ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1069/3191)

makowiec ,dużo maku malo ciasta 234

Składniki   ciasto 50 dag m ąki tortowej 5 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 20 dag mas ła 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 ut łuczonej laski wanilii szczypta soli Wykonanie M ąk e przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru i śmietaną.  Do mąki(...)dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, całość posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części. ( można na 2 du ż e lub 3-4 mniejsze ) Każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować białkiem, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia . Boków papieru nie zawijać ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte  makowce

mojej kuchni
Owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym 169

drugiej miski przesiewamy mąkę z przyprawami, na koniec dodajemy płatki owsiane. Składniki z tej miski przesypujemy do miski z masą jajeczną. Delikatnie mieszamy, a na koniec dodajemy jabłko i ponownie mieszamy. Foremkę smarujemy pastą do blaszek do pieczenia, wlewamy ciasto. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem(...)przekładamy do blendera, wsypujemy kakao i wlewamy 3/4 wody,  w której się moczyły. Blendujemy na gładką masę. Gdyby się okazało, że krem jest za gęsty  dolewamy nieco wody i ponownie blendujemy, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Gotowym kremem smarujemy wierzch ciasta i ozdabiamy czekoladowymi jajeczkami

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto kinder country. Ciasto bez pieczenia. 641

postanowiłam zrobić ciasto kinder country- uwielbiam te batoniki. Ciasto robi się błyskawicznie szybko i nie wymaga pieczenia. A do tego ten smak- coś pysznego. Na moim blogu znajdziecie już ciasta mleczna kanapka ,  kinder pingui oraz wafelki knoppersy . Składniki:  200 ml śmietanki 30 %, 100 g białej czekolady,  2 łyżki mleka, 1 szklanka pszenicy w miodzie (u mnie płatki(...)rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę do śmietany. Na koniec dodajemy pszenicę i mieszamy. Taką masę wykładamy na herbatniki. Układamy drugą warstwę z herbatników. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy gorzką czekoladę z mlekiem i studzimy. Polewę wylewamy na ciasto i dekorujemy pszenicą. Ponownie schładzamy

Aga w kuchni
Szarlotka pełnoziarnista z prażonymi jabłkami, pianką i kruszonką 254

już tylko i wyłącznie pieczenie. Spód przygotowany jest z pszennej mąki pełnoziarnistej. Nadzienie to jabłka prażone z cynamonem. Całość przykryta jest śnieżnobiałą pierzynką i chrupiącą, złocistą pierzynką. Ekspresowe ciasto na jesienne wieczory :)         Spód: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Chłodzimy w zamrażarce. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę. Dodajemy po jednym jajka i dalej ucieramy, aż masa się połączy. Dodajemy mąki i proszek. Wyrabiamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wylepiamy dokładnie dno. Pieczemy 10 minut 200*C. Wyjmujemy ciasto, wykładamy jabłka wymieszane

Chocolate Muffin Blog
Ciasteczka pieczarki 212

obiecałam sobie, że w najbliższym czasie go wykorzystam. Niestety, jakoś „zeszło” – przepis poszedł w zapomnienie do przepastnej szuflady. Kilka dni temu dzięki zaproszeniu przez Bożenę do udziału w pieczeniu Ciasta na niedzielę (ciasteczka) powrócił pomysł na ciasteczka pieczarki. Przepis z moimi uwagami i modyfikacją.     Składniki: - 150g miękkiego masła - 4 czubate łyżki cukru pudru - 1 jajko - 2 szklanki skrobi(...)wbijamy całe jajko, dodajemy esencję migdałową. Ucieramy do połączenia składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy skrobię, mąkę tortową i sodę – mieszamy – dodajemy do masy maślanej razem z łyżką soku z cytryny. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) zanurzamy w kakao i wciskamy kolejno w kulki ciasta

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowe mini mazurki z kremem marcepanowym z quinoy i kajmakiem 190

mąkę ryżową, płatki quinoa, skrobię z tapioki, karob, żółtko, cukier i masło) przekładamy do miski i dokładnie ugniatamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Wykładamy nią foremki (4 małe o średnicy 9 cm) zarówno dno, jak i ścianki. Nakłuwamy ciasto widelcem (na płaskiej powierzchni dna), wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Następnie wyjmujemy, studzimy i wyciągamy spody

Quinoa Raz!
Delikatny sernik z malinami na spodzie brownie (bez laktozy) 229

znudzą. Można wyczarować naprawdę wiele połączeń, a tym razem postanowiłam zrobić lekki sernik z serkami wiejskimi na spodzie brownie, dodatkowo urozmaicony malinami Zdecydowanie najbardziej lubię kremowe i delikatne ciasta tego typu, które często piekę bez spodu. Chciałam jednak spróbować czegoś nowego i tak powstał ten lekko wilgotny spód, który smakiem jest zbliżony do brownie (nie ma nic wspólnego z czekoladą(...)ksylitol i jajka utrzeć. Suche składniki wymieszać w osobnej misce i połączyć wszystkie składniki spodu. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać serek wiejski oraz ksylitol i miksować przez kilka minut do uzyskania gładszej konsystencji, wlać mleko. Białka oddzielić

Fitkot
Migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną 155

się na blogu co do jedzenia. Uwielbiam drożdżowe wypieki. Podjadam drożdżowe bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przypieczona masa marcepanowa jest pyszna. Bułeczki są w miarę slodkie. Nie jest to wypiek nie wiadomo jak słodki ale jeśli wolicie, to do ciasta możecie dodać więcej cukru. Ja dodałam brązowy cukier. Migdałowe ślimaczki można zamrozić. Jeśli potrzebujecie bardziej wykwinty deser wystarczy ubić(...)drożdżowe jest dosyć lepkie ale takie ma być. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut.Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Rozdrobnij marcepan i zmiksuj ze śmietanką na jednolitą masę. Rozprowadź marcepan po placku i posyp świeżo zgniecionym kardamonem. Zwiń pacek w rulon i pokrój na kawałki o grubości

codojedzenia
drożdżowe serduszka z masą makową 167

łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli ok. 20 łyżeczek masy makowej z bakaliami HELIO lukier wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 80 ml mleka, cukrem oraz ok. 2 łyżkami mąki, i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie do podrośniętego rozczynu dodajemy Mąkę, jajko, pozostałe mleko oraz sól i wyrabiamy elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy(...)roztopione masło. Formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąka miski i pozostawiamy na ok. 90 min. do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na ok. 10 równych części. Formujemy z nich kuleczki. Każdą kuleczkę, rozwałkowujemy rozsmarowujemy po ok. 1-2 łyżeczce masy makowe. Każdą z osobna zwijamy w rulon (tak jak naleśniki). Składamy na pół i nacinamy w połowie. Wywijamy przecięte boki

Domowy Smak Jedzenia
Tartaletki - jajka sadzone na słodko 213

160g masła ekstra 80g cukru pudru 1 żółtko 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa: 250g mascarpone 250g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 18 połówek brzoskwiń z zalewy olej do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, kakao, proszek do pieczenia,  kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką(...)folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć formą koła i przełożyć do foremek   o średnicy 9 cm wysmarowanych olejem. Tartaletki  piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Masa: Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Mascarpone rozmiksować, a następnie porcjami powoli dodawać

Szalona Kuchnia Eweliny
Eklery z bitą śmietaną i truskawkami 207

prawie, że ekspresowo, jedynie wypiekanie takich małych ciasteczek zajmuje  trochę więcej czasu, ale dzięki temu nabierzemy większego apetytu i docenimy smak  :) Ciasto parzone: 1 kostka masła 2 szklanki wody 2 szklanki mąki 8 jajek Masa śmietankowa: 1 l śmietany kremówki 2 opakowania cukru waniliowego 4 zagęstniki do śmietany- śmietan-fix Dodatkowo: 200 - 300 gram truskawek cukier puder Wykonanie(...)średni palnik. Dodaję masło i czekam, aż wszystko się zagotuje. Do gotującej się wody z masłem wsypuję mąkę i energicznie mieszam, by się nie przypaliło, aż utworzy się kula ciasta. Zestawiam z ognia i odstawiam do przestygnięcia. Gdy ciasto jest ciepłe, ale nie gorące, wbijam po jednym jajku, cały czas ucierając. Gotowe przekładam do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki

Ciasteczkowy Potwór
Mini tortoletki pomarańczowe 199

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlać połowę mleka, wymieszać. Przelać do garnuszka, podgrzać mieszając. Obie mąki wymieszać z resztą mleka i wlać do masy żółtkowej. Gotować cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje dodać aromat pomarańczowy. Na ciasto nakładać po 1-2 łyżki kremu,wstawić do piecyka. Piec ok. 17-20 min w 200 st C, następnie ostudzić. Galaretkę przygotować

Z Marcepanem
Szybkie puszyste ciasto z owocami 1099

Jadłam to ciasto u mojej siostrzyczki, smak mnie zadziwił. Ciasto jak puszek, pycha. Palmę lub masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Co jakiś czas dodawać po 1 jajku, ciągle mieszając. Dodać mąkę ziemniaczaną i proszek, dokładnie wymieszać. Pieczenie – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na górze rozłożyć pokrojone w plasterki jabłka. Piekarnik nagrzać

Kuchnia Pokoleń
Libańskie pierożki drożdżowe 386

szklanki wlewamy letnią wodę, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, kruszymy drożdże. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Resztę składników na ciasto umieszczamy w misce, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy na jednolitą gładką masę przez co najmniej 10 minut. Wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.3. Podczas gdy nasze ciasto wyrasta

My Culinary Art