Babeczki z dodatkiem mielonego maku(...)wkładką z smażonych wiśni.Puszyste, przełamane kwaśnym smakiem wiśni.Po prostu pyszne. Składniki: 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mielonego maku 100 g cukru 200 ml mleka 2 szt jajka 250 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru 4 łyżki wiśniówki 2 łyżeczki konfitur fix cukier puder do oprószenia Przygotowanie
Ala piecze i gotujewięcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 100 g masy marcepanowej 500 g rabarbaru 200 g miękkiego masła 2 opakowania cukru waniliowego 200 g cukru 4 jajka 275g mąki 100 g mielonych migdałów Pół opakowania proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego Czytaj(...)więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 100 g masy marcepanowej 500 g rabarbaru 200 g miękkiego masła 2 opakowania cukru waniliowego 200 g cukru 4 jajka 275g mąki 100 g mielonych migdałów Pół opakowania proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Ala piecze i gotujemielonych i dodatkowo w środku z orzechem laskowym. Są bardzo smaczne, kruche i efektowne. Składniki: 300 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 200 g masła 120 g mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g orzechów laskowych całych białko czekolada mleczna cukier perlisty Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, formujemy i wkładamy
Ala piecze i gotujekrojonych pomidorów 2 łyżki łagodnego keczupu pół łyżeczki cukru 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli szczypta słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka lnu mielonego, do zagęszczenia (nie jest to konieczne) na wierzch: kulka sera mozarella startej na tarce o grubych oczkach pół puszki kukurydzy, odsączonej z wody kilka plasterków sera żółtego pokrojonego(...)pomidory z puszki, 2 łyżki keczupu i zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem. Po ok. 5 minutach doprawiamy cukrem, solą, słodką papryką, bazylią lub ulubionymi ziołami i zagęszczamy sos mielonym lnem energicznie mieszając ( czynność ta nie jest obowiązkowa). Sos odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240*C. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wyjmujemy je z miski. Umieszczamy
Symfonia Smakówząbków czosnku (w zależności od Waszych upodobań) 3 łyżeczki rozdrobnionego koperku 1/4 szklanki śmietanki 36% 2-3 łyżki masła do smażenia przyprawy: 1łyżeczka kolendry rozdrobnionej w moździerzu, curry, imbir mielony, świeżo starta gałka muszkatołowa, chili, papryka słodka, świeżo zmielony pieprz oraz sól morska (może być zwykła) sezam lub migdały do posypania Przygotowanie : Wywar warzywny rozdzielamy mniej więcej(...)udekorować kleksem kwaśnej śmietany lub posypać ulubionymi świeżymi ziołami - kompozycja jest naprawdę dowolna. Smacznego! !!! Jeśli krem nie wyjdzie tak gęsty jak zaplanowaliśmy można to naprawić - dodając 1 łyżkę mielonego lnu lub 1 łyżkę mąki kukurydzianej rozrobioną z 3 łyżkami zimnej wody, jeśli natomiast krem jest zbyt gęsty, a nie posiadamy już wywaru dodajemy do niego stopniowo ciepłej, przegotowanej
Symfonia Smaków180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Krem: 250g masła, 1 litr mleka, 2 budynie czekoladowe z cukrem, 1/2 szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, szczypta mielonego anyżu, 100g mlecznej czekolady, 50g płatków migdałowych Kresto. W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować, wlać(...)rozpuszczone budynie. Stale mieszając, gotować 1 minutę na małym ogniu. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości, stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać kawę i mielony anyż, dokładnie wymieszać. Masą przełożyć blaty ciasta. Na wierzchu rozsmarować stopioną czekoladę. Posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościPodobno w kuchni arabskiej takie kefty są bardzo popularne. Szczerze mówiąc wcale się nie dziwię;) Dla mnie są taka polską odmianą kotletów mielonych, jednak z pysznym ziołowo(...)serowym nadzieniem. Ja przygotowałam je w tradycyjny sposób, czyli usmażyłam, ale równie smaczne (a może nawet bardziej smaczne:)) są upieczone na grillu lub ewentualnie w piekarniku. Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżeczka oregano, 1/2 pęczka natki pietruszki, 50g sera feta, sól, pieprz. Przygotowanie Cebulę posiekać, zeszklić
Z miłości do słodkościdużych ziemniaków, 2 cebule, pęczek włoszczyzny (bez kapusty), czerwona papryka, 2 łyżki masła lub margaryny, słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego), łyżeczka ostrej papryki mielonej, słodka papryka mielona, łyżeczka przyprawy do gulaszu, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Dusić ok. 10 min, czasem mieszając. Obficie obsypać słodką papryką
Z miłości do słodkościchoinki... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, łyżka miodu, 1/2 łyżeczki imbiru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli. Przygotowanie Zimną margarynę posiekać nożem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól
Z miłości do słodkościszklanka cukru, 1/4 szklanki mleka, 1 i 1/2 łyżki sody oczyszczonej, szczypta soli, 1/2 łyżki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, 50g rodzynek, 25g migdałów w słupkach, 25g suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę. Przestudzić
Z miłości do słodkościzupy to poczatkowo bardzo delikatna, kremowa, po przelknieciu pozostawia na podniebieniu lekko ostrawy smak przypraw. skladniki: okolo 80 dkg dyni 2 ziemniaki 1 marchewka okolo 700 ml wody smietana mielony(...)imbir, sol wykonanie: Dynie, ziemniaki i marcher po obraniu kroimy w kostke. Wrzucamy do wody i gotujemy okolo 20 minut az wszystko zmieknie. Nastepnie warzywa miksujemy blenderem. Doprawiamy sola, mielonym imbirem i gotujemy jeszcze piec minut. Na koncu dodajemy smietane, mozemy ja dodac jak juz zupa bedzie na talerzach. Gotowe. Zupe podajemy sama lub z grzankami. Smacznego
Przysmaki Karolkimiom wydaniu buleczki skladniki: 115 g pure z dyni (0,5 szklanki) 7 g drozdzy instant lub 21 g swiezych 0,5 lyzeczki mielonego kardamonu 0,5 lyzeczki mielonego imbiru 500 g maki chlebowej (3i 3/4 szklanki) 140 g cieplej wody (2/3 szklanki) 70 g cukru (1/3 szklanki) 8 g soli (1i 1/2 lyzeczki) 55 g oleju
Przysmaki Karolkidalam z cytryny) 6 suszonych fig 100g obranych i uprazonych migdalow 330g cukru 125g kakao 1 lyzeczka czarnego, zmielonego pieprzu 0,25 lyzeczki mielonego kardamonu 0,25 lyzeczki mielonych gozdzikow 300ml wody 100g gorzkiej czekolady maslo do smarowania formy wykonanie: W duzej misce laczymy ze soba make, sode i proszek do pieczenia. Dodajemy kandyzowane i suszone owoce oraz
Przysmaki Karolkipiekarnika skladniki 2 duze piersi kurczaka lub 4 male 50g pistacji 1 galazka tymianku 3 lyzki serka smietankowego typu Almette czarny pieprz swiezo mielony 4 plastry boczku wedzonego mielona papryka slodka ewentualnie sol wykonanie: W mozdzierzu ugniatamy pistacje i tymianek. Mozna dorzucic kilka ziarenek czarnego pieprzu. Gotowe pistacje mieszamy z serkiem. Jesli do pistacji nie dokladalismy wczesniej pieprzu
Przysmaki Karolkiwystarczy 1 godzina. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tart lub tortownice. składniki na masę: 400g czereśni bez pestek 80g brązowego cukru 100g mielonych migdałów 60g miękkiego masła 2 łyżki śmietany 2 jajka Masło i cukier ubijamy mikserem na pulchna masę. Dodajemy po 1 jajku ciągłe ubijając. Następnie dodajemy(...)migdały i śmietanę i ubijamy do chwili jak masa będzie gładka. Dokładamy czereśnie i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na ciasto. składniki na kruszankę: 110g mąki 40g brązowego cukru 25g mielonych migdałów 140g miękkiego masła Wszystkie składniki zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut, a następnie kruszymy na masę czereśniową. Tartę pieczemy przez 40 minut
Przysmaki Karolki