ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1007/3191)

Wiśniak 321

około 30 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia i otrzymania kremowej masy. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównać. Piec przez około(...)zmiksować. Następnie porcjami dodawać wystudzoną masę budyniowo - galaretkową, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Nie należy miksować zbyt energicznie i na zbyt wysokich obrotach miksera, gdyż krem może się zwarzyć.  Do gotowego kremu wmieszać wiśnie. Białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do kremu w dwóch partiach, delikatnie mieszając. Złożenie ciasta: Biszkopt przekroić w poziomie na 2 równe

Opowieści z piekarnika
Tarta dyniowa (pumpkin pie) 144

fajną kremową konsystencję i dość intensywny smak i aromat przypraw korzennych. A jeszcze smaczniejsza jest z dodatkiem bitej śmietany. Gorąco polecam!!! Składniki na ciasto: 200g mąki 100g masła 100g cukru 1 jajko Składniki na masę: 750g startej na tarce dyni 140g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 jajka 25g roztopionego i przestudzonego masła(...)grochem i piec kolejne 5-10 minut, aż środek lekko się zarumieni. Upieczone ciasto wystudzić. Startą na tarce dynię przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości często mieszając. Gotową dynię wystudzić i zblendować lub przetrzeć przez sito. Jajka ubić na puszystą kremową masę. W oddzielnej misce połączyć cukier, sól, gałkę muszkatołową i cynamon. Dodać ubite jajka, roztopione

kuchnia doski
Tort mocno czekoladowy z masą śmietanową 226

szczyptą soli. Zmiksować resztę składników z połowę ubitych białek. Delikatnie wymieszać łyżką ciasto z resztą białek i przełożyć do formy (forma o średnicy 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Masa: Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem(...)sztywną pianę 2. Zmiksować resztę składników z połowę piany z białek 3. Ciasto połączyć z resztą białek 4. Upiec biszkopt 5. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i zmiksować z serkiem 6. Pokroić biszkopt 7. Przełożyć i wysmarować placki masą 8. Udekorować tort startą czekoladą Pobierz wersję do druku: Pobierz Tort mocno czekoladowy

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik z wiśniami i kremem adwokatowym 175

sernik musiał wyglądać i smakować wyjątkowo. Postawiłam na sprawdzone rozwiązanie – pyszna kremowa masa z dodatkiem śmietanki, wiśnie (które tak lubi moja mama) oraz kolorowe ozdoby i krem. Wyszło pysznie, a sernik znikł ze stołu w mgnieniu oka. Polecam i Wam to pyszne ciasto bez pieczenia. Czasem wystarczy tylko kilka chwili, aby powstało coś naprawdę pysznego. Spróbujcie. P.s. W sezonie(...)wspaniale opisała autorka bloga „Moje Wypieki” (klik) Do masy dodajemy nasze wiśnie, mieszamy. Na spód z biszkoptów wykładamy całą masę. Wyrównujemy wierzch. Sernik wkładamy do lodówki, aby sernik stężał. Sernik zdobimy cukrowym kolorowym konfetti, chrupkami ryżowymi i listkami. Boki ciasta zdobimy kremem adwokatowym (przekładamy go do rękawa cukierniczego i robimy małe rozetki lub inne ozdoby). Smacznego

Słodkie okruszki
Bułki pszenne ekspresowe 96

łyżeczka cukru 6 łyżek oleju 300 ml letniej wody 1 jajko  do posmarowania bułek Wszystkie składniki oprócz jajka wkładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę,można sobie pomóc robotem kuchennym. Następnie ciasto podzielić na 8/10 równych części uformować bułki i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 10 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem, nacinamy na środku ostrym

Andzia Pichci
Rogaliki Drożdżowe Makowo - Migdałowe 131

całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy migdały mielone oraz bakalie i ewentualnie esencje migdałową. 2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki. Ciasto 3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia

Gotowanie...to proste !
Malinowa rolada 108

Lekkie sezonowe ciasto na bazie biszkoptu, lekko kwaskowej, orzeźwiającej masy malinowej, delikatną serową nutą oraz bitej śmietany to ciekawa propozycja do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa malinowo-serowa: 250g świeżych lub mrożonych malin 250g białego sera 250g

Szalona Kuchnia Eweliny
Wielkanocne ciasta II 168

nich natomiast już znacie. Lista ciast świątecznych: Makowiec japoński Pani walewska Brazylianka  Orzechowiec Duetka z galaretką i kremem Pijak Sernik na biszkopcie z brzoskwinią Ciasto Kawowo Karmelowe Czekoladowy Cytrynowiec Mazurek z masą kajmakową i czarną porzeczką Smacznego i udanych wypieków

Domowe ciasta
A La snickers jaglany 128

Przed nami ostatnie dni roku. Moja propozycja na pożegnanie Starego Roku ciasto jaglane smakiem przypominające snickersa, zachęcam 🙂 Składniki Masa: 200 g kaszy jaglanej 750 ml mleka 3 łyżki wiórków kokosowych 4-5 łyżek cukru Spód: 100 g płatków jaglanych 140 g masła orzechowego 40 g namoczonych daktyli Karmel 90 g masła orzechowego 110 g … Czytaj dalej A La snickers

gotuj ze mną
Cynamonowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami (idealne dla Świętego Mikołaja) 125

białości, po czym dodać jajko. Następnie miksując na wolnych obrotach wsypać mąkę uprzednio połączoną z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu do jednolitej masy wmieszać posiekaną czekoladę i bakalie. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę (bez spłaszczania!) z większymi odstępami ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ciasteczka dość mocno "rozleją się

Di gotuje
Szybka kokosowo-orzechowa krajanka (bez pieczenia) 142

szklanka masła orzechowego z wiórkami kokosowymi* 1 szklanka cukru kokosowego 100 g masła około 100 g gorzkiej czekolady opcjonalnie: chrupiące kuleczki w czekoladzie (dekoracja do ciast) *jeśli takiego nie macie dodajcie do masy wiórki kokosowe Przygotowanie: Pokruszone herbatniki (nie rozdrabniamy ich w blenderze, mają być ciut większe i mniejsze kawałki – ja robiłam to w dłoniach, ale możecie np. wrzucić

Słodkie okruszki
Pieczony omlet ze śliwkami wg Aleex 124

łyżki klarowanego masła. 6. Do kielichowego blendera wbić jajka, dodać mleko, mąkę, cukier wanilinowy i sól, ja przygotowałam ciasto w Thermomixie. 7. Mieszankę składników na ciasto krótko zmiksować (4 sekundy) na jednolitą masę i wlać powoli na patelnię. 8. Na wierzchu rozłożyć połówki śliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika. 9. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie

W mojej kuchni
Belgijskie ciasteczka czekoladowe z konfiturą 120

łyżeczka sody mały słoik ok 150 konfitury malinowej (lub innej ulubionej) Przygotowanie: Suche składniki czyli mąki i przyprawy przesiej. Cukier, olej i banana zbelnduj na gładką masę. Połącz zawartość obu misek. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 20-30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wykrawaj ciastka. Ja się

greenscarf
Bezglutenowe naleśniki z różanym wypełnieniem 114

różanej – 2 banany Dodatkowo: banan, roztopiona czekolada Do miski wlewamy mleko i jajka, miksujemy. Następnie dodajemy wszystkie mąki, sól i olej, miksujemy na gładką, płynną masę. Patelnię do naleśników rozgrzewamy, nalewamy porcję ciasta chochlą i smażymy naleśniki z dwóch stron. W międzyczasie przygotowujemy wypełnienie. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich pozostałe składniki, mieszamy. Tak przygotowane wypełnienie nakładamy

Be Fit Be Strong
KETO KRAKERSY SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) 376

Dobrej jakości ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach lub użyć robota kuchennego z odpowiednia tarczą. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie aż powstanie elastyczna masa, z której można uformować kulkę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt suche należy dodać wody lub mąki, ponieważ mąka kokosowa w zależności od producenta ma inne makro oraz konsystencję i różnie chłonie płyny

Ola la LCHF
Gotowany sernik waniliowy 113

wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy mikserem i dolewamy rozpuszczoną galaretkę, jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę śmietankową na sernik i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Można polać ciasto polewą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Puszyste pancakes z ricotty (Pancakes soffici alla ricotta) 134

pieczenia, dodajemy szczyptę soli; mieszamy. W drugiej misce miksujemy ricottę z cukrem, 2 żółtka oraz mleko.  Dodajemy mąkę  z proszkiem do pieczenia. Masę na placuszki miksujemy.  Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy 2 białka ubite na sztywną pianę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu nakładamy placuszki

La grande e la piccola cuoca
Razowe muffiny z jabłkami i płatkami owsianymi 138

składniki mokre, które mieszamy ze sobą. Następnie łączymy ze sobą składniki z obu misek i za pomocą łyżki mieszamy wszystko na gładkie ciasto. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy na końcu do masy. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy do każdej z nich porcję ciasta. Wierzch każdej muffinki posypujemy siekanymi orzechami i odrobiną brązowego

My simple kitchen
Brownie z malinami czyli poWeekendowe Lakocie odc.179 170

czekoladą dodajemy po jednym jajku cały czas dokładnie mieszając a następnie, wciąż mieszając masę, wsypujemy po łyżce suchych składnikó. Kiedy się składniki się połączą, wlewamy masę do blachy, wtykamy maliny i wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 20-30 minut. ale tylko do momentu gdy ciasto przestanie być surowe, powinno pozostać miękkie i jakby niedopieczone, nie za suche. Lepiej piec krócej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z botwinką i serem feta 111

niej zupy i chłodniki, ale bardzo lubię przygotowywać też wytrawne tarty. Botwinka i ser feta bardzo dobrze komponują się ze sobą i doskonale smakują zapieczone w masie jajeczno- śmietanowej na spodzie z kruchego ciasta.  Podstawową zaletą tarty jest to, że nie wymaga wiele zachodu, a do tego daje nieograniczone możliwości łączenia składników nadzienia i co za tym idzie, zagospodarowania

Smakowity Blog Kulinarny
Muffiny bazyliowe z pomidorem nadziewane mozzarellą 117

połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu wmieszać pomidora uprzednio pokrojonego w kostkę.   Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce umieścić po 1 łyżce ciasta i kuleczce mozzarelli. Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło lub zimno

Di gotuje
Pączki z marmoladą – łatwy przepis 92

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie dodać jajko , szczyptę soli , alkohol , 2.5 łyżki oleju oraz resztę cukru – wymieszać na gładką masę. Stopniowo dodawać mąkę i żółtka. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie bardzo kleiste można podsypać odrobinę mąki. Przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wyrośnięte ciasto wyłożyć

Za drzwiami kuchni
Rolada serowo – drobiowa 117

łyżeczki soli. Dodać stopniowo żółtka a na końcu majonez , pieprz , mąkę , proszek do pieczenia . Na końcu dodać ser żółty starty na tarce o małych oczkach. Ciasto powinno przypominać trochę surowe placki ziemniaczane Masę wyłożyć na płaską blachę piekarnika (z papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 – 20 min. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, posolić

Za drzwiami kuchni
PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ 179

niezbędna)  Placuszki z kaszy jaglanej mają to do siebie, że są bardzo delikatne, trudną się smażą bo nie mają glutenu, czyli czegoś co nadaje elastyczność ciastu. Dlatego musimy dodać coś co zwiąże masę i będzie ją trzymać w ryzach. Dlatego dodajemy babkę płesznik, jest bez smaku, możecie ją dodawać do wielu dań. Ma w sobie bardzo dużo błonnika, potrafi

SMYKWKUCHNI
Muffiny z bananem i masłem orzechowym 154

łyżeczki proszku do pieczenia -woda -słodzik/cukier wedle uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy za pomocą miksera/blendera, stopniowo dolewamy wody, aby ciasto zrobiło się lekko lejące. 2. Wlewamy masę do formy na muffiny lub papilotek do połowy wysokości i pieczemy 20 min 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 526 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kokosowe niebo 132

esencji waniliowej 1/2 łyżeczki esencji migdałowej Krem: 50 g masła 100 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych 150 twarożku (np. Almette) 50 g jogurtu kremowego Ciasto: masło ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Łączymy suche składniki. Mokre dodajemy do masy maślanej, ucieramy. Mokre składniki łączymy z suchymi. Masę przekładamy do kokilek na muffinki. Pieczemy ok. 25 minut

Kucharzyca
Placuszki jogurtowe z bananem 129

smażenia Przygotowanie: Jajka roztrzepać z miodem. Dodać szczyptę soli a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość zalać jogurtem naturalnym i wymieszać na jednolitą masę. Banana rozgnieść widelcem do dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni (smażyłam na patelni do naleśników aby nie przywierały) rozgrzewamy olej kokosowy, ciasto nakładamy łyżką formując małe placuszki. Smażymy kilka z obydwu stron. Gotowe

Kulinarne przygody
Placki z gotowanych ziemniaków 737

łyżek mąki 2 jajka cukier waniliowy olej do smażenia Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, następnie dodać jajka, cukier waniliowy i mąkę. Dobrze wszystko wymieszać. Wierzch masy posypać mąką i łyżką nabierać porcję ciasta. Obtoczyć trochę w mące, aby nie kleiło się do rąk. Formować kulkę, a następnie rozpłaszczać w rękach i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron

talerz przyjemności
Sernik z mango na migdałowym spodzie 153

kolorach od zielono-żółtej, przez pomarańczową do czerwonej, która lekko ugina się pod naciskiem. Jasnopomarańczowy, soczysty miąższ idealnie nadaje się do przygotowania koktajli, sorbetów, lodów i ciast. Przetarty mus z mango dodałam do masy serowej, z czego powstał sernik na spodzie z mielonych migdałów, zwieńczony galaretką z musu ze zmiksowanego mango. Takie mango-migdalenie, jak określiła ten sernik moja sąsiadka

Smakowity Blog Kulinarny
Babka cytrynowa 120

proszek do pieczenia.Miksujemy na małych obronach. Na końcu dodajemy skórkę startą z jednej cytryny oraz sok z cytryny. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy masę.Rodzynki obsypujemy mąką i posypujemy na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem

Różowa kuchnia
Przepis na bajaderki 168

drobne kawałki. W garnuszku na małym ogniu rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, wodę i kakao. Dokładniej wymieszaj, by nie zostały grudki. Odstaw do ostudzenia. Do ciasta dodaj dżem, aromat rumowy, wlej ostudzoną masę z garnuszka, dodaj pokruszone herbatniki i wymieszaj dokładnie. Z gęstej masy formujemy małe kulki ( 1 łyżka czubata),  kulki układamy na talerzu i polewamy wcześniej przyrządzoną

Kurnikowo
3-składnikowe ciasteczka twarogowe. 146

twaróg, pokrojone masło i mąkę zarabiamy do połączenia się składników. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm i wycinamy ciasteczka. Przy wałkowaniu pomagajcie sobie podsypując ciasto mąką, ponieważ wraz z ocieplaniem się masy zaczyna się mocno kleić.  Ciasteczka wykładamy na blaszki z papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Przed

MamaOskarka
Szarlotka , jabłecznik leniwej żony , szybki przepis, bez jajka 233

mieszanki wysyp na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wyłóż pokrojone w kostkę jabłka i oprósz cynamonem i cukrem waniliowym. Następnie wysyp pozostałą suchą masę i skrój zimne masło. Tak przygotowane ciasto włóż do  nagrzanego piekarnika i piecz ok 50 min. Smacznego

CookYourself
Muffiny bananowe z masłem orzechowym... 97

pieczenia. W drugiej misce rozgnieć widelcem banana, dodaj jajko, mleko i olej- całość wymieszaj. Mokre składniki wlej do suchych i połącz mikserem do uzyskania jednolitej masy. Do papilotek nakładaj na przemian: łyżkę ciasta, łyżeczkę masła orzechowego i kolejną łyżkę ciasta. Piecz przez około 20-25 minut. Zostaw do ostudzenia na kratce

Lejdi of the house
Kluski śląskie buraczane 122

części ziemniaczanej , część pszennej. Mąka ma zakryć cały ubytek. (u mnie mniej więcej ilość łyżek wyszła taka jak w składnikach) Dodać z powrotem odłożoną część masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobić gładkie ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką formować kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczać je lekko i kciukiem wyciskać zagłębienie. Kluski wrzucać na osolony wrzątek , zamieszać , gotować minutę od momentu wypłynięcia. Wyjąc łyżką

Różne smaki w kuchni
Chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku 159

rozgniatamy wałkiem lub miksujemy w blenderze kielichowym. 2. Do miseczki dajemy jajko, mleko, paprykę, sól, pieprz i mąkę. Całość miksujemy mikserem. 3. Do tak przygotowanej masy, która powinna być ciut rzadsza niż ciasto na naleśniki, dajemy po kilka kawałków mięsa, zanurzamy. Na płaski talerz wysypujemy rozkruszone płatki. 4. Widelcem wyjmujemy pojedyncze kawałki mięsa, przekładamy na płatki i obtaczamy

kruche babeczki
Miodowa granola z orzechami 181

ekstrakt waniliowy. Gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Następnie wlać je do płatków i dokładnie wymieszać. Blaszkę od piekarnika lub dużą blachę do pieczenia ciast wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni ok. 30 minut do złotego koloru i odpowiedniej chrupkości, co jakiś czas mieszając. Na ostatnie 10 minut dodać suszone owoce

Fabryka pomysłów
KRUCHE CIASTECZKA Z PORZECZKAMI I CZEKOLADĄ 125

czerwonej porzeczki Wykonanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej do miski wkładamy masło, cukier, zmielone migdały, mąkę, jajko oraz ekstrakt wanilii, wszystko miksujemy na gładką masę, pod koniec dodajemy wiórki czekoladowe, mieszamy ciasto jest klejące więc najlepiej nabierać ciasto łyżką do lodów , które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując bardzo duże odstępy bo ciastka mocno rosną

Słodkie zapomnienie
CZEKOLADOWE MUFFINY Z TRUSKAWKAMI 68

odstawiamy w drugiej misce łączymy wszystkie płynne składniki czyli śmietanę lub jogurt, olej oraz jajka do suchych składników dodajemy płynne, mieszamy tylko do połączenia składników do masy dodajemy połowę pokrojonych truskawek, delikatnie mieszamy, ciasto przekładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do ¾ ich wysokości, na wierzchu układamy resztę   pokrojonych truskawek pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym

Słodkie zapomnienie
Solony karmel 176

czego wykorzystać solony karmel? Może posłużyć jako polewa do ciast, tortów, deserów, naleśników, jako składnik lodów, mas i kremów. Solony karmel jest czymś fenomenalnym! Uzyskujemy go poprzez przygotowanie tradycyjnego bursztynowego karmelu z wody i cukru i dodaniu do niego masła oraz kremówki. Po schłodzeniu pięknie gęstnieje i nadaje się do wielu wypieków. Nie wahajcie się ani minuty! Odkryjcie ten unikalny

Nastoletnie Wypiekanie
Barbórkowe 133

łyżki mąki zwykłej 2 łyżki kakao 250 g masła 2 kieliszki rumu (lub wódki) 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie) Dodatkowo: 2 opakowania galaretki agrestowej kakao Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wmieszać. Przelać do formy o wymiarach 24 x 26 cm, wyłożonej papierem

My sweet a life
Czekoladowe babeczki z twarogiem 242

ekstraktu waniliowego Nadzienie: 125 g zmielonego twarogu 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 białko Nadzienie serowe - ser wymieszać z cukrem, mąką pszenną i białkiem. Masę włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta. Ciasto - Mąkę przesiać, dodać cukier, kakao, sodę i sól, wymieszać. Do suchych składników wlać wodę, maślankę, olej, ocet winny i ekstrakt waniliowy. Składniki delikatnie połączyć, najlepiej

Domowa cukiernia Ewy
OŁADKI Z JABŁKAMI 136

łyżeczki sody oczyszczonej sól Roztrzepać  całe jajka,dodać je do mleka.Następnie dodać sól,cukier,mąkę wymieszaną z sodą. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i dodać starte jabłka.delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu niewielkie placuszki na złoty kolor

Niespełnione zdolności kulinarne
Bezglutenowe bułeczki kukurydziane 119

Sposób przygotowania: - mąki łączymy razem, dolewamy jogurt, olej oraz sól i cukier; - drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie wlewamy do mąk - wszystko ugniatamy łącznie na gładką masę - odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta na ok. pół godziny (ciasto dużo nie urośnie!); - formujemy w ręce kuleczki, nacinamy według upodobania i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia; - pieczemy 30 minut

MintTaste
KOLOROWA BABKA 139

pierwszej miseczki dodajemy mak, drugiej kisiel a do trzeciej kakao i mieszamy. Formę na babkę o średnicy 23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masy wylewamy na zmianę. aż do wyczerpania. Ciasto pieczemy w 170-180 stopniach C ok. 50 minut do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Dowolnie dekorujemy. Smacznego

Pani na deser
Kakaowe gofry wg Ani Starmach 116

żółtek. Do miseczki z żółtkami dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier i sól. Mieszamy mikserem. W osobnej miseczce ubijamy białka. Delikatnie mieszamy białka z masą. Mocno rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy chochlą porcje ciasta i smażymy około 2-3 minut, aż ciasto się przyrumieni. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podajemy z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasteczka owsiane z żurawiną – pomysł na przekąskę 142

proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i szczyptą soli. Całość wsyp do płatków. Dodaj dodatki czyli żurawinę, czekoladę, orzechy i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę wyjmij na stolnicę lub na blat – ciasto powinno mieć 5 mm grubości. Ciasteczka mogą mieć kształt koła, kwadratu to już jest zależne od Ciebie. Blaszkę do pieczenia pokryj papierem do pieczenia i ułóż ciasteczka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Proste racuszki ze śliwką bez tłuszczu. 146

Drożdże zasypujemy cukrem i zostawiamy na chwilę, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy jajko, cukier waniliowy, sól i całość zalewamy wodą. Chwilę mieszamy, aż powstanie jednolita płynna masa. I dopiero partiami dodajemy przesianą mąkę. Ciasto powinno być średnio gęste, ma swobodnie spływać z łyżki, rwąc się.  Odstawmy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoję obiętość. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy

Dieta moja pasja
Tarta z dynią i szpinakiem 162

małym ogniu. Solimy i pieprzymy. Plastry dyni kroimy na pół, fetę kroimy w kostkę Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, na podpieczonym cieście układamy dynię, szpinak i fetę,  wylewamy masę jajeczną i pieczemy kolejne 20-25 minut, aż masa się ładnie zetnie

Kulinarne przygody Gatity
Z cyklu: Dla dzieci - Czekoladowe pancakes (Pancake al cioccolato) 156

cucchiaini di lievito per dolci 2 uova PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, mleko oraz 2 żółtka. Masę na placuszki miksujemy. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy 2 białka ubite na sztywną pianę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu nakładamy placuszki i smażymy

La grande e la piccola cuoca
Cytrynowiec 389

Sprawdzony przepis na pomysłowe, niecodzienne ciasto. Jest połączeniem lekkiego biszkopta, dwóch orzeźwiających mas cytrynowych oraz cytrynowego lukru. Serdecznie polecam na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż pięknie prezentuje się na stole, nie spływa, ani nie rozpada się. Dzięki temu cytrynowiec uświetni każdą uroczystość. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Proteinowe pancakes ze śliwkami 141

oczkach i dodaj do suchych składników. W kubku wymieszaj mleko z miodem i jajkiem. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Na rozgrzanej patelni wykładaj niewielkie ilości ciasta, smaż ok. 1 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami zaraz po przyrządzeniu. Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Placuszki z serka wiejskiego 4069

zwykłego, 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej (przesianej przez sitko), pół łyżeczki proszku do pieczenia (przesianego przez sitko), a następnie całość wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcję ciasta (u mnie 2 stołowe łyżki szły na 1 placuszka – ostatecznie powstało 6 placuszków) i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć

Kulinarne Przeboje
Malinowa pianka-lekka i pyszna 179

masłem.Wykładamy nimi szczelnie tortownicę(24 cm) Jak galaretka jest już przestudzona to ubijamy śmietankę robotem. Do ubitej śmietanki wlewamy powoli galaretkę dalej mieszając. Wrzucamy do masy malinki i delikatnie przelewamy na biszkopty. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Swojskie jedzonko
Ciastka orkiszowe z suszonymi malinami i białą czekoladą 111

misce dokładnie wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wbić jajko i dodać masło/margarynę, a następnie całość dokładnie połączyć. Na końcu do masy wmieszać maliny z posiekaną czekoladą. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
Wegańskie ciasteczka z syropem daktylowym i bananem 143

banan   W misce dokładnie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dolać syrop i olej, a następnie całość dokładnie połączyć. Na końcu do masy wmieszać pokrojonego w kostkę banana. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować

Di gotuje
Naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym 799

około 100 ml śmietany 30% pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny) pęczek kopru kurkuma, sol, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy do powstania jednolitej masy i odstawiamy na 20 minut. Do ciasta można dodać łyżkę oleju, aby nie lepiło się do patelni. Następnie smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy je na co najmniej półgodziny – wtedy zmiękną i łatwiej będzie

e-PrzepisyKulinarne
Ciastka owsiane z pistacjami i czekoladą (bez jajek, mleka, masła) 125

drugiej dokładnie i energicznie, przez 1-2 minuty - siemię lniane z mlekiem, cukrem i olejem.  Suche składniki połączyć z mokrymi. Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę oraz pistacje. Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać

Di gotuje
puszyste placuszki na kefirze 716

kefiru 1 jajo 180 g mąki  25 g cukru pudru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej olej do smażenia Przygotowanie: kefir połączyć z jajkiem na gładką masę dodać mąkę i cukier puder - wymieszać - ciasto będzie jak gęsta śmietana dodać sodę i raz jeszcze sprawić, aby wszystkie składniki się połączyły smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do uzyskania złotego koloru

Gotowanie z pasją
Błękitny sernik na zimno 342

ostygnięcia. Blaszkę wykładamy herbatnikami. Serek naturalny mieszamy razem z jogurtem naturalnym a następnie z galaretkami rozpuszczonymi w 1 szkl wody i dokładnie mieszamy. Delikatnie przelewamy masę serową na herbatniki i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki. Gdy galaretka rozpuszczona w 500 ml wody zacznie tężeć, wylewamy ją na ciasto i ponownie wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tort kokosowa delicja z malinami 206

soli i ubijamy na sztywno. Następnie porcjami dodajemy cukier. Do masy dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach. Ciasto wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 30 minut na 175-180 stopni (do suchego patyczka) Wyciągamy upieczony biszkopt i rzucamy nim dwukrotnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wegańskie cytrynowe ciasteczka z migdałami 219

gładką masę zblenduj banana, olej, mleko i cukier. Cytrynę wyszoruj, potraktuj wrzątkiem, skórkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a sok wyciśnij i dodaj do do masy bananowej. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Powstałe ciasto jest gęste, ale lekko klejące, dlatego teraz umieść je w lodówce (nie w zamrażalniku!) na godzinkę. Schłodzone ciasto jest już idealnej konsystencji do formowania. Nabieraj porcję ciasta

greenscarf
Rurki z bitą śmietaną 250

krem śmietanowy potrzeba będzie: 500 ml śmietanki 36% 125 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru   Masło, mąkę, śmietanę i szczyptę soli miksujemy na jednolitą masę. Na desce podsypanej mąką zagniatamy nasze ciasto chwilę. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto się chłodzi, a my na leżaczek. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkujemy

Niunioki
Sernik „makowa figa” 108

Zastanawiałam się, jaki wymyślić sernik, aby był kwintesencją świątecznych wypieków? Połączyć w cieście smaki i aromaty serowca i makowca! Ależ tak! Spora ilość bakalii dodanych do ciasta sprawia, że jest on pyszny, esencjonalny. Masa serowa jest mniej słodka, gdyż spód już raczy słodyczą podniebienie. Z bakalii dominuje figa – jest jej pełno w maku, zaś z wierzchu tworzy już tylko

Raj dla Podniebienia
Naleśniki po meksykańsku 150

koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego łyżka oliwy 3 łyżki wody sól, pieprz, oregano ser żółty do posypania Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy do powstania jednolitej masy i odstawiamy na 20 minut. Do ciasta można dodać łyżkę oleju, aby nie lepiło się do patelni. Następnie smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy je na co najmniej półgodziny – wtedy zmiękną i łatwiej będzie

e-PrzepisyKulinarne
Tort czekoladowy z bitą śmietaną, dżemem wiśniowym i malinami 177

ubite, to porcjami wsypałam cukier, czekając zawsze aż wcześniejsza porcja całkowicie się rozpuściła. Dodałam żółtka dalej miksując. Kakao zmieszałam z mąką pszenną, którą dodałam porcjami do masy i mieszałam delikatnie drewnianą łyżką (aby ciasto nie 'siadło'). Tortownicę o średnicy 22 cm wyścieliłam papierem i przelałam ciasto. Biszkopt piekłam w temp. 160 st.C przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt

Receptura smaku
Sernik Milky Way 132

proszku (jeśli są w nim grudki, należy je przesiać). Energicznie mieszać do powstania gładkiej polewy i odstawić całość do ostudzenia na kolejne 20 minut, aż masa nieco zgęstnieje. Rozsmarować ją na ostudzonym cieście i udekorować kawałkami Milky Way’a. źródło: klik - dziękuję, sernik pycha

Słodkie inspiracje
Babeczki jak makowiec, z lukrem i skórką pomarańczową 139

partiach, na zmianę z mlekiem. Na koniec wszystko dobrze zmiksować przez kilka minut. Przełożyć do foremek lub papilotek do połowy wysokości, nałożyć po 1 łyżeczce masy makowej na każdą babeczkę i nałożyć ciasto do 4/5 wysokości. Piec 20 min. Wystudzić i polukrować. Lukier szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody kandyzowana skórka z pomarańczy Cukier puder wymieszać

Słodkie inspiracje
GOFRY ORKISZOWE 207

dodajemy olej kokosowy i łączymy płynne składniki. Mąkę mieszamy z proszkiem, przesypujemy do płynnych składników, na koniec dodajemy ksylitol.  Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Konsystencja powinna być podobna do konsystencji ciasta na naleśniki. Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta i smażymy, czas ok. 3 minuty. Czynność powtarzamy, aż do skończenia się ciasta. Gotowe gofry studzimy na kratce

Prosto i Smacznie z Anetą
WITARIAŃSKIE PĄCZKI Z DZIURKĄ / RAW DONUTS 245

łyżka surowego kakao w proszku, 3,5 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (rozpuszczonego), dodatki: 1/2 banana, łyżka wiórek kokosowych, kilka jagód goji. Wykonanie: Wszystkie składniki na "ciasto" dokładnie blendujemy. Następnie formujemy z powstałej masy oponki. Wkładamy do lodówki i zabieramy się za przyrządzanie polewy. Składniki na polewę mieszamy. Na naszych pączkach umieszczamy kawałki banana i wylewamy na nie polewę. Posypujemy wiórkami

Jeść, by żyć w zdrowiu
zupa z indykiem i ala pierogami 145

pierogi: Podczas gdy zupa się gotuje przygotować pierogi. Wymieszać mąkę, mąką kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę i sól w misce. Dodać maślankę i mieszać, na gładką masę .Na gotującą powierzchnie zupy upuścić łyżką ciasta . Spróbuj równomiernie rozmieszczać je , ale nie muszą być idealne. Przykryć garnek z pokrywką, i gotować przez 15 minut, aż pojawią się suche kluski na górze . Podawać

w mojej kuchni
CHLEBEK BANANOWY 137

zblendować, lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jajko, olej i jogurt, wymieszać do połączenia składników. W drugim naczyniu połączyć pozostałe suche składniki. Wlać do nich masę bananową i całość dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu chlebek wystudzić na kratce

Kuchnia w opałach
Pączki jogurtowe 173

olej do smażenia Jajka, cukier, cukier waniliowy, rum i jogurt wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Mąkę wymieszać z solą, skórką cytrynową, proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Całość dobrze wymieszać , ciasto będzie dosyć gęste.R ozgrzać olej. Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki wkładać do gorącego tłuszczu.Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Midgdałowe księżyce 162

mielonych migdałów, 560 g mąki tortowej, cukier puder do posypania ciastek. Do miski przełóż masło i oba rodzaje cukru. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Do powstałej masy przesiej mąkę i dodaj zmielone migdały. Ciasto dokładnie zagnieć. Z zagniecionego ciasto uformuj gruby wałek, który podziel na 4 równe części. Z każdej części uformuj kolejny wałek, który także podziel na 4 części

blog.moje-pasje.info
Ciasto czekoladowe na maślance z wiśniami 175

wypieki. Mimo, że już po świętach i Sylwestrze czyt. pełnym obżarstwa dniach to jednak wg mnie weekend bez dobrego wypieku do kawy to week stracony;) Bez masy i bez obfitej słodkości chcę zaproponować ciasto czekoladowe z wiśniami. Ja zimą często używam owoców z kompotu wiśniowego, do ciast nadają się one wówczas idealnie. Skala smaku- 10/10 ciasto jest wilgotne i mocno

Kubki smaku
Muffiny pomidorowe z serem i szynką (z soku pomidorowego) 120

połączenia się całości, nie dłużej.) Szynkę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie wszystko razem wmieszać do pomidorowej masy.   Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i obficie posypać dodatkowym, żółtym serem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni

Di gotuje
Marchewkowe ciasteczka z ekologicznej mąki 208

włoskich 1/2 szklanki płatków owsianych Mąkę połącz z cynamonem i proszkiem do pieczenia. W misce utrzyj  jajko, olej i  brązowy cukier na jednolitą masę. Wsyp mieszankę mączną, całość zmiksuj. Do ciasta wmieszaj startą marchew, rodzynki, orzechy i płatki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nakładaj łyżką stołową porcje ciasta, formując ciastka. Wstaw do nagrzanego do temperatury

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jogurtowe ze śliwkami! 127

przemian mąkę z jogurtem naturalnym. Blaszkę (29*35cm) posmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę, poukładać śliwki, lekko je wciskając w masę. Na koniec poukładać maliny i jagody. Ciasto piec w temp. 170 stopni C przez 45 min. Smacznego

Receptura smaku
HELIO - Pyszne Produkty 145

zaczynają się unosić zapachy Świątecznych potraw. Dziś mam przyjemność testować i próbować pysznych produktów HELIO. W ofercie firmy znajdują się orzechy, owoce suszone i kandyzowane, ziarna, masy makowe, orzechowe oraz krówkowe, polewy do ciast oraz popcorn do mikrofalówki. Produkty sprzedawane są pod  marką HELIO  oraz pod wieloma markami własnymi dostępnymi w największych marketach w Polsce. Zapraszam wszystkich którzy

Gotowanie Patki
Orzechowe ciastka, pyszne :) 170

bardzo lubię jak w domu rozchodzi się zapach pieczonych ciastek. Ciastka są kruche i pyszne. Wykonanie – masło, cukier, jajka, mąkę, szczyptę soli utrzeć na jednolitą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po wyjęciu z zamrażarki rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać ciastka o dowolnych kształtach. Posmarować

Kuchnia Pokoleń
Pankejki amerykańskie 134

cukier i lekko zmiksować. • Dodawać do jajka z cukrem na przemian suche składniki, maślankę i oliwę. • Zmiksować na gładką masę. • Smażyć na suchej teflonowej patelni, bo ciasto zawiera już olej. • Podawać polane syropem klonowym. Ja smażę pankejki na malutkiej teflonowej patelence o śr. 10 cm. Kiedy na cieście pojawią się

To co kocham
Pankejki z jabłkami w cynamonie 146

cukier i lekko zmiksować. • Dodawać do jajka z cukrem na przemian suche składniki, maślankę i oliwę. • Zmiksować na gładką masę. • Smażyć na suchej teflonowej patelni, bo ciasto zawiera już olej. • Podawać pankejki z cynamonowymi jabłkami

To co kocham
Ciasteczka kukurydziane z sezamem. 118

brązowy) 120 g masła (miękkiego) 1/2 szkl. sezamu + 1/2 szkl. sezamu do obtoczenia ciastek 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 3-4 cm, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z zamrażarki, odkrajać

zadanie-gotowanie
Babeczki fasolowe z pekanami czyli ,, Pokochaj swoje ciało". 155

wyczuwalne. Można dodać kakao, sodę i przyprawę korzenną i ponownie zmiksować. Białka z solą ubijamy na sztywno, orzechy ( jakie mamy ) siekamy na mniejsze kawałki dodajemy do masy. Delikatnie na raty łączymy pianę z ciastem. Nakładamy do papilotek  tak na 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 20 - 25 minut lub do suchego patyczka. Delikatne

Dieta moja pasja
Jesienna dyniowo - gruszkowa kostka 223

Dziś mam typowo jesienne ciasto. A jest nim pyszna kostka z masą budyniową i masą z dynią i gruszkami. Do tego biszkopt, polewa i mamy pycha deser do kawy czy herbaty. Jeśli lubicie takie słodkości to takie ciacho na pewno przypadnie Wam do gustu. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania