ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:988/3191)

Lody kawowe z 3 składników (do przygotowania w 5 minut, bez maszyny) 31616

uznałam, że nie ma z czego ich zrobić, ale Mąż (który już nie mógł przesłuchać tego Zuzi pojękiwania "Mamuunia, lób jooody" ;D ) przypomniał mi o masie krówkowej o smaku tiramisu (miała być do ciasta) i zapytał, czy nie można by jej na lody przeznaczyć :) pomyślałam, że pewnie zmarzną na kość i nie da się ich potem nabrać, ale postanowiłam spróbować(...)bazie kawy zbożowej, ale na zwykłej, rozpuszczalnej byłyby jeszcze smaczniejsze! W wersji dla dorosłych (i dla pewności, że lody nie zamarzną jeśli Wasza zamrażarka baardzo mocno chłodzi) można do masy dodać trochę likieru kawowego. P.s. Mało mnie ostatnio na blogu, bo Wikusia jest bardzo absorbującą dziewczyneczką :)  jak coś mam zrobić to muszę z Zuzią iść na układ, by pomogła

Kolorowy Przepisownik
ZIEMNIACZKI LUB BAJADERKI 203

zobaczyłam jak się je robi ponad 10 lat temu jak pomagałam przed weselem koleżanki. Pani kucharka odkrawała wszystkie brzegi ciasta i ścinki wrzucała do dużej miski, następnie dodała bakalie, kakao, dużo alkoholu, dżemu i zaczęła zagniatać na gładką masę. Następnie uformowała w kulki i obtoczyła w kokosach. Tak powstały te pyszne kuleczki. Robiąc je w domu wiemy z czego powstały(...)miód dżem, powidło  wódka, rum lub inny alkohol mleko lub śmietana wiórki kokosowe lub pokruszone herbatniki do obtaczania WYKONANIE : Ciasta kruszymy i dodajemy po trochę kakao, parę łyżek dżemu, bakalie i alkohol. Róbmy to ostrożnie żeby nie przedobrzyć. Masę mieszamy ma być dość gęsta, wilgotna i plastyczna. Jeśli są grudki zgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Masę próbujemy i doprawiamy

Pani na deser
Kokosowy tort Rafaello 182

cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku dopieczenia 1.  Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać żółtka i miksować. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Każde ciasto piec oddzielnie, 3 w małej i 3 blaty w dużej tortownicy. Czas pieczenia ok 30 minut w 190 C. Po upieczeniu odstawić

Apetyczna babeczka
Sernik na zimno z galaretką 355

piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC lub wedle piekarnika). Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 26 cm. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz na złoty kolor przez 25 minut. Wyjmij upieczony kruchy spód i ostudź. Przygotuj masę serową. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Mleko, cukier, żółtka(...)Wlej mleczną mieszankę cały czas miksując. Kruchy spód do tortu obtocz metalowym pierścieniem rozciągniętym do średnicy placka. Mój pierścień do ciasta jest ze stali nierdzewnej, wysoki 7 cm o średnicy od 18 cm do 30 cm. Wylej ścinającą się masę serową na spód, wygładź powierzchnię i wstaw do lodówki na 2 godziny. Namocz żelatynę do galaretki podobnie jak do masy

codojedzenia
piernik kasztelański ze śliwką 246

ciasto z kakao. Nie jest trudny w wykonaniu, wręcz banalny. Wystarczy tylko wszystko zmiksować po kolei. Wersja ubogacona to z masą. Mój jest bez masy, ale ze śliwką. Fajnie pasuje do całości zwykła suszona śliwka. Ciasto samo w sobie jest wilgotne a śliwka jeszcze to podkreśla. Składniki: * 3 szkl. mąki * 1 szkl. cukru * 1/2 kostki margaryny * 2 jajka * słoiczek dżemu

Pieprzyć z Fantazją
Tarta z kremem pomarańczowym 235

waniliowy b/c 1 galaretka pomarańczowa 125 g masła Bita śmietana: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat zagnieść i uformować kulę. Formę do tart z wyjmowanym dnem wysmarować margaryną. Dno i boki wykleić ciastem. Włożyć na 1 godzinę

Ala piecze i gotuje
Pychotka lub Pani Walewska 535

mnie w domu to ciasto zawsze figurowało pod nazwą Pychotka. Mama zawsze sypała wierzch zmielonymi orzechami włoskimi i tak jak teraz to piszę do masy dodawała ananasa. Mamy nie ma już kilka lat, przepisu nie znalazłam, więc posiłkowałam się przepisem Doroty Świątkowskiej . Choć wszyscy naokoło powtarzali mi, że to pracochłonne ciasto, upiekłam je na święta. I wiecie co? Jakoś(...)przecież). Jeśli pieczecie placki po jednej blaszce, składniki bezy podzielcie na połowę i ubijajcie bezę tuz przed włożeniem ciasta do piekarnika, bo ubita piana nie poczeka 40 minut na swoja kolej, ale to oczywiste przecież. Po upieczeniu placki należy wystudzić. Masa kremowa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru

Blondynka Gotuje
Styropian, czyli sernik bez sera 643

Wyjąć i ostudzić. Na cieście rozsmarować dżem. Białka (z solą) ubić na sztywno. Wsypać cukier i zmiksować do konsystencji gładkiej bezy. Dodać proszek budyniowy. Masę połączyć (stopniowo) ze śmietaną delikatnie mieszając łyżką i przelać na ciasto z dżemem. Wyjąć z zamrażalnika mniejszą porcję ciasta i zetrzeć na piance. Piec 50 minut w 180 stopniach Po wystygnięciu posypać pudrem. UWAGA: Przez

Di gotuje
Sernik Limonka&Liczi 238

wypatrywać wiosny, no ale w końcu chyba przyjdzie, nie ? Sernik Limonka&Liczi to mój autorski pomysł, spód z wafelków i galaretki oraz orzeźwiająca masa serowa w połączeniu z egzotycznym liczi smakuje doskonale, warto to ciasto wybrać na debiut w kuchni-sukces gwarantowany.      Składniki: Spód: 15 dag wafelków o smaku limonki 2 galaretki cytrynowe Masa serowa

Wanilia i Kardamon
Ciastka dyniowe z serowym nadzieniem i aromatyczną skorupką 184

składników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić przez 30 minut. Kulkę z ciasta spłaszczyć w dłoni na placek. Na środek placka nałożyć porcję masy serowej. Brzegi dokładnie zlepić, zrolować kulkę. Obtoczyć w cukrowo- korzennej posypce, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, spłaszczyć dłonią. Zachować odstępy pomiędzy ciastkami. Piec przez

Pełny talerz
Walentynkowe serducha - z okienkiem i bez 186

trakcie, jak będziecie robić ciasto - galaretka zacznie lekko tężeć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jogurtem naturalnym i szczyptą soli na białą, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy na grubość około pół

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ucierane ciasto z owocami 520

jogurtem. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję delikatnie mieszamy je z ubitą pianą z białek, proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Masę wykładamy na dużą  tortownicę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy kolejne 25minut. Ciasto najlepiej

Zapiski Młodej Żony
Orzechowe babeczki z karmelem i bezą 197

margaryny 8 dag masła Margarynę i masło posiekać z mąką. Dodać cukier puder i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Następnie rozwałkować i porcjami wylepić nasmarowane tłuszczem foremki, a na wierz wylać masę z białek. Piec na złoty kolor ok 20 minut w tem. 180C. Po ostudzeniu wyjąć z foremek i polać karmelizowanymi orzechami.Foremki silikonowe(...)włoskich skworcu.com.pl2 łyżki masła3 łyżki cukru kryształu3 łyżki mioduMasło, miód i cukier roztopić, dodać orzechy i smażyć na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia masy. Gotowy karmel delikatnie nakładać na wysuszoną bezę upieczonej babeczki. źródło,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Murzynek tiramisu 251

wygląda troszkę inaczej, bo biszkopty ułożyłam ściśle obok siebie. Ciasto bardzo smaczne, mocno czekoladowe z nutą kawy :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka 22 x 30 cm Składniki ciasto ciemne: 125 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka(...)masę czekoladową układamy nasączone kawą biszkopty (ja ułożyłam ciasno obok siebie, ale można ułożyć kilka, wtedy wyjdą ciekawe esy floresy), na biszkopty delikatnie przelewamy masę śmietanową (jest ona rzadka).  2. Teraz bierzemy ciasto czekoladowe, które odłożyliśmy, na wierzchu pianki śmietanowej robimy kilka kleksów i za pomocą wykałaczki robimy takie właśnie esy floresy :-) 3. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około

kruche babeczki
Sernik z masłem orzechowym, masą kajmakową i orzechami ziemnymi 245

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na pyszny sernik z masłem orzechowym, kajmakiem i orzeszkami ziemnymi. Jest miękki, puszysty i

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania