Rolada z jabłkami, która nie wymaga żadnej dodatkowej masy, ani kremów. Jest szybka, tania i bardzo prosta do przygotowania. Ciasto jest puszyste i znacznie lżejsze od rolad z kremami. Pyszne! Cynamonowe kawałki jabłek świetnie uzupełniają teksturę delikatnego biszkoptu. Jeśli lubicie tradycyjny biszkopt z jabłkami to jestem pewna, że rolada jabłkowa także przypadnie Wam do gustu. Rolada z jabłkami: 6 jabłek(...)białe, dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Ubijamy 2-3 minuty. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na małych obrotach. Obie mąki przesiewamy z proszkiem i stopniowo (po łyżce) dodajemy do masy miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy łyżkę oleju. Masę równomiernie rozkładamy na jabłkach i wyrównujemy. Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy
Poezja smakukażdą chwilę. Bo potem znów będę musiała czekać rok... Ostatnio w ręce mi wpadła gazeta Pyszne ciasta na Boże Narodzenie, i wiedziałam, że muszę z niej coś przygotować. Ogólnie ten numer udał się twórcom znakomicie - jest tam cała masa wspaniałych przepisów, najchętniej przygotowałabym większość z nich - co, mimo wszystko, dość rzadko się zdarza. Nie są trudne, czasochłonne, składniki(...)dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Sok i skórkę z limonki wymieszać z rumem. Dodawać partiami do masy na zmianę składniki suche i mokre, cały czas miksując (na najniższych obrotach).Formę do ciasta wysmarować masłe i obsypać bułką tartą.Ciasto rónomiernie wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię łyżką.Piec 30-35 minut w 175 st. C.Ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasą maślaną. Dzięki niej możemy ukryć wszystkie niedoskonałości naszego wypieku. Masa maślana jest oczywiście jadalna, do jej wykorzystania potrzebujemy tylko białek, masła, cukru i odrobinkę soli. Masa maślana nadaje się także do dekoracji ciast, gdyż bardzo ładnie zachowuje nadany sobie kształt. Serdecznie polecam ;) Składniki: białka z 3 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli(...)jeżeli miseczka i same białka są ciepłe odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Następnie ochłodzone białka miksujemy na bardzo sztywną pianę. Gdy uzyskają one odpowiednią konsystencję stopniowo dodajemy kawałki masła, masę cały czas miksujemy. Na pewnym etapie dodawania masła do białek może się zdarzyć, że nasza masa będzie wyglądała na zważoną - nie panikujemy, tak ma być, od tego momentu dzieli
Krakowskie smaki AniZapach jaki roznosi się po mieszkaniu podczas pieczenia ciasta z jabłkami nie ma sobie równych. Pachnie pięknie...Będzie to jabłecznik na kruchym cieście, takim prawdziwym.Przepis
Pasje Jolkikokosowy.Pieklam go pierwszy raz, z przepisu p. Hanny Szymanderskiej ( "Prawdziwa kuchnia polska").Przepis jest bardzo praktyczny,bo zuzywamy cale jajka,zoltka sa wykorzystane do ciasta kruchego na spod,a bialka wchodza w sklad masy kokosowej.Jest bardzo smaczny,Dla zarloczkow kokosowych to naprawde niezla gratka.W swiatecznym jednak na pewno zrobie polewe czekoladowa.Czekolada i kokos to zestaw jak z batonika Bounty.Tu(...)maczki ziemniaczanej2 bialkaWykonanie:przesiac make,cukier puder,dodac maslo prosto z lodowki i rozetrzec miedzy palcami na mokry piasek.Dodac orzechy,cukier waniliowy,skorke z cytryny i 2 zotka,zagniesc ciasto,owinac folia i wstawic na kilka godzin do lodowkischlodzone ciasto rozwalkowac,ulozyc w foremce do tarty,uformowac rant,ponakluwac widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.wiorki kokosowe wymieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zalać wystudzonymi galaretkami. W moim przepisie najpierw truskawki zagotowałam, co przedłużyło ładny wygląd i smak sernika. U mnie latem piekarnik odpoczywa i na deser zwykle przygotowuję mało skomplikowane ciasta bez pieczenia. Wszyscy uwielbiamy serniki, także są one robione najczęściej na zimno. Ciekawa jestem, czy również lubicie takie serniki? Składniki na sernik z truskawkami: (forma(...)masy serowej. Jeśli masa jest bardzo rzadka wstawić na chwilę do lodówki, inaczej mogą podnieść się do góry herbatniki. Następnie położyć na lekko tężejącej masie serowej kolejną warstwę z herbatników i przykryć je pozostałym serem. Ciasto wstawić na 20 minut do lodówki, aby zaczęło zastygać. Na tężejący sernik wylać partiami wystudzoną, ale jeszcze rzadką masę z truskawek i wstawić
Kuchcik gotujebardzo lubię), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je dodać :) Porcja na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 175 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 4 jajka 100 ml mleka 70 ml oleju skórka i sok z jednej cytryny lub pomarańczy(...)dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto wyłożyć równomiernie na blaszkę i nakłuć widelcem. Podpiec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.W międzyczasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser. Ciągle mieszając dodawać budynie, mleko, olej
My simple kitchenbabką jest zupełnie inaczej. Dzięki temu, że w jej składzie jest sok pomarańczowy jest ona lekka ale jednocześnie wilgotna. Do tego suszona żurawina, która nadaje słodyczy i pyszne wielkanocne ciasto gotowe Składniki: 420g mąki pszennej, przesianej przez sitko 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 300g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 200g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek(...)aromat, skórkę pomarańczową, połowę mąki i krótko wyrabiamy mikserem. Wlewamy połowę soku i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę mąki, soku pomarańczowego oraz żurawinę oprószoną łyżką mąki. Masę mieszamy łyżką aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do formy z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ją w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu odstawiamy
Życie ze smakiemtarta z borówkami, prosta i szybka w wykonaniu, nawet jeden mały kawałek w pełni zaspokoi "słodkościowe" zachcianki. Składniki na ok 12 kawałków Czas przygotowania: 40 min Ciasto 100 g zimnego masła 100 g gorzkiego kakao 50 g cukru 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 1 jajko kilka łyżek zimnej wody Krem 1 szklanka mleka kokosowego(...)szerokiego noża i stolnicy łączymy masło z suchymi składnikami do momentu powstania konsystencji mokrego piasku, następnie dodajemy jajko oraz kilka łyżek zimnej wody zagniatamy dłońmi aż masa zacznie się łączyć, formujemy dysk z ciasta, następnie rozwałkowujemy, przenosimy ciasto do formy, będzie sią rwało, ale można wylepić kawałkami 3. Wygniatamy formę ciastem i wstawiamy do lodówki
Słodki Kompromissprzętom? ;) Ponadto w tym wpisie pozwolę sobie na trochę prywaty: WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO PANIE MĘŻU! :* Zdjęcie z cyklu: przed i po :) A ciasto, które widzicie poniżej, to ciasto, które wczoraj powędrowało z Mężem do pracy, w związku z dzisiejszym dniem. Robi się je bardzo szybko, nie ma opcji, żeby nie wyrosło, a jest pyszne, puszyste i cudownie wiosenne! :) Składniki(...)dosypywać powoli cukier i miksować, aż całkowicie się rozpuści. Do gotowej piany dodawać powoli żółtka, po czym wlewać powoli olej, cały czas miksując. Na koniec w masę wmiksować proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wysypać na nie maliny (bądź jakiekolwiek inne owoce*). Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kunszt, ale nie podzielam zachwytu nad wielce skomplikowanymi słodkościami z mnóstwem warstw, mas i dodatków. Wolę kiedy nie ma zbyt dużo składników, a bohater przepisu - tu borówki amerykańskie - ma okazję do zaprezentowania całego spektrum smaków i aromatów. Tarta z borówkami P. Herme idealnie spełnia moją zachciankę. Ciasto jest kruche, delikatne, a cała reszta to po prostu borówki(...)kilka łyżeczek) 1 żółtko Na nadzienie ok. 450 g borówek amerykańskich 60 g cukru pudru 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (dodałam od siebie, aby masa owocowa nie była za bardzo lejąca) Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zagnieść, a następnie owinąć w folię i przełożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko
KUCHARNIAbardzo smacznego ciasta :-) , które w smaku troszkę przypomina sernik.Składniki na ciasto:- 200 g mąki pszennej- 1 jajko- 1/2 szklanki cukru pudru- 100 g zimnego posiekanego masłaWszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, schładzać w lodówce na czas przygotowania wypełnienia.Składniki na wypełnienie:- 1/2szkl kaszy manny- 1 opakowanie budyniu śmietankowego- 1/2 szklanki cukru- cukier waniliowy- aromat waniliowy(...)masy.. Na koniec dodać pokrojone ananasy i całość wymieszać. Tortownicę ok. 24 cm średnicy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Naszym kruchym ciastem wyłożyć dno i boki, do połowy wysokości. Na to wylać masę. Wierzch posypać pokruszonymi płatkami migdałów.Piec w temperaturze 175 st. C, przez 1 godzinę. Przed podaniem schłodzić
Walijskie Pichcenietego pianka, a jekżeby inaczej, różowa – z bitej śmietany z różową galaretką, oraz taka też galaretka na wierzchu. Masy oddzielone są delicjami malinowymi. Kto dotrwał do końca opisu i różowy kolor go nie odstrasza dodam, że ciasto jest fantastyczne w smaku. Szczerze, nie spodziewałam się, że wyjdzie tak smaczne. Spodoba się każdej małej księżniczce, choć mam nadzieję, że mój(...)zmniejszamy i wlewamy tężejącą galaretkę, miksujemy chwilę, do połączenia. Śmietanową piankę od razu przelewamy na delicje, gdyż masa dość szybko tężeje. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzącej wody (lub tak jak podane jest na opakowaniu), studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta
Smaki Na TalerzuNiedawno byłam w gruzińskiej restauracji wypróbować te znane pierożki metodą prób i błędów powstał ten o to przepis: Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - szczypta soli Farsz: - 150 gram mięsa wołowego - 300 gram mięsa wieprzowego - 1 łyżeczka kolendry w ziarnkach - 3/4 szklanki rosołu (można dodać więcej lub mniej ważne żeby mięso nie pływało w rosole(...)trochę mąką i odstawić na bok. Mięso zmielić z kolendrą i cebulą. Wyrobić mięso razem z pieprzem i solą dodać roztrzepane wcześniej jajko po uzyskaniu jednolitej masy powoli dolewać rosół równocześnie wyrabiając. Rozwałkować ciasto i wykroić dość duże kółko ponownie je rozwałkować żeby było wielkości mniej więcej dłoni na środku kładziemy łyżeczkę mięsa i z ciasta tworzymy sakiewkę trzeba mocno
Tanio szybko zdrowomasła lub margaryny 4 żółtka pół szklanki cukru pudru pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: około 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy po porcji masy krówkowej, składamy na pół
Izabelawkuchni