualnie masła) - 1 jajko + 1 żółtko(...)cukru pudru płaskie - 3 łyżki wiórków kokosowych Ubij białka na sztywną pianę dodaj cukier i dalej ubijaj na wysokich obrotach, dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj delikatnie masę. Po upływie 35 minut od pieczenia ciasta otwórz piekarnik i wyłóż na ciasto pianę. Piecz kolejne 15 minut w temp 155-160 stopni C, z termoobiegiem. Ciasto po całkowitym wystudzeniu, udekoruj truskawkami ;-) Życzę
SMYKWKUCHNIuczuleni na gluten albo chcecie po prostu spróbować czegoś nowego w kuchni przedstawiam Wam bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli :) i jeszcze odpowiedź na nurtujące mnie od początku pytanie: czy ciasto smakuje jak fasola? Nie :) i testowałam to podstępnie na niczego nieświadomej rodzinie, która miała za zadanie zgadnąć tajemniczy składnik ;) Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli (około 500 g po odsączeniu zalewy(...)miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawiamy do przestudzenia. Do masy dodajemy sodę, cukier, kakao i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy wszystko lub miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy bakalie i przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni lub do „suchego patyczka”. Gotowe ciasto można udekorować
Ciastkozercykrótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na jeża, czyli ciasto z czekoladowymi biszkoptami przełożonymi rewelacyjnym kremem ganache. Powyższy krem to połączenie czekolady i śmietany 30%. Co ciekawe, niektórzy uważają, że ganache to lukier, sos lub polewa. Jestem pewna, że przygotowanie kremu ganache nie będzie sprawiało Wam trudności . Składniki: 3 biszkopty czekoladowe 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)masa. Przygotowaną masę schłodzić w lodówce. 3. W międzyczasie biszkopty powycinać, tzn. najlepiej formułować 2 jajowate kształty + 1 najmniejszy okrągły. Z resztek ciasta uformowałam jeszcze jedną warstwę, która znajdowała się na samej górze. 4. Schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić na sztywno. 5. Największy kawałek biszkoptu nasączyć syropem wiśniowym bądź malinowym (najlepiej wcześniej go rozrobić, tj. 1/4 szklanki soku
Ugotowaćspód z ciasteczek. Troszkę inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło bosko.Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna i kremowa, soczyste gruszki ożywiają ciasto, a chrupiąca, lekko słona kruszonka nadaje charakteru. Do tego obłędny wręcz zapach cynamonu i pozostałych przypraw (powiało Świętami...?), i zachwyt gwarantowany. Myślę, że jest jeszcze(...)pieczenia. Wyłożyć ciastka, dokładnie ugnieść na spodzie dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Przestudzić.Wszystkie składniki masy serowej umieścić w dużej misce, zmiksować na gładką masę - krótko, ale dokładnie. Masę serową wyłożyć na spód.Piec w 180 st. C. przez 20 minut.W tym czasie z mąki, cukru, soli
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła/margaryny 2 łyżki miodu BLAT KOKOSOWY 5 białek 3/4 szkl cukru 150 g wiórek kokosowych MASA CHAŁWOWA 1/2 szklanki cukru 200 g chałwy 125 g miękkiego masła DODATKOWO dżem porzeczkowy (ok 400 g) 1. Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać masło i posiekać razem. Następnie dodać żółtka i śmietanę, zagnieść(...)Drugą odłożyć do lodówki. 2. Warstwa sezamowa: Sezam podprażyć lekko na suchej patelni, dodać pozostałe składniki, mieszać aż wszystko się połączy. Odłożoną część ciasta kruchego rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem formy. Na wierzch rozsmarować masę sezamową. Piec do zrumienienia ok 25 min w 180*C. 3. Blat kokosowy: Białka ubić, dodając pod koniec ubijania cukier. Wsypać wiórki kokosowe
Kto ugości moich gości?zapyla roślinę. Z kwiatów powstaną spore owoce, niczym piłka od rugby, w których kryją się owalne ziarna kakaowe, koszmarnie gorzkie po przegryzieniu. Ciasto bardzo mi posmakowało. Jest wilgotne, delikatne i bardzo alkoholowe. Odstąpiłam od polewy czekoladowej – odłożoną masę kakaową przetworzyła na czekoladę pitną na gorąco. W to miejsce popełniłam lukier na bazie ponczu do nasączenia ciasta. CIASTO COMBER Z ALKOHOLEM(...)dodaję do wystudzonej masy kakaowej wraz z mąką wymieszaną z proszkiem. Na samym końcu dodaję ubite białka, łączę delikatnie z pozostałymi składnikami. Przelewam do keksówki (najlepiej 25x12cm), którą uprzednio wykładam papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę w 180 stopniach przez około 45-55 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Herbatę mieszam z alkoholem. Ciasto po upieczeniu całkowicie studzę
W kuchni Karmel-itkiprzepis składa się z kilku przepisów a do tego modyfikowanych na własne potrzeby i zgodnie z upodobaniem smakowym. Składniki: Ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 250 g margaryny * 5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: * 1 kg mielonego sera białego * 1 puszka brzoskwiń * 1 szklanka cukru * 1 budyń waniliowy * olejek śmietankowy * 1 szklanka(...)bezę: * białka, które pozostały z ciasta i sera - 9 sztuk * 1 szklanka cukru * 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto wyrobiłam i podzieliłam na dwie niezbyt równe części. Włożyłam do zamrażalnika na ok. 1 godzinkę. W tym czasie zrobiłam masę serową. Rozwierciłam wszystkie składniki kolejno dodając do sera: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko, olej, olejek śmietankowy, budyń. Na koniec dodałam
Pieprzyć z FantazjąMasło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, przestudzić. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlać masło z czekoladą, następnie amaretto. Na końcu partiami dodawać makę, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić(...)lodówce minimum 12 godzin. Polewa: Chałwę pokruszyć, podgrzewać z kremówką w garnuszku, aż powstanie gładka masa. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić i przestudzić. Schłodzonę kremówkę ubić z mascarpone na puszysty krem. Powoli wlewać żelatynę, cały czas miksując. Ciasto czekoladowe przekroić na pół w poziomie. Na paterze ułożyć połowę ciasta, wyłożyć połowę kremu i połowę frużeliny. Przykryć
Pożeraczka, czyli raz adobrzejabłek ( u mnie Antonówki) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieść na blacie i siekaj nożem aż do znudzenia, czyli do czasu aż masa stanie się wilgotna i zacznie zlepiać w całość. Przy tej ilości ciasta zajęło mi to 15 minut. Ciasto zagnieć i podziel na dwie części. Każą kulę ciasta owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na pół
greenscarfłyżek karobu, 1 łyżeczka syropu klonowego lub melasy karobowej lub innego słodu, ewentualnie 1 łyżka tahini lub masła orzechowego. Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w kielichu blendera lub robocie kuchennym. Miksujemy do uzyskania zwartej masy. Przekładamy do ceramicznej lub szklanej formy. Wyrównujemy wierzch. Składniki na polewę mieszamy. Polewamy ciasto. Umieszczamy w lodówce na minimum 1 h. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuskładniki na ciasto: 230 g mąki orkiszowej 150 g cukru, drobnego 125 g masła, w temperaturze pokojowej 125 ml mleka 3 jajka otarta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli dodatkowo: 200-300 g borówek wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy skórkę z cytryny oraz ekstrakt(...)waniliowy i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo jajka, po każdym dokładnie miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodajemy wraz solą oraz mlekiem do masy maślanej. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez ok. 20-30 min., następnie wysuwamy z piekarnika wykładamy równomiernie borówki oraz kruszonkę i pieczemy
Domowy Smak JedzeniaPrzyszła kolej na moje ulubione ciasto. Tu na jednym kawałku się nie skończy, daję Wam słowo. Nietypowa masa z jajkami ubijanymi na parze i biszkopty nasączone kawą cappucino to połączenie, w którym się zakochacie. Upiec jasny biszkopt z 4 jaj. Składniki: 5 żółtek 1 jajko 1 szkl. cukru 1 masło 2 szkl. mleka w proszku 4 serki homogenizowane waniliowe(...)dodając do niej rozpuszczone 2 łyżeczki żelatyny. Wystudzić. Biszkopt posmarować cienko masą. Układać na niej biszkopty biszkopty maczane w kawie. Przykryć masą z serkami. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Polać polewą (u mnie gotowa polewa do ciast
Cukiernia Pychotkicukru jak lubi się mocno słodkie ciasto masło, mleko, cukier, aromat, kakao zagotować mieszając, odlać niepełną szklankę do polewy i masę wystudzić wystudzoną masę przelać do miski, wsypać mąkę z proszkiem i mikserem połączyć składniki, ciasto będzie mocno gęste wbijać po żółtku do ciasta, białka do pojemnika na pianę do ubicia do ciasta wlać maślankę i połączyć składniki, na koniec
W Mojej Kuchni LubięDodatkowo olej do smażenia. WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Masło, wodę i sól zagotowujemy dodajemy 1 1/4 szklanki mąki i dobrze mieszamy. Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs
W kuchennym oknie Ewymiskę (może być ta sama co wyrabialiśmy w niej ciasto) i wrzucamy do środka jajka, śmietanę i szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Mamy jeszcze trochę czasu więc dzielimy brokuła na małe różyczki. Jak ciasto nam się zrobi to wyjmujemy je z piekarnika i układamy na nim uduszoną cebulę i różyczki brokułu. Całość posypujemy pokruszoną (czy raczej rwaną
Marder&Marder Manufacturemasłem, miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy na dwie lub trzy części (aby wygodniej nam się rozwałkowywało ciasto) i umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny). Ciasto wałkujemy na grubość
Słodka Stronamasło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy na dwie lub trzy części (aby wygodniej nam się rozwałkowywało ciasto) i umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny). Ciasto wałkujemy na grubość
Słodka Strona