ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1004/3191)

Ciasto z borówkami i polewą z białej czekolady. Co zrobić, żeby owoce w cieście nie opadały? 210

łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1) Borówki umyć, delikatnie osuszyć i obtoczyć w mące psznnej wymieszanej z ziemniaczaną co zapobiegnie opadaniu owoców na dno ciasta. 2) Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. 3) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy

Fitsweet.me
Ciasto z truskawkami i galaretką 297

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> A więc na rozpoczęcie tegorocznego lata nie mogło go zabraknąć! Ciasto jest lekko kwaskowe, z dużą ilością truskawek – nasze ulubione ciasto z truskawkami:) Czas wykonania: 3 h (+3 h oczekiwania) Ilość porcji: 15 – 18 kawałków (forma 37 cm x 24 cm) Składniki: Biszkopt: 10 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru(...)Następnie zmniejszyć obroty miksera dodać cukier i żółtka. Całość jeszcze chwilę miksować do uzyskania jednolitej masy. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać do masy. Całość delikatnie wymieszać łyżką (ważne, aby mieszać ciasto w jedną stronę). Na spód formy do pieczenia wyłożyć papier (forma 37 cm x 24 cm) i wylać ciasto. Piec około 30 – 40 minut w temperaturze

KuchniaWeDwoje.pl
Słodka Kuchnia Polska Pawła Małeckiego w Lidl 215

jabłkami grójeckimi, oponki serowe i piernik. Paweł dzielił się z nami swoją wiedzą.  Uczył nas jak ozdobić piernik powidłami śliwkowymi, masą marcepanową i polewą czekoladową.  Uwielbiam taką lekcję pokazową.  Do ucieranego ciasta można dać każde owoce, ale uwaga na owoce, które puszczają dużo soku. Może powstać zakalec ostrzega Paweł Małecki.  Przepyszne oponki serowe, którym trudno

AZgotuj!
Babeczki Mumie 209

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy wcześniej przygotowaną, ciepłą mieszankę wody i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Papilotki układamy w formie do muffinek. Każdą papilotkę napełniamy przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20-25 minut do suchego patyczka. Z białej masy cukrowej wycinamy niewielkie

Wędrówki po kuchni
Kuleczki/ciasteczka czekoladowo-kokosowe bez pieczenia (z mąki kokosowej) 352

puder, a olej kokosowy rozpuścić i połączyć z karobem. Resztę składników wymieszać w misce. Dodać rozpuszczony olej i następnie całość wyrobić na jednolitą masę. (Masa powinna mieć postać mokrego piasku, który dość łatwo się lepi.) Ciasto odstawić na 10-15 minut, aby mąka kokosowa wchłonęła płyny. (Jeśli konsystencja jest za sucha - można podlać odrobiną mleka.) Z powstałej masy formować kulki

Di gotuje
Hawanka wg Aleex 179

naprawdę było smaczne. Hawanka wyglądała na skomplikowany wypiek, więc dość długo się zastanawiałam, czy w ogóle się za niego zabrać. Jednak zdecydowałam się i nie żałuję. Ciasto przygotowuje się zaskakująco szybko. Zrobiło wśród gości prawdziwą furorę. Zniknęło błyskawicznie z patery i każdy pytał o przepis. Świetnie nadaje się także na świąteczny stół. Polecam. Składniki na blaszkę o wymiarach 22x37: Biszkopt(...)gorącego mleka rozpuścić żelatynę. Ostudzić. 20. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywną, puszystą masę. 21. Dodać rozpuszczoną w mleku żelatynę, zmiksować. 22. Masę śmietanową nakładać do dekoratora, ozdobić różyczkami wierzch ciasta. 23. Posypać przez sitko kakao. 24. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce. 25. Podawać pokrojone na porcje. Smacznego. Ciasto smakuje naprawdę każdemu, popatrzcie

W mojej kuchni
Letnia wariacja czyli Kakaowe Love z malinami i nutką mięty 180

Malinowy zawrót głowy :), pyszne te maliny i zdrowe, a jak robię ciasto to dzieciaki ciągle podkradają....fantastyczna pora roku, tyle sezonowych rarytasów!. Moje pyszne puszyste ciasto wysyłam na konkurs do  Wielkiego apetytu  , bo kto wie, może ktoś się nim zauroczy?. Składniki: 15 dag masła 1 szklanka cukru 125 ml mleka 125 ml słodkiej śmietanki, 30-36% 3 jaja(...)pieczenia i dodaje resztę składników. Miksuje na gładka masę. 2. Formę na babkę z kominem smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Przekładam do formy 3/4 masy i wkładam kilka garści malin, przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia 50-60 minut, pod koniec pieczenia zrobić test suchego patyczka, jeśli ciasto jeszcze jest wilgotne zostawić na kolejne

Apetyczna babeczka
Pina Colada 407

przepisami na ciasto znalazłam przepis na Pina Colada. Postanowiłam je upiec. Ale spotkała mnie niemiła niespodzianka. Osobiście unikam surowych jajek a w tym przepisie masa zawierała właśnie surowe żółtka. Pokombinowałam i zrobiłam swoja wersję tego ciasta. Ciasto wyszło pyszne ale jeśli lubicie wilgotne biszkopty to proponuję w tym cieście go nasączyć bo jest jednak troszkę suche. Ogólnie jestem zadowolona

Ewa w kuchni
Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą 233

Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą...Kruche, złociste ciasto.Paprykowa, lekko pikantna kiełbasa. Ziemniaki, cebula i mozzarella.Pycha! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;100 g

Gospodyni Miejska
Kisz lotaryński (Quiche Lorraine) 242

Popularna francuska tarta z ciasta kruchego zwana kiszem lotaryńskim. Podstawowa wersja  wypełniona jest masą jajeczno-śmietanową oraz zrumienionym boczkiem. Niektórzy wzbogacają ją również o cebulę i żółty ser. Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 200 g wędzonego boczku 3 jajka(...)śmietany gałka muszkatołowa sól. pieprz Mąkę i sól przesiać. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Posiekać je z mąką, następnie dodać sól, żółtko i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub mikserem, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką

wyzwania kuchenne
Co można zrobić z mrożonych malin? Sernikobrownie z malinami 381

mrożone, ale oczywiście można zastąpić je świeżymi) Maliny, godzinę wcześniej, odstawiłam na sitko do rozmrożenia. Układając je na końcu na cieście nie były w 100% rozmrożone, ale w niczym to nie przeszkadzało. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Zaczęłam od masy czekoladowej. Czekoladę rozpuszczałam w garnuszku z grubym dnem, w tym czasie ucierałam miękkie masło z cukrem pudrem. Gdy masło było(...)trudność, ponieważ masa czekoladowa jest już gęstsza niż masa serowa i ciężko jest ją rozsmarować. Polecam nakładać ciemną masę w niewielkich ilościach i niewielkich odstępach, a na końcu połączyć je delikatnie szpatułką. W niewielkich odstępach układamy maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Ciasta nie trzymamy w lodówce, żeby brownie nie stwardniało. Z foremki wykroiłam

Relaxtime
Jesienne ciasto z całymi gruszkami 230

nadały ciastu cudownej wilgotności, ale bez śladu zakalca. Ciasto nas zachwyciło, bo jest proste w przygotowaniu, wygląda niezwykle efektownie, i smakuje dokładnie tak, jak sobie wyobrażałam... Idealnie jesienne. Polecam.Waniliowe ciasto z całymi gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)180 g miękkiego masła120 g cukru3 jajka1 łyżeczka kestraktu z wanilii200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenianasiona z 1 laski(...)Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i ziarenkami wanilii. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Na końcu wlać mleko, połączyć.Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Wcisnąć w masę gruszki, do samego dna tortownicy.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka.Ostudzić, a następnie wyjąć z formy.Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe z niespodzianką 291

orzechów włoskich Nadzienie: 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki soku z cytryny Polewa: 100g białej czekolady 1/2 łyżeczki oleju kokosowego Dodatkowo: posiekane orzechy do posypania Ciasto: 1. Formę z kominem o średnicy 25cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą(...)dodać mąkę i krótko wymieszać mikserem. Wsypać orzechy i krótko wymieszać. Nadzienie: 4. Do miski przełożyć wszystkie składniki na nadzienie i wymieszać mikserem na jednolitą masę. 5. Do przygotowanej blaszki przełożyć około 2/3 ciasta, wyrównać i łyżką zrobić dookoła małe wgłębienie pośrodku ciasta ( patrz FILM ). Na środek ciasta w blaszce wyłożyć nadzienie z serka i przykryć je pozostałym ciastem ( patrz

Mała Cukierenka
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 203

Pierogi z kaszą jaglaną, serem i bakaliami przygotowałam po raz pierwszy, wyszły bardzo smaczne. Możemy je przygotować na kolację lub na podwieczorek. Składniki: Ciasto: 0,5 kilogram mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Szczypta soli o,Sole 3 łyżki oleju Farsz: 100 gram kaszy jaglanej Cenos 0,5 kilograma sera białego 50 gram rodzynek królowej Helio 50 gram(...)miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, ser rozgniatamy widelcem. Do ostudzonej kaszy dodajemy ser biały oraz bakalie, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem. Z masy formujemy małe kuleczki.Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na mniejsze części. Stolnicę posypujemy mąką, układamy kawałek ciasta i dość cienko wałkujemy, metalową obręczą wycinamy krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy kulkę farszu, zlepiamy

Bajeczna Kuchnia
Naleśniki z serem 213

smaku) Wykonanie: Mąkę należy przesiać, a mleko wymieszać z wodą. Jaja miksujemy (lub roztrzepujemy) na puszystą masę, dodajemy do niej mąkę i mleko wymieszane z wodą. Starannie mieszamy całość, aby pozbyć się grudek. Na koniec dodajemy cukier i szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 20 minut, aby „odpoczęło” (będzie bardziej elastyczne i nie będzie się rwać przy przewracaniu(...)rozrzedzić). Na rozgrzany tłuszcz wlewamy porcję ciasta i obracając powoli patelnią rozprowadzamy cienką jego warstwę. Naleśniki należy przewrócić na drugą stronę kiedy brzegi ciasta odstają od patelni, a z wierzchu robią się matowe. Usmażone naleśniki smarujemy masą serową i zawijamy. Można je dodatkowo polać musem owocowym lub posmarować dżemem. Smacznego

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania