ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:993/3191)

Biszkopt - najprostszy 152

Biszkopt - najprostszy Biszkopt jest ciastem, które przynajmniej u mnie w domu  jest najczęściej wykorzystywane  jako podstawowa baza  do wszelkiego rodzaju ciast z kremem, owocami, galaretką, itd. Do teraz wspominam, jak już od dzieciństwa, pomagałam ubijać mamie jajka,  z pewnością była to pierwsza rzecz, jaką się nauczyłam na mojej słodkiej drodze. Moim zdaniem(...)upieczeniu wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. W najprostszej wersji można posypać cukrem pudrem, posmarować dżemem, polać czekoladą. Ciasto idealnie nadaje się też do przekładania różnego rodzaju masami - można naprawdę go wykorzystać w rożnych koncepcjach. Smacznego

My sweet a life
Sernik jabłkowy bez pieczenia 511

łyżeczka soku z cytryny 100 g masła 100 ml śmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego  Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis:  Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy(...)ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym, rogaliki z ciasta francuskiego kroimy na plastry i układamy równą warstwą na dnie tortownicy. Na górę ułożonych ciasteczek wylewamy masę sernikową i odstawiamy do lodówki na 6-12 godzin, aż sernik stężeje.  Kiedy sernik stężeje, do pozostawionych uduszonych jabłek dodajemy

Kuchnia Łukasza
PROTEINOWY FIT KOPIEC KRETA 288

wyjdzie Was typowy kopiec. Mleko i jaja muszą być w temperaturze pokojowej nie prosto z lodówki. Składniki: ciasto -szklanka mąki gryczanej - 2 jaja+2 łyżki słodzika -pół szklanki mleka -10 g oleju kokosowego -2 łyżki kakao -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa -250 g jogurtu naturalnego -250 g twarogu chudego+5 łyżek słodzika -20 g żelatyny -2 banany(...)drugiego. (kopiec to do środka, placek po całości) 4. Twaróg, jogurt, słodzik wstępnie zmiksować. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy do masy i dokładnie miksujemy. Wylewamy na biszkopt.  (kopiec to do środka, placek po całości) 5. Górę posypujemy ciastem które wyskubaliśmy oraz startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Wartości odżywcze: 1554 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
sernik piankowy 120

cukru ,aż do skończenia, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodać po jednym żółtku, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem ,samo dno,do biszkoptu nie smarować boków formy. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut(...)rozgrzać w rondlu masło z cukrem ,dodać wiórki kokosowe i cynamon,smażyć ,ciągle mieszając na złoto -brązowy kolor . Złożenie ciasta Przekroić biszkopt na dwie części. Na spód blaszki położyć jedną część-- opcjonalnie posypać wiórkami kokos prażonymi -- ,na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem . Wierzch posmarować pastą owocową i obsypać rumianym kokosem. Włożyć do lodówki do stężenia masy serowej. Smacznego

mojej kuchni
sernik piankowy 184

cukru ,aż do skończenia, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodać po jednym żółtku, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem ,samo dno,do biszkoptu nie smarować boków formy. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut(...)rozgrzać w rondlu masło z cukrem ,dodać wiórki kokosowe i cynamon,smażyć ,ciągle mieszając na złoto -brązowy kolor . Złożenie ciasta Przekroić biszkopt na dwie części. Na spód blaszki położyć jedną część-- opcjonalnie posypać wiórkami kokos prażonymi -- ,na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem . Wierzch posmarować pastą owocową i obsypać rumianym kokosem. Włożyć do lodówki do stężenia masy serowej. Smacznego

w mojej kuchni
Tort czekoladowo-śliwkowy 202

dodawać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Uwaga nie można w tym celu użyć miksera, ponieważ ciasto straci pęcherzyki powietrza, nie urośnie i nie będzie puszyste. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić

moj przepis na
Ciasto bananowe z płatkami owsianymi. 157

margaryny 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka płatków owsianych owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie dodajemy obrane banany i ucieramy przez kilka minut. Na koniec wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia i mąkę

Izabelawkuchni
Wegański sernik malinowy bez pieczenia 368

zimno. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy sernik, jaki jadł. W cieście tym nie znajdziecie mleka, jajek ani mąki, więc z pewnością przypadnie ono do gustu alergikom. Jeśli macie problem z kupieniem śmietanki kokosowej nic prostszego – możecie przyrządzić ją sami w domu korzystając z tego przepisu . Masa kakaowa: 1 szklanka migdałów (ok. 120 g) 1 szklanka daktyli suszonych(...)kokosowej oraz odrobinkę soli. Całość blendujemy do otrzymania jednolitej masy. Orzechy nerkowca są w tym „serniku” prawie niewyczuwalne, a nadają mu idealną konsystencję. Masę malinową przekładamy do foremki i rozkładamy równomiernie. Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi malinami. Następnie ciasto wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Gotowe! *kupując kakao zwróćcie uwagę na informacje na alergików. Ja kakao bez adnotacji

Dieta bez mleka
Cappelletti z pieczarkami, jarmużem i oregano 182

patelni rozgrzewamy olej, blanszujemy drobno pokrojone pieczarki, czosnek i jarmuż. Po koniec smażenia dodajemy oregano i przyprawy. W maszynce mielimy warzywa z dodatkiem chleba, powstałą masę ewentualnie doprawiamy do smaku. 3. Na wycięte z ciasta kółeczka nakładamy mała ilość farszu i formujemy pierożki. 4. Gotowe pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju i gałązki oregano, czas gotowania zależy

Apetyczna babeczka
MAZUREK KAJMAKOWY 175

cukru pudru 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% DODATKOWO: 1 puszka kajmaku (masy krówkowej) bakalie: np. migdały, żurawina, kandyzowany ananas, itp.,  rozpuszczona gorzka czekolada  WYKONANIE: Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast). Składniki muszą się dobrze połączyć, ciasto będzie(...)lekkiego zrumienienia. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do całkowitego ostygnięcia. Ostudzony mazurek posmaruj masą kajmakową i udekoruj wg uznania. Gdyby masa była zbyt gęsta, możesz ją lekko podgrzać w garnuszku z grubszym dnem. UWAGA! Upieczone ciasto jest bardzo kruche, więc musisz obchodzić się z nim z największą delikatnością

Słodko-Słony Świat Ilony
Drożdżowe z malinami 184

Kochamy je na śniadanie, do kawy, na piknik...idąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła(...)cukru, Wykonanie; Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Nastepnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło.Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz.  Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę

Anioły w kuchni
Drożdżowe z malinami 156

Kochamy je na śniadanie, do kawy, na piknik...idąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła(...)cukru, Wykonanie; Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Nastepnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło.Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz.  Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę

Anioły w kuchni
Placek z agrestem, malinami i migdałami 228

Placek z agrestem, malinami i migdałami Ciasta pieczone latem, nie są zazwyczaj pracochłonne ani czasochłonne, a i tak są pyszne. Nie potrzeba żadnych kremów, mas, ponczów, a placki i tak są wilgotne, owocowe i niepowtarzalne. Trzeba korzystać z owoców letnich, póki są i cieszyć się ich smakiem, zapachem i wyglądem. Miał dziś powstać placek z agrestem, ale reszta malin(...)agrestu 100 g malin brązowy cukier do posypania owoców Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Po kolei dodawać jajka, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo do ciasta, cały czas miksując. Formę (u mnie 24x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę, wyrównać. Na wierzch, równomiernie wysypać

na moim stole...
Korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami 245

mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (prostokątnej lub kwadratowej). Następnie posypujemy naszą masę kropelkami czekoladowymi (u mnie dwie małe garści, czyli około 2 łyżki kropelek). Ciasto pieczemy około 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu kroimy w kostkę

Słodkie okruszki
Tort ptysiowy z musem jabłkowym 220

będzie odchodziło od ścianek garnka. Wystudź. Zimne ciasto przełóż do misy miksera i ubijaj dodając po kolei jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termoobieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą obręczy tortownicy wyciskaj okręgi idąc od brzegu do środka. W ten sposób upiecz 4 koła

Kulinarna (nie)codzienność

Proponowane wyszukiwania