Szarlotka pod owsianą kruszonką z jagodami 213miodu cynamon Przygotowanie: Jabłka obieram i kroję w kawałki. W rondlu rozpuszczam masło i miód dodaję pokrojone jabłka i duszę do miękkości, aż zrobi się masa, na końcu doprawiam do smaku cynamonem. Składniki na ciasto wsypuje do miski i zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto chłodzę w lodówce ok. 30 minut. Przygotowuję tortownicę (20 cm średnicy), smaruję
Pause Gotowanie!
Szarlotka pod owsianą kruszonką z jagodami 248miodu cynamon Przygotowanie: Jabłka obieram i kroję w kawałki. W rondlu rozpuszczam masło i miód dodaję pokrojone jabłka i duszę do miękkości, aż zrobi się masa, na końcu doprawiam do smaku cynamonem. Składniki na ciasto wsypuje do miski i zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto chłodzę w lodówce ok. 30 minut. Przygotowuję tortownicę (20 cm średnicy), smaruję
Pause Gotowanie!
Kruszonka lasowiacka 299mlekiem. Do tej pory kiedy jem makowca albo ciasto drożdżowe (albo pierogi!) muszę mieć mleko :) Swoją drogą, mam nieodparte wrażenie, że kruszonka była pierwowzorem ciasta zwanego pychotką. Gdyby tak zamienić warstwę kakaową na masę budyniową z kruszonki wyszłaby właśnie pychotka :) (no i oczywiście 2 placki upiec osobno). Składniki na brytfankę 25 x 35 cm 600 g mąki 300 g margaryny
Trzeci talerz
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 363zlustrowana wzrokiem. STRUCLA MAKOWA /źródło: "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków 50g skórki pomarańczowej(...)miski przesiewam mąkę, robię zagłębienie, gdzie dodaję utarte i wyrośnięte drożdże. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, kilka kropel aromatu. Dokładnie wyrabiam ciasto, po czym zostawiam je do wyrośnięcia pod ściereczką. Masa makowa: Mak sparzam, osączam i mielę 3 razy. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, rodzynki sparzam. Mak ucieram z cukrem, modem, migdałami. Dodaję rodzynki, skórkę
W kuchni Karmel-itki
Mazurek limonkowy 322ciasta posmaruj kajmakiem. Migdały bez skórki zblenduj na mąkę (użyłam do tego młynka do kawy). Z limonek wyciśnij sok. Jeśli używasz żelatyny - zalej ją niewielką ilością przegotowanej letniej wody i odstaw, by napęczniała. W metalowej misce umieść jajka, cukier i sok z limonek. Misę ustawiamy na rondelku z gotującą się wodą i trzepaczką lub mikserem (na najwolniejszych obrotach) mieszamy masę(...)przestudzenia. Dodaj agar (lub żelatynę) i wmieszaj go trzepaczką w masę. Odstaw masę znów na 5 minut, po czym dodaj mąkę migdałową. Gdy masa przestygnie i zacznie wyraźnie tężeć, wylej ją na spód ciasta pokryty kajmakiem i wstaw do lodówki na min. 4 godziny. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (lub mikrofali), polej nią wierch mazurka, ozdób migdałami (opcjonalnie
Moje Qulinaria
Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli 248intensywnie czekoladowe i rozpływające się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie. Może śmiało posłużyć jako baza do tortów. Ja upiekłam wersję z malinami, ale doskonale smakuje również bez owoców. Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli Składniki: 200 g mąki pszennej 180 g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 40 g kakao (dobrej jakości) 170 g miękkiego(...)Ucieramy. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do masy maślanej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Miksujemy na gładką masę. Uwaga: masa będzie dość gęsta. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 - 30 minut
Mania Gotowania
Murzynek z konfiturą z wiśni 290również dla Was murzynka, jednak w zupełnie innej wersji. Dzisiejszy murzynek jest bardzo wilgotny, czekoladowy, z dodatkiem domowej konfitury wiśniowo-czekoladowej . Na wierzchu jeszcze obowiązkowa czekoladowa polewa... Inspiracja Ciasto: 150g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków, 125g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady, 300g domowej konfitury z wiśni, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia(...)rozpuści. Następnie dodać konfiturę z wiśni oraz cukier i szczyptę soli, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka, dokładnie połączyć. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki keksowej. Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić. Polewa: 40g masła lub margaryny, 50g mlecznej i 50g gorzkiej
Z miłości do słodkości
Sernik z niespodzianką 210Dzisiaj obiecane ciasto. Muszę przyznać, że jestem z niego dumna niesłychanie - dawno już nie zebrałam tylu pochwał i zachwyconych mlaśnięć. Możliwe, że pomógł fakt, że mieliśmy gości i nie tylko C. miał okazję go spróbować...W każdym razie - odkąd zobaczyłam je u Kasi wiedziałam, że też muszę takie cudo przygotować. Wygląda bowiem zniewalająco i arcyskomplikowanie, a tak naprawdę(...)zdjąć obręcz z tortu, boki i wierzch udekorować truskawkami i bezami.Smacznego!Do przepisu Kasi dodałam trochę od siebie - inny spód, inne owoce, inne proporcje masy serowej. Całość wyszła znakomita, i z pewnością jeszcze to ciasto powtórzę - i tym razem z pewnością zrobię zdjęcia środka
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka marcepanowa z makiem 213szklanki mąki Do miski wbić jajka, dodać olej i cukier. Wymieszać łyżką. Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepanu, wymieszać. Marcepan pokroić w kostkę. Dodać do masy. Formę na babkę natrzeć masłem, oprószyć mąką, Ciasto piec przez 60 minut w 170 stopniach. Smacznego! Przepis pochodzi stąd
Moja Galeria Smaku
Bombowy Dzień Kobiet czyli Ptasia Bomba na stole 199Wybrałam na ten dzień bombową niespodziankę:) Jak już coś robić to z przytupem:) Ciasto może nie jest trudne do wykonania ale cały jego urok tkwi w wyglądzie. Wykorzystała do niego masę makową która została mi z rogalików i zrobiłam roladą, wyszła jak mi nigdy, muszę się pochwalić:) Ciasto podane na stół zostało ocenione wielkie WOW. I właśnie(...)okrągłego naczynia, może być to miska albo druszlak, możemy podłożyć pod roladę folię lub strecz aby lepiej się wyjmowała. Gdy obłożymy naczynie roladą wylewamy do środka masę z galaretką. Wierzch przykrywamy pozostałymi plastrami ciasta tak aby stanowiły równy spód. Ciasto należy włożyć do lodówki na około 2 godziny. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie
Tiramisu z galaretką i brzoskwiniami -idealny deser na zbliżające się dzień Matki 311Tiramisu to jedno z moich ulubionych ciast i lubię je przygotowywać na wiele sposobów składniki 3 paczki biszkoptów podłóżnych 50 dag serka mascarpone 3 opakowania śmietan fix 700ml kremówki 36 % 4 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomaranczowe kakao 4 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w przegotowanej wodzie blszka wymiary 24 x 24 przygotowanie(...)warstwa biszkopty maczane w kawie i na to masa śmietankowa 2 warstwa biszkopty i ta sama czynośc masa śmietankowa z brzoskwiniami 3 warstwa biszkopty i masa śmietankowa z brzoskwiniami którą posypujemy kakao teraz ciasto wkladamy do lodówki i przygotować galaretki galaretki rozpuścić wedle przepisu na opakowaniu jak już stężeje pokroić ją w kostkę i posypać wierzch ciasta i mamy gotowe
Moje Wyroby
Rolada dyniowa z mascarpone i jeżynami 281Moje pierwsze ciasto po świętach to rolada dyniowa z mascarpone i jeżynami. Rzadko robię rolady. Właściwie nie wiem czemu, bo bardzo lubię tego typu ciasta. Proste, tanie i szybkie ciasto. Tylko 12 minut w piekarniku… Zwijanie rolady też nie wymaga jakiś pozaziemskich umiejętności. Zwijam roladę lekko przestudzoną, aby nabrała kształtu za nim ją posmaruję nadzieniem. Rolada dyniowa to rolada(...)cukrem na puszystą masę. Dodaj puree z dyni, sok z cytryny i wymieszaj. W oddzielnym naczyniu wymieszaj suche składniki, a następnie połącz z mokrymi. Rozsmaruj masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 180ºC na termoobiegu i piecz przez około 12 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut, a następnie odwróć papierem
codojedzenia
Czekoladowy pijak z wiśniami 513kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy na puch z brązowym cukrem, wlewamy mleko oraz olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę z kakao, mieszamy ręcznie trzepaczką tylko do połączenia. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy 35 minut w temp 170*c, lub do suchego patyczka na grzaniu góra dół. Lekko ciepłe przekładamy na kratkę dołem do góry(...)dwie równe części, do jednej wlewamy połowę rozpuszczonej żelatyny, oraz pokruszone wafelki, mieszamy delikatnie i rozprowadzamy na kakaowym cieście, na krem wylewamy tężejącą już galaretkę, wstawiamy do lodówki na 10-15 minut aby stężała. Resztę śmietanowo-czekoladowej masy zmiksować z resztą płynnej żelatyny, wyłożyć na galaretkę, powciskać osączone z syropu wiśnie, posypać pokruszonym wafelkiem Prince polo. Włożyć na całą
Wanilia i Kardamon
Tort Oreo 1250gęste i mięsiste, mocno czekoladowe- prawie jak brownie. Krem lekki o konsystencji dość zbitej. Dekoracja powstała ze zmiksowanych ciastek. Polecam wypróbować. Składniki (na tortownicę o średnicy 22- 24 cm): Ciasto czekoladowe (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 2/3 szklanki mąki 90 gram masła 1/2 szklanki cukru 2 duże jajka 2/3 szklanki maślanki 1/2 szklanki kakao(...)składników i przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Następnie studzę ciasto i przekrawam na dwa blaty. Składniki kremu miksuję do momentu aż masa znacznie zgęstnieje. Około 10 ciastek Oreo kroję na pół, resztę miksuję w malakserze na drobno*. Pierwszy blat toru kładę na płaskiej powierzchni, nakładam połowę
Mango Papaja
Ciasto z Kubusiem i delicjami 196ciasto letnią porą... Jest lekkie i nie za słodkie. To ciasto jest połączeniem dwóch słynnych ciast: Shreka oraz Kubusia. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: biszkopt: mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jajka 5 szt, masa Kubusiowa: Kubuś z pomarańczą 900 ml, budyń waniliowy 3 opakowania, masa śmietankowo-galaretkowa: śmietanka(...)3min. Następnie wylewamy go na biszkopt i równomiernie rozsmarowujemy. Biszkopt najlepiej jest włożyć do specjalnego rantu do ciast z galaretką. Następnie w jednej szklance wody rozpuszczamy galaretkę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. Gdy masa śmietanowo- galaretkowa będzie gęsta to wylewamy ją na delicje. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy zaczną
kulinarne odsłony pati
Baba Wielkanocna a tu Tort! ;-) 222cytryny Żółtka ucieraj z cukrem na wysokich obrotach, dodaj mleko, olej, mąką i proszek, całość wymieszaj na gładką masę. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy. formy wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto i piecz na złoty kolor około 35 minut w temp 180 stopni C. Babki studzimy całkowicie. KREM : - 8 łyżek serka śmietankowego, twarogowego (taki w wiadereczku(...)bardzo kremowy i idealnie jedwabisty, dostaniecie go np. w Biedronce ) - 6 łyżek lemon curd (do kupienia np. w Tesco) - 2 łyżki śmietanki 18% Całość wymieszaj rózgą na gładką masę. Babki kroimy na połowę, przekładamy kremem i truskawkami, na wierzch krem i truskawki. Przechowujemy w lodówce. PS. Z przepisu możecie zrobić jedną dużą babkę w większej formie
SMYKWKUCHNI
Świąteczne ciasto marchewkowe w wersji luksusowej – z kremem, żurawiną, orzechami włoskimi i migdałami 260CIASTO Ubij białka jajek na sztywną pianę, podaj żółtka i ponownie ubijaj przez dosłownie chwilkę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj aż do momenty, gdy masa będzie lekko lśniąca i puszysta. Bardzo powoli zacznij dolewać do ciasta olej miksując je nadal na wysokich obrotach. Wyłącz mikser i dodaj startą marchewkę, pokrojonego w kostkę ananasa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie wymieszaj
Eat me! Fit me!
Rabarbarowo-jabłkowy placek pod kruszonką 179pszennej Robimy! Rabarbar i jabłuszka obieramy i kroimy drobno. Zasypujemy cukrem, odstawiamy na 15 minut Robimy kruszonkę z podanych składników i schładzamy w lodówce Ciasto: Masło -ma być miękkie, ucieramy z cukrem, jajkami na puszystą masę. Ucierając, dosypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dajemy śmietanę. Mieszamy. Natłuszczamy lekko naszą formę (ja wybrałam tortownicę) i wykłądamy nasze ciasto
Latosiowydom
Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z kremem i orzechami włoskimi o cudownym cynamonowym zapachu 610CIASTO Ubij białka jajek na sztywną pianę, podaj żółtka i ponownie ubijaj przez dosłownie chwilkę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj aż do momenty, gdy masa będzie lekko lśniąca i puszysta. Bardzo powoli zacznij dolewać do ciasta olej miksując je nadal na wysokich obrotach. Wyłącz mikser i dodaj startą marchewkę, pokrojonego w kostkę ananasa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie wymieszaj
Eat me! Fit me!
Ciasto czekoladowe z burakiem 293składnikiem jest burak, który dołącza do grona warzyw, które doskonale sprawdzają się w ciastach. To dzięki niemu ciasto ma idealnie wilgotną konsystencję i fantastycznie podkręca jego głęboko czekoladowy smak. Ciasto pokryłam delikatnym kremem przygotowanym z bitej śmietany i serka mascarpone. Niebo w gębie, nic dodać nic ująć. Tylko dieta musi poczekać:/ Składniki: 300 g puree z buraka* 3 duże jajka(...)olej miksujemy. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy. Wszystkie "suche" składniki mieszamy razem. Do zmiksowanych mokrych składników dodajemy suche i mieszamy aż stworzą jednolitą masę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie
Smakowity Blog Kulinarny
Babeczki marmurkowe z różą 281pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym. Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednaj dosypujemy czubatą łyżkę kakao (!nie słodzonego, używamy ciemnego kakao do wypieków), dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej kakaowej masy. Foremki na babeczki dobrze natłuszczamy i obsypujemy mąką. Do foremek wykładamy(...)naprzemiennie łyżkę masy ciemnej, łyżkę jasnej zapełniając dno foremki. Następnie kładziemy 1-11/2 łyżeczki konfitury z płatków róży. Po czym znów nakładamy naprzemiennie masę ciemną i jasną. Każdą foremkę napełniamy w ten sam sposób ciastem i nadzieniem do około 3/4 wysokości. Marmurkowe babeczki z różą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około
Słodkie okruszki
Rogale "prawie" Marcińskie 219pieczenia. Ale postanowiłam zrobić takie, które może choć trochę będą dorównywać smakiem i wyglądem tym oryginalnym rogalom z Poznania. Wyszły przepyszne, choć nie takie ładne jak te oryginalne :) Ciasto: szkl ciepłego mleka op. drożdży instant (7g) 1 jajko 3,5 szkl mąki 3 łyżi cukru szcz. soli 225g miękkiego masła kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 200g maku 100g migdałów 200g(...)Orzechy, migdały i mak zmielić 2x w maszynce. Dodać cukier puder, miód, skórkę pomarańczową, pokruszone biszkopty i aromat migdałowy. Dodać tyle śmietany aby masa była nie za gęsta ani za rzadka. Ciasto: W dużej misce wymieszać suche składniki. Ciepłe mleko wymieszać z jajkiem i olejkiem waniliowym. Połączyć wszystkie składniki, dodać 25g miękkiego masła i szybko wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować
Smakołyki Asi