mielone - 47549 przepisów (strona:993/3170)

Burger wołowy III 188

grilla są, moim zdaniem, najlepsze. Warto je zrobić. Polecam! składniki (10 burgerów) 1 kg wołowiny ( użyłam łopatki ) 4 łyżki ostrej musztardy z Dijon 3 cebule 2 jajka świeżo mielony czarny pieprz sól papryczka chili - opcjonalnie (ja dodałam zielony marynowany pieprz) masło klarowane do smażenia lub olej do podania 10 bułek hamburgerowych ( np z  tego  przepisu ) musztarda pomidor

Stare Gary
Mini burgery wieprzowe 198

więcej nie potrzeba. Tylko buła i mięso. Możemy oczywiście zrobić burgery normalnej wielkości - będą tak samo dobre!  Polecam! składniki (8 dużych lub 16 małych kotlecików) 500 g mielonej wieprzowiny ( u mnie szynka) 1 łyżka startego imbiru 4 starte ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej mięty 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka sambal

Stare Gary
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym z porami 390

mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny) 20 dag makaronu penne 1 spory por - biała część 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki 18% 1/2 szklanki startego żółtego sera 1 jajko garść drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka pszennej mąki sól świeżo zmielony czarny pieprz Dodatkowo: masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie

Świat Domowej Kuchni
Farszynki z mięsem – bez laktozy 190

jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Ziemniaki gotujemy , odcedzamy , tłuczemy albo mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko , mąkę i sól , a następnie wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto. FARSZ: Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni. Jajko gotujemy na twardo. Mięso mielimy razem

Ostra na Słodko
Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese 206

mięsa sprawia, że jest to syte i pożywne danie. Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese - Składniki: ok. 500 g makaronu (np. tagliatelle) parmezan ok. 50 g Sos: 500 g mięsa mielonego duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 100 g natki selera marchewka pomidory w puszce krojone (400 g) 500 g bulionu warzywnego 200 g sosu pomidorowego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Słodka Strona
Kolorowa papryka zapiekana z mięsem, w sosie pomidorowo - grzybowym 165

Zeszłorocznych, ale jakże aromatycznych. Można użyć świeżych, ale te nie zawsze są pod ręką. Na pierwsze jesienne dni taki obiad pasuje idealnie. Składniki masy mięsnej: pół kg. mięsa mielonego (ja użyłam karkówki), 3 łyżki zimnej wody , 2 łyżki bułki tartej , 1 jajko , 1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany drobniutko, 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 łyżeczka ziół

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 249

chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa, 1 szklanka suchego białego ryżu , 1 jajko , 1 mała sucha bułka , 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 czubata łyżeczka imbiru mielonego , sól , pieprz świeżo zmielony , 1 łyżka majeranku , pół szklanki zimnej wody , oraz 1 większa młoda kapusta . Kapustę obrać z wierzchnich, brzydszych liści. Obgotować ją lekko zdejmując w trakcie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 215

pół kilograma karkówki , 1 średnia pierś z kurczaka , pól szklanki kaszy jaglanej , pół suchej bułki , mleko do namoczenia bułki , sól , pieprz - do smaku, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku , 1 łyżeczka mielonego imbiru , 1 łyżeczka słodkiej papryki , duża szczypta ostrej papryki , 3 łyżki posiekanej niezbyt drobno natki pietruszki , 1 średnia marchew , odrobina oleju do posmarowania dyni przed pieczeniem. Mięso zmielić maszynką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety mielone z żółtym serem 207

zrobić z prawie każdego rodzaju mięsa osobno lub mieszanego. Mi osobiście najbardziej smakują takie z wieprzowiny z odrobiną tartego, długo dojrzewającego sera. Po prostu pychotka :) Potrzebne nam: - 500 g mielonego mięsa wieprzowego - duża cebula - jajko - czerstwa bułka lub pieczywo tostowe - mleko do namoczenia bułki - 50 g tartego sera długo dojrzewającego - sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, czosnek w pudrze,   słodka

W poszukiwaniu inspiracji
Kokardki zapiekane pod beszamelem wg Anny Starmach 424

smak jest po prostu boski. Jako, że uwielbiam zapiekanki z makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust. Potrzebne nam: *300g makaronu kokardki *na sos z mięsem: - 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 400 ml passaty pomidorowej - tymianek, oregano *sos beszamelowy: - niecałe 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 400 ml mleka - sól i pieprz - szczypta

W poszukiwaniu inspiracji
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami 284

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami... Delikatne, rumiane i chrupiące kotlety z kaszy gryczanej. Wzbogacone smakiem pieczarek i cebuli. Zdrowa kasza zamiast tradcyjnego mielonego. U mnie w otoczeniu pieczarek w sosie śmietanowym . Zapraszam!   Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej (100 g); 250 g pieczarek; 1 średnia cebula; Jajo; 1 duża, czarstwa bułka pszenna; Bułka tarta; Sól; Pieprz; Olej

Gospodyni Miejska
Kotlety z kalafiora 276

Kotlety z kalafiora... Delikatne i pyszne. Złociste, mocno kalafiorowe. Zdrowszy zamiennik kotleta mielonego! Składniki: 1 średni kalafior; 1 czerstwa bułka pszenna; 1 jajo; Bułka tarta; Łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1/2 cebuli; Pęczek pietruszki. Sposób przygotowania: Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować na miękko w nieosolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić. Zimne różyczki kalafiora zmiażdżyć widelcem

Gospodyni Miejska
Cannelloni 229

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cannelloni czyli włoski makaron w kształcie długich rurek. U mnie nadziany mięsem mielonym z dodatkiem krojonych pomidorów, marchewki i cebuli. Pyszne i sycące danie obiadowe. Smakuje super, polecam. Post Cannelloni pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Domowe sushi maki z twistem 261

powiecie na wersję z twistem, czyli lekko podkręcone, tradycyjne sushi w nowej, niekonwencjonalnej odsłonie, z nutą polskiej kuchni? Dzisiaj taką właśnie wersje wam prezentuję z dodatkiem mięsa mielonego, metki na tatarskiej, domowych buraczków, rukoli i serka kremowego. To naprawdę fajne, smaczne połączenie, warte wypróbowania. Zapraszam do eksperymentowania ze smakami sushi. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekane muszle z nadzieniem dyniowo-mięsnym 264

Pomysł na jesienne danie, żaden problem. Dla mnie jesień to dynia, więc jest idealnym składnikiem wszystkich zapiekanek, jednogarnkowych dań. Tym razem połączyłam ją z mięsem mielonym i kiełbasą chorizo, a wszystko to włożyłam do makaronowych muszli i zapiekłam pod pleśniowym serkiem i beszamelem. Skusicie się na porcję? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik