ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1069/3191)

Ciasto orkiszowe z malinami 117

żółtek, ubić na sztywną pianę. Gdy piana zaczyna robić się sztywna dodawać stopniowo ksylitol/cukier, następnie żółtka. Wyłączyć mikser i szpatułką delikatnie wymieszać mąki z masą jajeczną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch ciasta ułożyć maliny. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25-30 min (góra-dół) aż ciasto się ładnie zarumieni.  Po upieczeniu

Ze smakiem i z pasją
Ciasteczka żurawinowo-migdałowe 160

gram mąki ziemniaczanej - 80 gram mąki krupczatki - 100 gram mąki pszennej - 100 gram migdałów (płatków lub obranych) - kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie masy migdałowej: Migdały rozdrabniamy. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy Przygotowanie ciastek: Rozwałkowujemy ciasto żurawinowe oraz migdałowe. Jedno nakładamy na drugie i zwijamy w ciasny rulon. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, żeby masa się schłodziła (około

Życie zamknięte w smaku
Szarlotka z karmelem, rodzynkami i kratką. 166

cukier puder do oprószenia Wykonanie: Żółtko oddzielić od białka. W naczyniu umieścić mąkę, masło, żółtko, szczyptę soli, łyżkę jogurtu i szybko zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, dodać jeszcze odrobinę jogurtu. Masę podzielić na dwie części - jedną w ilości 75% a drugą 25%. Tę większą część wyłożyć na spod i boki tortownicy, natomiast mniejszą zawinąć w folię(...)nadal będą całe. Dodać rodzynki i zostawić do wystygnięcia. Gdy jabłka są chłodne, dodać do nich (nie odsączamy) łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie połączyć. Wyjąć z lodówki ciasto. Te część, która jest w tortownicy należy ponakłuwać widelcem i posypać dno bułką tartą. A te drugą, mniejszą, wałkować na placek 5 mm i wyciąć paseczki. W środek tortownicy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką 139

Niby zwykłe ciasto drożdżowe, a jednak oryginalne w smaku, bo z nutą karmelu. Upiekłam je z ostatnich tegorocznych malin, które przykryłam kruszonką. Bardzo polecam! Składniki: ok. 300 dag malin 2/3 szklanki brązowego cukru ok. 4 szklanek mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki (użyłam 18%, ale może być 12%) 4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej 50 g masła(...)długo, aż powstanie jednolita masa. Ostudzić, nie dopuszczając do zgęstnienia. Masa może pozostać ciepła. Jajka rozkłócić, dodać do przesianej mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, karmelową masę, roztopione masło, wsypać sól, dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aby było jednolite i odchodziło od miski. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około 1-1 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości

Czerwień i błękit
Ciasto z rabarbarem – pyszne i proste 168

łącze ze sobą tak żeby powstały grudki. Gotową kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki. Przygotowanie ciasta: Do mąki dodaję cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszam. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej , dodaję cukier pudrem i miksuję na puszystą masę(...)Następnie dodaję otartą skórkę z cytryny, jajko i miksuję tak aby składniki się połączyły. Dodaję około 2-3 łyżek mąki, gdy się połączy z masą to dodaję kolejne jajko i tak do końca składników. Gotowe ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Na górę układam odsączony rabarbar, delikatnie dociskam i posypuję kruszonką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciasta

Uwaga Babcia Gotuje
Piegowata babka świętokrzyska 164

oryginalny. Ja z powodu braku mąki ziemniaczanej, musiałam go nieco zmodyfikować. Dałam mniej mąki ziemniaczanej, za to więcej pszennej. Z większą ilością mąki ziemniaczanej, ciasto będzie bardziej piaskowe. Dodałam też kilka łyżek mleka więcej, bo masa była zbyt gęsta jak dla mnie. Babkę możecie podać z cukrem pudrem, polukrować lub udekorować polewą czekoladową. Drukuj Piegowata babka wielkanocna Pyszna, szybka(...)trochu przesiane mąki i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Na koniec dodajemy aromat, mleko i mak. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach Artykuł Piegowata babka świętokrzyska pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Miodownik z kremem z kaszą manną 208

garnku. Dodajemy kaszę manną i gotujemy do bardzo gęstej konsystencji. Masę pozostawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy masło i dodajemy po łyżce schłodzoną masę. Dodajemy aromat i sok z cytryny. Gotowym kremem przełożyć blaty ciasta. Polewa Składniki polewy zagotować mieszając.  Odstawić do lekkiego ostudzenia. Polewą posmarować ciasto. Artykuł Miodownik z kremem z kaszą manną pochodzi z serwisu Przepisy

Mieszam w Garnku
Tarta z owocami i bitą śmietaną 169

mąki dodać cukier, szczyptę soli, wymieszać, dołożyć zimne masło, połączyć składniki rozcierając je palcami na okruszki Wbić jajka, wymieszać dokładnie łyżką drewnianą, uzyskaną masę uformować w kulę i przechować w lodówce przez godzinę Rozwałkować ciasto podsypując mąką, przełożyć do foremki na tartę, wyrównać boki, nakłuć ciasto widelcem, piec w temp. 180 *C do zarumienienia Ciasto wystudzić, wylać ubitą śmietanę, ułożyć

Proste Potrawy
Wykwintna drożdżówka z serem i żurawiną. 172

Dzielimy na dwie równe części, każdą formujemy w kulę, a następnie wałkujemy na cienki placek długości foremki. Na jednym, dłuższym boku placka smarujemy połowę masy serowej, zwijamy w roladę, tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Obie roladki układamy na stolnicy, łączymy je u nasady (sklejamy), ostrym nożem nacinamy rolady wzdłuż do połowy głębokości (tak, żeby przez otwór było widać

Rozpustne gotowanie
Cytrynowa babka z pomarańczową skórką 150

mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, miksując na mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i krótko miksujemy całość. Można również po prostu wymieszać ciasto łyżką, wówczas kawałki skórki będą bardziej widoczne. Polecam jednak miksowanie Masę przekładamy do małej papierowej keksówki i małej foremki na babeczki. Uwaga! Jeśli chcecie zrezygnować z małej babeczki, to warto wybrać ciut większą foremkę

Słodkie okruszki
Sękaczek 137

pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa  : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich(...)cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części  i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  w temp. 170 C ok. 30 minut.  Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze kawałki ) Smażyć

Różne smaki w kuchni
Serniczek na zimno 165

jajecznej i ostrożnie mieszaj. Przełóż do wysmarowanej tortownicy (tylko wysmarowane dno) i piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ostudź (można go upiec dzień wcześniej). Masa serowa: Mikserem ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą

Wołowina od rekina
Jak zrobić kajmak? 2211

stanie się bardzo plastyczna zamiast kremowa, oddzieli się tłuszcz (który trzeba usunąć za pomocą ręcznika papierowego) i nie nadaje się już niestety do posmarowania ciasta, ale można z niej uformować ręcznie lub zagnieść i włożyć masę do silikonowej formy, schłodzić. Masa stwardnieje i utworzą się pyszne, domowe cukierki karmelki , takie domowe mordoklejki, które kleją się do zębów, dorośli jedząc

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paseczki drożdżowe z owocami 305

Przygotowanie:Masło roztapiamy studzimy, mieszamy z mlekiem i drożdżami. Dodajemy cukier brązowy, cukier waniliowy, sól i 100 g mąki, całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę (pozostawiając ok. 50 g na podsypanie ciasta) i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.Ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na duże, równe prostokąty (o grubości

Moniki Smakołyki
Sękaczek 327

pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich(...)cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części  i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  w temp. 170 C ok. 30 minut.  Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze kawałki ) Smażyć

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania