chleb - 26176 przepisów (strona:984/1746)

Naleśniki z jajkami 94

Naleśniki z jajkami to fajny sposób na niedrogi, prosty i sycący posiłek. Kiedyś uważałam, że pasta jajeczna dobra jest tylko na chlebie. Błąd! Z naleśnikami też smakuje super. Dodatkowe ich obsmażenie na klarowanym maśle działa zdecydowanie na plus. około 7-8 naleśników wg swojego ulubionego przepisu 6 jajek 1 duża cebula 1 kajzerka mleko 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany sól

Smaki Na Talerzu
Gulasz z serc drobiowych z pieczarkami 109

tradycyjne danie kuchni polskiej. Gęsty sos, który dziś wzbogaciłam o pieczarki, doskonale pasuje do wszelkiej maści kasz, makaronów, ryżu czy ziemniaków. Na biesiadach podaje się go często z chlebem i ogórkiem kiszonym. Danie bardzo proste w przygotowaniu, jednak wymaga trochę czasu. Serduszka, choć malutkie wymagają długiego duszenia, aby były miękkie i smaczne. Polecam :) Składniki - 500g serduszek z kurczaka - 200g pieczarek

Kuchnia z widokiem na ogród
Azifa sałatka 97

się przegryzą i przejdą swoimi smakami. Azifa świetnie sprawdza się jako przekąska lub dodatek do dań z mięs czy też ryb. Możesz ją również wykorzystać jako wegetariański farsz do chlebów pita. Jak widzisz, możliwości pożarcia tej prostej i pysznej sałatki jest mnóstwo. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  👥 – 2-3-4 ⏰ – 30 minut 🇪🇹 – Etiopia

RafalCook
Forszmak cysterski z kurczakiem – pyszne danie jednogarnkowe na obiad 125

jest bardzo proste, wystarczy wszystkie składniki po kolei obsmażyć na patelni, wrzucić do garnka i dusić około 20 minut. Z czym podajemy forszmak cysterski? Najlepiej smakuje z kawałkiem świeżego chleba z chrupiącą skórką lub bagietki. Jeśli jednak ugotujecie do niego ryż albo kaszę jęczmienną też będzie smacznie i wystarczy na więcej porcji.   Składniki na forszmak cysterski (około 4 porcje

e-PrzepisyKulinarne
Kryzysowe kluseczki z serka homogenizowanego 93

Nakładamy łyżką kluseczki na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy ok. 2 min. Podajemy polane masełkiem, bułką tartą, jogurtem Artykuł Kryzysowe kluseczki z serka homogenizowanego pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Fata sałatka 109

Fata sałatka z pomidorów, chleba i jogurtu Fata to sałatka z rogu Afryki z państwa leżącego nad Morzem Czerwonym, czyli Erytrei.  Sałatkę Fata można porównać do Włoskiej Panzanelli . Różnica polega jednak na tym, że w przeciwieństwie do włoskiej sałatki, tutaj mamy ostry, ciepły sos pomidorowy zamiast świeżych pomidorów, a całość jest zwieńczona jogurtem greckim, by złagodzić ostrość 😊 Na zakończenie

RafalCook
PIECZARKI DUSZONE Z CEBULĄ 89

Pieczarki duszone z cebulą to pyszny dodatek do obiadu lub np podane na ciepło z pajdą chleba. Ich przygotowanie nie jest ani pracochłonne ani tym bardziej czasochłonne. Wystarczy wszystko pokroić, chwilę poddusić i gotowe. Tak przygotowane pieczarki bardzo często zastępują nam surówkę a najczęściej podaję je do kotletów czy klopsów mielonych. Lubicie takie proste dodatki? Składniki na pieczarki duszone

Zrób to smacznie
Chrupiące gofry na zakwasie i zaczynie poolish 82

Gofry na zakwasie, przepis książki Tartine Bread – Chad Robertson Jeszcze sto lat temu francuscy piekarze wypiekali chleb na naturalnym zakwasie. Chcąc uzyskać “lżejsze” pieczywo łączyli naturalny zakwas z drożdżami piwowarskimi, które były ubocznym produktem powstającym przy produkcji piwa. Kiedy pojawiły się drożdże piekarskie (druga połowa XIX w ) piekarze podchodzili do nich z dużą rezerwą. Mieszali mąkę

Tajemnice Smaku
"Misa mocy 2" Ewa Ługowska 121

gotowej potrawy. Mamy też przepisy podstawowe na np. domowe mleko roślinne, twarogi i serki wegańskie, dowiemy się jakie są zamienniki jaj. W książce znajdziemy też bardzo fajne przepisy na chleb. Oczywiście na zakwas też. Nie zabrakło też i słodkich propozycji. Są kruche babeczki z budyniem, rogala z domową nutellą czy tort czekoladowy. Jest na pewno z czego wybierać. Jeśli szukacie

kruche babeczki
Zalewajka z grzybami 105

rzadko zawiera grzyby. Moja wersja zalewajki wzbogacona jest nie tylko smażonym boczkiem, ale również sporą ilością suszonych grzybów, dzięki temu jest aromatyczna i smakuje znakomicie. Podajemy ją z chlebem. Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków ok. 200-250 g boczku wędzonego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 500 ml zakwasu żytniego na żurek garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany

Kuchnia MagdaLeny
Zalewajka z grzybami 105

rzadko zawiera grzyby. Moja wersja zalewajki wzbogacona jest nie tylko smażonym boczkiem, ale również sporą ilością suszonych grzybów, dzięki temu jest aromatyczna i smakuje znakomicie. Podajemy ją z chlebem. Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków ok. 200-250 g boczku wędzonego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 500 ml zakwasu żytniego na żurek garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany

Kuchnia MagdaLeny
Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku 387

blendera do rozdrobnienia. Do sosu oczywiście jeśli lubisz, możesz dodać ząbek czosnku oraz dowolne przyprawy. Gotowe gołąbki polewam sosem pomidorowym. Możne je udekorować koperkiem i podawać z ziemniakami lub chlebem. Bardzo lubię jeść gołąbki bez dodatków . Artykuł Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny

Ania gotuje
Pomysł na... szybkie i pyszne śniadanie 109

śniadanie jest gotowe w dosłownie minutę! A przede wszystkim jest pyszne, pożywne i pełnowartościowe. Gdzie można zaopatrzyć się w BIO Mix Śniadaniowy? Te i inne mieszanki np. do wypieków chleba czy ciast polecam zakupić wygodnie i z dostawą prosto do swojego domu, mianowicie w sklepie Internetowym https://www. skleppm.pl/ - z całego serca... polecam! Smacznego

MintTaste
Robimy białą kaszankę w domu, bez wątróbki 78

mnie bardzo wyraźne obrazy smakowitej kuchni mojej mamy. To nie są jakieś dokładne przepisy ale sposób wykonywania. Zawsze byłam bardzo blisko każdego ważnego wydarzenia w domu rodzinnym, jak pieczenia chleba, robienia różnego rodzaju wyrobów czy przetworów na zimę. Bardzo mnie to bawiło i z niecierpliwością czekałam na kolejną akcję, aby coś skubnąć jak mama nie widziała, czy też z pozostałości

Leśny Zakątek
Odrywany chlebek z pesto 90

wyrośnięty zaczyn. Składniki najpierw zmiksowałam mikserem z hakami, a gdy składniki się połączyły odłożyłam mikser i zagniotłam ciasto rękami. Ciasto powinno być miękkie i w miarę luźne, żeby chleb nie był twardy po upieczeniu. W razie potrzeby można dolać trochę więcej ciepłego mleka. Zagniecione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto

Waniliowe Improwizacje