ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1079/3191)

Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem 176

przekładamy zakwas. Dodajemy rozpuszczone drożdże i letnią wodę. Mieszamy ciasto początkowo łyżką, a następnie wyrabiamy przez około 5-6 minut rękoma. Ciasto powinno być klejące, ale odchodzić od rąk (na zdjęciu starałam się pokazać jego konsystencję). Wyrobioną masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wierzch posypujemy ziarnami i wgniatamy je lekko łyżką w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem

Kolorowy Przepisownik
Tartaletki 235

szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru 100 g masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 żółtka masa kajmakowa jabłka tarte Z obu mąk, cukru, masła, żółtek , proszku do pieczenia i ekstraktu zagnieść ciasto i schłodzić. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem,nakłuć widelcem. Piec   przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Śmietanowiec z rabarbarem 203

masła Całe jajka wraz z cukrem ubijać przez ok.10 minut na puszysty krem.Mąkę przesiać bezpośrednio do masy,najlepiej w dwóch partiach i delikatnie wymieszać łyżką.Dodać rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie delikatnie wymieszać.(Jeżeli ktoś obawia się,że ciasto nie wyrośnie można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia). Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia(samo(...)Upieczony rabarbar wyciągamy z piekarnika, dodajemy żelatynę i mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia. MASA ŚMIETANOWA 250 g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30% łyżka cukru waniliowego 4 łyżki cukru pudru 1 op.śmietan-fix Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z śmietan-fix,dodajemy serek mascarpone,cukry i mieszamy. Ostudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty.Pierwszy blat wkładamy z powrotem do tortownicy i wykładamy

Anielskie wypieki
Tarta z łososiem i szparagami 233

kostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem, dodajecie jajko i wyrabiacie ciasto. To wrzucacie do lodówki (owińcie je wcześniej folią, żeby nie obeschło). Im krócej będziecie je międlić w dłoniach, tym bardziej kruche będzie, więc działajcie szybko! Szparagi myjecie pod bieżącą wodą(...)smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać dodatkowo otrębami albo płatkami owsianymi), wykładacie na nie szparagi, łososia i zalewacie sosem. Pieczecie

GRUBY WAŁEK
Bakaliowa bomba nr 2 /Keks/ 158

dlatego, że zaraz po przyjeździe zostałam wciągnięta w przygotowania świąteczne, dlatego dziś obiecałam sobie, że jak tylko wstanę i zacznę widzieć na oczy pochwalę się wam wczoraj przygotowanym ciastem ciasto jest przesycone bakaliami, bo prawdę mówiąc poza paroma dodatkami nie ma w nim nic poza nimi ;) samo zdrowie ;) Składniki: 4 szklanki ulubionych bakalii, ja dałam: - 1 szklankę żurawiny(...)przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kilka przepisów na udane gofry 147

soli, 2 – 3 łyżki cukru, 1/ 4 – 1/2 szklanki oleju. Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać pianę z białek. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec ok 3 min na złoto-brązowy kolor. Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Przepis II GOFRY ŚMIETANKOWE(...)delikatnie wymieszać. Następnie dodać obie mąki. Wymieszać. Piec na złotobrązowy kolor. Przepis III GOFRY Z MAKIEM I AMARETTO Składniki: 150 g miękkiego masła, 250 g mąki, 100 g masy marcepanowej, 3 jajka, 40 g gotowej masy makowej, 50 g cukru, 100 ml Amaretto,40 ml śmietany. Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i masłem na gładką masę. Dodać stopniowo resztę składników

kulinarnajamka.blogspot.com
Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem. 209

cieplutko :) Na Wielkanocnym stole obowiązkowo musi znaleźć się mazurek. Bardzo prosty w wykonaniu, robimy kruchy spód, a potem to już dowolne dodatki czy dekoracje. U mnie najczęściej jest to masa krówkowa, bardzo słodka, ale można ją przełamać np. kwaśnym dżemem. Warto też taki mazurek ładnie udekorować, mogą to być czekoladowe jajeczka, ciasteczka czy jadalne kwiaty, u mnie są do bratki(...)wyszedł i dość szybciutko zjedliśmy go :) Zachęcam i Was do upieczenia. Słodkich i udanych wypieków życzę :)  Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 3 żółtka Dodatkowo: 20 dag  masy krówkowej kajmak HELIO 8 łyżeczek dżemu wiśniowego jadalne kwiaty ( u mnie bratki ) kolorowe jajeczka ( u mnie czekoladowe w cukrowej polewie

Izabelawkuchni
Babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i marcepanem – czapki Mikołaja 186

proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, orzechy i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. W rondelku roztopić masło z miodem i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Z masy marcepanowej uformować kulki i po jednej wcisnąć do każdej babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez

Oryginalny smak
Piegowaty bananowiec, czyli bananowe ciasto Jamie Olivera 230

banan - lepiej użyć 2, wtedy ciasto jest bardziej wilgotne, 4 jajka , 6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany , 1 łyżka esencji waniliowej >klik<, 2 czubate łyżki maku - użyłam maku mielonego BackMit, szczypta soli , 340 g mąki pszennej , 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia , 6 łyżeczek cukru . Masło i brązowy cukier utrzeć na puszystą masę(...)Dodawać stopniowo rozgniecionego banana, żółtka, śmietanę, esencję waniliowa i mak. Połączyć razem. Mąkę przesiać i wraz z proszkiem do pieczenia i solą dodać do masy - utrzeć. Białka ubić z białym cukrem, delikatnie połączyć z ciastem.  Piec w formie wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni przez około 45-55 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rafaello bez pieczenia 210

okazji urodzin mojej córki.   Ciasto wyszło pyszne, niesamowicie   delikatne. Połączenie kremu, kajmaku i wiórków kokosowych to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Pycha! Składniki: 3-4 duże paczki herbatników 1 litr mleka 250 g margaryny 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej   1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych puszka masy kajmakowej Sposób wykonania kremu budyniowego(...)ułożoną warstwę z herbatników rozsmarować ½ puszki masy kajmakowej, przykryć kolejną warstwą herbatników i czynność powtórzyć do wyczerpania się składników. Na wierzch herbatników wyłożyć masę budyniową i całość posypać pozostałą ilością wiórków kokosowych. Gotowe ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki przed podaniem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Biszkopt z galaretką, pomarańczami i musem czekoladowym 331

piekarnik do 170 stopni. Przelewamy masę do tortownicy (ja użyłam silikonowej ze szklanym dnem, jeśli korzystanie z metalowych spód tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok 25 min, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuszczamy biszkopt z wysokości 40 cm na podłogę. Dzięki temu będzie stabilniejszy i nie opadnie. Gdy ciasto się studzi obieramy 2 pomarańcze(...)dodawać do niego stopniowo wystudzoną czekoladę ( ja dawałam po łyżce). Jeśli dodamy do mascarpone całą ciepłą czekoladę naraz masa może się zważyć. Gotową masę wykładamy na stężąła galaretkę i wstawiamy do lodówki na całą noc. Stężałe ciasto dekorujemy ulubionymi owocami ja użyłam miechunki. Smacznego

DefinicjaSmaku
Tartaletki z makiem 516

makiemSkładniki:ciasto100g mąki pszennej30g mąki ziemniaczanej60g masła 50g migdałów40g cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany 18%masa makowa 75g suchego maku 50g orzechów włoskich, laskowych, migdałów 1 łyżka (20g) miodu1 łyżka (20g) masła2-3 łyżki cukru pudru1 jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki- migdały do ciasta kruchego sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać(...)ściereczkę kuchenną, pocierać w celu usunięcia skórki- migdały sparzyć, obrać ze skórki- schłodzone ciasto podzielić na sześć równych części, foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować tłuszczem, następnie wylepić ciastem, nakłuć widelcem i ponownie schłodzić przez 40-50 minut w lodówce- piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, do piekarnika wstawić schłodzone babeczki, piec 15-20 minut do lekkiego zrumienienia- upieczone

Smakołyki Bereniki
ROLADA BEZ PIECZENIA 613

Przepis na tą roladę znalazłam w jakiejś gazetce i postanowiłam wypróbować. Jest prosta do wykonania, musimy jedynie chwilę poczekać aby nasze masy wystygły. Na pewno ją jeszcze zrobię, wszystkim bardzo smakowała :)  SKŁADNIKI: CIASTO: 32 dag herbatników 10 dag masła 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka KREM: 15 dag wiórków kokosowych 60 g masła

Pani na deser
Ciasteczka orkiszowo-owsiane 255

Kochani u nas znowu masa zmian, stąd i dłuższa nieobecność. Od jakiegoś czasu jest nas troje, zanim jednak mały Antoś zacznie pomagać w kuchni, musi upłynąć

Ania i Marcin gotują
Rolada czekoladowa z mąki ryżowej 227

ubijmy mikserem, dodajemy cukier i olejek, dalej miksujemy na gładką masę. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej.  Masło roztapiamy i przestudzone powoli dolewamy do reszty składników.  Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy i pieczemy przez około 20 -25 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i na 5 minut pozostawiamy

Pan i Pani Smith w kuchni

Proponowane wyszukiwania