kardamonem, cynamonem, skórką pomarańczową, karmelem i kakao. Ciasto jest przepyszne, bardzo puszyste, ma przepiękny zapach, a dzięki połączeniu tych aromatów ciasto ma niebanalny smak. Koniecznie spróbujcie! PRZEPIS NA CIASTO: SKŁADNIKI: - 220g masła lub margaryny - 5 jaj wiejskich - 120 g cukru pudru - 3 łyżki śmietany lub jogurtu - 150 ml konfitury śliwkowej lub dyniowo-cynamonowej - 350 g mąki pszennej(...)przyprawy i proszek do pieczenia - dodaj do masy maślanej i ucieraj, dodaj konfiturę i śmietanę, ciągle ucieraj - białka ubij na sztywno i delikatnie wprowadź je do masy maślanej - do wysmarowanej tortownicy przelej połowę ciasta, poukładaj pokrojone na mniejsze kawałki cukierki karmelowe, wylej resztę ciasta, na sam wierzch poukładaj cienkie kawałki rabarbaru (pamiętaj aby rabarbar pokroić cienko, jeśli położysz zbyt duże
SMYKWKUCHNIprzelewamy, na wierzchu gruszki układamy, pozostały cukier, migdały dodajemy i tak przygotowane ciasto 25 min pieczemy. Życzę smacznego ciasta gruszkowego :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 25 cm: ciasto: 20 g świeżych drożdży, 2 małe jajka, 250 g mąki pszennej, 2 łyżki miodu płynnego np. lipowego, 200 ml ciepłego mleka, ponadto: ok. 5 małych gruszek, 3 łyżki cukru(...)gruszki. Odstawiamy do przestygnięcia. W wysokim naczyniu rozpuszczamy drożdże w mleku, dodajemy pozostałe składniki na cisto i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Formę natłuszczamy i obsypujemy mąką. Przelewamy ciasto i dowolnie układamy na nim gruszki wewnętrzną str. do góry. Jeśli został nam cukier z migdałami to dodajemy go do otworów w gruszkach. Piekarnik rozgrzewamy
Moniki Smakołykimałym ogniu. INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA - PLACKI 4 Jajka, płatki owsiane i jogurt naturalny zmiksuj (najlepiej w blenderze) na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. 5 Rozgrzej patelnię – nie za mocno, bo się wtedy placuszki się spalą – i stopniowo wylewaj ciasto. Smaż wszystko na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Do stworzenia idealnego, owalnego kształtu, najbardziej przydaje się duża łyżka albo mała(...)małym ogniu. INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA - PLACKI 4 Jajka, płatki owsiane i jogurt naturalny zmiksuj (najlepiej w blenderze) na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. 5 Rozgrzej patelnię – nie za mocno, bo się wtedy placuszki się spalą – i stopniowo wylewaj ciasto. Smaż wszystko na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Do stworzenia idealnego, owalnego kształtu, najbardziej przydaje się duża łyżka albo mała
A to pestkaszklanki wody półtorej szklanki cukru sok z jednej dużej cytryny Ta porcja to około 12 ciastek Przygotujesz w 15 minut Pieczenie to 45 minut Ciasto Jaja,jogurt,płynny olej oraz cukier zmiksuj na puszystą masę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą wszystkie składniki suche, po czym dodaj do nich mokre i zmiksuj. Przełóż ciasto do formy. Opcjonalnie powciskaj cząstki jabłek
Z Kuchni Do Kuchnipozostawiając boki i zagłębienie, które wypełnimy bananami i kremem. Banany kroimy wzdłuż na pół, polewamy odrobiną cytryny, żeby nie ściemniały i układamy na spód ciasta, tak by przykryć jego całą powierzchnię. Następnie wlewamy jaglaną masę, formując kopiec. Kaszę, jogurt, resztę soku z cytryny, kardamon i banany blendujemy na gładki krem. Posypujemy wierzch pokruszonym ciastem, które wykryliśmy na początku. Oczywiście
Ugotowane pozamiataneponieważ jagody mogą być kwaśne). Ciasto francuskie wyłożyć w formie, a na nie wysypać wcześniej umyte jagody (świeże) lub częściowo rozmrożone. Całość zalać przygotowana masą jajeczno śmietankową. Wierzch można ozdobić, jeżeli zostanie nam trochę ciasta zbędnego. Wstawić formę do nagrzanego do 180stopni piekarnika i piec ok 40minut. Pycha
ChilliJemypół łyżeczki soli białko do smarowania Mąkę przesiewamy i "szatkujemy" z tłuszczem i solą, po czym dolewamy wodę. Dorzucamy do masy rozmiażdżony w moździeżu jałowiec i całość dokładnie ugniatamy. Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki. Farsz: 300g grubo zmielonego mięsa z łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula ze szczypiorem 2 drobiowe serca(...)wałkujemy na cienkie placki i formujemy z nich miseczki. (część ciasta pozostawiamy na zamknięcie) Cebulę kroimy w drobną kostkę i wysypujemy nią dno każdej foremki. Przykrywamy ją dość grubym plastrem żółtego sera, na co wkładamy odpowiednią ilość mięsa. W środek mięsnej kuli wkładamy kurze serduszko. Zamykamy ciastko pozostawioną masą, którą wykrawamy w koło za pomocą odpowiedniej wielkości naczynia. Dokładnie sklejone
Kuchenna KontrrewolucyaPołączenie makowca i sernika, na kruchym cieście to spełnienie marzeń niejednego łasucha:). To seromakowiec w nieco innej formie niż tradycyjna. Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 250g mielonego twarogu 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki cukru Masa makowa: 400g masy makowej 1 jabłko 1 białko(...)kandyzowane owoce do dekoracji 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Składniki na masę serową dokładnie miksujemy. Przygotowujemy masę makową: jabłko obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, białko ubijamy
Szefowa kuchnipieczenia i cukier siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, ocet oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce. Schłodzone rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja podpiekłam w 180 st. C. składniki na masę serową: 1000 g sera, zmielonego 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g masła(...)łyżeczki wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na ciasto wykładamy 1/2 część odsączonych wiśni. Na wiśnie równomiernie rozprowadzamy masę serową, na której układamy pozostałe wiśnie. Podpiekamy w 180 st. C przez ok. 30 min. Następnie na wierzchu równomiernie wykładamy masę kokosową. Całość pieczemy
Domowy Smak JedzeniaCiasto marchewkowe z polewą z białej czekolady...Pyszne, wilgotne i słodkie ciasto marchewkowe.Oblane białą czekoladą.Szybkie i proste w wykonaniu.Posmakuje niejednemu łasuchowi.Polecam!Składniki:220 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach;300 g mąki pszennej;2/3 szklanki białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16g);4 jaja;220 ml oleju;2 łyżeczki cynamonu;3 łyżki rodzynek;2 łyżeczki proszku(...)stale mieszając (tzw. kąpiel wodna). Po rozpuszeniu, zestawić rondelek z ognia (już bez kąpieli wodnej), dodać przesiany cukier puder i zblendować na gładką masę (tak, aby polewa nie miała grudek). Lekko przestudzić.Wystudzone ciasto dokładnie oblać (zaczynając od czubka) lekko przestudzoną polewą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.Waga marchewki
Gospodyni Miejskamakiem. Wsypywać stopniowo do ubitych białek i mieszać delikatnie silikonowa łopatką. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach około 20-25 minut. Ostudzić. Masa śmietankowa: Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku. Odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić na sztywno zimną kremówkę. Nadal(...)miksując wlewać małym strumieniem galaretkę. Wsypać pokrojony ananas i wymieszać. Masę wylać na biszkopt, przykryć biszkoptem makowym i odłożyć na 2-3 godziny do stężenia. Biszkopt makowy z wierzchu posmarować cienko powidłami i posypać czekoladą. Ciasto przechowujemy w lodówce. Inspiracja od Kasi
Ala piecze i gotujeurocze gniazdka z jajeczkami. Babeczki idealne na wiosenny deser, a także ciekawa propozycja np. na Wielkanocny stół. Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami - S kładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli 2 łyżki kakao Krem(...)mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy. Masło miksujemy na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz kakao. Gotową masę umieszczamy w lodówce do momentu lekkiego stężenia. Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując
Słodka StronaZwykłe naleśniki z serem możemy odmienić polewając je musem truskawkowym. Uwielbiam tak przygotowane naleśniki . Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilograma sera białego 0,5 szklanki śmietany 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Mus truskawkowy: 0,5 kilograma truskawek 3 łyżki(...)cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy wszystko za pomocą miksera na gładką masę. Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Na rozgrzana patelnię wylewamy niewielkie porcje ciasta naleśnikowego, tak żeby wyszły nam cienkie naleśniki. Smażymy na lekko złoty kolor z obydwu stron. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, cukier, cukier
Bajeczna KuchniaDziś przedstawiam łatwy przepis na bardzo przyjemny deser. Puszyste i nie za słodkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, oprószone tylko cukrem pudrem. Teraz śliwki raczej nie w sezonie, ale można oczywiście wykorzystać te mrożone jak i inne ulubione owoce. Polecam dla wielbicieli mniej słodkich wypieków.Przepis znalazłam na blogu Modern Taste - piękne zdjęcia, polecam!Scroll down for recipe in EnglishCiasto drożdżowe(...)minut.W misce miksera ubij jajka z cukrem i wanilią, dolej mleko z drożdżami i dokładnie zmiksuj.Mąkę wymieszaj z solą i kardamonem, po czym dodaj do masy jajecznej i zmiksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Śliwki umyj, przekrój na połówki i wyjmij pestki. Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej
karmelowykoniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy by połączyć składniki. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy całą masę. Wyrównujemy. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę(...)śmietanę (200 ml) ubijamy mikserem. Możemy dodać cukier puder. Gotową bitą śmietanę dodajemy do ganache. Zimny biszkopt odwijamy z ręcznika. Robimy to delikatnie by nie uszkodzić ciasta. Na rozwiniętym biszkopcie rozprowadzamy 2/3 masy czekoladowej, zostawiamy około 2 cm marginesu na końcu biszkoptu. Gdy będziemy zwijać roladę masa czekoladowa się nieco przesunie..Odcinamy końcówki by roladzie nadać ładnego wyglądu. Resztą
Przysmaki Karolki