ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1067/3191)

Niedzielne ciasto serem i śliwkami 109

ciasto; 5 jajek 1 szkl cukru 1 cukier wanilinowy 2,5 szkl mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna masa serowa; 200 g sera 1 jajko 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mleka 2 łyżeczki maki ziemniaczanej(...)śliwek 80 g czekolady Jajka ubić z cukrami , dodać rozpuszczoną margaryną i stopniowo mąkę i proszek do pieczenia . Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. na wierzchu ułożyć połówki śliwek bez pestek . Składniki na masę serową włożyć do blendera i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Zalać śliwki masą serową. Piec w temp 180 st przez ok 1 godzinę

Gotowanie jest łatwe
Ciasto brzoskwiniowo-jogurtowe. 118

Ciasto brzoskwiniowo-jogurtowe. Składniki : Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa i dekoracja : 6 dkg żelatyny 4 łyżki cukru 1 litr jogurtu naturalnego 1 duża puszka brzoskwiń w syropie herbatniki  polewa czekoladowa Sposób wykonania : Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto biszkoptowe. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie podgrzać

Przepisy i porady kulinarne
Sernik mascarpone 144

połączenia się składników.Miksować krótko. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1godzinę i 10 minut. Masa musi być stężona. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto do schłodzenia nie wyciągając. Po tym czasie zdjąć boki tortownicy i sernik schłodzić w lodówce. sernik mascarpone

O kuchni z uczuciem
Ciasto czekoladowe z kremem śmietanowym z wiśniami 159

znaleźć czekolada o smaku kawowym, takiej nie miałam i bardzo żałuje bo efekt byłby z pewnością jeszcze lepszy. Ciasto jest bardzo pulchne i czekoladowe , lekką słodycz kremu przełamują wiśnie. Ciasto wygląda na skomplikowane a wcale takie nie jest :) Jest to mój ostatni wpis w tym roku , więc życzę wszystkim Wam , życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2014 ROKU, oby nowy rok dał(...)rozpuszczenia się czekolady. Jajka ubijamy z 125 g cukru na puszysty krem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Małymi porcjami wsypujemy do masy jajecznej.  Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy.  Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożonej folią spożywczą i lekko posmarowanej tłuszczem.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 195 C na ok. 15 - 17 minut. Studzimy

Różne smaki w kuchni
Egzamin, urodziny i sernik kasztanowy w polewie lustrzanej 180

prezentuje się absolutnie wspaniale. Sama jestem zachwycona i smakiem, i wyglądem.  Z informacji praktycznych: polewy zostanie, ale żeby ładnie oblać wszystkie porcje, potrzebny jest zapas. Można też przygotować ciasto w tortownicy  o średnicy 26-28 cm i polać je całe, a dopiero później kroić na kawałki. Pamiętajcie: ogranicza Was tylko wyobraźnia... (I pory roku; próba zdobycia jarzębiny(...)rozpuści, zdjąć garnuszek z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Gorącym płynem zalać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ewentualnie zmiksować blenderem uważając, żeby nie napowietrzyć masy. Ostudzić do temperatury 35 st. C. Zamrożone ciasto pokroić na 20 równych części. Ułożyć je na kratce z blachą pod spodem, polać polewą. Przełożyć na talerz, boki udekorować uprażonymi na suchej patelni orzechami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowa szachownica 321

Czeko czeko czekolada!Dziś mam przepis , który wielbiciele czekoladowych słodkości koniecznie powinni spróbować!Delikatne biszkopty tworzące wzór szachownicy … przełożone przepysznym czekoladowym kremem.Ciasto jest aż potrójnie

Ostra na Słodko
To jest maj! Głowę w bzy na stracenie. Tort bezowo-orzechowy z nutą kardamonu, kawy i pomarańczy 215

powstał pewnego popołudnia. Blaty bezowe są cieniutkie i chrupiące - powstały z resztek masy bezowej, z której piekłam bezowe koszyki (takie jak tu - klik) do mojej wiosennej wariacji na temat Grapefruit Fluff (klik) .  Środkowy blat orzechowego biszkoptu na białkach to również wynik nadprodukcji ciasta do mazurkowego spodu. Zarówno bezy jak i biszkopt po upieczeniu mogą być przechowywane przez nawet(...)momentu, gdy wierzch ciasta będzie twardy, a środek wilgotny - można to sprawdzić patyczkiem. Odstawić  do ostudzenia. Ciasto nie wyrośnie bardzo wysoko, może też po upieczeniu lekko opaść, ale jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Po wystudzeniu blat nasączyć likierem. MASA KAWOWO-KARMELOWA 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki - użyłam  30% kilka łyżek masy krówkowej (użyłam gotowej

KUCHARNIA
Tartaletki z karmelem i czekoladą. 193

mąki pszennej 2 łyżki cukru 140 g zimnego masła 3 łyżki lodowatej wody 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki szybko zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce 1 godzinę.Następnie rozwałkować na dość cienkie ciasto i wykładać nim foremki dobrze dociskając do brzegów .Foremki muszą być nasmarowane masłem . Pieczemy je około 15 minut w 180 stopniach.Odstawiamy do przestygnięcia .Następnie

Ladylaura.
Ciasto klementynkowe bez mąki 121

być znalezienie dobrej jakości klementynek, najlepiej z ekologicznych upraw (inne mandarynki się nie nadają), ale gdy już się uda Wam takie zdobyć, to nie czekajcie ani chwili dłużej! To ciasto wspaniale się nada na Święta lub po prostu do zimowej herbaty, gdy sezon na mandarynki trwa w najlepsze! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 21-23 cm 4-5 klementynek(...)połączenia się składników. Tortownicę pokryj od spodu papierem do pieczenia i posmaruj olejem boki. Jeśli używasz formy silikonowej, możesz ją tylko natłuścić. Wlej klementynkową masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Ciasto piecz przez około godzinę do suchego patyczka. Kolejno odstaw do całkowitego wystudzenia. Gotowe ciasto klementynkowe przed podaniem posyp cukrem pudrem. * *Na podstawie przepisu Nigelli Lawson

Food Square
Buchty ze śliwkami (bułeczki maślano-drożdżowe) 118

masła (ostudzonego) cukier puder do posypania Drożdże wkruszyć do letniego mleka, a następnie dodać cukier, mąkę oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (masa powinna podwoić swoją objętość.) Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić (powinno być puszyste i nieklejące się; można dosypać odrobinę mąki) i podzielić na około 21-22 porcji (w zależności od wielkości śliwek). W każdą

Di gotuje
Torcik czekoladowy z malinami 161

efektu końcowego, jednak w ten sposób piana ubije się trochę szybciej. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kakao. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką – im mniej mieszania(...)sposób dżem nie będzie wyciekał na boki tortu. Na cały tort nakładamy cieniutką warstwę kremu, nie musi być równa, ma za zadanie złapać tylko wszystkie kruszki z ciasta. Wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Nakładamy drugą warstwę kremu, schładzamy w zamrażarce. Ciasto wyciągamy na kratkę i oblewamy czekoladową polewą – musi być ciekła, ale nie powinna być już zbyt

Ciastkozercy
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 193

lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Zostawiamy 1 cm boki, aby potem masa nam nie wyciekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy ciasto, ponownie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy (bez termoobiegu) w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjmujemy(...)blatu mocno ścieramy takie zawijane wiórki, którymi dekorujemy nasz mazurek. Na koniec posypujemy solą gruboziarnistą w moim przypadku himalajską, którą trochę kruszymy w moździerzu. Mazurek wstawiamy do lodówki aby masa stężała. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym 195

rurek, musimy uważać aby nie poparzył nas gorący olej. 6. Biały ser, pure z dyni miksujemy lub ugniatamy widelcem. Doprawiamy cukrem i ekstraktem waniliowym. Masa nie powinna być za rzadka, bo będzie wypływała w ciasta. 7. Nadziewamy nią faworki. Boki możemy obtoczyć w cukrowych groszkach, startej czekoladzie lub mielonych orzechach. 8. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! Kategoria: Ciasteczka , Przekąski , Przepisy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Śliwkowiec z Kruszonką 150

łyżki cukru ja dałam kryształu 5 łyżek mąki 3 krople olejku pomarańczowego do ciasta Sposób Wykonania:   Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę, kroimy w połowę oraz na ósemki jak nam wygodniej. Margarynę kroję w plastry, wrzucam do miski i miksuję na wolnych obrotach Ubijamy mikserem na gładką masę Do masy dodajemy cukier stopniowo i miksujemy dalej    Do masy dodaje(...)miksujemy Do masy dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia Całość dalej mieszamy na jednolitą masę. Blachę o wymiarach 30/40 wykładam papierem do pieczenia Masę wykładamy na blachę. Śliwki układam obok siebie, skórką do ciasta, owoce dzięki temu nie przypieką się i będą idealnie podkreślały smak ciasta  Składniki na kruszonkę ugniatam ze sobą Ciasto na kruszonkę trę na grubych

Gotowanie Patki
Tort "Marysieńka" 176

łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1,5 łyżki miodu Wykonanie ciasta z orzechami: Ubić białka z cukrem. Dodać pokrojone/zmielone orzechy włoskie z resztą składników i wymieszać. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 ° na okrągłej blaszce o średnicy 28cm.  Składniki na masę: pół litra mleka 1 cukier wanilinowy (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 200g(...)gorzką czekoladą (potrzeba 200g). Tort można też wykonać na blaszce prostokątnej (standardowej) - będzie wtedy bardziej płaskie. Przełożenie tortu:  placek kakaowy masa placek orzechowy masa placek kakaowy polewa czekoladowa  Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania