Twaróg rozgniatamy tłuczkiem lub widelcem. Dodajemy jajka, przesianą mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Będzie się ona kleiła do rąk, ale nie dosypujcie mąki, by nie stałą się za twarda. Ciasto dzielimy na ok. 25 części (w zależności od wielkości naszych truskawek). By ciasto nie kleiło nam się do rąk to oprószamy(...)wkładamy do naczynia miksującego i mielimy 20 s. obr. 8. Dodajemy jajka, przesianą mąkę i szczyptę soli. Mieszamy 30s. obr. 9. Masa będzie się kleiła do rąk, ale nie dosypujcie mąki, by nie stałą się za twarda. Ciasto dzielimy na ok. 25 części (w zależności od wielkości naszych truskawek). By ciasto nie kleiło nam się do rąk to oprószamy ręce
Mania Wypiekaniamigdały i amaretto. Do tego szczypta szafranu, który sprawia, że kolor ma to ciasto po prostu fenomenalny. Pachnie migdałami i szafranem właśnie, zdecydowanie odświętnie. Jest wilgotna, jak zresztą każde ciasto marchewkowe, ale nie zakalcowata. Troszkę paskowa, ale się nie kruszy. Puszysta mięciutka i pyszna. Każdy kęs to czysta rozkosz... Tak, moi drodzy - póki co to mój babkowy faworyt. Coś wspaniałego(...)jasna i puszysta, po jednym wbijać jajka, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę i amaretto, szybko wymieszać.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka.Przestudzić w formie.Babk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziarenka z 1 laski wanilii szczypta soli morskiej 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i kakao, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło - zagniatamy Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką. Wycinamy koła i wypełniamy ciastem foremki
Słodkie Przyjemnościwyciągnąć średnią z tego co poczytałam i postawiłam na mascarpone i czekoladę w proporcji 1:1. Owszem bałam się, że coś może nie wyjść, że masa tak naprawdę przypomina taką jaką mogłabym posmarować ciasto, że trudno mi się lepiło, bo trzeba było szybko i metodą ugniatania ukształtować kulki, a i tak trochę oblepiały dłonie. Nie warto rąk zwilżać wodą, sprawdziłam(...)misce zmiksowałam serek mascarpone, do którego dolałam ciepłą, ale nie gorącą roztopioną czekoladę, oczywiście nadal miksowałam. Na końcu wlałam likier i zmiksowałam do połączenia się składników. Miseczkę z masą wstawiłam do lodówki na około godzinę czasu. Po tym czasie masę nabierałam łyżeczką i szybko formowałam kulki. Masa trochę lepi się do rąk, ale spokojnie można zlepić kulki, nie muszą być
Blondynka Gotujeprzez chwilę nie pisałam. Za to z każdym zrobionym obiadem zbierałam coraz więcej pysznych przepisów, które z chęcią Wam powierzę:)Dziś przepis, o którym już wspominałam - pizza na miękkim cieście boskiej Nigelli. Idealna dla każdego, który jest zbyt zmęczony/zapracowany/zniechęcony, by na godziny zaszywać się w kuchni, a chce wyczarować szybko coś dobrego!Tak naprawdę, nie jest to klasyczna(...)małej chorizo lub peperroniokrągłe naczynie do zapiekania o średnicy ok. 20 cmPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ubij jajko, mąkę ,mleko i sól na gładką masę (najlepiej mikserem).Wysmaruj masłem formę, dodaj do ciasta połowę utartego sera, wymieszaj i wlej do formy. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, nie wyłączając piekarnika, posyp je resztą sera i ułóż
Gotowanie to kochaniełyżki cukru Przygotowanie nadzienia: Owoce pozbawiamy szypułek, myjemy, wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Rozdrabniamy część owoców i podsmażamy chwilkę aż cukier się rozpuści. Masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, przez tarkę o dużych oczkach. Pieczemy przez kolejne 10-15 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function
Życie zamknięte w smakukokosowego (roztopionego) 150 ml mleka roślinnego (***) Mąkę wymieszać z płatkami, wiórkami i proszkiem do pieczenia. Do mieszaki dodać cukier, syrop, olej kokosowy oraz mleko. Ciasto dokładnie wyrobić, a następnie odstawić na około 5 minut. (Masa nie powinna być mocno klejąca. W każdym razie nie należy dosypywać mąki, ani płatków. Po upływie tych kilka minut płatki wchłoną płyn i całość będzie
Di gotujegalaretk ą i truskawkami PIEKIELNA KUCHNIA ANETY -Truskawkowa rozkosz, czyli czekoladowa tarta z frużeliną truskawkową i bitą śmietaną IZIONI PYSZNE SMAKI - Tort z masa serowa i truskawkami KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Bezglutenowe k ruche ciasto z truskawkami i rabarbarem ESMERALDA ZE SMAKIEM - Ciasto truskawkowo-czekoladowe SMAKI MOJEGO DOMU - Migdałowe miffinki z truskawkami MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO
Grunt to przepis!się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu i pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, na puszystą masę. Dodajemy mielone orzechy włoskie i mąkę krupczatkę. W osobnej misce ubijamy na sztywno(...)soku z cytryny Sposób wykonania: Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny ok. 10 minut, aż uzyskamy puszystą, półpłynną masę. Polewę przelewamy na orzechowy spód. Gdy lekko przeschnie, kroimy ciasto w małe prostokąty. Uwaga! Nie należy przesadzać z ilością soku z cytryny. Gdy za dużo go dodamy, podczas krojenia polewa będzie się nam kruszyć
Kuchnia Pani WiosnyCiasto : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, jedną część , włożyć na 1 godz. do lodówki. Jedną część ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, o wymiarach 25x36 cm Masa budyniowa : Do garnka wlać 2 szkl mleka, dodać cukier, zagotować. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie
Kuchnia Danusiplastry. Śmietanę i jajka łączymy za pomocą trzepaczki w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Na nie kładziemy łososia i pomidory i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wszystko posypujemy mozzarellą i posypujemy płatkami chilli, a na wierzch kłądziemy listki bazylii.Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra/dół
Zakręcony Widelecformy i zostaw na kratce do ostygnięcia.Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. Ułóż blat ciasta na paterze i posmaruj ok. 1/3 kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi blat, następnie posmaruj resztą kremu wierzch i boki ciasta. Krem trochę się klei, najłatwiej
Chilli Czosnek i Oliwaszkl. cukru pudru4 żółtka2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać kakao i cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Mniejszą część schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C.Masa:4(...)koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy , wiórki kokosowe oraz śmietanę. Wymieszać delikatnie i wylać na podpieczony spód.Na masie ułożyć pokrojone brzoskwinie i posypać startym na grubych oczkach ciastem z zamrażarki.Całość piec jeszcze przez około 60 minut w temp
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapomocą łyżki (robić to delikatnie i powoli, aby masa nie opadła). Przygotowaną masę wylać na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i piec około 45-50 minut w 180 ºC. Upieczony biszkopt nie wyjmować z piekarnika, jedynie uchylić jego drzwi i poczekać, aż ciasto lekko(...)ostygnie. Jeżeli nie wiecie, czy biszkopt jest upieczony to najlepiej sprawdzić to za pomocą patyczka szaszłykowego. Wbić go w ciasto, jeżeli nic do niego nie przywarło biszkopt jest upieczony. Ubite białka Piana z białek, żółtek z odrobiną masy czekoladowej z rondelka 2. Wiśnie wrzucić do garnka, wsypać 2-3 łyżki cukru, sok z cytryny i całość
UgotowaćPierniczenie oficjalnie rozpoczęte :-) Jak U Was ? Zrobiliście już pierniczki? U nas rodzinne pieczenie i ozdabianie pierników. Ja przygotowałam ciasto, mąż i syn wykrawali pierniczki, córcia się przyglądała. Za to przy ozdabianiu, bawiliśmy się super wszyscy, córa tylko czaiła, jak by tu upolować pierniczka do zjedzenia (do ozdabiania jeszcze za mała). Super było, dwa wieczory spędzone rodzinnie i miło(...)wszystkie składniki ładnie się połączą, zdejmujemy z gazu i studzimy. 2. Na stolnicę przesiewamy mąkę razem z sodą i kakao. Wbijamy jajka, dodajemy wcześniej przygotowaną masę z masła, cukru, miodu i przyprawy. Wyrabiamy ciasto. 3. Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej pierniczki. Pieczemy w 180 stopniach
kruche babeczki