ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1005/3191)

Kuleczki/ciasteczka czekoladowo-kokosowe bez pieczenia (z mąki kokosowej) 338

puder, a olej kokosowy rozpuścić i połączyć z karobem. Resztę składników wymieszać w misce. Dodać rozpuszczony olej i następnie całość wyrobić na jednolitą masę. (Masa powinna mieć postać mokrego piasku, który dość łatwo się lepi.) Ciasto odstawić na 10-15 minut, aby mąka kokosowa wchłonęła płyny. (Jeśli konsystencja jest za sucha - można podlać odrobiną mleka.) Z powstałej masy formować kulki

Di gotuje
Hawanka wg Aleex 159

naprawdę było smaczne. Hawanka wyglądała na skomplikowany wypiek, więc dość długo się zastanawiałam, czy w ogóle się za niego zabrać. Jednak zdecydowałam się i nie żałuję. Ciasto przygotowuje się zaskakująco szybko. Zrobiło wśród gości prawdziwą furorę. Zniknęło błyskawicznie z patery i każdy pytał o przepis. Świetnie nadaje się także na świąteczny stół. Polecam. Składniki na blaszkę o wymiarach 22x37: Biszkopt(...)gorącego mleka rozpuścić żelatynę. Ostudzić. 20. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywną, puszystą masę. 21. Dodać rozpuszczoną w mleku żelatynę, zmiksować. 22. Masę śmietanową nakładać do dekoratora, ozdobić różyczkami wierzch ciasta. 23. Posypać przez sitko kakao. 24. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce. 25. Podawać pokrojone na porcje. Smacznego. Ciasto smakuje naprawdę każdemu, popatrzcie

W mojej kuchni
Letnia wariacja czyli Kakaowe Love z malinami i nutką mięty 168

Malinowy zawrót głowy :), pyszne te maliny i zdrowe, a jak robię ciasto to dzieciaki ciągle podkradają....fantastyczna pora roku, tyle sezonowych rarytasów!. Moje pyszne puszyste ciasto wysyłam na konkurs do  Wielkiego apetytu  , bo kto wie, może ktoś się nim zauroczy?. Składniki: 15 dag masła 1 szklanka cukru 125 ml mleka 125 ml słodkiej śmietanki, 30-36% 3 jaja(...)pieczenia i dodaje resztę składników. Miksuje na gładka masę. 2. Formę na babkę z kominem smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Przekładam do formy 3/4 masy i wkładam kilka garści malin, przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia 50-60 minut, pod koniec pieczenia zrobić test suchego patyczka, jeśli ciasto jeszcze jest wilgotne zostawić na kolejne

Apetyczna babeczka
Pina Colada 391

przepisami na ciasto znalazłam przepis na Pina Colada. Postanowiłam je upiec. Ale spotkała mnie niemiła niespodzianka. Osobiście unikam surowych jajek a w tym przepisie masa zawierała właśnie surowe żółtka. Pokombinowałam i zrobiłam swoja wersję tego ciasta. Ciasto wyszło pyszne ale jeśli lubicie wilgotne biszkopty to proponuję w tym cieście go nasączyć bo jest jednak troszkę suche. Ogólnie jestem zadowolona

Ewa w kuchni
Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą 222

Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą...Kruche, złociste ciasto.Paprykowa, lekko pikantna kiełbasa. Ziemniaki, cebula i mozzarella.Pycha! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;100 g

Gospodyni Miejska
Kisz lotaryński (Quiche Lorraine) 233

Popularna francuska tarta z ciasta kruchego zwana kiszem lotaryńskim. Podstawowa wersja  wypełniona jest masą jajeczno-śmietanową oraz zrumienionym boczkiem. Niektórzy wzbogacają ją również o cebulę i żółty ser. Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 200 g wędzonego boczku 3 jajka(...)śmietany gałka muszkatołowa sól. pieprz Mąkę i sól przesiać. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Posiekać je z mąką, następnie dodać sól, żółtko i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub mikserem, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką

wyzwania kuchenne
Co można zrobić z mrożonych malin? Sernikobrownie z malinami 371

mrożone, ale oczywiście można zastąpić je świeżymi) Maliny, godzinę wcześniej, odstawiłam na sitko do rozmrożenia. Układając je na końcu na cieście nie były w 100% rozmrożone, ale w niczym to nie przeszkadzało. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Zaczęłam od masy czekoladowej. Czekoladę rozpuszczałam w garnuszku z grubym dnem, w tym czasie ucierałam miękkie masło z cukrem pudrem. Gdy masło było(...)trudność, ponieważ masa czekoladowa jest już gęstsza niż masa serowa i ciężko jest ją rozsmarować. Polecam nakładać ciemną masę w niewielkich ilościach i niewielkich odstępach, a na końcu połączyć je delikatnie szpatułką. W niewielkich odstępach układamy maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Ciasta nie trzymamy w lodówce, żeby brownie nie stwardniało. Z foremki wykroiłam

Relaxtime
Jesienne ciasto z całymi gruszkami 220

nadały ciastu cudownej wilgotności, ale bez śladu zakalca. Ciasto nas zachwyciło, bo jest proste w przygotowaniu, wygląda niezwykle efektownie, i smakuje dokładnie tak, jak sobie wyobrażałam... Idealnie jesienne. Polecam.Waniliowe ciasto z całymi gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)180 g miękkiego masła120 g cukru3 jajka1 łyżeczka kestraktu z wanilii200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenianasiona z 1 laski(...)Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i ziarenkami wanilii. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Na końcu wlać mleko, połączyć.Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Wcisnąć w masę gruszki, do samego dna tortownicy.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka.Ostudzić, a następnie wyjąć z formy.Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe z niespodzianką 278

orzechów włoskich Nadzienie: 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki soku z cytryny Polewa: 100g białej czekolady 1/2 łyżeczki oleju kokosowego Dodatkowo: posiekane orzechy do posypania Ciasto: 1. Formę z kominem o średnicy 25cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą(...)dodać mąkę i krótko wymieszać mikserem. Wsypać orzechy i krótko wymieszać. Nadzienie: 4. Do miski przełożyć wszystkie składniki na nadzienie i wymieszać mikserem na jednolitą masę. 5. Do przygotowanej blaszki przełożyć około 2/3 ciasta, wyrównać i łyżką zrobić dookoła małe wgłębienie pośrodku ciasta ( patrz FILM ). Na środek ciasta w blaszce wyłożyć nadzienie z serka i przykryć je pozostałym ciastem ( patrz

Mała Cukierenka
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 188

Pierogi z kaszą jaglaną, serem i bakaliami przygotowałam po raz pierwszy, wyszły bardzo smaczne. Możemy je przygotować na kolację lub na podwieczorek. Składniki: Ciasto: 0,5 kilogram mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Szczypta soli o,Sole 3 łyżki oleju Farsz: 100 gram kaszy jaglanej Cenos 0,5 kilograma sera białego 50 gram rodzynek królowej Helio 50 gram(...)miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, ser rozgniatamy widelcem. Do ostudzonej kaszy dodajemy ser biały oraz bakalie, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem. Z masy formujemy małe kuleczki.Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na mniejsze części. Stolnicę posypujemy mąką, układamy kawałek ciasta i dość cienko wałkujemy, metalową obręczą wycinamy krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy kulkę farszu, zlepiamy

Bajeczna Kuchnia
Naleśniki z serem 194

smaku) Wykonanie: Mąkę należy przesiać, a mleko wymieszać z wodą. Jaja miksujemy (lub roztrzepujemy) na puszystą masę, dodajemy do niej mąkę i mleko wymieszane z wodą. Starannie mieszamy całość, aby pozbyć się grudek. Na koniec dodajemy cukier i szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 20 minut, aby „odpoczęło” (będzie bardziej elastyczne i nie będzie się rwać przy przewracaniu(...)rozrzedzić). Na rozgrzany tłuszcz wlewamy porcję ciasta i obracając powoli patelnią rozprowadzamy cienką jego warstwę. Naleśniki należy przewrócić na drugą stronę kiedy brzegi ciasta odstają od patelni, a z wierzchu robią się matowe. Usmażone naleśniki smarujemy masą serową i zawijamy. Można je dodatkowo polać musem owocowym lub posmarować dżemem. Smacznego

MyCookBook.pl
Śmietanowiec z musem śliwkowym 182

pieczenia 1 margaryna cukier wanilinowy mielone migdały PIANA 7 białek 20 dag cukru 1 łyżeczka octu MUS ŚLIWKOWY 50 śliwek 3 galaretki niebieskie MASA ŚMIETANKOWA 1 l śmietany 30% 4 śmietanki fix 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Margarynę, żółtka, cukier i cukier wanilinowy utrzeć mikserem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i połączyć wszystko razem. Podzielić(...)wyłożyć na brytfankę. PIANA: Białka ubić dodać cukier oraz ocet, wyłożyć na oba ciasta i posypać migdałami. Piec w 180 st na złoty kolor. MUS ŚLIWKOWY: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach. A śliwki zblenderować. Gdy galaretki zaczną się ścinać połączyć ich ze zmiksowanymi śliwkami. MASA ŚMIETANKOWA: Śmietanę ubić dodać cukier puder oraz fixy. SKŁADANIE: Na zimny upieczony placek wyłożyć połowę

Gotuję Testuję
Ciasteczka orkiszowo-orzechowe ze wzorem (pełnoziarniste) 150

Ciasteczka smakują rewelacyjnie! Dodatkowo cudownie chrupią i posiadają maślano-orzechowy smak. Możecie użyć swoich ulubionych orzechów i mąki pełnoziarnistej - najważniejsze jest zachowanie poniższych proporcji. To one sprawiają, że z masy da się wyczarować kreatywne kształty i wzory (*), które nie znikają podczas działania wysokiej temperatury. Koniecznie spróbujcie, bo wbrew pozorom ciasteczka są baaardzo szybkie w przygotowaniu! (około 32 sztuk o średnicy(...)suchej patelnie, ale wtedy należy użyć około 30-40g mąki mniej.) Wszystkie składniki (z orzechami) szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji.  Masę schłodzić w lodówce - minimum przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować gładkim wałkiem (podsypując mąką) na grubość około 5 mm, a następnie wałkiem grawerowanym (również delikatnie oprószonym mąką).  Następnie z tak przygotowanego ciasta - wykrawać

Di gotuje
Pani Walewska - Pychotka 294

ziemniaczanejDodatkowo:1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowychSkładniki na masę budyniową:500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka3 łyżki cukru16 g cukru waniliowego200 g masła2 łyżki likieru Amaretto  Tak mi zasmakowało w ubiegłym tygodniu ciasto, że postanowiłam na ten weekend przygotować również coś z kremem. Zdecydowałam się na Panią(...)niewielkimi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej (fot.1). Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (fot.2).Placek piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim, ale wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować

Świat Ciasta
Biszkoptowa kostka z jagodami 341

obrotach miksera. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki mąki, a do drugiej części przesiane kakao. Wymieszać i przelać do dwóch form o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 30 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu usunąć papier z ciast, a po przestudzeniu(...)pestek (nie jest to konieczne). Wymieszać z mlekiem skondensowanym i rozpuszczoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i stale ubijając wlewać gęstniejącą masę jagodową. Piankę jagodową podzielić na pół i przekładać nią biszkopty. Ciasto dobrze jest składać w formie, w której piekł się biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką kremówką

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania