cieście znajduje się warstwa konfitury jagodowej. Ciasto wyszło bardzo delikatne i pyszne. Mimo że jest tam krem krówkowy wcale nie jest za słodkie. Wszystkie smaki do siebie pasują i ze sobą współpracują. Polecam :) SKŁADNIKI: BISZKOPT Z TEGO PRZEPISU WARSTWA JAGODOWA: słoiczek konfitury jagodowej 240 g (z Biedronki) galaretka jagodowa (Winiary) MASA 1 1,5 szklanki mleka(...)łyżce krówki i miksujemy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Jak napęcznieje rozpuszczamy w mikrofali. Mieszamy z paroma łyżkami śmietany, a następnie dodajemy do masy i miksujemy. Kiedy zacznie gęstnieć wykładamy na ciasto. Posypujemy startą czekoladą i chowamy do lodówki na całą noc. Ciasto pomimo wielu kremów wcale nie jest trudne. Polecam i życzę smacznego
Pani na deserciepłym miejscu, aby podwoiły swoją objętość. Na stolnicę przesiać mąkę i mieszając łyżką dodawać drożdże i stopniowo pozostałą (200 ml) ciepłą wodę (niegorącą), gdy masa będzie gęstnieć, należy ją zacząć wyrabiać dłońmi. Ciasto wyrabiać do czasu, aż będzie odklejać się od dłoni i będzie miękkie i sprężyste. Pod koniec dodać sól i oliwę i jeszcze około 5 minut dokładnie zagniatać
Kuchcik gotujeciasto. Grysikowiec to przepyszne i lekkie ciasto, doskonałe na upalny letni dzień. Jest niesamowicie proste w wykonaniu, poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni. I możecie być pewni, że zawsze się uda a goście będą zachwyceni ;) Możecie dodać do niego swoje ulubione owoce. Ja użyłam brzoskwinię, borówki i maliny. Pyszny! :))) Masa grysikowa: 1 l mleka 200 g masła(...)się grudki podczas gotowania). Gdy mleko z masłem się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać energicznie rózgą aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki, ostudzić. Na masę grysikową wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką malinową. Ciasto przełożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia
Smakołyki Asiodpowiedniej ilości ,w zależności od uzyskanego soku) Żurawinę przesyp do naczynia i zagotuj. Przez sito przetrzyj owoce i dodaj do uzyskanego soku. Do gorącej masy wsyp żelatynę. Wymieszaj dokładnie. Wystudź. Przelej na ciasto i schłódź w lodówce
AZgotuj!dokładnie osączyć Serek, żółtko i odrobinę cukru pudru ( do smaku ) wymieszać razem Wymieszany serek rozkładamy na środek każdego naciętego płata i posypujemy jagodami Zakładamy nacięte boki ciasta tak by przykryć masę serowo-jagodową, posmarować ubitym białkiem, posypać brązowym cukrem Piec w piekarniku w temp. 220 *C do zarumienienia
Proste Potrawykakao szczypta soli 1/4 szklanki mleka nadzienie powidła śliwkowe bez cukru KROKUS beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części
Niezły MłynekKruche rogaliki z masą makową to pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są idealnie do podjadania - kruche, słodkie i maślane w smaku. Spokojnie możecie przygotować je kilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto kruche z dnia na dzień jest coraz lepsze :) Składniki na około 35 sztuk: kruche ciasto 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (340 g) 1 kostka zimnego masła(...)łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 1/4 szklanki cukru pudru (50 g) szczypta soli 2 żółtka nadzienie około 0,4 kg masy makowej z bakaliami (np. z TEGO przepisu ) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej wody Składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto
UgotowaćPrzedstawiam Wam klasyczne angielskie carot cake, czyli marchewkowe ciasto. Przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią korzenne przyprawy i cynamon. Dodałam migdałowe płatki i sporo przypraw. Jest mięsiste i miękkie a z kremem z cream chesse to już doskonałość. Porcja dla naszej rodziny okazała się na jedno popołudnie. Polecam Wam a nie zawiedziecie się ;) Przepis z bloga(...)cream chesse- możecie użyć serka philadelphia 100 g masła 1 szklanka i 1/3 cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Masło utrzyjcie z cukrem pudrem na puszystą masę i ucierając nadal dodawajcie cream chesse. Ciasto możecie przekroić na połowę i posmarujcie kremem. Ja nie przekroiłam ciasta posmarowałam na wierzchu. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwyczujecie a biszkopt jest puszysty, delikatny, nie przesłodzony i wilgotny dzięki zawartości oleju. ( Myślę, a nawet jestem pewna, że wykorzystam ten przepis na biszkopt do tortu) Ciasto delikatne, orzeźwiające i nieprzyzwoicie łatwe. Idealne na rozpoczęcie sezonu truskawkowego. Na biszkopt o wymiarach 25 cm na 25 cm będziecie potrzebowali: 5 dużych jaj ( żółtka i białka osobno(...)dokładnie wymieszajcie,ale nie wolno już zagotować. Odstawić do wystygnięcia( nie może stężeć- może zgęstnieć) Śmietanę kremówkę ubijcie na sztywno, dodajcie najlepiej małymi porcjami przestudzoną masę truskawkową. Delikatnie wymieszajcie. Wykonanie: Pierwszy kawałek ciasta włóżcie do blaszki w której piekliście ciasto. Nasączcie delikatnie sokiem z cytryny. Wyłóżcie mus truskawkowy. Świerze truskawki przekroić na połowę (w poprzek aby szypułka była
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszny tort który składa się z cienkiego biszkoptu masy budyniowej gotowanej na kompocie wiśniowym i pysznego kremu czekoladowego. Ciasto w sam raz nie za słodkie nie za kwaśne. Szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na cienki biszkopt kakaowy: 3 jajka 60 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g mąki
Sama słodycz i szczypta chiliPiegusek na białkach zwany też ciastem "szklankowym" to szybkie, puszyste, bardzo proste i smaczne ciasto ze sporą ilością maku. Prawie wszystkie składniki ciasta można odmierzyć szklanką stąd jego potoczna nazwa. Z tego co pamiętam, piegus kiedyś często pojawiał się u mnie w domu, szczególnie wtedy gdy mamie zostawały zbędne białka. Zgodnie z tradycją w święta Bożego Narodzenia na stole(...)mąkę krótko mieszając na najwolniejszych obrotach miksera. Wsypać mak i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać masę łyżką lub szpatułką. Stopniowo wlewać rozpuszczone przestudzone masło mieszając masę aż wszystkie składniki połączą się. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Piec około 60 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można polukrować, posypać wierzch ciasta
maniapieczeniaMakowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa. :-) 800-900g gotowej masy makowej 2 5 0g masła 5 łyżek mąki(...)masy z makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. 4. Blaszkę o średnicy 20x30cm smarujemy tłuszczem, przelewamy masę. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. 5. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną wody lub mleka, smarujemy nią wierzch ciasta, posypujemy kandyzowana mieszanką owocową, dekorujemy kandyzowanymi wiśniami
Szefowa kuchnipieczenia 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru łyżeczka aromatu waniliowego 2-3 łyżki kakao 2-3 łyżki mąki do jasnego ciasta Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej ciągle ubijając, ale już na mniejszych obrotach. Następnie wlać małym strumieniem olej i dalej
na moim stole...przesiany przez sitko).Do robota kuchennego wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto - jeżeli nie korzystacie z robota możecie to robić mikserem ze spiralnymi końcówkami.Ciasto przekładamy do szprycy zakończonej końcówką w kształcie średniej gwiazdki. Masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15 minut - do zarumienienia.Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości
Słodkie Przyjemnościgładką pastę.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolinicy na prostokątny placek i posmarować równomiernie pastą cynamonową, tak aby krótsze boki były dokładnie pokryte masą, a przy dłuższych krawędziach pozostało około 2 cm nieposmarowanego ciasta. Ułatwi to sklejenie rolady.Następnie zwinąć ciasto w rulon i pokroić na 12 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta lekko ugnieść formułując bułeczkę i układać
Gospodyni MiejskaNastępnie do tego dodajemy pokrojone masło i jogurt. Wyrabiamy, aż do momentu powstania zwartek i gładkiej masy. Czekoladę kroimy w drobne kawałki, którą dodajemy do masy. Składniki ponownie łączymy ze sobą. Z powstałego ciasta rolujemy wałek (średnica ok 6-7 cm). Owijamy folią i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto kroimy na plasterki. Rozgrzewamy piekarnik(...)temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy papierem i układamy na niej plastry ciasta. Musimy pamiętać o zachowaniu odstępów między ciastkami. Pieczemy przez ok. 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie przygotowujemy krem. Śmietanka, serek mascarpone muszą być zimne i wyjęte prosto z lodówki. Wrzucamy je do wysokiego naczynia i dodajemy do tego drobny cukier. Całość ubijamy, najpierw
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewymieszać z kakao, czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier, miksować do uzyskania gęstej lśniącej piany, do masy jajecznej, wsypywać powoli przesianą mąkę z kakao, dodać startą czekoladę, delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy samo dno. Piec w 160*c przez 35 minut. Po wyjęciu z pieca wystudzić przekroić wzdłuż(...)wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Bardzo zimną masę zmiksować na gęsty krem. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, zimną wymieszać z malinami. Pierwszy blat czekoladowego ciasta nasączyć połową ponczu z nalewki wymieszanej z wodą, wyłożyć ¾ kremu, przykryć drugim blatem znów nasączyć i rozsmarować resztę kremu
Wanilia i Kardamon