Szarlotka na kruchym cieście Klasyczne polskie ciasto, chyba lubiane przez wszystkich obok sernika czy makowca. Pojawia się na naszych stołach na święta, okazje, jubileusze i przyjęcia albo jako ciasto na niedzielę. Jest wiele przepisów i wiele wariacji na temat szarlotki i każdy ma pewnie swój ulubiony przepis. Ja dzisiaj chciałam zaproponować wam tradycyjną szarlotkę , taką na kruchym cieście. PRZEPIS SZARLOTKA
Dorota SmakujeDelikatny, nie mocno słodki, uwieńczony na górze wiśniową żelką 𝓼 𝓮𝓻𝓷𝓲𝓴 𝓷𝓪 𝔃𝓲𝓶𝓷𝓸 zrobiłam ostatnio. Taki klasyczny na twarogu sernikowym, mielonym z wiaderka. Przepis
Walijskie Pichceniebrzmi – tak, jak najbardziej! Zazwyczaj robię oponki serowe z twarogu z wiaderka, bo dzięki temu konsystencja jest gładka i puszysta. Polecam Wam te same sery, których używam do serników – Twaróg Sernikowy Piątnica i Mój Ulubiony z Wielunia. Sprawdź też inne przepisy na tłusty czwartek: Faworki – tradycyjny przepis Bomboloni. Włoskie pączki z kremem pâtissière Pączki tradycyjne Mini pączki
Na-talerzu.pldzień. Składniki 1 kg sera zmielonego 5 jajek 100 gramów rozpuszczonego masła 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru szczypta soli Spód do sernika herbatniki kakaowe rozpuszczone masło Przygotowanie Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy szczyptę soli oraz cukier – wszystko razem ubijamy na gładką masę. Dodajemy rozpuszczone przestudzone masło + resztę składników. Wszystko dobrze miksujemy
Wasze PrzepisyPyszne deserki truskawkowe, czyli trochę lata w słoiczku Zaletą tego deserku jest to, że panuje w nim całkowita dowolność. Ja użyłam biszkopt cytrynowy, ale możesz skorzystać
Słodki sentymentTopfenstrudel czyli strudel serowy ma w Austrii swoją długą tradycję. Topfenstrudel możecie przygotować ze specjalnego ciasta na strudel, ale również na cieście francuskim. Ta wersja jest
Słodki sentymentjest też miejsce na najważniejsze notatki – czyli, co upiec i co koniecznie trzeba wypróbować w słodkiej kuchni A tak prezentuje się pierwszy miesiąc – Nowy Rok startuje z sernikiem pistacjowym – przepysznym, kremowym i wciągającym. I każdy miesiąc to słodka niespodzianka – zobaczcie sami Cały kalendarz czeka na Was tutaj. Wystarczy, że klikniecie „Pobierz” (przycisk znajduje się
Słodki sentymentPrzepyszny placek serowy, no tak bo pracy przy nim mało a rozkosz podniebienia warta każdej pracy. Szybko mieszamy składniki, potem do foremki, najlepiej długiej bo łatwiej
Moje Małe Czarowaniejest też miejsce na najważniejsze notatki – czyli, co upiec i co koniecznie trzeba wypróbować w słodkiej kuchni A tak prezentuje się pierwszy miesiąc – Nowy Rok startuje z sernikiem pistacjowym – przepysznym, kremowym i wciągającym. I każdy miesiąc to słodka niespodzianka – zobaczcie sami Cały kalendarz czeka na Was tutaj. Wystarczy, że klikniecie „Pobierz” (przycisk znajduje się
Słodki sentymentMuffiny kokosowe czy sernikowe albo keto muffiny, każda nazwa pasuje do tych małych babeczek idealnie. One są przepyszne, delikatne, sernikowe, wilgotne i kokosowe. Zasmakują każdemu małemu
Moje Małe CzarowaniePrzepis na Ciasto Wiewiórka z Serem i Pomarańczą. Jeśli poszukujesz wyjątkowego ciasta z serem, rodzynkami, orzechami i pomarańczą , to wypiek ten jest doskonałym wyborem. Jest
RITA food channelMini serniczki z twarogu z kosteczkami mango to super pomysł na ciekawy i smaczny deser dla całej rodziny. Mini serniczki wyglądają efektownie, podasz je z wszelakimi
Zasmakuj Kuchniwyjątkowe ciasto. Dość pracochłonne, ale efekt robi wrażenie pod każdym względem — smaku i wyglądu. To “śnieżne” ciasto to świetny wybór na Boże Narodzenie, na pewno przełamie tradycję makowców i serników i zachwyci naszych gości. Monastyrska izba, czyli drwa pod śniegiem to wykwintne, pyszne i pięknie prezentujące się ciasto, które kojarzy się z zimą! Oto przepis na drwa pod śniegiem, czyli
Korniszonkiwyjątkowe ciasto. Dość pracochłonne, ale efekt robi wrażenie pod każdym względem — smaku i wyglądu. To “śnieżne” ciasto to świetny wybór na Boże Narodzenie, na pewno przełamie tradycję makowców i serników i zachwyci naszych gości. Monastyrska izba, czyli drwa pod śniegiem to wykwintne, pyszne i pięknie prezentujące się ciasto, które kojarzy się z zimą! Oto przepis na drwa pod śniegiem, czyli
Gotujemy i jemy