ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1004/3191)

Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami 184

marcepanowo pistacjową kostką. Taką kostkę można zrobić z orzechów lub suszonych owoców. Wybrałam pistacje. Również do babki użyłam świeżej dyni crown prince . Całość udekorowałam czekoladową polewą i pistacjami. Polecam ciasto na niedzielę! Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,5 l 250 g mąki 2 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego extraktu(...)oczkach i dodaj do jajecznej masy. Przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj lekko z masą. N akoniec dodaj marcepanowo pistacjową kostkę i lekko wymieszaj. Przełóż masę do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej w zależności od piekarnika ) przez około 40 minut. Ostudź ciasto w foremce, po czym

codojedzenia
Babka korzenna 146

cukrem. Cały czas ucierając dolewamy wolnym strumieniem płynny miód. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy powoli taką mieszankę do utartej masy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto (ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny

Aga w kuchni
Rafaello II 154

pieczenia 1 łyżka octu Masa: 500 ml kremówki 2 opakowania białej czekolady 3 ,,Śnieżki" 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody 200 gram wiórek kokosowych Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenie(...)podwoi swoją objętość dolewam po łyżeczce zimną galaretkę nie przerywając ucierania. Wsypuję ok 150 g wiórek kokosowych, dokładnie wymieszam i wykładam masę na upieczony i wystudzony biszkopt. Pozostałymi wiórkami posypuję  wierzch ciasta i całość wstawiam do lodówki na jakieś 2 godz

Ciasteczkowy Potwór
jabłecznik z bitą śmietaną 247

solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Kladdkaka - błotniste ciasto czekoladowe ze Szwecji 185

szczęśliwie ostatni w tym tygodniu dla tych, którzy za nim nie przepadają :) Leci z nieba pierwsza śniegopodobna masa z deszczem, niby dzień, a jednak ciemno. Idealny czas, żeby powyciągać ocieplające wnętrza lampki, zaparzyć świeżą kawę i rozkoszować się w przytulności najlepszym ciastem na pochmurne dni i długie zimowe wieczory. Szwedzkie ciasto czekoladowe o błotnistej strukturze Kladdkaka to odpowiedź na wszelkie(...)Dodaj mąkę, kakao, sól i wymieszaj dokładnie. 4. Wbij jajka i dodaj ekstrakt waniliowy i połącz całość, do uzyskania jednolitej masy przy pomocy szpatułki. 5. Natłuść tortownicę masłem lub olejem i wysyp bułką tartą bądź mąką. 6. Wylej ciasto do formy, wyrównaj i piecz 17min w 180*C. Smacznego! Kladdkaka Ingredients: 130g butter 230g of sugar 115g flour 50g bitter

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Piernik herbaciany z rumem 130

sody kieliszek rumu przyprawa do piernika ok. 3 szklanki mąki 150 g czekolady deserowej do rozpuszczenia i polania ciasta słoiczek własnego powidła lub dżemu Najpierw zaparzamy herbatę. Użyłam 4 torebek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ucieramy żółtka z cukrem na puszysta masę i dodajemy powoli płynny miód (jeśli nie jest płynny rozpuszczamy(...)wystudzony wlewamy do masy). Ucieramy i ciągle mieszając dodajemy olej, mąkę, sodę oraz przyprawę do piernika. Wlewamy herbatę i ucieramy na jednolita masę. Następnie ubijamy pianę z białek i już szpatułką, dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie.Dodajemy rum. Wlewamy do średnich keksówek lub jednej dłuższej. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu, kroimy piernik na trzy części, przełożyć dżemem

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka z bezą | bez cukru | 199

woda (ok. 10 łyżek) Zimne masło pokroić w drobną kostkę. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować kulę. Odstawić do lodówki na 30 min.  Po upływie 30 min. ciasto wałkujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w 180 stopniach przez 10 min.  Jabłka: 1-1,5 kg jabłek (u mnie szara reneta(...)erytrolu/ksylitolu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo, po łyżce erytrolu/ksylitolu i nadal miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę przekładamy na spód z wyłożonymi jabłkami.  Pieczenie : Ciasto piec przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni (etap suszenia) i pieczemy przez 30 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku

Czarnawisienka
CIASTO KAKAOWE Z KOKOSOWĄ POSYPKĄ 189

łyżki kakao szczypta soli WYKONANIE: POSYPKA KOKOSOWA: Wszystkie składniki oprócz kokosa umieszczamy w garnku i rozpuszczamy, następnie wsypujemy kokos, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. CIASTO KAKAOWE: Całe jaja ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Wlewamy olej, dodajemy jogurt i miksujemy. Mąkę, kakao, sól,proszek i sodę przesiewamy przez sitko. Dzieląc na 3 części dodajemy do ciasta, miksujemy tylko

Pani na deser
Przepis #128 Ciasteczka "Markizy" z kremem czekoladowym (FIT) 212

daktyli -  2 łyżeczki kakao Wykonanie Do miseczki wrzucamy mąką owsianą i kokosową. Wlewamy słodzidło oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy tak by powstała zbita masa (jeśli będzie zbyt lepka można podsypać mąką). Następnie rozwałkowujemy ciasto - najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia - oraz wykrawamy kształt ciastek. Układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Health-Fit-Life
Ciasto z borówkami i polewą z białej czekolady. Co zrobić, żeby owoce w cieście nie opadały? 212

łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1) Borówki umyć, delikatnie osuszyć i obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z ziemniaczaną co zapobiegnie opadaniu owoców na dno ciasta. 2) Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. 3) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy

Fitsweet.me
Ciasto z borówkami i polewą z białej czekolady. Co zrobić, żeby owoce w cieście nie opadały? 199

łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1) Borówki umyć, delikatnie osuszyć i obtoczyć w mące psznnej wymieszanej z ziemniaczaną co zapobiegnie opadaniu owoców na dno ciasta. 2) Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. 3) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy

Fitsweet.me
Ciasto z truskawkami i galaretką 285

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> A więc na rozpoczęcie tegorocznego lata nie mogło go zabraknąć! Ciasto jest lekko kwaskowe, z dużą ilością truskawek – nasze ulubione ciasto z truskawkami:) Czas wykonania: 3 h (+3 h oczekiwania) Ilość porcji: 15 – 18 kawałków (forma 37 cm x 24 cm) Składniki: Biszkopt: 10 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru(...)Następnie zmniejszyć obroty miksera dodać cukier i żółtka. Całość jeszcze chwilę miksować do uzyskania jednolitej masy. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać do masy. Całość delikatnie wymieszać łyżką (ważne, aby mieszać ciasto w jedną stronę). Na spód formy do pieczenia wyłożyć papier (forma 37 cm x 24 cm) i wylać ciasto. Piec około 30 – 40 minut w temperaturze

KuchniaWeDwoje.pl
Słodka Kuchnia Polska Pawła Małeckiego w Lidl 201

jabłkami grójeckimi, oponki serowe i piernik. Paweł dzielił się z nami swoją wiedzą.  Uczył nas jak ozdobić piernik powidłami śliwkowymi, masą marcepanową i polewą czekoladową.  Uwielbiam taką lekcję pokazową.  Do ucieranego ciasta można dać każde owoce, ale uwaga na owoce, które puszczają dużo soku. Może powstać zakalec ostrzega Paweł Małecki.  Przepyszne oponki serowe, którym trudno

AZgotuj!
Babeczki Mumie 190

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy wcześniej przygotowaną, ciepłą mieszankę wody i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Papilotki układamy w formie do muffinek. Każdą papilotkę napełniamy przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20-25 minut do suchego patyczka. Z białej masy cukrowej wycinamy niewielkie

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania