ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:994/3191)

Sernik z serka wiejskiego na kruchym spodzie 167

tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Serek wiejski mieszamy ze słodziwem. Jajka ubijamy, dodajemy do masy serowej. Na koniec dodajemy budyń i mieszamy dokładnie. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Posypujemy delikatnie proszkiem kakao. Ciasto pieczemy ok. 40 minut

Kucharzyca
Pączusie z kremem pasticcera (Frittelle alla crema pasticcera) 177

skórkę z pomarańczy a na sam koniec pojedynczo jajka, mieszając dokładnie masę przed dodaniem kolejnego. Masa na pączusie powinna być gęsta i jednolita. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy małą łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej, formując okrągłe pączusie(...)fatele scivolare nell'olio. Fate dorare le frittelle e scolatele con la schiumarola su carta da cucina. Krem pasticcera Żółtka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy  m ą k ę oraz skórkę otartą z cytryny. Na koniec stopniowo wlewamy mleko, dokładnie mieszając masę, aby nie powstaly grud. Masę  przelewamy

La grande e la piccola cuoca
MINI TORCIKI ŚMIETANOWO-MALINOWE 328

Mini torciki z kakaowego biszkoptu oraz masy śmietanowej i nadzienia malinowego, nie tylko świetnie się prezentują, ale są także pyszne. Do tego są mało pracochłonne, a to za sprawą gotowego nadzienia malinowego Lauretta od firmy Kandy. Nam pozostaje tylko upiec biszkopt i ubić śmietanę. Idealne zarówno na co dzień, jak i od święta. Gotowe nadzienia cukiernicze Lauretta to idealne rozwiązanie(...)Masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 10-15 min., sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Masa: W misce ubijamy mikserem schłodzoną śmietankę razem z cukrem pudrem do momentu, aż masa będzie sztywna. Torciki: Z biszkoptu wycinamy kółka o średnicy

Kuchnia MagdaLeny
Waniliowa babka sękacz 285

migdałów bez skórki szczypta soli Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Wlać ekstrakt waniliowy i zmielone migdały. Wsypać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto. Najlepiej na parę razy. Formę do babki wysmarować dokładnie masłem(...)wierzch się przyrumieni. Na to nakładamy kolejną warstwę surowego ciasta i znów pieczemy. Czynność powtarzamy do wyczerpania się ciasta. Zamiast łyżką, ciasto możemy przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać z niego porcję masy. Upieczoną babkę wyjąć z formy. Można ją posypać cukrem pudrem lub polać polewą, ale paski tak ładnie wyglądały, że postanowiłam niczym ich nie przykrywać. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego 155

dokładnie wymieszać.  Na końcu dodać solidną szczyptę aromatu cytrynowego w proszku. Foremki na babeczki należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta). Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych(...)udekorować według uznania - póki lukier nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały. (*) Użyłam aromatu cytrynowego w proszku . Jest to produkt profesjonalny o intensywnym smaku i zapachu. Idealny do kremów, ciast, lukrów plastycznych oraz lodów i deserów. Polecam jego zakup w Cukieterii , bo naprawdę sprawdza się doskonale, a niewiele kosztuje. Zamiast aromatu możecie użyć soku i skórki cytrynowej. Aromat , posypka cukrowa

Di gotuje
Ciasto W-Z tylko kremu mi zabrakło... 196

każdym dodaniu.  Mąkę, kakao i proszek przesiewamy. Masę jajeczną miksujemy na najmniejszych możliwych obrotach miksera i dodajemy powoli przesiane produkty. Masa może lekko opaść, nic złego się nie dzieje.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180*C. Upieczone ciasto wyjmujemy od razu(...)Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy partiami ostudzoną żelatynę. Miksujemy przez 2 minuty po dodaniu całej żelatyny.  Dla wersji z małą ilością kremu użyłam 1 łyżki żelatyny (1/4 szklanki wrzątku) i 400g kremówki. Dla wersji klasycznej użyjcie 2,5 łyżki żelatyny (1/2 szklanki wrzątku) i 1000g kremówki. W foremce umieszczamy spód ciasta, nasączamy go mocno połową ponczu

Gotowanie i blogowanie
SERNIK Z DODATKIEM JOGURTU 145

mąki krupczatki, ½ szklanki cukru, 1 żółtko, 125g margaryny, 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę serową:  800g twarogu, 2x400g jogurtu greckiego 1 szklanka cukru, 2 cukry waniliowe, 4 jaja, 2 opakowania budyniu, Ciasto posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Schłodzić przez 1 godz. Twaróg wraz z cukrami i jogurtami umieścić w malakserze i dokładnie

Słodki Zakątek
naleśniki z serem 420

Jedne z moich ulubionych dań, z czasów dzieciństwa.  Składniki : Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia Masa serowa: 1 kg sera białego 1 cukier wanilinowy 2-3 łyżki cukru(...)podanych składników na ciasto naleśnikowe smażymy naleśniki. Jak to, krok po kroku, zrobić, objaśniałam, we wcześniejszym poście. PATRZ TUTAJ >> ciasto na naleśniki 2. Gdy już usmażymy naleśniki, zaczynamy przygotowywać nasz ą  masę serow ą , do ich przełożenia. 3. Ser biały dokładnie rozdrabniamy (widelcem, przepuszczając przez praskę do ziemniaków lub mieląc na maszynce do mielenia

Kulinarnie z Polką na Kresach
Sernik nowojorski – sernik New Yorker 342

twaróg (odsączony), jajka, cukier, wanilię, cytrynę (i skórkę i cytrynę) oraz mąkę i śmietanę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać mikserem, ale krótko (zbyt długie miksowanie napowietrzy ciasto i sprawi, że sernik po pieczeniu opadnie). Przygotowaną masę wylać (będzie bardzo rzadka) do tortownicy. Jeśli macie odpowiednio duże naczynie – sernik należy piec w kąpieli wodnej. Jeśli nie dysponujecie takim naczyniem

Pociąg Do Kuchni
Babeczki z masą krówkową 182

suche w drugiej. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy szybko do połączenia się  składników. Wypełniamy foremki na babeczki do połowy, wkładamy po łyżeczce masy krówkowej o smaku advocata i przykrywamy jeszcze odrobiną ciasta. Pieczemy ok. 15 - 20 minut ustawiając piekarnik góra-dól

Życie zaczyna się w kuchni
Torcik 190

zdolności do dekoracji ciast i czasem wstyd pokazać co tam mi się uda zrobić,ale co tam..Wieczorem upiekłam biszkopty, przełożyłam masą , a rano jeszcze przed wyjściem do pracy chciałam dokończyć swoje dzieło hihi..ale niestety zaspałam i na ile czas mi pozwolił tak na szybko zrobiłam krem czekoladowy [ taki gotowy-ekspresowy z torebki -tylko mleko i masło i zmiksować(...)kostkę. Żelatynę rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie.Jogurt , śmietanę zmiksować razem z cukrem. Na końcu dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, dodać pokrojone galaretki.Wymieszać .Tą masą przełożyć przekrojone i nasączone biszkopty.Odstawić do zastygnięcia.Boki i wierzch ciasta dowolnie udekorować, u mnie to krem czekoladowy do tortów.Ponownie odstawić do schłodzenia

Moje domowe kucharzenie
ciasto drożdżowe ze śliwkami 191

zaczyn ze świeżych wlewamy ciepłe mleko, cukier, jaja i mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką dodajemy masło pokrojone na kawałki i wyrabiamy ciasto na początku ciasto może nie chcieć współpracować, ale spokojnie zacznie się zmieniać w jednolitą masę na koniec ręce zwilżamy olejem i ponownie wyrabiamy aż do wykorzystania całego oleju następnie postępujemy tak samo ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski

Gotowanie z pasją
Czekoladowo-kokosowe babeczki z mleka skondensowanego (bez mąki) 167

mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki kakao (u mnie z eSłoneczko )  Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować. (Masa będzie dość rzadka, ale taka musi być.) Formę do muffinek wypełnić ciastem (do 3/4 pojemności wgłębień). (Ja piekłam ciastka dodatkowo w silikonowych foremkach, gdyż papierowe papilotki nie sprawdzą się - masa jest zbyt płynna.) Piec w rozgrzanym

Di gotuje
krem krówkowy 515

Idealny dodatek do ciast i deserów. Jeśli ktoś lubi to nawet można prosto ze słoiczka wyjadać. Proste rozwiązania są często najlepsze. Masę krówkową można oczywiście kupić gotową, ale po co, skoro samemu można również ją szybko wykonać.  Fakt - nie należy się zrażać jak nagle po wrzuceniu masła pojawi się jeden wielki glut karmelowy - ja tak miałam ;) ale spokojnie powoli

Gotowanie z pasją
Grysikowe ciasto z owocami i galaterką 228

sezonowymi owcami i galaretką , na pierwszy rzut oka wygląda niczym sernik na zimno. A czy smakuje podobnie ? Oko oszuka, smaku nie oszuka. Grysikowe ciasto na zimno choć z wyglądu przypomina sernik, smakuje zupełnie inaczej. Sama masa z kaszy manny mogła by być zbyt mdła i nijaka, ale dodatek owoców i galaretki sprawia, że ciasto nabiera charakteru. Jeśli poszukujecie przepisu niewymagającego

kolorowotorcikowo
Czekoladowy wąż- czyli babka piaskowa dwukolorowa z marcepanem. 200

Ciasto wąż. Edyta Guhl. Klasyczny przepis na marmurkową babkę urozmaiciłam na dwa sposoby. Zmieniłam jej smak przez dodanie masy marcepanowej, a zwyczajny okrągły kształt zamieniłam na węża. W ten sposób ciasto stało się prawdziwym hitem na przyjęciu urodzinowym syna koleżanki. Rozsmieszyło mnie, że mały Nils przestraszył się czarnej kobry. Pozostałe maluchy były jednak zachwycone, ciasto

dolcevitainmykitchen
Bananowiec bez pieczenia 184

Ciasto bananowe przekładane herbatnikami wykończone galaretką to deser dla tych co nie lubią piec ciast. Składniki: (blacha 21x21) 2 budynie bananowe z cukrem 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka sok z cytryny 200 g miękkiego masła ponadto: 2 galaretki pomarańczowe ok. 45 sztuk herbatników 3 banany 2 szklanki mleka i cukier zagotować, w pozostałym mleku rozmieszać budynie. Wlać(...)papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników, a na to 1/3 część masy. Banana pokroić w plastry i ułożyć na masie, a następnie przykryć herbatnikami częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze i ciasto wstawić do lodówki. W 3 szklankach wrzącej wody rozpuścić galaretki i odstawić do momentu, aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do lodówki

talerz przyjemności
Ptysie z pastą z groszku 218

składniki się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do przestudzenia (ok. kwadransa). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch) Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto na ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Piec ok. 30 minut (pierwszą

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada marchewkowa z serkiem mascarpone 244

Pamiętam rolady z czasów dzieciństwa, takie z masą z margaryny ble :)  i galaretką w środku. Zawsze zjadałam galaretkę, a reszta zostawała.  Teraz nie używam do ciast, ani do kremów margaryny. Wczoraj nie zdążyłam, ale dzisiaj zaległości nadrobione. Ciasto upieczone. Polecam Wam pyszną marchewkową roladę z serkiem mascarpone. Na moim blogu znajdziecie już kilka różnych tego typu ciast. Szczególnie

O kuchni z uczuciem
Torcik brzoskwiniowy z bezami bez pieczenia 2795

upalne dni. Pyszne, chłodne i bez dużego nakładu pracy. Nie licząc czasu na stygnięcie budyniu, jego wykonanie zajmuje jedynie około 20 minut. To ciasto - to wyśmienity deser z delikatnym biszkoptowym spodem i brzoskwiniowo-bananową masą, pokrytą delikatną bitą śmietaną i bezami. Polecam :) Składniki na spód: 200 g pokruszonych biszkoptów  100 g masła  Masa owocowa: 0,75 l soku(...)kawałki, dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić  (fot.2) . Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.  Po wyjęciu tortownicy z lodówki, oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz.  Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta  (fot.3

Świat Ciasta
Sernik truskawkowy bez pieczenia 230

Dodać mus truskawkowy do masy serowej, zmiksować a następnie dodać żelatynę. 6. Wyjąć z lodówki spód i wlać masę serową.  7. Odstawić do schłodzenia do lodówki na 2-4 godziny Dekoracja: 1. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. 2. Posypać je pokruszonymi herbatnikami. 3. Dekorować serkiem mascarpone połączonym z ekstraktem z cytryny przy użyciu szprycy i końcówki

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania