Sernik królewski 265polecam odwiedzić to miejsce w okresie świątecznym, bo naprawdę cieszy oczy i dużych i małych osóbek. Co ma wspólnego kościół z sernikiem? No właśnie taki serniczek z kruchym kakaowym ciastem był w przykościelnej kawiarence, wraz z innymi pysznymi, domowymi ciastami. Chciałam skosztować wszystkie, ale ograniczyłam się do dwóch: kremówki (bardzo pyszna) i tiramisu. Sernik natomiast tak za mną chodził(...)znowu go upiec. Zapraszam więc do pieczenia sernika, ale też do odwiedzenia Kalwarii, gdzie można miło spędzić czas o każdej porze roku, ale też dobrze podjeść, bo oprócz wspaniałego ciasta mają też dobre i niedrogie obiady :) Kruche ciasto: 2 ½ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 – 3 łyżki gorzkiego kakao Szczypt soli 250g masła 82% lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu
Smakowy Raj
Rolada z bitą śmietaną i galaretką 695Rolada to ciasto, którego kiedyś bałam się robić, ponieważ myślałem ,że jest bardzo trudne. Jednak trzeba było się odważyć. Dziś mogę powiedzieć, że nie ma obaw. Wystarczy zrobić zgodnie z przepisem. Poza tym jest to ciasto, do którego możemy dodawać przeróżne kremy, galaretki. Moja dzisiejsza propozycja jest winna i rozpływa się w ustach. Zapraszam. SKŁADNIKI Na biszkopt: 8 żółtek(...)Masa: 1/2 l śmietany kremówki najlepiej 30% 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe fix do ubijania śmietany Dodatkowo 1 galaretka truskawkowa. smażone jabłka czarna i biała polewa do ciast WYKONANIE Najlepiej wcześniej przed pieczenie przygotować galaretki. Dwie pójdą do bitej śmietany. Rozpuszczamy je w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawiamy w chłodne miejsce sprawdzamy
W kuchennym oknie Ewy
167. Malinowa rolada w esy floresy 196Malinowy sezon zachęca do wypieków z tychże owoców, tak więc proponuję roladę, wilgotną i pachnącą malinkami. Ciasto biszkoptowe 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oliwy czerwony barwnik Mus malinowy 1 szklanka przecieru z malin 1 galaretka malinowa 1 szklanka jogurtu 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru Przygotowujemy ciasto biszkoptowe(...)Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia, dodajemy żółtka, mieszamy, przesianą mąkę i proszek oraz oliwę. Z gotowego biszkoptu odkładamy ok 3 łyżek ciasta i dodajemy barwnik oraz ok 1 łyżeczkę mąki. Ciasto przekładamy do szprycy z cienką końcówką i na wyłożonej pergaminem dużej blasze robimy tzw. esy floresy. Na to wykładamy pozostałe ciasto biszkoptowe
Jadło i czytadło
Ciasto drożdżowe z frużeliną z rabarbaru 227Skoro Karol Okrasa łamie przepisy, postanowiłam i ja złamać tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Moje wersja to ciasto drożdżowe z frużeliną z rabarbaru. Frużelina ( przepis tutaj ) jest tak pyszna, że podanie jej z czymkolwiek jest gwarancją sukcesu. Ciasto drożdżowe: 1/2 kostki drożdży 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/4 szklanka oleju 1/2 szklanki mleka 250 dag mąki 2 szklanki(...)łyżeczki żelatyny Drożdże rozkruszamy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy rozbełtane jajka i cukier, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy olej i mąkę energicznie wyrabiamy drewnianą łopatką. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem foremki o wymiarach ok. 30x20 cm i pieczemy
Jadło i czytadło
Porzeczkowa Marysieńka 215Zakochałam się w porzeczkowej galaretce firmy Delecta, która w 100 % oddaje prawdziwy smak czarnej porzeczki. To właśnie ta galaretka była dla mnie inspiracją do przygotowania tego ciasta, czyli modyfikacji tradycyjnego ciasta Marysieńka. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 2-3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe(...)Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz
Jadło i czytadło
Bezglutenowe ciasto marchewkowe. 201Marchewka z racji tego, że jest bardzo słodka znakomicie nadaje się na pyszne ciasta. Sama marchewka znakomicie reguluje tranzyt jelitowy. To coś dla osób, które mają problem z wypróżnianiem. Do tego ugotowaną marchewkę stosuje się na biegunki. Ale z marchewki można przygotować przepyszne ciasto i to na wiele sposobów. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam 2 przepisy na ciasto marchewkowe (obydwa(...)bezglutenowe). Pierwszy przepis na marchewkowe ciasto bezglutenowe o smaku cynamonowym Potrzebne nam będą: 5 jajek, 200 g cukru (najlepiej pełnoziarnistego), 200 g marchewki czyli 2 porządne marchewki drobno starte na tarce, 120 g drobno zmielonych orzechów, 120 g drobno zmielonych migdałów (obydwa można kupić gotowe), stanowią one w tym przepisie zamiennik mąki, co prawda droższy, ale bezglutenowy, 100 g maizeny
MODA NA BIO
Ciasto biszkoptowe z kremem 427Proste ciasto biszkoptowe z mega szybkim kremem do przełożenia i lekko chrupiącą polewą. ciasto: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1/1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu 6 łyżek oleju kilka kropel aromatu cytrynowego forma o średnicy 28 cm papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta krem: 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym(...)inna 400 ml mleka 2 łyżeczki gorzkiego kakao 2 - 3 łyżki gorącej wody polewa: 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła lub margaryny ciasto wykonanie: Jajka z cukrem miksować do rozpuszczenia cukru. Nadal miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto ma być bez grudek mąki). Pod koniec miksowania dodać ocet, olej
Kuchcik gotuje
Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku 413Wyjątkowe w smaku, delikatne, wilgotne ciasto marchewkowe o lekko korzennym smaku z dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich którego wierzch stanowi aromatyczna czekoladą z nutą pomarańczy. Połączenie tych wszystkich składników tworzy niezwykłą kombinacje o cudownym zapachu i przede wszystkim smaku. Polecam. Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Składniki: Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru białego(...)mielonego 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej cukier waniliowy 50 g orzechów włoskich szczypta soli Polewa: 100 g groszków czekolady pomarańczowej 75 ml śmietanki kremówki ok. 2 łyżki cukru pudru Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Sposób przygotowania: Dno formy o wielkości ok. 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Słodka Strona
Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem 242Dodają ją praktycznie do wszystkiego. Nie tylko poleją nią sławną sałatkę horiatiki , czy skropią kromkę świeżego chleba (bo masła nie używają), duszą na niej również warzywa, smażą pierożki z ciasta filo, pieką niedzielnego kurczaka i cytrynowe ziemniaczki. W greckim domu nawet upieczenie ciasta nie obejdzie się bez kapki tego złotego płynu. Od dawna chciałam przedstawić Wam na blogu przepis(...)ciasto z dodatkiem oliwy i wreszcie natrafiłam na odpowiedni przepis. Arcygrecki bo z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, na czasie, bo aromatyzowany cytrusami (zamiast limonek możecie dać cytryny), na które właśnie trwa sezon. I co najważniejsze - jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane, dziecinne niczym robienie muffinek. Mieszamy ze sobą mokre i suche składniki, wlewamy do formy, pieczemy do suchego
Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta czekoladowo-migdałowa z bezą 183Tarty to bardzo wdzięczne ciasta, które można przygotować na wielkie okazje lub na co dzień, jako słodki deser. Ta, którą dziś się dzielę z Wami jest jedna z moich ulubionych z wiadomego powodu. Jest bardzo czekoladowa, z aksamitnym nadzieniem oraz idealną beza. W sam raz słodka i bardzo ciekawa w smaku. Dla fanów czekolady i nie tylko, zamiast tradycyjnych ciast(...)przekładanych tysiąc razy kalorycznymi masami... Składniki na kruche ciasto: 250 g maki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 65 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki 36% Do miski wsypać mąkę, kakao i cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto
Chocolate Muffin Blog
Bułeczki z jabłkami 381małe drożdżówki z pysznym, delikatnie słodkim nadzieniem. Idealnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek, a ich niewielki rozmiar sprawia, że ciężko poprzestać na jednej sztuce. Bułeczki przygotowałam z klasycznego ciasta drożdżowego, wzbogaconego o dodatek miodu, za to bez użycia jajek. Z podanych proporcji można upiec 20 niezbyt dużych bułeczek. Bułeczki z jabłkami Składniki: ciasto drożdżowe 400g mąki pszennej 200ml mleka(...)jabłka 1 łyżka miodu 20g masła 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka ekstraktu z wanili 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać około 50ml letniego płynu oraz 2 łyżki mąki (odjęte z całości potrzebnej do ciasta), wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu
Smakołyki Bereniki
Miodownik. 160Witam, na sylwestrowo- noworoczny czas chcę Państwu zaproponować pyszne ciasto, które robiłam przed laty i chce je odświerzyć! Jest to ciasto, które przygotowujemy wcześniej -przynajmniej jeden dzień, ale jeśli postoi 2 dni będzie jeszcze lepsze. Dziś , więc przygotowuję to pyszne ciasto, żeby cieszyć się jego smakiem w Sylwestra i Nowy Rok! płytka miodowa SKŁADNIKI: Ciasto 500 g mąki pszennej(...)cukrem, solą, sodą, dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki, następnie dodajemy jajka i miód i szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto (w razie potrzeby należy podsypać większą ilością mąki), ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, blachę o wymiarach
Kuchnia Beaty
Krucho- drożdżowa szarlotka z kisielem 440Dziś do porannej kawusi proponuję pyszną szarlotkę z kisielem. Ciasto jest łatwe do przygotowania i długo zachowuje świeżość. Kisiel nadaje lekko kwaskowatego smaku, co doskonale współgra z jabłkami, które są słodkie. SKŁADNIKI: 60 dag mąki, 25 dag margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany(...)cynamon- do jabłek. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Masę wlewam do ciasta. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wym. 24cmx30cm. 3. Jabłka obieram
Tradycyjna kuchnia Kasi
"Słodkie środy" - ciasto zebra z polewą 436Jeszcze niedawno wydawało mi się, że zrobienie zebry musi być bardzo trudne i starannie odwlekałam upieczenie tego ciasta. Mąż jednak nie dawał mi spokoju i cały czas upominał się o dwukolorowe ciasto, które pamiętał z dzieciństwa. Według mnie, nie mogło to być nic innego jak zebra. I jak się okazało też tak było. Dałam za wygraną i upiekłam. Ciasto wyszło(...)bardzo dobre, paseczki na zebrze ładnie się poukładały, a mąż był szczęśliwy. Ciasto zebra SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 szklanka coca-coli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Napoleonka - klasyczna, najlepsza 382napoleonkę - taką znaną mi z czasów dzieciństwa - z kremowym budyniem, na 4 kruchych blatach a nie "oszukaną" na krakersach czy herbatnikach (choć takie też lubimy). To jedno z tych ciast, które znikają w mgnieniu oka -w yszła jak zawsze cudowna. SKŁADNIKI: (użyłam blachy 25x35 ale lepsza byłaby troszkę mniejsza bo w takiej blaty wychodzą bardzo cieniutkie a przez(...)bardziej podatne na złamanie) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia) 1 łyż smalcu 1 żółtko 3/4 szkl śmietany 3 szkl mąki 1. Margarynę, smalec, żółtko i śmietanę utrzeć w dużej misce mikserem. 2. Dodać mąkę, zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dokładnie 1/4 ciasta (można po prostu rozwałkować ale ja szczypię małe
Kto ugości moich gości?