Składniki na ciasto masło miękkie, 226g mąka pszenna, 326g cukier, 80g sól, 1 płaska łyżeczka Składniki na masę cytrynową jajka, 6szt cukier, 420g skórka z cytryny, 1 łyżka sok z cytryny, 200ml mąka pszenna, 140g cukier puder, do dekaracji Przygotowanie Składniki na ciasto łączymy razem, najlepiej ręcznie. Wyrobione ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną delikatnie margaryną. Wkładamy na 15 minut
Gotowanie moimi oczamiKolejna pozycja na świąteczny stół. Pyszna masa cytrynowa, pełna orzechów włoskich na waflu, przykryta bezą. Spróbujcie, a z całą pewnością nie pożałujecie. Przepis pochodzi z książki Heleny Lipińskiej i Andrzeja Woźniakowskiego ” Ciasta słodkie i wytrawne” wydanej w 1990 roku z moimi małymi zmianami. 100 g mąki 100 g masła 250 g cukru pudru
Polska Zupapierogi z różnym farszem , czy ruskie , czy z kapustą i grzybami , ale dziś zapraszam na bardzo smaczne pierogi z mięskiem , mam nadzieje że znajdzie swoich zwolenników . Składniki na ciasto na pierogi 0,5 mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli 4 łyżki oleju 1 jajko oraz mąka do podsypania Składniki na farsz mięsny(...)przyprawy i przesmażamy aż nasze mięso będzie gotowe . Jak nasze mięso jest gotowe , blenderem bardzo dokładnie mielimy,aż uzyskamy gładką masę , po uzyskaniu gładkiej masy , farsz mamy gotowy do pierogów . Składniki na ciasto na pierogi 0,5 mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli 4 łyżki oleju 1 jajko Wykonanie
Mój SmakDzisiaj propozycja mocno czekoladowego ciasta :) Składniki: 120 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany 18% 100 g cukru trzcinowego 300 g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki do pieczenia 120 g miękkiego masła 120 g cukru 2 jajka, osobno białka i żółtka woda (175 ml) Polewa: 140 g czekolady gorzkiej 110 ml śmietany 18% Przełożenie(...)utrzeć na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, następnie po 1 żółtku. Obroty miksera zmniejszyć i stopniowo dodawać przesianą mąkę na zmianę z wodą. Połączyć z masą czekoladową i pianą ubitą z białek. Do ciasta potrzebne są 2 okrągłe blaszki o średnicy 22 cm. Jeżeli nie dysponujemy dwoma blaszkami, dzielimy ciasto na pół i pieczemy 2 razy. Czas pieczenia
Moja Galeria Smakupianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Na koniec dodajemy kakao. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić(...)wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej
kulinarnyswiatdomimigdałową/orzechową. Całość wymieszać do uzyskania ciasta, którym należy wyłożyć spód formy lub tortownicy. Formę z ciastem wstawić do lodówki by stwardniało. W rondelku podgrzać śmietankę. Dodać opcjonalnie słodzik i wiórki kokosowe. Wymieszać i odstawić aż wiórki wchłoną śmietankę i masa zgęstnieje. Przygotować polewę rozpuszczając(...)śmietankę kokosową, olej, kakao i opcjonalnie słodzik. Wszystko wymieszać dokładnie i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Na schłodzony spód wyłożyć masę kokosową a następnie przestudzoną i lekko gęstą polewę czekoladową. Całość posypać wiórkami lub/i płatkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do momentu zastygnięcia polewy czekoladowej. Smacznego! — BTW całości bez słodzików: 1090 g, 4782 kcal
Ola la LCHFoczekiwania Do roboty zatem! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/08\/babeczki6.jpg","recipeIngredient":["Ciasto\r","\r","370 g m\u0105ki pszennej\r","250 g smalcu lub palmy (da\u0142am 100 g smalcu i 150 g twardego mas\u0142a)\r","szczypta soli\r","100 g cukru pudru\r","3 \u017c\u00f3\u0142tka\r","2 \u0142y\u017cki(...)Krem\r","1 budy\u0144 na 1\/2 l mleka\r","100 g mi\u0119kkiego mas\u0142a\r","\r","Owoce do dekoracji\r"],"name":"Bardzo kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Ze sk\u0142adnik\u00f3w szybko zagnie\u015b\u0107 elastyczne ciasto.\r","Ciasto zawin\u0105\u0107\u00a0w foli\u0119
Mieszam w Garnkuprzesianą mąkę wymieszaną z budyniem i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp 180°C, ok 20 min.masa jabłkowaJabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn, odcedzić sok.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i do gorącej dodać starte jabłka.Kiedy masa zacznie lekko tężeć wyłożyć na biszkopt otoczony obręczą.Odstawić
Mix smakubabki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. W jednej miseczce mieszamy kakao z 1/2 szklanki cukru oraz wodą. Ma powstać gęsta, ale jednolita masa. Jeśli mieszanie sprawia Wam trudność, dodajcie jeszcze jedną łyżkę wody. Później rozrzedzimy tą papkę ciastem. Masło lub margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z pozostałym cukrem około 2-3 minut. Dodajemy pastę waniliową lub aromat(...)jajka (pojedynczo). Po każdym jajku chwilę miksujemy, by składniki dobrze się połączyły i masa tłuszczowo-jajeczna stopniowo zwiększała swoją objętość. Teraz będziemy dodawać, również stopniowo i tym razem naprzemiennie mąkę (pamiętajcie by ją przesiać) i mleko. Mniej więcej 1/3 ciasta białego przelewamy do naszej kakaowej papki i dobrze miksujemy. Teraz zaczyna się zabawa, albowiem trzeba, najlepiej dużą stołową łyżką, wlewać
Karczma Honoriettycukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego
Kocham CzekoladęWylać masę na biszkopt. Następnie śmietanę ubić na sztywno z cukrem dodając rozprowadzoną galaretkę w wodzie (musi być dobrze ostudzone). Bitą śmietanę wylać na masę z brzoskwiń. Całość przechowywać cały czas w lodówce gdy ciasto oziębi się (po ok. dobie) smakuje tak jak lody
PychotkaaaZamiast porannej kawy proponuję dzisiaj babeczki kawowe :) Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 200 g masła - 2 łyżki cukru waniliowego - 3 żółtka masa - 150 g masła - 2 jajka - 3 łyżki cukru pudru - 6 łyżeczek mocnej kawy Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Następnie wylepiamy nim foremki na babeczki
Zainspirowana w kuchniEkspresowe w przygotowaniu, puszyste i wilgotne ciasto z sezonowymi owocami. Ze składników, które zawsze są pod ręką :) Polecam! 2,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 4 morele pół szklanki malin pół szklanki jagód kilka wiśni kruszonka: 4 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki mąki(...)maślankę. Całość mieszamy łyżką lub trzepaczką i wylewamy do formy (użyłam formy o średnicy 26 cm). Na wierzchu układamy owoce, lekko wciskając je w masę. Składniki na kruszonkę mieszamy i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy około godziny ( do suchego patyczka) w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Proste ciasto na maślance pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogprzez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać śmietanę, jajka, pokrojony w kostkę ser i pokrojonego w paski łososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku. Masę wlać na podpieczone ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st.C) przez 25 minut. Można podawać ją na ciepło lub zimno. Dobrze smakuje także następnego dnia
Pasja SmakuSKŁADNIKI: Ciasteczkowy spód: 100 g masła 200 g herbatników maślanych Masa serowa: 2 galaretki cytrynowe 1 lekko czubata łyżka żelatyny 1 szklanka gorącej wody 330 ml śmietanki 30% 2 lekko czubate łyżki cukru pudru 1 kg białego sera z wiaderka sok wyciśnięty z 1 cytryny Wierzch ciasta: 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki masła 4 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE: Galaretki(...)Twaróg dokładnie wymieszać z zimną galaretką cytrynową, dodać ubitą śmietanę, wymieszać. Do masy serowej wlać sok z cytryny i połączyć. Cytrynową masę serową wlać na spód z ciasteczek, wyrównać i włożyć na około godzinę do lodówki. Wierzch ciasta - masło i cukier przełożyć do do garnka, stopić. Wsypać wiórki kokosowe i stale mieszając podsmażyć na małej mocy palnika nie dopuszczając
WSZYSTKO SMACZNE