ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1028/3191)

Rolada biszkoptowa z malinami 197

sztywno, dodaj następnie żółtka i ręcznie delikatnie je rozprowadź trzepaczką. Przez sitko przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Trzepaczką rozprowadź równomiernie masę. Masę wylej na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bardzo ważne abyś ciasto równomiernie rozprowadziła po całej powierzchni. Wstaw do pieca. Pieczemy na jasny złoty kolor do suchego patyczka. Temp. 160 stopni C. Pieczenie dół + termoobieg. Czas(...)odklejony odkładamy go na rozłożoną ściereczkę bawełnianą. Na papierze ponownie umieszczamy blat ciasta i rolujemy wraz z papierem i ściereczką w rulon, tak jak zwykłą kartkę papieru. Roladę zaczynamy zwijać od węższego boku prostokąta, wtedy będzie ona grubsza i szersza. Tak zwiniętą roladę pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. MASA DO ROLADY Z MALINAMI: - 1 opakowanie (250 ml) śmietanki 30% - 1/4 pudełeczka

SMYKWKUCHNI
Bułeczki drożdżowe- motylki z serem. 183

zapraszam na puchate, delikatne bułki drożdżowe, z aksamitnym, kremowym, serowym nadzieniem. Mówię Wam, niebo w buzi :) Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na bułeczki drożdżowe- motylki z serem (8 sztuk): CIASTO DROŻDŻOWE: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g domowego  cukru waniliowego  (lub zwykłego(...)około 10 minut, czyli aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do reszty mleka dodajemy jajko i żółtko i dokładnie mieszamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy cukier waniliowy, masę mleczno-jajeczną oraz masło i wyrabiamy gładkie ciasto (około 10 minut). Ciasto ma być elastyczne, ma odchodzić od ścianek misy i tworzyć zwartą, ale mięciutką całość (w razie potrzeby można dodać kilka łyżek ciepłego

Rozpustne gotowanie
Ciasto z wiśniami i kajmakiem 193

spiżarki przyniosłam słoik wiśni z nalewki, tak więc ta wersja ciasta przeznaczona jest dla dorosłych. Polecam! Składniki (blaszka 24x28 cm): Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa śnieżkowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1/2 szklanki wrzątku 1 śnieżka + 200 ml mleka(...)masie ułożyć biszkopty, lekko nasączyć je kawą. 3. Zrobić masę śnieżkową: śnieżkę ubić z mlekiem, na koniec dodać zimną galaretkę, a potem wiśnie. Lekko tężącą masę wyłożyć na biszkopty. Całość oprószyć tartą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Rafaello na krakersach z jeżynami 221

krakersach. Sprawdzają się w słodkich deserach rewelacyjnie, pomimo tego, że są słone. Sól jest praktycznie niewyczuwalna, a krakersy są znacznie lżejsze od zwykłych herbatników. Przełożone masą kokosową i z leśnych jeżyn tworzą przepyszny kawałek ciasta :) 1 1/2 opakowania krakersów świeże jeżyny KREM JEŻYNOWY: 500 g jeżyn 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 1 szklanka śmietanki kremówki

https:KKuchniaMniam
Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką 180

spód ciasta na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i je przestudź. Przygotuj piankę, truskawki i kokosową kruszonkę. Pianka: Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Małymi partiami dodawaj cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukier się rozpuści, a masa stanie się lśniąca, małymi partiami dodawaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Pod koniec(...)Mąkę kokosową wymieszaj z cukrem i zimnym, posiekanym na mniejsze kawałki masłem. Składniki rozcieraj palcami jak klasyczną kruszonkę, aż do uzyskania charakterystycznych grudek. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę więcej masła.  Składanie ciasta: Na przestudzonym spodzie rozsmaruj wcześniej przygotowaną piankę. Na pianie połóż połówki truskawek (blisko siebie, jedna przy drugiej, brzuszkami do dołu), staraj się ich nie wciskać

Moje Qulinaria
Jagodzianki drożdżowe z kruszonką 148

mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka, sól, mąkę i masło połączyć. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ręką do momentu, aż ciasto nie będzie się lepiło i stanowić będzie gładką masę.  Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ścierką. W międzyczasie należy zrobić kruszonkę. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać

ChilliJemy
Klasyczny placek z wiśniami 179

Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy. W oddzielnej misce ucieramy masło z cukrem zwykłym i migdałowym, dodajemy jajka i dalej ucieramy do otrzymania puszystej masy. Dodajemy mąki i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy, na wierzchu układamy równomiernie wiśnie. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy po czym posypujemy cukrem pudrem. I letni klasyk gotowy

les mirabelles
Drożdżówki z owocami i kruszonką 150

mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka, sól, mąkę i masło połączyć. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ręką do momentu, aż ciasto nie będzie się lepiło i stanowić będzie gładką masę.  Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ścierką. W międzyczasie należy zrobić kruszonkę. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać

ChilliJemy
2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake 167

Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm.W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą mąkę,  proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.W dużej misce miksera zmiksuj jajka, olej, kawę, miód, brandy, wodę i cukry. Dodaj w 3 podejściach mieszankę mączną, aż całość utworzy jednolitą masę i przelej do przygotowanej tortownicy.Piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij(...)celu przygotowania kremu w zmiksuj serek śmietankowy wraz z masłem , po czym dodawaj miód aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, odstaw masę do schłodzenia i na pewno zgęstnieje.Przekrój ostudzone ciasto na 3 równe dyski. Wyłóż na pierwszy  1/3 kremu z serka śmietankowego i 1/2 jabłek. Połóż na to drugi dysk i ponownie wyłóż 1/3 kremu

karmelowy
Szarlotka - Najlepszy Przepis 202

minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.Następnie formę (ok. 21x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia

Słodka Strona
Babka cytrynowa 204

pszennej 150 g masła 110 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 0/5 łyżeczki aromatu cytrynowego do ciast Delecta łyżeczka czerwonego barwnika w płynie Masło ucieramy z cukrem, jajkami i aromatem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników po czym dodajemy barwnik i miksujemy aż kolor będzie jednolity(...)oraz aromatem i skórką z cytryny. Dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia. Wystudzone, różowe ciasto kroimy na plasterki i za pomocą wykrawaczki do ciastek wycinamy wzór serca lub inny. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Wykładamy do niej 1/3 jasnej masy. Następnie układamy serduszka (w pionie, jedno obok drugiego). Przykrywamy je resztą jasnej masy. Całość pieczemy

Mienta blog
Grzybki 155

anielską, ale efekt wynagradza cały trud:) Jak ktoś lubi zabawy z ciastem to na pewno nie będzie miał z tym problemu:) Składniki: 60 dag mąki 30 gad masła 1 cukier waniliowy 6 żółtek 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko 2 łyżki suchego maku Masa: 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego

Ciasteczkowy Potwór
Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową 179

masła oraz pozostałe składniki. Wyrobić mikserem lub dłonią. Gotową masę (powinna być lejąca) przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy  na ok 5-6 tygodni do lodówki lub innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde. Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy(...)cukrem pudrem, a następnie powoli dodajemy zagotowaną śmietankę. Mieszamy do wystudzenia masy. Przełożenie: Blat piernikowy- masa orzechowa- blat piernikowy- powidła- blat piernikowy- masa orzechowa- blat piernikowy Piernik dociskamy książkami, równomiernie z każdej strony. Nazajutrz ciasto dzielimy na 3 części, wzdłuż krótszego boku i oblewamy polewą. Polewa: Śmietankę mocno podgrzewamy na gazie. Dodajemy połamane osteczki czekolady, przykrywamy i odstawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Kokosowe ciasto z burakami i karobem 195

wyjęciu z piekarnika, bo nie rośnie zbyt dużo, ale struktura jest idealna - delikatna dzięki mące kokosowej. Dodatkowo w cieście wylądowały posiekane orzechy, więc jest i element chrupkości ;)  Kokosowe ciasto z burakami i karobem 4 małe ugotowane buraki 3 jaja 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli morskiej 2 łyżeczki karobu 4 łyżki ksylitolu 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku(...)puszystą pianę z dodatkiem ksylitolu i soli. Dodać buraki, zmiksować.  Mąkę koksową wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami, karobem, przyprawą korzenną. Dodać do masy z burakami. Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Piec przez 35-40 minut. Przed krojeniem pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. inspiracja

FitKot