truskawkowy w pełni , więc dziś chcę zaproponować Wam delikatne ciasto z truskawkami i pyszną kruszonką na bazie bułki tartej. No to zaczynamy: *składniki na małą blaszkę 25x25cm CIASTO: -4 jajka -3/4 szkl cukru -1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka) -0,5 szkl oleju -4 łyżki wody -1,5 szkl mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy(...)łyżki bułki tartej -2 łyżki zimnego masła -1 łyżka mąki -2 łyżki brązowego cukru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak by całość była sypka. Na masę kładziemy pokrojone truskawki, i posypujemy je kruszonką. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut. I gotowe. Ciasto jest delikatne, pyszne, mięciutkie. POLECAM :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubreton to ciasto prosto z Bretanii, które wizualnie przypomina pudding, flan i ewentualnie sernik. Smak nieporównywalny z niczym innym! Czysta poezja! Zamiast śliwek można użyć rodzynek. Ciasto równie wspaniale smakuje bez dodatków. Moczenie w alkoholu można zastąpić odrobiną gorącej wody. Spróbujcie zjeść go na ciepło - nie pożałujecie! S KŁADNIKI 3 JAJKA 1/2 LITRA MLEKA 50g MASŁA (ROZTOPIONE) 1/2 SZKLANKI(...)moczymy w rumie do momentu, aż wsiąkną alkohol. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, roztopione masło, mleko i rum. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. NA dnie formy układamy śliwki i zalewamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni 45 minut. Znacie to ciasto
Zofianadrożdże, cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól. Wszystko mieszamy, dodajemy mleko i znów mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy tłuszcz (rozpuszczony i przestudzony) oraz wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i podgrzewamy na patelni wraz z cukrem brązowym i cynamonem. Trzymamy
Kolizje Smakówdalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, dodać olej i dokładnie wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około(...)mikserem do połączenia składników (na średnich obrotach). Następnie w trzech partiach dodać masę kokosową, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem. 8. Połowę gotowego kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce, lekko docisnąć je w krem. Owoce przykryć pozostałym kremem, wyrównać i ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Wierzch: 9. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć
Mała Cukierenkaużywanych owoców , albo skorzystać z jogurtu naturalnego (nie greckiego) Składniki : Na formę 28 x 24 cm Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki (280g) pół kostki zimnego masła (125g) 1/3 szklanki cukru (70g) czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka. Masa jogurtowa: 800 ml jogurtu owocowego 4-5 łyżki cukru pudru (jeśli mamy kwaśne owoce możemy dać więcej) 3 białka(...)delikatnie łyżką wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Owoce oczyścić , większe można rozdrobnić. Wymieszać je z mąką ziemniaczaną . Delikatnie wyłożyć je na masę jogurtową. Piec ok 1 godziny w 160'C. Po tym czasie wyłaczyć piekarnik , lekko uchylić drzwiczki . Ciasto wyjąc dopiero , gdy wystygnie. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaMoja propozycja klusek z makiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam(...)wybrać ziemniaki i uzupełnić mąką ziemniaczaną. • Zagnieść ziemniaki z mąką i szczyptą soli. • Rozwałkować ciasto i wycinać małe gwiazdki. • Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch klusek. Sos makowy • Zagotować śmietankę z masą makową i miodem. • Dodać posiekane bakalie. • Kluski ułożyć na talerzu i polać sosem makowym
To co kochamMieszamy suche i dodajemy resztę składników mokrych. Miksujemy do jednolitej masy (jeśli jest za dużo grudek,dolewam troszkę mleka ). Do przygotowanej blaszki przekładam masę i układam na wierzchu umyte owoce. Do swojego ciasta dodałam pudełko czarnych porzeczek i truskawki. Posypałam cukrem. Pieczenie : Czas - 60 minut w temperaturze 200°C Ciasto z mojego dzieciństwa kocham do dziś. Jest łatwe
KurnikowoCiasto na spodzie z biszkoptów, z galaretką i owocami, czekoladową masą, oblane gorzką czekoladą. Inspiracją były ciasteczka Delicje - ale w wersji ulepszonej!:) Składniki: ok 200 g biszkoptów, 2 łyżki masła (w temp. pokojowej) 600 g malin, 3 galaretki malinowe, 800 g śmietany 30%, 300 g czekolady gorzkiej, łyżka żelatyny, 2 łyżki cukru, ok 2 łyżek kakao, Przygotowanie: Biszkopty kruszmy bardzo(...)pół szklanki ciepłej wody - odstawiamy do ostygnięcia. Na spód naszego ciasta wykładamy maliny, na które bardzo powoli - najlepiej łyżką wylewamy galaretkę i wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Czekoladę - 200 g rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzoną dodajemy wraz żelatyną do śmietany. Gotową masę wykładamy na galaretkę, posypujemy kakao i rozpuszczoną (100g) czekoladą w kąpieli
Lena Gotujemiód, cukier, przyprawy do piernika i kakao, rozpuść i rozmieszaj w rondelku; odstaw do całkowitego wystudzenia - mąkę wymieszaj z sodą - do miski z mąką dodaj masę z rondla i jajko, całość zagnieść na gładkie ciasto - ciasto owiń folią i wstaw do zamrażarki na 20 minut - ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy foremkami pierniczki i pieczemy - temp. 165 stopni C; czas pieczenia
SMYKWKUCHNIciasto. Uformować kulę i podzielić na 2 części. Ciastem wylepić dwie jednakowe blaszki o wym. 23x33cm natłuszczone i wysypane bułką tartą. Nakłuć widelcem i każde ciasto piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa tiramisu: 400ml śmietanki 30%, 500g serka mascarpone, 1/3 szklanki cukru pudru, 3 surowe żółtka, łyżka żelatyny, 1/2 szklanki cukru(...)około 8 minut. Masę ostudzić. Do śmietany dodać żelatynę oraz masę jajeczną i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu. Biszkopty maczać w kawie, dosłownie na 1-2 sekundy i układać jeden obok drugiego na kremie. Pokryć resztą kremu i drugim blatem ciasta. Polewa: 150g czekolady, 4 łyżki mleka, łyżka likieru
Z miłości do słodkościwcześniej w letniej wodzie i odsączone a następnie zmielone daktyle lub rodzynki. Blaszkę (u mnie 25×36 cm, ale modliłam się żeby ciasto nie wyrosło za bardzo), wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć równomiernie masę makową formując spód. Masę serową wylać na spód makowy i piec przez 60 minut w temperaturze 170 °C (góra-dół). Jeśli wierzch jest
Ola la LCHFWspaniała zabawa dla całej rodziny to dekorowanie pierniczków. Moje dzieciaki nastolatki nawet na chwilkę dały rade oderwać się od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne. Składniki: 500 g mąki(...)czas zamieszać, aby masa się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą , zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy z sodą i solą. Dodajemy masę miodową i roztrzepane jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto, które jest dość rzadkie , ale takie ma być . Po odstaniu w lodówce ok. 24 godzin twardnieje i ładnie daję się rozwałkować i formować w różne wzorki
Różne smaki w kuchniOdkąd na święta wielkanocne przygotowałam szpinakową babkę, tak teraz jest to jedno z moich ulubionych ciast. Tym razem zrobiłam z solidnej porcji i dodałam suszoną żurawinę. Składniki: Ciasto: 300 g świeżego szpinaku baby 1 szklanka oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią 5 jajek ok 350-400g mąki tortowej 1 pełna(...)sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem, powoli dolewamy masę szpinakową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z żurawiną i szczyptą soli. Dodajemy do masy i mieszamy całość aż do połączenia składników. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C ok godzinę- do suchego patyczka. 2. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Polewę rozprowadzamy na całym
Kuchnia w czekoladzieciacho- z kupionym na bazarze syropem waniliowym od JemCoDobre (sprzedają też w necie ) i naszymi ogrodowymi różami. Ślinianki w ruch! WILGOTNE CZEKOLADOWE CIASTO Z RÓŻANYM KREMEM MASCARPONE Na ciasto 300g mąki 500g cukru 100g ciemnego niesłodzonego kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 250ml maślanki 1/2 kostki stopionego masła 1 łyżka syropu waniliowego 250ml(...)mascarpone Nagrzewamy piekarnik do 175*C. Mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Dodajemy jajka, maślankę, rozpuszczone masło i syrop waniliowy. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy kawę i nie przejmujemy się, że ciasto jest bardzo lejące. Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy mieszankę i wstawiamy do pieca. Pieczemy około 45minut, w połowie pieczenia przykrywając
les mirabellesciasto (na ok. 6 foremek na muffinki) : 4 żółtka 40 g cukru 200 g mąki 130 g masła Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie wykładamy ciastem foremki. Nadzienie: ok. 0,5 kg jabłek 3 łyżki miodu 1 – 2 łyżeczki cynamonu łyżka masła Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem roztapiamy(...)suszona) Pianka: 4 białka 150 g cukru można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy cukier. Gdy powstanie gładka, gęsta masa można dodać skrobię ziemniaczaną. Wykonanie: Foremki wyłożone ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy w ok. 200 st. C przez 10 min. – wyciągamy i schładzamy. Nakładamy przygotowane wcześniej jabłka, na nie trochę żurawiny i formujemy
kuchcikownia