wszystkimi smakami. Gorąco polecam! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (skrzydełko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 szklanki wody Klopsiki drobiowe: 100 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko 1 mała cebulka(...)łyżki bułki tartej sól pieprz Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełko, umyte i obrane warzywa. Gotujemy 30 minut. Między czasie przygotowujemy klopsiki. W misce z mielonym mięsem dodajemy jajko, obraną cebulkę, bułkę tartą, sól, pieprz. Formujemy małe kuleczki i delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Wrzucamy do rosołu 10 minut przed zakończeniem gotowania. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie
Truskawkowa FiestaSkładniki: 400 g mielonej wieprzowiny puszka pomidorów pelati, całych 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki cieciorki z puszki(...)opłukanej 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżka suszonego oregano 4 szczypty cayenne oliwa Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy plasterki czosnku razem z mieloną wieprzowiną, gdy mięso zmieni kolor, dodajemy puszkę pomidorów pelati razem z sokiem oraz cieciorkę, cayenne, oregano, dusimy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku, podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki
Moja smaczna kuchniacebule - kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka) - biała część pora - 500g pomidorów - 1 szklanka białego wytrawnego wina - 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek - koperek, szafran (szczypta) - sól, świeżo mielony pieprz - ok.1,5-2l wody lub wywaru rybnego (ja daję wodę) - skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy (ja daję gotową Oetkera) - 2 łyżki soku z cytryny - szczypta chili(...)przed gotowaniem dokładnie wymyć i najlepiej obgotować chwilę w osobnym garnku w słonej wodzie i dopiero wówczas dorzucić je do garnka z zupą. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Można także dodać szczyptę chili. Podczas gotowania się zupy przygotować sobie grzanki. Kawałki bagietki posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku i podsmażyć na patelni na oliwie z masłem
Smaczne Zdrowerównież podać z makaronem lub francuskimi kluseczkami. 3 marchewki + 1 małą do starcia 1 por 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach mielony pieprz czarny 2 ziarno ziela angielskiego 1 listek laurowy zielona natka pietruszki kawałki łososia natka pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego koperku lane kluski Do dużego garnka wkładamy umyte warzywa wraz(...)godzinę, Odlewamy z bulionu 800 ml, wkładamy kawałki łososia bez ości, dodajemy startą 1 marchewkę i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie solą i wsypujemy koperek. Na talerz wykładamy lane kluski, układamy kawałki gotowanego łososia. Zalewamy wrzącym bulionem, posypujemy świeżą natką pietruszki. The post Zupa rybna na bulionie z lanymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać mak z puszki i gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Składniki: 200 g suchego maku mielonego 1/4 kostki masła 1/3-1/2 szklanki miodu bakalie (rodzynki,skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, żurawina, migdały siekane(...)szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju Przygotowanie masy makowej Ułatwiając sobie prace wykorzystałam już zmielony mak, oszczędziłam wiec sporo czasu, gdyż mak mielony znacznie skraca przygotowanie dania. Topimy masło z miodem, dodajemy mak, chwilkę podsmażamy i dodajemy bakalie. Mieszamy dokładnie. Mąkę, jajko, żółtko i olej mieszamy w misie robota. Stopniowo dolewamy ciepłą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzatem potrzebujemy? SKŁADNIKI NA DWA DE VOLAILLE: 2 sznycle z filetu z indyka (ok. 170g) 20g mozzarelli 15g pieczarek 10g papryki przyprawy: papryka słodka (mielona), papryka ostra (mielona), pieprz, zioła prowansalskie Zaczynamy od zamarynowania sznycla. Na deskę wysypuje przyprawy tworząc mieszankę i starannie obtaczam w niej sznycle (można delikatnie natłuścić mięso np. oliwą). Odstawiam do miseczki i przykrywam
All My Fit Lifepieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować do lodówki(...)małym ogniu je dusić , bez dodatku wody , dodać cukier i co jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły. W trakcie jak jabłka będą ładnie uduszone dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych. Jabłecznik: Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka. Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki
Słodkości i nie tylkotłuszczu. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Podwójna pierś z kurczaka 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany) sól morska świeżo mielony pieprz Sałatka: 2 garście pomidorków koktajlowych 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki siemienia lnianego sok z 1/4 cytryny ewentualnie 3 łyżeczki oleju lnianego Sos jogurtowo-czosnkowy pół
OstryKęsmąki - 1 łyżeczka soli po pół łyżeczki z każdej przyprawy: - majeranek - pieprz czarny -czosnek granulowany - chilli lub pieprz cayenne - papryka słodka - bazylia - oregano - imbir mielony - kmin rzymski -kolendra mielona PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na paski, następnie przygotowujemy marynatę z sosu słodko ostrego i pieprzu cayenne. Wkładamy kurczaka do marynaty i odstawiamy
Zainspiruj się kuchniąszklanka jasnej pasty tahini - 1/3 szklanki lodowatej wody - 3 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - 1,5-2 łyżeczki sody - sól Dodatkowo: - dobra oliwa, - posiekana natka pietruszki, - mielona wędzona papryka (lub zwykła) - chili (nie trzeba) - orzeszki piniowe (nie trzeba) Dzień przed przygotowywaniem hummusu (najlepiej przynajmniej 12-16h wcześniej- u mnie 20h) namoczyć ciecierzycę w wodzie z 3/4-1(...)ręcznego blendera. Do gęstej masy dolewać stopniowo zimną wodę i cały czas miksować, tak długo aż powstanie idealnie gładka, aksamitna konsystencja, doprawić solą (ja dodaję także do jednej części mieloną, wędzoną paprykę i trochę chili, w ten sposób mam dwie wersje od razu: łagodną i pikantną). Gdy mamy bardzo gęstą masę można dodać trochę więcej wody. Przed podaniem
Smaczne Zdrowetortilli pszennej wypełnionej farszem z mielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka oliwa z oliwek dodatkowo: dip guacamole
wyzwania kuchennepodawane najczęściej z różnego rodzaju dipami. Składniki na 12 sztuk: 500 g mielonego mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka świeżego tymianku sól do smaku olej roślinny na dip jogurtowy: 200 g jogurtu naturalnego
wyzwania kuchennepodawana na zimno do chlebków pita, grillowanego mięsa lub warzyw. Składniki: bakłażan 1 łyżka pasty tahini 1 łyżeczka oliwy ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól garść natki pietruszki mielona papryka Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Bakłażana nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce pokrytej folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut kilka razy obracając(...)wydrążyć miąższ. Przełożyć go do blendera, dodać pastę tahini, czosnek, oliwę, sok z cytryny i szczyptę soli. Zmiksować na gładką pastę i ewentualnie doprawić. Pastę podawać posypaną pietruszką i mieloną papryką
wyzwania kuchenneJajka wypełnione farszem z podsmażonych boczniaków, żółtek i szczypiorku. Składniki: 4 jajka 8 małych boczniaków 2 łyżki majonezu szczypiorek papryka mielona sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przeciąć na połówki. Żółtka przełożyć do miseczki, szczypiorek posiekać. Boczniaki umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z dodatkiem(...)łyżki masła, aż wyparuje z nich woda. Usmażone grzyby wymieszać z żółtkami, szczypiorkiem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nałożyć w miejsce po żółtku i posypać mieloną papryką
wyzwania kuchenne