cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Torcik marchewkowy z kremem kokosowym PRZEPIS Temperatura pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: o k. 45 min. Ciasto /insp iracja: MW , ø 18 cm / 2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru szczypta(...)suchego patyczka ). Wyst udzić. Ugotować budyń z mniejszą ilości ą mleka niż na opakowaniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na pusz ystą masę, stopniowo dodajemy przestudzony budyń , wiórki kokosowe. Ciasto przekroić na pół. Połowę kremu wy łożyć na pierwszy blat ciast a. Wyłożyć cząstki ananasa (ja lubię wi ę c nie żałowałam :)). Przykryć drugim blatem. Na łożyć masę budyniową
coolinarnastrefa.blogspot.comSzybki weekendowy torcik dla przyjaciółki;) Biszkopt rzucany przełożony masą z serka mascarpone z dodatkiem białej czekolady— przepis na masę
Rusty Forkszklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Przygotowanie: 1. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy majonez. Ubijamy razem przez chwilę. 2. Do ciasta dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy całość delikatnie. 3. Ciasto dzielimy na dwie porcje i do jednej dodajemy kakao. 4. Formę z kominem smarujemy tłuszczem
Cukiernia Pychotkiminut w rozgrzanym piekarniku na 180 C, sprawdzając wykałaczką czy cisto nie przywiera. Odstawić do ostygnięcia. lukier w malakserze wymieszać na gładką masę cukier z twarogiem i masłem. Gotową mieszanką smarujemy wierzch ciasta, następnie dekorujemy orzechami. Smacznego
Niezły Młynekciemny olej w 100% z pestek dyni. Ciasto smakuje wspaniale, ma delikatny dyniowy aromat. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru brązowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju z pestek dyni śliwki Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta i puszysta, zwalniamy obroty miksera(...)jeszcze dwie minuty od dodania ostatniego żółtka. Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe, układamy połówki śliwek. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 80 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestudzenia, następnie obracamy. Uwagi
Gotowanie i blogowaniemożna nadrobić zaległości w tym na co normalnie nie mamy czasu. Zawsze staram się, zrealizować jak najwięcej pomysłów, które kłębią się w mojej głowie ;) Teraz przyszedł czas na kolejne ciasto fasolowe ;) Wyszło pysznie wilgotne. Składniki (mała keksówka): 2 jajka 2 garści rodzynek 4 łyżki otrębów pszennych 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)ekspresu) 140g serka homogenizowanego Sposób przygotowania: Fasolę odcedzamy i dokładnie przepłukujemy następnie wszystkie składniki (oprócz 1 garści rodzynek) wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę na koniec wrzucamy drugą garść rodzynek, mieszamy przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy przez około 40 minut (do suchego patyczka) pozostawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejny przepis z zeszyciku cioci Basi!I kolejna szarlotka przed nami!Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy
Ostra na Słodkocukru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 2 świeże figi 500 g śliwek cukier puder Wykonanie: Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową W dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Mąkę przesiewamy z przyprawami
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła orzechowego Sante ok. 700 g małych gruszek Wykonanie: Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową W dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Mąkę przesiewamy
Kulinarne przygody Gatitywysokości foremki na mufinki. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Ostudzić ,następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Resztki wyciętego ciasta pokruszyć. Żelatynę rozpuścić w gorącej wody . Śmietankę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Do każdej babeczki włożyć pokrojone drobno banany , skropić sokiem z cytryny,następnie ubitą śmietankę tworząc
Moje domowe kucharzenieprzedstawiam przepyszny sernik. Chciałam połowę zamrozić, ale nic z tego nie będzie. Nadmienię, że przepis pochodzi z mojego wiekowego zeszytu. Składniki: Ciasto 250 gram maki 120 gram tłuszczu ( ja dałam kasię ) 100 gram cukru pudru 1 jajko Masa serowa 1 kg twarogu mielonego ( z wiaderka ) 7 jajek 80 gram tłuszczu 250 gram cukru pudru Olejek wanilinowy lub cukier wanilinowy(...)gram mąki Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy ciasto, schładzamy je. Rozwałkowujemy na cienki placek, umieszczamy na blaszce ( typowej ) i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut. Margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym lub olejkiem. Dodajemy twaróg. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do utartej masy serowej dodajemy łyżkami ubite białka na przemian z mąką. Delikatnie mieszamy. Masę wykładamy
Smaki Ewyłopatką wymieszać do powstania "mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Namocz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!trzeba go nasączać niczym bo samo w sobie jest bardzo gęste i wilgotne. Dodam, że tort robi się bardzo prosto a mikser jest naprawdę zbędny! Skusicie się? Ciasto: 300 g gorzkiej czekolady 200 g suszonych daktyli 150 g oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron, ewentualnie rzepakowego 100 g mielonych migdałów bez skórki 5 jajek (L) 1 łyżka(...)daktyle, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Jajka roztrzepać trzepaczką i dodać do ostygniętej masy daktylowo-czekoladowej. Mielone migdały wymieszac z kakao i szczypta soli. Dodać do masy i bardzo dokładnie wymieszać np. przy pomocy szpatułki. Ciasto będzie bardzo gęste. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Piec około 35 - 40 minut, do momentu, aż wierzch ciasta
maniapieczeniakogo: dla szukających przepisu na szybkie ciasto (robi się je 15 minut)! dla czekoladoholików i kawoszy dla lubiących "ciężkie" ciasta Składniki: 160g masła 180g gorzkiej czekolady szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pół szklanki likieru kawowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Składniki na dekorację: polewa czekoladowa (100g) czekoladowe ziarnka kawy(...)masy jajecznej i zmiksować. Na końcu dodać roztopione masło z czekoladą. Formę 23x23cm lub 17x27cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Gotowe ciasto ma być wilgotne, ciężkie i z wyglądu "zakalcowate", zbite. Po wystudzeniu ciasto oblać polewą czekoladową i udekorować ziarenkami kawy. Przepis pochodzi z bloga
Mania WypiekaniaDziś na blogu proste ciasto, idealne na upały, bo jego przygotowanie nie wymaga użycia piekarnika. Torcik nie jest zbyt słodki, a przepis nie jest wcale skomplikowany. Jedyny minus to taki, że zanim będziemy mogli ukroić sobie i delektować się kawałkiem torciku(...)minut i jeszcze ciepłą wylewamy na ciasteczkowy spód. Masę wyrównujemy i w jeszcze ciepłą kaszę wtykamy truskawki, tak aby połowa owocu wystawała ponad masę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2- 3 godziny
Kulinarne przygody Gatity