ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1014/3191)

CIASTO SZARLOTKA 163

Składniki:  *ciasto: 3 szklanki mąki tortowej  250g margaryny  5 żółtek  1/2 szklanki cukru kryształu  1 op. cukru waniliowego  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  *masa jabłkowa:  1,5-2kg jabłek  1/2 szklanki cukru  cynamon wg uznania  *pianka:  5 białek  1/4 szklanka cukru kryształu  2 kisiele(...)dusić aż się rozpuści cukier.  Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, margarynę i utrzeć mikserem na jednolitą masę. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto.  Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, odciąć 3/4 ciasta wyłożyć nim blaszkę, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka i posypać

Prosto i Smacznie z Anetą
Entliczek pentliczek i oto serniczek 162

dekoracji czy dodatków ale jest, a w zasadzie to już był.  na prawdę bardzo bardzo pyszny.  Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 10 dag cukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka małe(...)połączenia składników. Na koniec wsypujemy do masy budyń i resztę składników. Nie zapomnijmy tylko o rodzynkach, dla chętnych można je wcześniej wymoczyć w rumie. Gotową masę przelewamy na wierzch upieczonego wcześniej ciasta. Całość sernika pieczemy 45 minut  w 160 stopniach. Należy uważać, żeby nie przypiec wierzchu ciasta za bardzo. Dekoracja według uznania, ja polałam sernik roztopioną czekoladą i lukrem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Lodowiec, czyli najlepsze ciasto lat 90-tych bez pieczenia 165

tych.    Było moim pierwszym ciastem na zimno, jakie robiłam setki razy - uczęszczając jeszcze do szkoły podstawowej. (Tak, tak mam już swoje lata..)  Do dziś Lodowiec w moim domu jest popularny i bardzo go uwielbiam! Przepis pochodzi z moich dawnych notatek. Polecam! (Tortownica o średnicy około 22 cm) Masa: 200-250g masła śmietankowego (w oryginale kostka(...)więc ś miało możecie dodać go 200g.   Może to być masło zwykłe, ale nie zastępujcie go margaryną, ponieważ wpłynie to negatywnie na smak masy.   (**) Ja zazwyczaj dodaję 1/2 szklanki cukru, ponieważ robiąc ciasto według oryginalnej receptury wychodzi ono zbyt słodkie, a podkreślę, że jestem wielką miłośniczką słodyczy.   (***) Od początku mój Lodowiec jest z truskawkami, ale możecie użyć

Di gotuje
Sufletowy sernik z białą czekoladą i kokosowym budyniem (bezglutenowy) 223

wiórków kokosowych. To także kolejny przepis bezglutenowy a jakże prosty w wykonaniu. Jeśli macie godzinkę a nawet niecałą to to przepis dla was. Owa budyniowa masa to pomysł mojego męża, który pierwszą porcję owego ciasta spałaszował jeszcze zanim zdążyłam je ułożyć na paterze po czym stwierdził że ciasto jest smaczne ale czegoś mu brakuje. Nie wiem dlaczego ale pokusił się

vaniliowoczekoladowa
Pierogi z serem i jagodami 192

łyżki cukru z prawdziwą wanilią ok. 250 g jagód (mogą być mrożone) Do blendera wkładamy twaróg, wsypujemy cukier i dodajemy żółtka. Całość blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jagody i delikatnie mieszamy całość. Gdy ciasto odstoi już 15 minut przygotowujemy stolnicę lekko wysypaną mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm i wykrawamy kółka szklanką. Każde kółko ciasta lekko

Cooking Monster
Kruche jabłkowe babeczki skąpane w słodkiej śmietankowej piance 191

tego słodka śmietanowa pianka.... Ciasto 2,5 szkl. mąki 1 margaryna 2/3 szkl wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Masa śmietanowa 2 jajka 10 łyżek śmietany (u mnie 18%) 10 łyżek cukru Opakowanie cukru waniliowego Jabłka Cynamon Ubijamy białka z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, lśniącą

Cynamonowe szczęście
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 284

mąki pszennej 200 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka 50 ml wody Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na masę do tarty: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 200 g boczku parzonego 200 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (wiórki) 3 jajka

kulinarnyJa
Ciasto wuzetka 507

masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez(...)rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się jednolita (nie gotować!). Zdjąć z ognia i polewę odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Następnie polać nią wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Do ozdoby: 10. Śmietankę kremówkę

Mała Cukierenka
Ciasto wuzetka 687

masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez(...)rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się jednolita (nie gotować!). Zdjąć z ognia i polewę odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Następnie polać nią wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Do ozdoby: 10. Śmietankę kremówkę

Mała Cukierenka
Ciasto śliwkowe na weekend. 168

pysznym ciastem i pięknym słońcem za oknem, a sama zmykam do pracy.   Ciasto migdałowe ze śliwkami składniki na spód: 25 g brązowego cukru 80 g serka homogenizowanego 150 g mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli składniki na masę: 400 g śliwek węgierek 50 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów 1 żółtko(...)żółtko ubijamy mikserem z cukrem, po czym dodajemy migdały. Na końcu dodajemy śliwki. Mieszamy łyżką i gotową masę wykładamy na przygotowany spód.  Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem

Przysmaki Karolki
Sernik z truskawkami 185

swoich starych zapisków. Sernik ten piekłam niejednokrotnie już jako nastolatka. Jest smaczny, szybki i prosty wykonaniu. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny 2 łyżki cukru 1 jajko (lub 2 żółtaka) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Masa serowa: 1 kg twarogu 2 jajka 2 budynie śmietankowe/waniliowe(...)szklanka cukru pudru 200g masła Dodatkowo: 500g truskawek biały lukier   Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić. Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i podpiec około 5 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotować masę serową. Ser dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i przełożyć na spód. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Sernik piec około 1 godziny

Di gotuje
Oczy Carycy 391

białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu Składniki na ciemne ciasto: 6 żółtek 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Składniki na masę: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 litra mleka 1 cukier wanilinowy  25 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki(...)miksujemy. Odstawiamy mikser dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. W drugim naczyniu żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy na końcu dolewamy olej. Blachę (25x33) wykładamy papierem do pieczenia, na zmianę lejemy ciasto raz białe raz ciemne . Na końcu mieszamy je widelcem. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut

Apetyczna babeczka
Ciasto czekoladowe z bezą 315

smaki w jedno, jest dla mnie wyznacznikiem perfekcyjnego ciasta. Spróbujcie, a się nie zawiedziecie!. Inspiracja – Zjem to . Do przygotowania ciasta użyłam blaszki o wymiarach dna 21×32. Ciasto czekoladowe z bezą Biszkopt czekoladowy 5 jajek 3/4 szkl drobnego cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1/3 szkl kakao 50 g gorzkiej czekolady Beza czekoladowa 4 białka 200 g drobnego cukru(...)makę z kakao i przesiać do masy jajecznej. Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką, tlko do połaczenia się składników. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że masa zrobi się płynna i zbita po upieczeniu. Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez 35-40 minut. Kiedy boki biszkopta odejdą od blaszki

Pieguskowa Kuchnia
Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar 279

bardzo proste do wykonania. Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu. Znikają w oka mgnieniu. Sami wybierzcie jak duże "Kanelbullar" chcecie upiec ;-) Polecam! Składniki na ok. 25 szt.: Ciasto: 550 g mąki pszennej 250 g mąki razowej ( u mnie mąka żytnia) 375 ml mleka 3.2 % 100 g drobnego cukru 135 g masła  50 g świeżych drożdży 1 jajko(...)miski, dodać sól i kardamon, wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać do niego wyrośnięte drożdże. Zamieszać. Następnie dodać ciepłe mleko z cukrem oraz jajko. Wymieszać masę ręką, stopniowo dodawać stopione ciepłe masło. Wyrobić ciasto tak by całe masło wchłonęło się w ciasto.  Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 35 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić

maniapieczenia
KUBUSIOWE CIASTO 293

KUBUSIOWE CIASTO Składniki: Biszkopt - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/3 mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2  łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki octu - szczypta soli Masa - 900ml soku typu kubuś o smaku Marchew, Jabłko, Truskawka - 3 budynie waniliowe Krem - 500ml śmietany kremówki - 2 łyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa - 200ml gorącej wody Dodatkowo - Opakowanie delicji o smaku pomarańczowym(...)miseczce roztrzepujemy, dodając do nich ocet. Do naszych ubitych białek powoli dodajemy żółtka ciągle miksując. Na koniec dodajemy wymieszane mąki i miksujemy aż masa będzie jednolita. Formę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie wylewamy nasze ciast. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok 20-25 minut (NIE OTWIERAMY PIEKARNIKA PODCZAS PIECZENIA). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy

Mentor Smaku

Proponowane wyszukiwania