rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao oraz przyprawą i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy . Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić
Candy Pandasszkl.śmietany 18% 4 żółtka 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli na masę: 0,5 kostki margaryny 3/4 szkl.wody 1 szkl cukru 3 łyżki kakao 0,5 kg mleka w proszku Przygotowanie: zagniatamy składniki na ciasto wszystkie razem i formujemy z nich kuleczki wielkości wiśni,wkładamy do formy na orzeszki i smażymy na gazie(...)kilka minut (aż będą rumiane) Składniki na masę (bez mleka w proszku)zagotowujemy i dopiero jak się dobrze wymieszaja i rozpuszczą to dodajemy mleko w proszku.mieszamy ,masą napełniamy połówki upieczonych orzeszków można je obtoczyć w polewie czekoladowej i jeszcze obsypać np wiórkami lub posiekanymi orzeszkami(moje są bez niczego bo takie dzieci lubią najbardziej) -------------------------------------------------------------- ŚLIMACZKI Z DŻEMEM Składniki: 300g mąki
Swojskie jedzonkoolej i przesianą mąkę, mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już chłodne przekrawamy go na dwie części. Krem karpatkowy: 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru kostka masła Wykonanie: Odlewamy pół(...)Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Resztę składników zagotować. Żelatynę dokładnie wymieszać z zagotowaną lecz zdjętą z ognia masą. Polewę pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Ponadto: słoiczek dżemu z owoców leśnych 2 galaretki (ja użyłam malinowej) 3- 4 banany Wykonanie ciasta: Biszkopt przekrawamy na dwie części. Dolną część ciasta smarujemy dżemem, na to wykładamy banany i krem. W drugiej
Krakowskie smaki AniMnóstwo w nim bakali i pyszny krem. Ciasto możecie upiec bez okazji, na uroczystości a także będzie idealnym pomysłem na święta. Nawet po 3-4 dniach jeśli oczywiście zostanie ciasto jest tak samo smaczne a nawet nie wiem czy nie lepsze. Składniki:Beza 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g siekanych orzechów włoskich(...)ponownie wymieszać.Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na herbatnikach.Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, beza orzechowa, krem, herbatniki i polewa. Inspiracja z moimi modyfikacjami stąd
Ala piecze i gotujeświeżość. Wystarczy przechowywać go w chłodnym miejscu i nie koniecznie musi to być lodówka. Składniki na kruche ciasto: 350 g mąki pszennej odrobina soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 1/2 szklanki cukru 170 g masła 1 jajko 2 żółtka Masa serowa: 1 kg tłustego twarogu 250 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 8 żółtek(...)wymieszać z bakaliami a na koniec (delikatnie mieszając) połączyć ze sztywną pianą ubitą z białek (fot.2) . Z reszty ciasta (które przechowywaliśmy w lodówce) uformować wałeczki o średnicy około 1 cm, obtaczając je w mące. Na podpieczony kruchy spód, wyłożyć masę serową (fot.3) , a na wierzchu, na ukos położyć wałeczki tworząc kratkę (fot.4) . Wstawić do piekarnika nagrzanego
Świat CiastaOryginalne ciasto, które przez Moich Domowników zostało nazwane poprostu "Kruszonką " :) Składniki: - 12,5 dag kaszy manny - 12,5 dag mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 12,5 dag masła - 20 dag suszonych daktyli - 2 łyżki miodu - 1 łyżka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu - garść siekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Kaszę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia(...)cytryny, cynamon i orzechy włoskie. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Połowę masy grysikowej wysypujemy na dno wysmarowanej tortownicy, ugniatamy i równomiernie rozkładamy na niej daktyle. Resztą masy grysikowej pokrywamy nadzienie. Ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze
Zainspirowana w kuchnirozwałkować na wielkość foremki do tart (28 cm) Ciastem wykładamy nasmarowaną masłem foremkę, wyrównujemy brzegi. Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągamy papier z grochem i pozostawiamy do wystudzenia. masa serowa: 500 g serka śmietankowego 2 jajka 80 g cukru(...)łyżka esencji waniliowej owoce mrożone 150 g lub świeże do dekoracji świeże truskawki lub inne owoce letnie Serki ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy jajka i wanilię. Na ciasto kładziemy 3-4 łyżek masy serowej, nastepnie układamy owoce, które przykrywamy resztą masy. Tartę pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C Po upieczeniu wyciągamy ją do wystudzenia i dekorujemy owocami. Chłodzimy przed
Przysmaki Karolkidziewczyn: Martyna - http:// breakfastofdreams.blogspot.com/ / http:// chiliandsugar.blogspot.com/ Edyta - http:// pasja-smaku.blogspot.com/ Dorota - http:// sierotkamarysiawkuchni.blogspot .com/ Angelika- http:// duringthefreetime.blogspot.com/ Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/ Marta - http:// niebieskapistacja.blox.pl/html CIASTO: 500 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 120-150 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ: 3/4 szkl. kaszy jaglanej 300 g białego sera 1 szkl. mleka(...)drobno. Ser pokruszyć przełożyć do miski robota, dodać kasze - zmiksować pulsacyjnie. Uważać, by nie zrobić "papki". Ewentualnie ser i kaszę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do masy dodać bakalie - wymieszać. Ciasto: Z mąki, jaja, wody, oleju i soli zagnieść sprężyste ciasto. Uformować kulę i nakryć ciepłą miseczką na kilka minut, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto wałkować na oprószonej mąką
kolorowotorcikowoczekolady jest przepyszne i uzależniające 😉 Ciężko mu się oprzeć! Postanowiłam zrobić swoją wersję Snikersa w formie tarty bez pieczenia. Zamiast masy kajmakowej użyłam masy powstałej z połączenia śmietany kremówki z czekoladą karmelową. Dzięki temu ciasto było lżejsze i mniej słodsze, ale równie pyszne. Jest to alternatywa dla osób dla których tradycyjny Snikers jest za słodki i zbyt kaloryczny. Oto mój(...)opcjonalnie) 300 g solonych orzeszków ziemnych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła Wykonanie: Masło topimy. Herbatniki drobno kruszymy do miski i ucieramy z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiamy spód i boki formy do tarty, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy. W ciepłej śmietanie rozpuszczamy czekoladę karmelową. Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki
Kuchnia MagdaLenySłoneczna niedziela to doskonała okazja, aby upiec ciasto. Na zewnątrz jest już ciepło, słychać śpiew ptaków, a promienie słońca zapowiadają wiosnę, która, mam nadzieję, szybko do nas zawita. Aby podkreślić ten fajny dzień, zrobiłam Owocową delicję w biszkopcie. Udała się znakomicie. Będziemy mieć przepyszny deser do popołudniowej kawy. Polecam. Składniki: Biszkopt: • 8 jajek • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(...)galaretki i owoce. Wymieszać. 11. Na spodni blat wyłożyć masę z owocami i galaretkami, przykryć drugim blatem, lekko dociskając. 12. Na wierzch wyłożyć cienką warstwę masy serkowej, wcześniej odłożonej. Można ozdobić owocami. 13. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. 14. Podawać z kawą lub herbatą. Smacznego
W mojej kuchniszpatułką, łyżka po łyżce. Powstanie nam puszysta, kakaowa masa. Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto urośnie, po przestudzeniu lekko opadnie. Pozostawić je zapięte w tortownicy. Do przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy: 400g truskawek (świeżych lub mrożonych(...)Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać.Masę truskawkową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić w lodówce.Ponadto: 100 ml śmietany kremówki, 30%, schłodzonej 1 łyżeczka cukru waniliowego maliny, do dekoracji Śmietanę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier waniliowy. Udekorować ciasto wedle uznania. Na wierzchu układać maliny. Smacznego
Malinowe Pocałunkimisy miksera wsypujemy resztę mąki, cukier, szczyptę soli, jajka. Dolewamy rozczyn i resztę mleka. Wszystko wyrabiamy na gładką kleistą masę. Na stolnicy rozsypujemy mąkę, wylewamy masę i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Ciasto podsypujemy mąką tak aby odchodziło od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy prostokątny placek, rozsmarowujemy marmoladę
VioletoweKucharzenieszklanki lekko ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut. "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego(...)masłem i cukrem . N astępnie do gotującego mleka wlewamy z rozpuszczony prosz ek i e nergicznie mieszamy do zgęstnienia masy i otrzymania gładkiej konsystencji. Budyń przykrywamy folią aluminiową (dzięki temu nie powstanie "kożuch") i odstawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągłe kuleczki i przekładamy na oprószone mąką tacki i znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut). Pączki
Słodka Stronaobieraczki), sparzonych wrzątkiem Przygotowanie: Obydwa rodzaje mąki wymieszałam, dodając cynamon i sodę. Jajka utarłam z cukrem na puszystą, delikatną masę i cały czas miksując dodawałam powoli olej i jogurt na przemian z mąką. Na końcu dorzuciłam marchewkę i delikatnie wymieszałam. Ciasto przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w 180 stopniach przez ok. 45 minut, sprawdzając(...)rozrobiłam budyń. Gdy sok zaczął się gotować wlałam miksturę budyniową i mieszając gotowałam przez 2 minuty do zgęstnienia. Zdjęłam masę z ognia, dodałam opakowanie galaretki i wymieszałam dokładnie, aż galaretka się rozpuściła. Krem wystudziłam i chłodny wyłożyłam na wierzch ciasta. Ostawiłam do stężenia. Pokrojone ciasto dekorowałam wstążkami marchewkowymi
Kulinarny Pamiętnikwanilinowym , a następnie dodajemy 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wody – bardzo! dokładnie miksujemy.Przygotowane serki wylewamy na ciasto czekoladowe, wygładzamy.Wypestkowane wiśnie mieszamy z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczonymi w 150 ml gorącego soku wiśniowego – dokładnie mieszamy.Wylewamy na masę serową, wygładzamy.Wkładamy do lodówki na conajmniej 3 godziny.Podajemy np. z gałką lodów ;)Smacznego
Ostra na Słodko