ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:993/3191)

Drożdżowe z malinami 170

Kochamy je na śniadanie, do kawy, na piknik...idąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła(...)cukru, Wykonanie; Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Nastepnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło.Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz.  Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę

Anioły w kuchni
Placek z agrestem, malinami i migdałami 238

Placek z agrestem, malinami i migdałami Ciasta pieczone latem, nie są zazwyczaj pracochłonne ani czasochłonne, a i tak są pyszne. Nie potrzeba żadnych kremów, mas, ponczów, a placki i tak są wilgotne, owocowe i niepowtarzalne. Trzeba korzystać z owoców letnich, póki są i cieszyć się ich smakiem, zapachem i wyglądem. Miał dziś powstać placek z agrestem, ale reszta malin(...)agrestu 100 g malin brązowy cukier do posypania owoców Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Po kolei dodawać jajka, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo do ciasta, cały czas miksując. Formę (u mnie 24x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę, wyrównać. Na wierzch, równomiernie wysypać

na moim stole...
Korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami 258

mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (prostokątnej lub kwadratowej). Następnie posypujemy naszą masę kropelkami czekoladowymi (u mnie dwie małe garści, czyli około 2 łyżki kropelek). Ciasto pieczemy około 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu kroimy w kostkę

Słodkie okruszki
Tort ptysiowy z musem jabłkowym 230

będzie odchodziło od ścianek garnka. Wystudź. Zimne ciasto przełóż do misy miksera i ubijaj dodając po kolei jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termoobieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą obręczy tortownicy wyciskaj okręgi idąc od brzegu do środka. W ten sposób upiecz 4 koła

Kulinarna (nie)codzienność
CIASTECZKA TĘCZOWE SERDUSZKA (NA DZIEŃ DZIECKA I NIE TYLKO) 649

tego celu miksera. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę, dodaj sól i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Dorzuć żółtka i wymieszaj (zmiksuj) masę ponownie, a następnie dodaj przesianą mąkę. Zagnieć ręką lub hakiem miksera gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części: 1/3 - odłóż ją na bok oraz 2/3 - tą  zaś podziel na 6 równych części . Każdą z sześciu

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka Cytrynowa Lukrowana 276

cytrynowa Przygotowanie : Babkę cytrynową możemy przygotować w makutrze, mikserem lub robotem, proces przygotowania w każdym przypadku jest taki sam. Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę miksera. Do miski daję masło, cukier i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję po jednym żółtku i miksuję, gdy żółtko połączy się z masą dodaję kolejne. Po żółtkach dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując

Uwaga Babcia Gotuje
Sernik kakaowo-wiśniowy 219

powinny mieć temperaturę pokojową. Przełożyć je do misy miksera i ucierać do czasu aż się połączą. Blaszkę (30x19cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta kakaowego zetrzeć na spód na tarce o dużych oczkach, wyrównać. Wylać połowę masy sernikowej, wyłożyć rozmrożone i odsączone wiśnie, posypać kakao. Wylać resztę sera. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta kakaowego. Sernik piec 1 godzinę

Smakołyki Asi
Proste ciasto na oleju z owocami 227

łyżki cukru pudru do posypania gotowego ciasta 1/2 łyżki masła lub margaryny 1 łyżka bułki tartej Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodawać olej a następnie mąkę, olejek waniliowy i proszek do pieczenia.  Ciasto praktycznie robi się samo. Przelać ciasto do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blaszki. Ja używam takiej, w której piekę chleb. Włożyć

Jemy Pijemy
Domowa pizza 204

oregano, bazylia ketchup Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie ciasta: do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, żółtko, wodę i rozkruszone drożdże. Wyrobić na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia. Po 30 min. dodać olej i wyrabiać aż ciasto nie będzie błyszczące. Rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę z piekarnika (u mnie 40 x 30 cm), przykryć ściereczką i odstawić

Na Ciasteczkowych Papierach
Kopytka, które rozpływają się w ustach. 238

kopczyk, a w nim wgłębienie do którego wbijamy jajko. Wyrabiamy masę nadal posługując się nożem (to ważne, by ciepło rąk nie rozluźniło nam masy, bo trzeba będzie dosypać mąki, co sprawi, że kluski będą twarde), gdy ciasto jest już zwarte odkładamy nóż i wyrabiamy dłońmi, formując kulę. Podsypujemy mąką pszenną i kroimy masę w plastry, każdy plaster rolujemy w wałek

Rozpustne gotowanie
Tarta czekoladowo - kokosowo - malinowa 291

Kochani pieczemy tartę :) Jest naprawdę przepyszna i szybka w wykonaniu.  Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ( uniwersalnej) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła drobno pokrojonego 2 duże żółtka Masa:  150 g białej czekolady 2 łyżki żelatyny w prożku 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki  cukru 500 g kremowego(...)przez 10 min w temperaturze 200C góra i dół, następnie ściągnij papier do wypieków z obciążeniem i piecz jeszcze jeszcze przez 10 minut na złocisty kolor. Wyjmij Ciasto z pieca i ostudź. Masa: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ( możesz dodać łyżkę wody albo mleka), po czym odstaw ją by trochę ostygnęła. W szklance rozpuść żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody

Niezły Młynek
Drożdżowy placek z morelami i migdałową kruszonką 208

trochę czasu na wyrośnięcie, jest naprawdę prosty do wykonania. Ciasto jest równie smaczne drugiego a nawet trzeciego dnia po upieczeniu. Dłużej nigdy nie przetrwał ani jeden kawałeczek :-) Polecam! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 200 g cukru 150 g masła 50 g świeżych drożdży 2 jajka szczypta soli skórka otarta z 1 dużej cytryny Migdałowa kruszonka(...)sól, skórkę z cytryny, wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać do niego wyrośnięte drożdże. Zamieszać. Następnie dodać roztrzepane jajka i ciepłe mleko z cukrem. Wymieszać masę ręką, stopniowo dodawać stopione ciepłe masło. Wyrobić ciasto dłonią lub wymieszać dużą łyżką tak by całe masło wchłonęło się w ciasto.  Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około

maniapieczenia
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 272

wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnioną fetę. Duszę razem do momentu, aż sok ze szpinaku się zredukuje. Studzę masę, wyłożona gorąca na ciasto spowoduje jego stopienie się. Na każdy pas wykładam porcję wystudzonego szpinaku z fetą, układam kawałek ryby i zawijam, zlepiając dokładnie z każdej strony. Postępuję tak ze wszystkimi pasami

W kuchni Karmel-itki
Tarta z kurczakiem i warzywami 217

średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłóż dno i boki formy, po nakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 - 20 min, do uzyskania złocistego koloru. Poczekaj aż nieco przestygnie. Przygotuj nadzienie. Masa śmietanowo-jajeczna: Do wysokiego naczynia wlej śmietanę(...)dodaj trzy jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, oregano, bazylie. Na koniec dodaj połowę startego żółtego sera i wymieszaj.   Podpieczone i wystudzone ciasto posmaruj cienko koncentratem pomidorowym z ketchupem. Na bazę połóż warzywa, kurczaka i wylej masę śmietanowo-jajeczną. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez 20-30 min, posyp pozostałym startym serem i piecz jeszcze

Kubki smaku
Stefanka 384

Składniki:Ciasto 3,5 szklanki mąki pszennej  3/4 szklanki cukru 2 jajka 200 g margaryny 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3/4 l mleka 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy Polewa: pół kostki margaryny  pół szklanki cukru 1,5 łyżki wody lub mleka 2 łyżki kakao Wykonanie(...)chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia i studzimy. Masło ucieramy (najlepiej mikserem) i łączymy z ugotowaną, przestudzoną masą , dodajemy ekstrakt waniliowy. Placki przekładamy przygotowanym kremem. Polewa Składniki wkładamy do jednego naczynia. Dokładnie mieszamy i całość gotujemy . Lekko przestudzoną polewą ozdabiamy ciasto . Na polewę wysypałam migdały pokrojone. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni. Placki miodowe

Gorący kąsek

Proponowane wyszukiwania