Krajanka wuzetka, ciastko tortowe…kto je pamięta. Kilka lat temu będąc w Warszawie zostałam zaproszona do cukierni. Wybrałam właśnie to ciasto . Okazało się jednak, że nazywa się ono dzisiaj zygmuntówka. No cóż nie wiem czy to postęp…Wuzetka będzie dla mnie zawsze wuzetką. Bardzo lubię tortowe krajanki . Wuzetka Składniki: podłużna foremka 25 cm x 35 cm Biszkopt kakaowy(...)obroty miksera i miksuj pianę przez około 5 minut. Na koniec dodaj po jednym żółtku wciąż miksując. Przesiej kakao z mąką i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Wyłóż formę papierem do pieczenia, rozprowadź ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez 30 minut. Upieczony biszkopt wyjmij i ostudź. Po 15 minutach odwróć blachę do góry nogami, oderwij papier
codojedzeniaQuiche z cukinią...Kruchy, złocisty spód.Rozpływające się w ustach plasterki cukinii.Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną.Proste i szybkie w wykonaniu.Polecam!Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;125 g margaryny;1 jajo;Szczypta soli;Odrobina wody w razie potrzeby (ja nie dawałam).Nadzienie:2 nieduże cukinie;1 średnia cebula;200 ml śmietany o zawartości tłuszczu(...)Przyprawić solą i pieprzem.Na podpieczony spód wyłożyć podsmażoną cukinię z cebulą, zalać masą śmietanowo-jajeczną i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 40 minut, aż nadzienie się zetnie.Podawać na ciepło lub na zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ciasto na spód jest dość twarde, więc przed rozwłkowaniem najlepiej lekko podgrzać
Gospodyni Miejskamąki krupczatki 20 dkg zimnego masła 4 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany Masa: 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 10 dkg cukru pudru 10 dkg mielonych orzechów włoskich Ciasto: Zagnieść wszystkie składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Foremki do babeczek lub formę(...)muffinek wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać koła i wylepiać nimi foremki. Wyłożyć folią aluminiową i obciążyć fasolą, aby zachowały kształt. Piec w temp. 200°C przez 10 min. Wyjąć podpieczone babeczki, usunąć fasolę. Zmniejszyć temp. do 175°C . Babeczkowe foremki wypełnić masą orzechową do 3/4 wysokości i zapiec przez około 25 min. Udekorować stopioną
Posadzone i zjedzonetort jest pyszny! Pracy troszkę przy nim jest, bo pieczenie samego ciasta trwa prawie 75min (!), ale uwierzcie mi, że warto. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku . 'red velved cake' Składniki: *ciasto: - 250g masła, bardzo miękkiego - 320g drobnego cukru (ok.1,5 szklanki) - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem - 370g mąki pszennej (ok.2 1/4 szklanki) - 1 łyżeczka proszku(...)zmiksować na małych obrotach przez około pół minuty, do połączenia się serków. Połączyć serki z bitą śmietaną. Do przełożenia tortu, trzymać w lodówce. Masę podzielić na 3 części - 2 większe i jedną mniejszą i przełożyć ciasto. Górę i boki posmarować mniejszą część. Ciasto, które zostało nam ze skrojenia górki w biszkopcie, możemy wykorzystać do obłożenia tortu, po wcześniejszym pokruszeniu ciasta
CookYourselfłyżeczka ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki zwykłego cukru (85 g) do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować ciasto parzone: do rondelka wlać wodę i roztopić margarynę. Następnie wsypać mąkę. Całość wymieszać i chwilę smażyć. Masę ostudzić. Następnie masę przełożyć do miski i stopniowo wbijać po 1 jajku. Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera. Na sam koniec wsypać proszek(...)minutę (cały czas mieszając!). Przygotowany budyń ostudzić. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie do masła dodawać (po 1 łyżce) ostudzonego budyniu. Cały czas ucierać na najwyższych obrotach miksera. Gotowy krem powinien być jasny i puszysty (bez grudek masła). Na blachę wyłożyć jeden płat ciasta. Następnie przełożyć na niego krem waniliowy, a na sam wierzch położyć drugi płat wypieczonego
Ugotowaćgronie przyjaciół, ale także prezentuje się wspaniale jako dodatek na eleganckim przyjęciu. składniki na ciasto kruche: 1 jajko + zółtko 280 g mąki 150 g zimnego tardego masła 100 g drobnego cukru składniki : nadzienie 3 banany 1,5 łyżki masła 6 łyżek masy kajmakowej 530 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru gorzka czekolada Mieszamy masło z cukrem, dodajemy(...)spód i boki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy ok. 15 minut do momentu aż uzyskamy złocisty kolor ciasta. Przygotowujemy nadzienie: Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż, smażymy je na maśle, do momentu aż będą złociste. Masę kajmakową przekładamy na upieczoną, ostudzoną tartę. Układamy banany. Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru. Przekładamy ją delikatnie
noteskulinarnyfigaquinoa, cięższą z kasztanów jadalnych i mąkę z tapioki, która nadaje trochę kleistości, dodałam też do ciasta trochę jajka. Tradycyjnie cholerę przykrywa się rozwałkowanym kawałkiem ciasta z otworem po środku, jednak rozwałkowanie bezglutenowej masy nie jest łatwe, więc zamiast tego wycięłam szwajcarskie krzyże, którymi udekorowałam wierzch, równie ładnie prezentowało by się z krateczką, jak w tradycyjnych tartach. Zdobienie zostawiam już(...)mieszamy je z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i startym na tarce serem, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Jajko należy dokładnie rozbełtać, 2 łyżki odkładamy do posmarowania ciasta przed pieczeniem. resztę dodajemy do ciasta, które zagniatamy z mąki, szczypty soli i kawałków zimnego masła. Wyrobione ciasto wkładamy na minimum 30 minut do lodówki, a następnie jeszcze raz wyrabiamy
Quinoa Raz!Ponownie całość zmiksować. Płatki migdałów drobno pokruszyć bądź również zmiksować i dodać do masy. Wyrobić. Dodać zimną wodę. Najpierw 1 łyżkę, a jeśli stwierdzimy, że masa jest wciąż za sucha po wyrobieniu, kolejną. Ciasto powinno być zwarte i lekko wilgotne, jak typowe kruche ciasto do tarty. Całość wykładamy na formę do tarty, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki. Składniki
gutfutskładników mokrych dodajemy suche i krótko wszystko mieszamy do połączenia się składników. Blaszkę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią przygotowaną masę. Na wierzchu układamy borówki i delikatnie je dociskami. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 55-60 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie suchy znaczy, że jest już
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!już! I po co piekarnik? Ciasto wprost rozpływa się w ustach i przyznam, że je bardzo, ale to baaardzo lubię! Jest takie kremowe w smaku, a jednocześnie zwarte i idealne do krojenia. Swój sernik wzbogaciłam o rodzynki w czekoladzie i nutę aromatycznej kawy. Takie połączenie niezwykle kusi! (U mnie forma 28 x 28 cm) Masa: 1 kg zmielonego twarogu(...)czasie garnek zdjąć z ognia i do środka wmieszać rodzynki w czekoladzie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia oraz herbatnikami. Na ciastka przelać ciepłą masę, a na jej wierzchu ułożyć kolejną ich warstwę. Ciasto ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem kawy i masła. Gotową polewą posmarować wierzch schłodzonego sernika oraz
Di gotujeDoskonałe ciasto pomarańczowe na biszkopcie z owocami. Najpierw robimy remanent w kuchni żeby zobaczyć co możemy upiec i potem, to już łatwizna. Biszkopt: 6 jaj, szczypta soli, 1 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szkl. mąki, 1 budyń. Do miksera wkładamy po kolei produkty i miksujemy- potem przelewamy do foremki. Masa serowa: 1 kg twarogu, 4 jajka, 1 szkl(...)dwóch pomarańczy, można dodać trochę śmietany. wszystko dokładnie mieszamy. Biszkopt pieczemy 25 min w 180 st.C -- Na podpieczony biszkopt wykładamy masę serową i pieczemy dalej. -- Po 30-40 min. ciasto jest upieczone i takie po wystudzeniu możemy już podawać. -- Jeżeli chcemy je urozmaicić, dodajemy na wierzch wystudzoną galaretkę. Gdy galaretka zaczyna tężeć dodajemy owoce. Najlepiej jest upiec
chleba naszegoPrzygotowanie: Ciasto: Miękkie masło (wyjęte z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem) utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowyn do puszystości i jasności. Gdy zrobi się jasne i puszyste dodać do niego jajko oraz ekstrakt z wanilii i miksować na średnich obrotach miksera, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Na koniec do masy wsypać mąkę pszenną(...)proszek do pieczenia. Wszystko zmiksować do połączenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C, a płaską, dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Z masy odrywać kawałeczki (ręce najlepiej oprószać w mące-ciasto jest dosyć klejące) i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć w dłoniach i przełożyć na blaszkę z papierem, zostawiając odstępy pomiędzy ciastkami
Nastoletnie Wypiekaniegrudki. Całość zagotować aż masa stanie się gęsta. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Z cytryny wycisnąć sok, dodać do jeszcze ciepłej masy, wymieszać. Ciepłą masę dzielimy na 2 części i przekładamy wystudzone placki ciasta. Polewa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej Masło rozpuścić, do ciepłego dodać pokruszoną czekoladę. Dokładnie połączyć. Ciepła polewą posmarować wierzch ciasta. Ciasto najlepiej smakuje
kulinarnyswiatdomiCiasto to chodziło za mną już od dłuższego czasu.Troszkę przerażało mnie połączenie słodkich bez z jeszcze słodszą masą krówkową.A , że miałam opakowanie bezików, które dostałam w paczce z bdsklep.pl , to postanowiłam zaryzykowac!Opłacało się!Ciasto tak jak sądziłam wyszło bardzo słodkie , ale zarazem nie na tyle , by zasłodzic się już jednym kawałkiem.Tak , wzięłam dokładkę chyba 2 razy(...)łyżki– mąka pszenna – 2 łyżki– mąka ziemniaczana – 1 łyżka– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– kakao – 1,5 łyżkiMasa bezow0 – krówkowa:- masa krówkowa – 200 g– masło – 100 g– bezy – 100 gMasa śmietanowa:- śmietana 30% – 250 g– cukier puder – 1 łyżka– żelatyna
Ostra na Słodkoróżnych powodów muszą lub chcą zrezygnować z ciasta na bazie mąki. Taka warzywna pizza sprawdzi się zarówno u osób na dietach LCHF, jak i tych unikających glutenu. Spód do ciasta stanowi nieco zmodyfikowana rolada z cukinii . Makro samej cukinii podbijamy odpowiednimi dodatkami (ser, boczek, chorizo, szynka parmeńska, kurczak itd.) by uzyskać takie na jakim nam zależy. Składniki – pizza z cukinii(...)dodatkiem soli, pieprzu, koperku i ewentualnie innych przypraw. Masę jajeczną dodać do cukinii. Dosypać startą mozzarellę lub ser żółty i wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto nie może być zbyt grube aby dobrze się upiekło. U mnie ma grubość ok 1 cm. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 ° C (termoobieg) aż brzegi
Ola la LCHF