jedzenia nie warto wyrzucać. Mrożenie to najlepsza metoda przechowywania żywności, która pozwala na zachowanie większości wartości odżywczych poszczególnych produktów. W ten sposób przetrzymywać można warzywa, owoce, zupy, sosy czy chleb, a także dania gotowe. Mrożenie bardzo dobrze znoszą potrawy z dodatkiem węglowodanowym, np. ryż lub kasza z warzywami. Szybkim sposobem na przygotowanie kolacji lub obiadu jest także korzystanie z gotowych
Kulinarne Przebojepostaci sałaty strzępiastej oraz posiekanej zielonej cebulki. Zróbcie sobie taką sałatkę. Nada się do obiadu, do dań z grilla czy na kolację. Ja podałam ją w towarzystwie odrywanego chleba czosnkowo-pietruszkowego. To było rewelacyjne połączenie. 1/2 główki sałaty strzępiastej 4-5 dojrzałych pomidorów 1/2 op. sera favita zielona cebulka/szczypiorek Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu kieleckiego 2 łyżki majonezu Hellmans babuni
Smaki Na Talerzuprzygotować kolejną wariację na jej temat. Dodałam pomidorki, czarne oliwki, rozmaryn i troszkę cebulki. Taka focaccia okazała się u nas hitem! Piekłam ją już kilkanaście razy na grilla (zamiast chleba) i za każdym razem szybko znikła. Gorąco polecam! :) Ciasto powinno mieć raczej luźniejszą konsystencję. Wówczas wystarczy je tylko przerzucić na blachę i rozłożyć palcami. Z dodatkami możecie śmiało pokombinować
My simple kitchenkapusta duszona Duszona młoda kapusta w słoikach po podgrzaniu jest świetnym dodatkiem do wszystkich panierowanych kotletów (schabowych, mielonych), klusek śląskich i klusek na parze. Można ją też zjeść z chlebem albo z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Jeśli kapusta duszona ma być głównym daniem wystarczy dodać do niej podsmażony boczek lub kiełbasę. Duszona kapusta na zimę
Cztery Fajerydań z grilla. Można je przygotować wcześniej, żeby smaki się przegryzły i żeby mieć coś na pierwszy głód. Taka sałatka w połączeniu z kiełbaską z ogniska i kawałkiem dobrego chleba na zakwasie zastąpi nam cały obiad. Całkiem dobre pieczywo pasujące na grilla jak focaccia czy rustykalna bagietka Paja ma Putka. Składniki: 400 g fasoli (ugotowanej lub z puszki
Ugotowane pozamiatanejeśli akurat nie masz tej, albo nie chcesz jajecznego posmaku Hummus przełóż do szklanego pojemnika lub słoika, przechowuj go w lodówce. Hummus z bobu najlepiej smakuje z dodatkiem żytniego chleba Smacznego Artykuł Hummus z bobu pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniSkładniki: 5 chlebów pita 1 filet z kurczaka przyprawa gyros 2 pomidory 1 cebula 1/2 pęczka jarmużu sól, pieprz 1 jogurt naturalny 3 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu 1 łyżka … Czytaj dalej Pity z jarmużem
czarrna od kuchniKanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem to pomysł na oryginalne weekendowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty. Do przygotowania tego śniadania wybierzcie pieczywo jakie lubicie najbardziej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś sałatka z pieczoną szynką. Przepis prosty, ale jakże smaczny. A wszystko za sprawą użytej szynki. Coś cudownego. W sałatce wspaniale się wyróżnia, a jeśli spróbujecie ją ze świeżym chlebem… nie można się jej oprzeć. Od zawsze uwielbiałam szynki, w szczególności te domowe. A szynka pieczona z Wędzarni „Podlaska Chata” ma właśnie taki smak. Dosłownie
Słodkie okruszkisałatkę: trochę sałaty lodowej 1 pomidor malinowy łyżka serka ziarnistego kilka kawałków sera z błękitną pleśnią świeża bazylia Pojemnik z owocem: jabłko pokrojone w kawałki świeża mięta Kanapeczki ulubiony chleb odrobina szynki i ser żółty świeża bazylia ketchup Gotujemy woreczek z ziarnami. Wsypujemy do miski, wkładamy pozostałe składniki i mieszamy wszystko ręką na jednolitą masę. Formujemy kulki, wkładamy do żaroodpornego
Z Kuchni Do Kuchnipodsmażać. Jajka rozmieszać z przyprawami i wlać na patelnię. Kiedy jajka zaczną się ścinać dodać odsączony serek wiejski i smażyć do momentu uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy. Podawać z ciemnym chlebem posmarowanym margaryną. Życzę Smacznego! Będzie mi miło jeśli polubisz mojego bloga
talerz przyjemnościSkładniki: 1 kalafior 400 g mięsa mielonego 1 cebula kilka krążków jalapeno w zalewie 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko sol, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie 15 dkg sera żółtego … Czytaj dalej Kalafior faszerowany
czarrna od kuchniglukozowy, mąka pszenna, pasta z migdałów (2%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, białka grochu, ekstrakt z wanilii, emulgatory (lecytyny słonecznikowe, lecytyny SOJOWE), sól, stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego), substancja spulchniająca (węglany sodu), aromat naturalny. Masa netto: 406g/500ml Wartości odżywcze: 100g/ 282 kcal, tłuszcz – 17g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 7,9g, węglowodany – 30g w tym cukry
Candy Pandaszainteresowaniem zaczynają cieszyć się też bezmięsne wersje znanych od dekad smakołyków. Oto kilka pomysłów na dania, które pokochają także mięsożercy. Wegański smalec z faso li Smalec z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem to jedna z twoich ulubionych przekąsek? Teraz możesz przygotować ją w wersji wege. Wystarczy wykorzystać do tego… białą fasolę. Potrzebne będą: 2 puszki białej fasoli konserwowej
Kuchcik gotujezieloną pietruszką. Lubicie sos pieczarkowy? Ja uwielbiam. Idealny do domowych kopytek , placuszków, smażonego lub duszonego mięsa, makaronu, ryżu, kaszy, itd. A czasem… jemy go po prostu z chlebem Zrobienie takiego sosu pieczarkowego jest naprawdę proste. Wystarczą pieczarki, śmietana i dobrze dobrane przyprawy. Do sosu zazwyczaj dodaję zieloną pietruszkę lub koperek. Dziś dodatkowo mały kawałek serka topionego dla ładnego
Słodkie okruszki