Babeczkami o smaku kokosowym, ale w trakcie pomyślałam jeszcze o cytrynie. W końcu wyszło coś takiego :P Cienkie, kruche, łatwo łamiące się, z wyczuwalnym smakiem zarówno kokosa i cytryny ciasto. Przez niektórych okrzyknięte sernikiem :D Składniki: 190 g mąki kokosowej (Incola) 60 g mąki amarantusowej (Incola) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 mocno dojrzały banan(...)wyciśnięty z jednej cytryny 1 łyżka startej skórki z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na jednolitą masę. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto, wyrównując łyżką po całej powierzchni. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 40 minut
Zdrowie na języku :Pmąki pszennej 3 dkg mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 dkg margaryny ( roztopionej ) 2 jajka 5 dkg orzechów laskowych ( mielonych ) tortownica o śr. 26 cm Masa serowa : 40 dkg mielonego twarogu ( mielonego ) 10 dkg cukru 50 dkg mieszanki małych owoców ( np. borówka,porzeczka ) 8 łyżeczek żelatyny 30 dkg śmietany 36% 1 cytryna ( sok i otarta skórka(...)Wsypać do piany i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem i wlać ciasto ,równo rozsmarować i piec w temperaturze 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i zostawić ,aby wystygło. MASA SEROWA : Twaróg utrzeć na gładką masę z sokiem z cytryny,cukrem i otartą skórką z cytryny. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,a następnie
Przepisy i porady kulinarnesię odważyłam,wychodzą rewelacyjnie. Zaznaczam, że dla początkujący może coś nie wyjść ,ale nie zrażamy się. Pyszna rolada Czego potrzebujemy Na ciasto 4 jajka 12 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 250 ml. jogurtu naturalnego 2-3 łyżeczki żelatyny sok i otarta skórka z jednej cytryny 250 mil śmietany , kremówki 25 konfitury morelowej. Jak robimy(...)dosypując 5 łyżek cukru. Kolejno dodawać po jednym żółtku , za każdym razem dokładnie łącząc je z masą. Mąkę przesiać przez sitko , dodać do masy , wymieszać. Prostokątną blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 10 min . w tem. 200 C Gorący biszkopt wyrzucić na wilgotną posypaną cukrem ściereczkę, zdjąć pergamin. Ciasto zwinąć w rulon i odstawić
W kuchennym oknie EwyTaki makowiec inaczej, ozdoba wigilijnego stołu, radość dla dzieci i dorosłych. Składniki na makową choinkę z ciasta: 250 g mąki 10 dag masła 2 dag drożdży 1 jajka 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru sól Nadzienie i dodatki: 3-4 łyżki masy makowej żółtko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania choinki ew. lukier (najlepiej migdałowy); ok. 1/3 szklanki(...)Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, wykroić dwa jednakowe trójkąty. Jeden z trójkątów położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć masę makową, przykryć drugim trójkątem. U podstawy wykroić pień, gałęzie. Gałązki choinki skręcić wokół własnej osi, zacisnąć na końcach. Posmarować
Rodzinka w kuchniwolnej chwili zróbcie sobie takie tarletki i napełnijcie je czym tylko chcecie ;) Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami Składniki: Ciasto: 200g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa budyniowa: budyń czekoladowy 3/4 bez cukru 375 ml mleka 2 łyżki cukru 30 g masła Do dekoracji dowolne owoce ;) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę(...)Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem. Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami ten złoty kolor zamienia się w ciemny brąz, ale i tak jest ono smaczne;) Masa : Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Pozostałe mleko, masło i cukier trzeba zagotować
Lawendowe NieboCiasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem.Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami ten złoty kolor zamienia się w ciemny brąz, ale i tak jest ono smaczne;)Masa: Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Pozostałe mleko, masło i cukier trzeba zagotować. Gdy się
Lawendowe NieboKeks świąteczny Składniki : Ciasto : 150 g cukru sól- szczypta 5- jajka 250- g mąki masło - 250g aromat cytrynowy bakalie - 1 szkl 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny skórka pomarańczowa - 1 opak Przygotowanie: Białka(...)oddzielić od żółtek. Żółtka jaj utrzeć do białości z cukrem, następnie dodawać pokrojone masło i aromat cytrynowy, dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć. Bakalie oprószyć mąkę, przełożyć do ciasta, wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, przełożyć do ciasta, ostrożnie wymieszać. Formę keksową o wymiarach 10 × 28 cm wysmarować tłuszczem, wysypać tartą
Kuchnia DanusiRóżne nazwy ma to ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się(...)masą makową, orzechami i jabłkami obranymi i startymi na grubej tarce. • Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makowo-jabłkową, dodać proszek do pieczenia. • Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24×38 cm). • Piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut. • Czekoladę połamać
To co kochamkrem z miski :) Wstyd się przyznać, ale dopiero dzisiaj pierwszy raz swoją karpatkę zrobiłam ja. Wyszła bardzo dobra krem pyszny waniliowy, palce lizać. :) Przepis: Składniki: ciasto parzone: 250 ml wody 125 g masła lub margaryny 200 g mąki pszennej 5 jajek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy: 70 g budyniu waniliowego(...)odchodząca od brzegów. 2. Gotową masę zostawić do ostygnięcia, kiedy już wystygnie dodawać kolejno jajka miksując masę aż powstanie gładka masa. 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni 4. Ciasto dzielimy na dwie części. I każdą część wykładamy na blachę (rozmiary mniej więcej 32 x 23 ) wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Pieczemy przez
Mój pomysł naBiszkopt ten jest bardzo puszysty i bardzo smaczny, a co ciekawe, choć biszkopty nie są łatwymi ciastami, ten zawsze wychodzi. Biszkopt oczywiście jest bazą do różnych ciast. Składniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka(...)cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez
Kocham Czekoladęprzepełniona bakaliami i czekoladą. Ambasador bo taka jego nazwa, doskonale pasuje do tego ciasta. Jest na bogato, iście ambasadorsko, dostojne, niczym król pośród ciast Bardzo Wam polecam Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 6 jaj 250 g cukru kryształu 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2-3 jabłka lub inne owoce(...)cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ciągle ucierając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do utartej masy i delikatnie ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy kupkami
Made By Mom And Sonchrupką bezą na wierzchu. Przepyszne! Tylko to słowo przychodzi mi do głowy :-) Kto raz je upiecze, będzie piekł co roku... polecam bo naprawdę warto! Składniki na 40-50 szt. Ciasto: 400 g mielonych migdałów 150 g cukru pudru 2 białka 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 cytryna 1 laska wanilii Glazura: 1 białko 150 g cukru pudru szczypta soli Cytrynę dobrze(...)stopniowo dodawać cukier puder, nie przerywając ubijania. Wsypać mielone migdały, cynamon, skórkę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, nożem ściągnąć z niej nasionka i dodać je do masy. Wymieszać wszystkie składniki, a następnie ręką zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Blat roboczy lub stolnicę przykryć papierem
maniapieczeniapudrem na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, cały czas ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i przekroić na 2 blaty. Krem czekoladowy: 400 ml śmietany(...)czekolady deserowej lub mlecznej Śmietankę przelać do garnka, uważając by jej nie zagotować, dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc. Kolejnego dnia masę ubić na gładko. Śliwki w alkoholu: 200 g suszonych śliwek 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki cukru 100 ml rumu lub wódki Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, rozpuścić i zagotować
Domowa cukiernia Ewypiany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem, samego spodu tortownicy, o wymiarach, 27 cm, włożyć do piekarnika,piec 35 minut w 180 stop. MASA BUDYNIOWA Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki(...)ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając. WIERZCH CIASTA Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia. PRZEKŁADANIE TORTU Biszkopt upieczony i ostudzony, przekroić na 3 krążki. Na pierwszy i drugi krążek biszkopta, wyłożyć masę budyniową, przykryć ostatnim krążkiem biszkopta. Wyłożyć większą część pianki, na wierzch i boki
Kuchnia Danusijest dosyć czasochłonny ze względu na potrzebę obróbki każdego składnika, dlatego też gotowe ciasto jest dużym plusem w tym przypadku. Składniki: cukinia bakłażan suszone pomidory duża pierś z kurczaka, ciasto francuskie 100 ml śmietanki 30% 2 jajka 50 gram żółtego sera pół kostki rosołowej z kurczaka przyprawy oliwa Przygotowanie: 1. Cukinię i bakłażana dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Każdy(...)proces dwukrotnie. Następnie po ostygnięciu kroimy w plastry. 3. Śmietankę wymieszaj dokładnie z jajkami, startym żółtym serem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Masa musi być dobrze doprawiona. 4. Na formę do tarty wykładamy ciasto francuskie prosto z lodówki. 5. Na cieście układamy po kolei plaster cukinii, bakłażana, piersi z kurczaka, suszonego pomidora. Proces powtarzamy do wykończenia składników
Mój Smak na Życie