spód. Przenieście na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie wyklejcie spód. W tzm czasie zabieramy sie za przygotowania masy. Budyń przygotujcie tak jak sugeruje to producent plus odajcie te 75 g cukru – ja robiłam to ciasto kiedyś z jednym budyniem, ale małż powiedział, że z 2 torebek jest lepsze. Gorący budyń przenieście do miski i delikatnie miksujcie, dodajcie
Szybko Tanio Smaczniepszennej (można dodać jeszcze łyżkę gdyby ser był bardzo luźny) Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy ale dość krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Masę przelewamy na podpieczony spód ciasteczkowy. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Do dużej blachy nalewamy wodę i wsuwamy ją do piekarnika piętro niżej niż półka z naszym sernikiem. W ten sposób(...)bezpośrednio do naczynia z wodą). Pieczemy 15 minut w 170 stopniach, a następnie przykręcamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik ale ciasto zostawiamy w nim jeszcze na pół godziny. Następnie otwieramy drzwiczki i całkowicie studzimy sernik. Ostudzony trzymamy w lodówce. Na wierzch użyłam frużeliny malinowej . Możecie również położyć świeże owoce lub przygotować
Relaxtimezawsze ciasteczka choinkowe lukrowałam (np. jak te- klik) a w tym roku postanowiłam pobawić się masą cukrową. Użyłam białej masy kupionej w sklepie moja-cukiernia.pl i zabarwiłam ją barwnikami. Składniki na około 25 dużych ciastek: na ciasto: 210 g mąki 1 jajko 50 g cukru pudru 90 g miodu 25 g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)białej masy cukrowej Roll Dekor barwniki spożywcze w proszku lub żelu pisaki lukrowe 2 łyżki cukru pudru łyżeczka wódki lub wrzątku cukrowe gwiazdki i kwiatuszki Masło i miód rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski razem z sodą, przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Dodać żółtko i wystudzony miód z masłem. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakakao mieszamy razem dodajemy czekoladę połamaną na kwadraciki... Do mąki dodajemy białka i mieszamy delikatnie...Najlepiej nie dokładnie, podobnie jak przy wyrobie muffinek... żeby ciasto miało tzw. purchle. Pieczemy 30 min. w tem. 180 st. Masa: 2 szklanki mleka gotujemy, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Gotujemy około 10 minut ciągle mieszając by wiórki sie nie przypaliły. W pozostałym mleku mieszamy(...)będzie miała konsystencję budyniu. Studzimy! Po upieczeniu, odcinam górę biszkoptu około 1 cm. dosłownie nie wiele przyda nam się do skruszenia i posypania wierzchu ciasta. Na biszkopt układamy przekrojone na pół banany i nakładamy ostudzoną masę kokosową następnie posypujemy pokruszonym biszkoptem. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function
NaKońcuJęzykajest o niebo lepszy, z polewą efekt smakowy gwarantowany :) Składniki: ciasto: 9 białek 4 żółtka 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego masa: 5 kolorowych galaretek 400 g serka z wiaderka lub waniliowego(...)części dodać odpowiednio: 2 łyżki mąki i 4 żółtka łyżkę kakao kisiel wiśniowy 3 łyżki maku Każdą z mas wymieszać, aż do połączenia się składników. Blaszkę (u mnie 30x25) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylewać po 2 łyżki z każdego rodzaju ciast na środek blachy, tworząc rozlewające się kręgi. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około
na moim stole...niebie feerię barw, a wokół kwiatków latają pszczoły:) Jak to mówią Włosi....Dolce Far Niente! Stefanek Ciasto: fot. Izabela Magdalena 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 łyżki miodu 2 jaja 1 łyżeczka sody Masa: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru (max) 200 g masła 1 cukier waniliowy 9 łyżek kaszy manny Sposób wykonania(...)będzie konsystencja budyniu. 3. Placki przełożyć ostudzoną masą z kaszy. Dodatkowo można placek posmarować powidłami. 4. Całość polać polewą: w tym celu 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 125 g masła. Udekorować migdałami, orzechami lub i nie;) fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Ciasto jest najlepsze na drugi dzień
Kuchnia smakówprzykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, sól, masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż ciasto zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około(...)godzinę, aż urośnie. Następnie ciasto krótko zagniatamy i odrywamy kawałki wielkości mandarynki. Następnie lekko spłaszczamy dłonią i nakładamy na środek po pełnej łyżeczce powideł, marmolady lub dżemu. Zlepiamy brzegi tak jak sakiewkę i formujemy kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut, do wyrośnięcia. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy pączki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy
Oryginalny smaksztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie partiami dodawać cukier i po 1 żółtku. 3. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy jajecznej i miksować na najmniejszych obrotach. 4. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec w 180 st.C przez 35-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika. Po 10 minutach odwrócić do góry nogami
Kuchnia domowa Aniowsiane, prażony słonecznik, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, oraz cukier. Dodajemy płynną margarynę oraz rozkłócone widelcem jajka, całość mieszamy (najlepiej łyżką). Łyżką nabieramy porcję masy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest bardzo klejące). Ciasteczka układamy w niewielkich odstępach gdyż tylko trochę zwiększą objętość. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach aż będą złote. Smacznego 🙂 Na blogu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTwaróg rozgniatamy tłuczkiem lub widelcem. Dodajemy jajka, przesianą mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Będzie się ona kleiła do rąk, ale nie dosypujcie mąki, by nie stałą się za twarda. Ciasto dzielimy na ok. 25 części (w zależności od wielkości naszych truskawek). By ciasto nie kleiło nam się do rąk to oprószamy(...)wkładamy do naczynia miksującego i mielimy 20 s. obr. 8. Dodajemy jajka, przesianą mąkę i szczyptę soli. Mieszamy 30s. obr. 9. Masa będzie się kleiła do rąk, ale nie dosypujcie mąki, by nie stałą się za twarda. Ciasto dzielimy na ok. 25 części (w zależności od wielkości naszych truskawek). By ciasto nie kleiło nam się do rąk to oprószamy ręce
Mania Wypiekaniamigdały i amaretto. Do tego szczypta szafranu, który sprawia, że kolor ma to ciasto po prostu fenomenalny. Pachnie migdałami i szafranem właśnie, zdecydowanie odświętnie. Jest wilgotna, jak zresztą każde ciasto marchewkowe, ale nie zakalcowata. Troszkę paskowa, ale się nie kruszy. Puszysta mięciutka i pyszna. Każdy kęs to czysta rozkosz... Tak, moi drodzy - póki co to mój babkowy faworyt. Coś wspaniałego(...)jasna i puszysta, po jednym wbijać jajka, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę i amaretto, szybko wymieszać.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka.Przestudzić w formie.Babk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziarenka z 1 laski wanilii szczypta soli morskiej 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i kakao, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło - zagniatamy Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką. Wycinamy koła i wypełniamy ciastem foremki
Słodkie Przyjemnościwyciągnąć średnią z tego co poczytałam i postawiłam na mascarpone i czekoladę w proporcji 1:1. Owszem bałam się, że coś może nie wyjść, że masa tak naprawdę przypomina taką jaką mogłabym posmarować ciasto, że trudno mi się lepiło, bo trzeba było szybko i metodą ugniatania ukształtować kulki, a i tak trochę oblepiały dłonie. Nie warto rąk zwilżać wodą, sprawdziłam(...)misce zmiksowałam serek mascarpone, do którego dolałam ciepłą, ale nie gorącą roztopioną czekoladę, oczywiście nadal miksowałam. Na końcu wlałam likier i zmiksowałam do połączenia się składników. Miseczkę z masą wstawiłam do lodówki na około godzinę czasu. Po tym czasie masę nabierałam łyżeczką i szybko formowałam kulki. Masa trochę lepi się do rąk, ale spokojnie można zlepić kulki, nie muszą być
Blondynka Gotujeprzez chwilę nie pisałam. Za to z każdym zrobionym obiadem zbierałam coraz więcej pysznych przepisów, które z chęcią Wam powierzę:)Dziś przepis, o którym już wspominałam - pizza na miękkim cieście boskiej Nigelli. Idealna dla każdego, który jest zbyt zmęczony/zapracowany/zniechęcony, by na godziny zaszywać się w kuchni, a chce wyczarować szybko coś dobrego!Tak naprawdę, nie jest to klasyczna(...)małej chorizo lub peperroniokrągłe naczynie do zapiekania o średnicy ok. 20 cmPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ubij jajko, mąkę ,mleko i sól na gładką masę (najlepiej mikserem).Wysmaruj masłem formę, dodaj do ciasta połowę utartego sera, wymieszaj i wlej do formy. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, nie wyłączając piekarnika, posyp je resztą sera i ułóż
Gotowanie to kochaniełyżki cukru Przygotowanie nadzienia: Owoce pozbawiamy szypułek, myjemy, wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Rozdrabniamy część owoców i podsmażamy chwilkę aż cukier się rozpuści. Masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, przez tarkę o dużych oczkach. Pieczemy przez kolejne 10-15 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function
Życie zamknięte w smaku