mielone - 47549 przepisów (strona:981/3170)

Ciasteczka imbirowo-cynamonowe 348

ciasteczka: 50 g drożdży 3 szklanki mąki 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 125 g margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu Z pokruszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i letniego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Żółtka ubijamy z cukrem mikserem. Mąkę wymieszaną

Przysmaki Karolki
Oliwne ciasto czekoladowe 348

mąkę ja jednak połączyłam składniki w równej proporcji i wyszło idealne. Składniki : 150 ml oliwy 50 g kakao w proszku 125 ml wrzątku 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 75 g mielonych migdałów* 75 g mąki pszennej* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g drobnego cukru 3 jajka szczypta soli Piekarnik rozgrzać do 170 ºC  i przygotować tortownicę o średnicy(...)przelać do przygotowanej tortownicy. Pieczemy 40-45 minut (piekłam 50 minut)  Po upieczeniu odstawić ciasto na metalową kratkę na 10 minut, aby przestygło. *w oryginale jest 150 g mielonych migdałów lub 125 g mąki pszennej. Smacznego

Zabawa smakiem
Mistrzowska przekąska z nachos 2719

kalorycznej przekąski nasi znajomi z cała pewnością nie przyznają nam czerwonej kartki :)  Składniki : 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1/2 szklanki passaty pomidorowej 150 g pomidorków koktajlowych 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 350 g serka mascarpone

Zabawa smakiem
Kofta- Turecka Kofta 157

Dzisiaj pozno, ale I tak bywa. :) Zapraszam na nastepna wariacje  nt miesa mielonego: Turecka Kofta 600 gr miesa mielonego 0.5 lyzeczki kminku 0.5 lyzeczki kolendry pieprz, paprika, sol 1 jajko 2 cebule starte na duzych oczkach Wszystko laczymy. Orginalnie formujemy paluch , ktory oblepiamy metalowe lub drewniane patyki Grilujemy Podajemy z ryzem I dipem jogurtowym oraz z pitta

Smaki Edyty
Gołąbki 161

Składniki: 2-3 główki kapusty 1.5 szklanki ryżu 800 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula koperek pieprz , sól 2-3 główki kapusty 1.5 szklanki ryżu 800 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula koperek pieprz , sól Obgotowujemy kapustę, by odchodziły liście. Dobrym sposobem jest dodanie do wody oleju i odcięcie głęba.  Farsz. Gotujemy ryż, siekamy drobno cebulkę

Smaki Edyty
Kurczak cajun- cajun chicken 387

mieszamy z połową sosu. ( Druga część na drugi dzień)  Smacznego :) * Cajun- ( słodka papryka w proszku, chili w proszku, pieprz cayenne, oregano, tymianek, czarny mielony pieprz, biały mielony pieprzu, czosnek w proszku, cebula w proszku

Smaki Edyty
Chilli con carne II 200

 , fasoli , pomidorów I ostrych przypraw  zadowoli każdego I jest miłą odmianą kuchni europejskiej. Prosta potrawa I w miarę szybka w wykonaniu. Zaczynamy  Składniki: 600 gr mielonego 4 cebule 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów 3 ząbki czosnku sól, pieprz, chilli oliwa natka pietruszki Wykonanie: Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wyciskamy do cebuli przez

Smaki Edyty
Dyniowa babka z imbirem 174

babka. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 3 łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego kardamonu ok pół szklanki zmielonych orzechów włoskich. 2 szklanki startej na  średnich oczkach dyni. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać

Malinowa Kawiarenka
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 172

jedną paprykę) 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1/3 szklanki usiekanych ziół - pół na pół melisa i mięta 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej pieprz mielony do smaku papryka mielona do smaku maggi w płynie do smaku sól do smaku 2 roztarte drobno ząbki czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego) szczypta cynamonu miód do doprawienia sosu liść laurowy kawałek gałązki

Buniabaje w kuchni
Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem w koszulce 242

serka topionego kremowego ( 1,5 podłużnego ) 8-10 dag makaronu Farfale ( ja lubię te małe) 2 łyżki masła 2 jajka 3 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki sól pieprz mielony gałka muszkatołowa 1/2 szklanki wywaru warzywnego ( lub drobiowego lub ostatecznie wody) garść różnego rodzaju sałat ( użyłam roszponki i radicchio ) Nastawić osoloną wodę na makaron. Wrzucić na wrzącą makaron i gotować(...)Polewać sosem. Na makaronie układać jajko w koszulce ( lekko je naciąć by zaczęło wypływać żółtko). Obłożyć sałatami. Sałaty skropić dresingiem z oleju i soku z cytryny. Jajko posypać lekko mieloną papryką. * Gotuję makaron do tego dania na bardziej miękki bo nie mieszam go z sosem tak jak to robią włosi by część jego wchłonął .A to z jednego powodu

Buniabaje w kuchni
Tilapia w czerwonej marynacie 200

pestek winogron 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego chilli 2 łyżeczki sosu barbecue ( lub pikantny ketchup) sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól mąka do oprószenia papryka mielona słodka 2 łyżki masła Osuszyć filety z Tilapii. Przygotować marynatę mieszając 2 łyżek oleju, sos chilii, sos barbecue, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Marynatę rozprowadzić(...)kulinarnym po filetach ( z obu stron).Zostawić na pół godziny. Delikatnie usunąć część marynaty kładąc rybę na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć   filety   mąką zmieszaną z papryką słodka mieloną. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju z 2 łyżkami masła. Smażyć filety kilka minut z każdej strony(ok.3 minuty na stronę - a potem zmniejszyć gaz i dosmażyć). Podałam

Buniabaje w kuchni
Świderki z klopsikowym sosem i parmezanem 200

malutkie pulpeciki ( które były robione w sosie pomidorowym) 2 łyżki masła 1 szklanka   przecieru pomidorowego ( zagęszczany ) 1 szklanka   słodkiej śmietanki cukier sól pieprz mielony papryka mielona suszony sproszkowany czosnek zioła suszone ( wg upodobania do doprawienia -lubczyk, oregano itp) 25 dag makaronu świderki parmezan w kawałku ( minimum 5 dag - ale ilość strugamy wg upodobania) świeże zioła

Buniabaje w kuchni
Kapusta kiszona z buraczkami-surówka 196

trochę ja zmodyfikowałam. Czas: 10 minut Składniki: 20 dag kiszonej kapusty 1/3 dużego soczystego buraka czerwonego 3 łyżki oleju z pestek winogron sól do smaku cukier do smaku pieprz mielony szczypiorek do dekoracji Kapustę posiekać na drobniejsze kawałki niż to jest normalnie w kiszonej kapuście. Jeśli(...)kapusta jest za kwaśna -lekko ją opłukać i odcisnąć. Burak obrać i umyć. Utrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej na kapustę. Doprawić szczyptą cukru i soli . Dolać olej .Posypać mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić by smaki się przegryzły. Przed podaniem posypać usiekanym szczypiorem

Buniabaje w kuchni
Sos z karkówki do makaronu 189

pomidor 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 6 ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren jałowca gałązka świeżego jałowca sól pieprz mielony 3 szklanki wody Suszone grzyby namoczyć i ugotować w szklance wody. Odcedzić pozostawiając wywar. Pokroić w paseczki.  Mięso pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i usiekać drobno.  Sparzyć(...)ziarnisty, jałowiec. Wsypać szczyptę soli i pieprzu. Dusić przy uchylonej pokrywce godzinę. Płyn powinien odparować tak by sos był gęsty. Dodać masło. Wymieszać. Doprawić sos do smaku   pieprzem mielonym . Podałam do makaronu penne posypując usiekaną natka pietruszki. * można przygotować większą ilość i zamrozić w porcjach

Buniabaje w kuchni
Pomarańczowa gruszka do mięs na pikantnie 159

szczypta brązowego cukru do smaku 2 goździki kawałek kory cynamonu sól 1 pomarańcza 1 plasterek cytryny 0,5 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu 0,5 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu szczypta mielonego pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego chili lub innego pikantnego sosu ( ale bez dodatków np czosnku- może być z limonką ) Obrać gruszki , przekroić   i usunąć gniazda nasienne(...)kilka minut aż lekko zmiękną ( mają być pół twarde).Wyjąć i ostudzić. Połówkę pomarańczy obrać ze skórki . Pokroić bardzo drobno . Zmieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić do smaku solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru brązowego i sosem chili. Odstawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku . Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomarańczowym.  * Podałam

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania