ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1000/3191)

Domowa stefanka bez pieczenia 248

Składniki na stefankę bez pieczenia Domowa stefanka bez pieczenia 1 paczka herbatników petit beurre ok. 250 g 2 żółtka ¾ kostki miękkiego masła 100 g czekolady 5

Korniszonki
Ciasto truskawkowe 138

cukier. gdy masa będzie jednolitą dolewamy szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju. Mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenna, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do okrągłej formy na wierzch kroimy ćwiartki truskawek, tak aby pokryły cały wierzch ciasta. Posypujemy kruszonką.Przygotowanie kruszonki:Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, mąkę

Słodkie Przyjemności
Kokosowe poduszeczki z ciasta francuskiego... 116

rozwałkowanego ciasta francuskiego (okollice 35/25cm) 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki mleka 100g wiórków kokosowych 1/3 szklanki ciepłej wody 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej Rozgrzej piekarnik do 200stC.  Mleko skondensowane razem z mlekiem wlej do garnuszka. Podgrzej na małym ogniu. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj do połączenia składników.  W ciepłej wodzie rozmieszaj skrobię. Wlej do masy(...)kokosowej i dobrze wymieszaj (uważaj, żeby nie przypalić!).  Gotuj przez 2-3 minuty - do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i zostaw do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na prostokaty. Na połowie każdego układaj łyżkę masy i sklejaj brzegi. Krawędzie dobrze dociśnij. Poduszeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz przez 15-18 minut, lub do złotego koloru

Lejdi of the house
Makowiec 240

masy makowej – 850 gram     *** W pierwszej kolejności robimy rozczyn: rozkruszone drożdże łączymy z ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia *** *** Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn z drożdży, żółtka, cukier, sól oraz spirytus i wyrabiamy ciasto(...)wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na cienki prostokątny placek. Nakładamy na nie masę makową (po pół puszki na każdy makowiec), zostawiając około 2 centymetry wolne od brzegów *** *** Ciasto zwijamy, tak jak roladę a końce makowców podkładamy pod spód *** *** Makowce przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy

Blog z Apetytem
Kruche babeczki z kajmakiem 230

słodka więc dla przełamania jej dużej słodyczy można na spód babeczek nałożyć trochę kwaskowego dżemu lub konfitury. składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli nadzienie 1 puszka masy kajmakowej ( duża 510 g ) 100 g miękkiego masła oraz prażony słonecznik do posypania ( przygotowany według receptury na słonecznikowca ) Mąkę wymieszać(...)schłodzić w lodówce ok 30-60 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką do babeczki wyciąć koła i wylepić formeki. Piec na złoty kolor ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 C, funkcja góra-dół. Babeczki wyjąć z foremek i wystudzić. Przygotować nadzienie. Masę kajmakową przełożyć do miski. Dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować. Gotową

Monia miesza i gotuje
Krem z truflami 283

Przepyszny krem do tortów i ciast o smaku moich ulubionych cukierków Trufle! Robiłam go kilka razy, gdyż zależało mi, aby smak

Słodki Pomysł
Tort kokosowo- malinowy (bez glutenu, cukru białego i laktozy) 205

stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Mąki wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy  (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około(...)minut w temperaturze 170’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika.  Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu

Candy Pandas
MIODOWIEC 110

przyrządzać różnego rodzaju ciasta. Miodowca można przygotować 2 - 3 dni wcześniej.Gdy postoi jest o wiele smaczniejsze. Składniki: ciasto:   50 dag maki 1/2 szkl cukru pudru 1/2 kostki margaryny 2 jajka 2łyżki miodu 2 łyżeczki sody cukier waniliowy   masa:  3/4 litra mleka 6 czubatych łyżek kaszy manny kostka margaryny 1/2 szklanki cukru olejek cytrynowy polewa: 1/2 kostki(...)kakao 3 łyżki wody 1/2 szklanki cukru Sposób wykonania: ciasto: Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze. Piec w temperaturze 180 stopni.    masa:   Mleko, margarynę i cukier zagotować, dodać aromat cytrynowy, następnie po woli wsypywać kaszę manną cały czas mieszając. Kończymy gotować

Darcia w kuchni
Profiterolki 166

Tyle ze strony „technicznej”, teraz pora na profiterolki. Tematem Ciasta na niedzielę były – Rurki lub ptysie, eklerki . Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki tortowej * - 250 ml wody - 125 g masła - 4 jaja - szczypta soli Składniki na masę: - 250 ml mocno schłodzonej śmietany 36% (u mnie double cream) - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru * szklanka – u mnie metalowa miarka(...)kratce. Gdy ciastka wystygną ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna sztywnieć zminiejszamy obroty robota, dodajemy cukier puder, następnie serek mascarpone. Gotową masą napełniamy od spodu, przy użyciu strzykawki cukierniczej z długą końcówką ostudzone ciastka. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. „Z podstawowego ciasta ptysiowego można stworzyć mnóstwo klasycznych deserów o bardzo wdzięcznych nazwach, takich jak profiteroles, religieuses, croquembouche, carolines, Paris-Brest, eklerki

mojewypiekiinietylko
Kokosowe ciasto z czekoladą i porzeczkami 594

Budyniowy biszkopt przełożony słodką masą kokosową z mlekiem w proszku i czekoladą. Przełamane dwiema warstwami konfitury z czarnej porzeczki, lekko kwaśnej i mocno owocowej. Bardzo smaczne ciasto warstwowe z porzeczką. biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 łyżki gorącej wody napar z herbaty do nasączenia CZEKOLADOWY KREM KOKOSOWY: 2 1/2 szklanki śmietanki kremówki(...)budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wyłożyć do formy o wymiarach 22 x 36 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt

https:KKuchniaMniam
TORT SŁONECZNIKOWY 182

Przepyszny tort z kremem budyniowym,masą krówkową oraz słonecznikiem  Biszkopt jasny SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki pestek   słonecznika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka(...)przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, dodać słonecznik i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas

RAROSSA
czebureki - czyli tatarskie po polsku 182

dość grubo. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Kefir, cebulę i czosnek dodałam do mięsa mielonego. Przyprawiłam i wyrobiłam wszystko na jednolitą - w miarę -  masę. Zaczęłam wykładać farsz na wycięte kółka z ciasta. 2 łyżki farszu na jedno kółeczko i to tylko na jednej połowie. Grubość farszu to ok. 1 cm.  Zostawiłam też brzegi ok. 1 cm, żeby można było

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto budyniowe z truskawkami 330

też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę …  więc przyszła pora na coś innego!Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek!Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką!Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać – gwarantuję , że posmakuje(...)upieczony biszkopt.Na całość układamy herbatniki i odstawiamy na chwilę do ostudzenia. MUS:Galaretkę gotujemy w odrobinę mniejszej ilości wody , niż to pisze na opakowaniu.Umyte truskawki miksujemy blenderem na masę.Dodajemy do przestudzonej!!! galaretki.Wylewamy na tężejące ciasto.Wkładamy do lodówki( najlepiej na noc )Smacznego

Ostra na Słodko
STOKROTKOWY WIENIEC FRANKFURCKI - PEŁEN OWOCÓW I WSPOMNIEŃ... 164

cukru  WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (grzałka góra -dół). Formę o średnicy 23 -24 cm wysmaruj masłem i wysyp delikatnie mąką lub bułką tartą. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia Miękkie masło pokrój w kosteczkę i utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Następnie wbijaj kolejno jajka(...)minutę.  Dodaj mleko i zmiksuj całość.  Teraz wsyp w partiach przesianą mąkę i wymieszaj całość, krótko, ale delikatnie i dokładnie. Masę przełóż do formy i piecz około 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź i przekrój na 4 blaty. KREM MAŚLANY: Jajka ubij z cukrem i aromatem na jasną i puszystą masę, tak aby powstał

Słodko-Słony Świat Ilony
Mleczna kanapka 111

Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3,5 łyżki kakao Masa: 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki mleka 250 g margaryny (ja dałam Tortową) 2 łyżki cukru wanilinowego 2 szklanki mleka w proszku Polewa: tabliczka czekolady mlecznej 1,5 łyżki kakao 4-5 łyżek mleka garść posypki (orzeszki, czekoladowe płatki(...)mleko. Miksować przez chwilę i dodać mleko w proszku ciągle miksując.  Masa jest bardzo gęsta i stabilna.  Gotową masą przełożyć ostudzony biszkopt. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, dodać kakao i energicznie wymieszać. Polewą polać przełożone ciasto i posypać  dowolną posypką (najlepiej orzeszkami lub czekoladową posypką

Gotowanie jest łatwe
Ciasto marchewkowe z masą na bazie masła orzechowego 172

mokre składniki : jajka, maślankę, olej, ekstrakt waniliowy, które ze sobą łączymy, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy startą marchewkę wraz z rodzynkami. Przelewamy do misy z suchymi składniki, dokładnie ze sobą mieszamy. Tortownicę należy wysmarować tłuszczem i obłożyć papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, pieczemy około 50-60 minut ( jest też możliwość rozlania na 3 niższe placki i piec(...)krem. W tym celu potrzebujemy wysokiego, do którego przekładamy serek mascarpone oraz masło orzechowe. Wszystko mixujemy do czasu uzyskania jednolitej masy, stopniowo dodając cukier i ekstrakt waniliowy wraz z jogurtem greckim, ilość musimy dostosować do konsystencji kremu. Ostudzone ciasto kroimy na 3 części. Układamy pojedynczo, a pomiędzy wylewamy część kremu. ½ kremu należy zostawić na dekorację wierzchnią. Na końcu można przyozdobić

Jedz zdrowo żyj zdrowo!

Proponowane wyszukiwania