kiełbaski i pieczywo i tak piekę Czas : 15 minut Składniki : 2 kiełbasy śląskie gruby plaster sera Chedar 1 bułka typu pita Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao pieprz grubo mielony 2 łyżki oleju marynowane warzywa - pikle sałata - kilka listków Kiełbaski ponacinać delikatnie tak by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć kawałki sera Chedar . Przez kiełbaski przekłuć namoczony w wodzie(...)rozpadną się i łatwiej je potem nakładać ) .Bułkę przeciąć na pół .Posmarować bułkę ( przecięcie ) i kiełbasy olejem zmieszanym z Sosem miodowym z czosnkiem .Posypać bułkę grubo mielonym pieprzem . Piec na rozgrzanym grillu kładąc bułkę posmarowaną częścią do spodu .Kiedy kiełbaski się zrumienią podawać z przypieczoną bułką ( od środka robi się na niej karmelizowana powłoka z sosu
Buniabaje w kuchnimała puszka konserwowych ok. 20 dag) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć ser żółty na tarce jarzynowej ( duże oczka).Kiełki pokroić na mniejsze kawałki ( jeśli były
Buniabaje w kuchnimałego słoiczka) cukier do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody Umyte mięso pokroić i zmielić ( ja rozdrabniam
Buniabaje w kuchniZapewniam że warto. Czas: 30 minut + marynowanie Składniki: filet z pstrąga ( na 2 porcje)- ja miałam filetów ze skórą 3 świeże gałązki rozmarynu 1/2 cytryny szczypta soli szczypta mielonego pieprzu 3 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki masła mąka do oprószenia 3 duże cebule 4 ziemniaki Pstrąga lekko posolić. Skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na połowie pokrojonej(...)pokrojoną na kawałki wyciśniętą cytrynę. Zostawić na noc w zamkniętym pojemniku w lodówce. Ugotować ziemniaki w ,,mundurkach". Odcedzić i ostudzić. Obrać i pokroić . Wyjąć pstrąga z cebuli. Osuszyć . Posypać mielonym pieprzem ( sporo). Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić połowę rozmarynu. Niech się lekko podpiecze. Ułożyć ziemniaki, posolić i usmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni. Zawinąć
Buniabaje w kuchniskrzydełka 1/2 czerwonej dużej cebuli 1 mała biała cebula 1/2 dużego pomidora 4 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego kminku ( nie kminu- bo nie lubię) 1/2 łyżeczki brązowego cukru nie rafinowanego 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 otartej skórki cytryny 1/2 łyżeczki Jarzynki ( lub podobnej przyprawy) 1 szklanka wody
Buniabaje w kuchnitłustego boczku ) 4 duże cebule 2 mini kostki czosnkowe Knorra 1 łyżeczka pieprzu mielonego 2 łyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka sosu sojowego ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 4 łyżki oleju słonecznikowego + 2 łyżki Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc tłuczkiem do mięsa .Każdy taki kotlet przekroić na 3-4 kawałki ( zależy
Buniabaje w kuchniOdmiana w podawaniu fasolki szparagowej. Czas : 45 minut Składniki : 40 dag fasolki szparagowej 4 cienkie plasterki wędzonki ( np. krotoszyńska ) 1 łyżka masła ½ łyżeczki soli Szczypta mielonego pieprzu Fasolkę umyć i obciąć końcówki .Ułożyć w garnku. Zagotować w czajniku wodę i wrząca zalać fasolkę, osolić . Gotować 25 minut od zagotowania. Odcedzić. W tym czasie kiedy fasolka się gotuje(...)pociąć wędzonkę na paseczki i zarumienić na suchej patelni mieszając . Dodać masło. Włożyć odsączoną fasolkę i smażyć przewracając delikatnie przez 5 minut tak by się lekko obrumieniła. Lekko oprószyć mielonym pieprzem. Ja podałam z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem i maślanką
Buniabaje w kuchniLubię ryby. Z tym , że wszelkie gotowe kostki rybne , paluszki rybne ( szczególnie te z mielonej ryby) odstraszają mnie. Kupuję ryby i przygotowuję sama. Przyznaję, że wolę filety bo nie pociąga mnie grzebanie w talerzu i wyławianie(...)ości, ale jak trzeba to kupuję całe i filetuję lub robię w całości ( pstrągi), lub dzwonka ( halibut, szczupak, sandacz, karp). Robię też paluszki rybne z całych kawałków filetów ( z mielonych robię kotlety rybne). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimasła ) 1 łyżeczka ,, Przyprawy do pieczeni po staropolsku,, Kotanyi ( lub zamiennie Vegeta lub Jarzynka lub tp.) 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka majeranku 1/4 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu ( użyłam Młynek ) 1 łyżka oleju maggi 2,5 szklanki wody Zrobić pastę przyprawową z przyprawy do pieczeni, papryki, pieprzu, majeranku , miodu i oleju. Natrzeć nią mięso
Buniabaje w kuchnirękawie jest miękki i soczysty. Tutaj z czosnkiem i czerwoną mieloną papryką. Można też natrzeć jeszcze majerankiem. Składniki : * kurczak około 1,5kg * łyżka oliwy z oliwek * papryka słodka mielona * 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Połączyć oliwę z papryką i czosnkiem. Dobrze natrzeć kurczaka.Odstawić na 2-3 godziny.Ja zawsze zostawiam na całą noc. Piekę ponad godzinę , aż będzie
Magiczne Życie MartyKolejny pomysł na przetwory. Dzisiaj ogórki z chili, a właściwie z ostrą papryką mieloną. W zależności co wybierzecie tak ostre będą(...)ogórki. Z zimie idealne do obiadu ale też fajna przekąska do wódeczki. Polecam spróbować. Składniki : * około kg ogórków gruntowych * 2 łyżki soli * 4 łyżki oleju * pół łyżeczki papryki ostrej mielonej * pół główki czosnku * szklanka cukru * więcej jak pół szklanki octu Przygotowanie : Ogórki kroimy na pół lub w ćwiartki. Przesypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin. Odsączamy powstałą wodę
Magiczne Życie Martyczosnkiem oraz zapiekane pomidory z mozzarellą. Były pyszne. Składniki : * bagietka * 2 łyżki oliwy z oliwek * 2 ząbki czosnku * kulka mozzarelli * 8 plastrów pomidora * bazylia * pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie : Bagietkę przeciąć na pół. Polać każdą(...)oliwą i nasmarować zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Zapiec około 10 minut. Na ciepłe bagietki rozłożyć plasterki pomidora oraz ser mozzarellą. Można dodać bazylię. Zapiec aż ser się rozpuści. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem
Magiczne Życie Martyschab bez kości * 2 marchewki * cebula * jarzynka do zupy * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz w ziarnach , majeranek * 6 ziemniaków * duża czerwona papryka * kawałek chili * łyżka oleju rzepakowego * łyżka mielonej czerwonej papryki * łyżeczka ostrej czerwonej papryki * szczypta szafranu * łyżka koncentratu pomidorowego * sól , pieprz , cukier * śmietana Przygotowanie : Mięso zagotować razem z jarzynką oraz podpieczoną marchewką(...)majeranek. Zagotować do miękkości mięsa. Mięso wyciągnąć , dodać do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć mięso razem z obiema pokrojonymi paprykami , szafranem oraz mielonymi paprykami. Dodać do wywaru gdy ziemniaki będą miękkie. Zagotować , dodać łyżkę przecieru pomidorowego. Przyprawić do smaku szczyptą cukru , soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Potrawka wychodzi dosyć gęsta
Magiczne Życie Martywykombinuję. Zapraszam po przepis! Składniki : * 200 g makaronu fusilli #omnomnom * 2 łyżki oliwy truflowej * garść mieszanki sałat * kawałek wędzonego łososia * rzodkiewki * płatki migdałów * szczypiorek, koperek * pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie : Makaron ugotować(...)dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. do makarony dodać oliwę, posiekany koperek i szczypiorek oraz rzodkiewki. Całość wymieszać z sałatą, ułożyć kawałki łososia, posypać płatkami migdałowymi oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Można odrobinę skropić sokiem z cytryny. Ja swoją sałatkę podałam w kieliszkach, ale idealnie nadaję się do zapakowania w pudełeczko do pracy. Przepis przygotowany specjalnie na konkurs
Magiczne Życie Martyłososia wędzonego * garść pomidorków koktajlowych * garść czarnych oliwek * łyżka oliwy z oliwek * ząbek czosnku * 2 łyżki oleju z pestek dyni * sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Podzielić na dwie porcje, do każdej(...)dodać po łyżce oleju z pestek dyni. Na oliwę wrzucić pomidorki i posiekany ząbek czosnku, przesmażyć i dodać rozdrobnionego łososia. Całość wymieszać. Dodać oliwki. Wyłożyć ma makaron. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać na ciepło. Zapraszam Was do sklepu ze zdrowymi olejami oraz FB sklepu
Magiczne Życie Marty