ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1068/3191)

Walentynkowe ciasto z serduszkami 216

Wówczas łatwiej będzie przykryć wierzchnią częścią ciasta tę dolną, gdyż wystarczy wtedy "zsunąć" górę na spód. Przy "ręcznym" przenoszeniu może się zdarzyć, że ciasto się złamie z powodu braku stabilnej konstrukcji.   Składniki na masę: 1 śnieżka 200 ml mleka 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1 słoik konfitur wiśniowych lub dżem truskawkowy polewa czekoladowa posypka cukrowa, wiórki(...)dokładnie wymieszać. Spód biszkoptu posmarować wcześniej dżemem lub konfiturami. Na to wylać tężejącą masę. Przykryć plackiem z wyciętymi serduszkami. Drugą galaretkę także przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć łyżeczką wlewać ją w puste serduszka. Gdy galaretka stężeje za pomocą pędzelka na pozostałej części ciasta rozprowadzić polewę czekoladową i dowolnie ozdobić

My simple kitchen
KORZENNY CHLEBEK BANANOWY 129

sól.   W drugiej mieszamy namoczone siemię lniane, rozgniecionego banana, jogurt i ewentualnie miód (jeśli banan jest mało słodki). Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy bakalie i orzechy – delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 min w 180 st. C (czas zależy od mocy piekarnika, po 30 min. Warto sprawdzić za pomocą

Marcepanowa kuchnia
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową! 156

Masę połącz delikatnie z pianą z białek, na sam koniec wmieszaj marchewkę i żurawinę. Całość mieszaj delikatnie, próbując napowietrzać masę. - Całość przelej do formy do pieczenia wysmarowanej olejem kokosowym. - wstaw do pieca, temp pieczenia 165 stopni C, czas: godzina. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, gdyby patyczek był nadal wilgotny wydłuż czas pieczenia o 10 minut. Grzanie piekarnika: dół + termoobieg Ciasto(...)kakao i cukier. Całość ciągle mieszaj rózgą - trzepaczką. Masę gotujemy na małym ogniu około 3 minut. Gdyby masa czekoladowa była zbyt gęsta (powinna cieniutkim strumieniem spływać z łyżki) to dodaj po prostu łyżkę wody lub dwie, i ponownie zagotuj. Ciepłą czekoladą polej ciasto. Poczekaj 15 minut aby zastygła i można już kroić i jeść ciasto. ;-)))) Jestem pewna, że będzie

SMYKWKUCHNI
Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 148

jajku, miksując po każdym około 2 minut. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami oraz mąką ziemniaczaną, po łyżce dodawać stopniowo do masy jajecznej cały czas ucierając , aż do skończenia.   ¾ gotowego ciasta wykładamy do wyłożonej wcześniej pergaminem blaszki, do reszty dodać odrobinę zielonego  barwnika, zmiksować i wyłożyć na ciasto białe, widelcem lekko przemieszać warstwy, rozsypać świeżo

Wanilia i Kardamon
Makaroniki malinowe 293

cukrem pudrem i mąką migdałową. Mieszanie to ważna część przepisu – jeśli masa będzie wymieszana zbyt mocno makaroniki nie urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym z przepisów przeczytałam(...)minut. W tym czasie makaroniki powinny zastygnąć na tyle, żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie kremu: umyte maliny miksujemy na gładką masę, dajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni – dobrze mieć je na oku. Różowe makaroniki

Ciastkozercy
Słodkie historie - Napoleon (oraz przepis na Napoleon karmelowy) 186

łyżki octu jabłkowego) krem: 3 żółtka 700ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 puszka masy kajmakowej (ok 400g) 200ml śmietanki 30% opcjonalnie: szczypta soli morskiej Ciasto: zimne masło posiekać z mąką, dodać zimne wino, wyrobić elastyczne, miękkie ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Przygotować(...)blaszki oraz 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16-20 części. Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy 20cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 3-4 minut w temp 200st na złoty kolor. Upieczone blaty pozostawić do ostygnięcia. Krem: żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać ekstrakt, skrobię i mąkę, wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować

Obiad gotowy
Babka Cappuccino Ze Śmietanką 692

Ciasto idealne do filiżanki waszego ulubionego cappuccino ;) Składniki na foremkę keksową 25 x 11 cm: 1 czubata szklanka mąki 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 170 g masła w temp. pokojowej 3 jajka w temp.pokojowej 3/4 szkl. cukru Dodatkowo: cappuccino czekoladowe 2 i 1/2 czubate łyżki mleko w proszku 2 czubate łyżki + kilka kropel esencji(...)proszku oraz esencję śmietankową, mieszamy do połączenia się składników. 6. Teraz do foremki wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej i wysypanej bułką wykładamy najpierw ciemną masę a następnie jasną, wyrównując przy tym wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 50-60 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy ) 7. Składniki

Gotowanie...to proste !
pierniczki z kawą i karmelem 177

cukier zmieni kolor na złotobrązowy.) Następnie gotowy karmel  rozprowadzić kawą. Dodać   cukier, miód i masło,oraz przyprawy. Do miski z mąka dodać wystudzona masę karmelową ,ubite -rozbełtane jajka, środki spulchniające .Wyrobić ciasto. Piec w 180 ° C prze 15 minut.   wyszedł duży pojemnik 5litrowy i dwa sloje pierniczków ,a to tylko z polowy produktów zrobilam.. ,żaluje

w mojej kuchni
Szybki sernik gotowany na herbatnikach 7636

Sernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji(...)ciut mniejszą) wykładamy papierem lub folią. Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników. Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przykładowa polewa czekoladowa I: 3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki

Poezja smaku
Babeczki z wróżbami 378

mąki i łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na gładką, jasnożółtą masę. Z rozczynu drożdżowego, masy żółtkowej, oleju i reszty mąki wyrabiamy zwarte ciasto. Foremki do babeczek smarujemy olejem i wkładamy po kulce ciasta. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia (30-60 minut). W tym czasie robimy kruszonkę i wróżby

prawdziwe jedzenie
Pomarańczowiec 227

Ciasto z pomarańczami to bardzo orzeźwiająca propozycja na świąteczny stół. Zainspirowałam się pomysłem Kasi, ale dokonałam kilka zmian. Polecam! Składniki: Biszkopt (24x36cm): 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu skórka otarta z 1 pomarańczy olejek pomarańczowy Masa: 750 ml soku pomarańczowego 2 galaretki pomarańczowe Wierzch(...)minut. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na 2 blaty. 2. Sok zagotować, wsypać galaretki, odstawić do stężenia. 3. Naponczowane biszkopty przełożyć tężącą masą, na wierzch wyłożyć pomarańcze oczyszczone z białych błonek i pokrojone w plastry. Zalać tężącą galaretką. 4. Ciasto schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego!!! Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi

Kuchnia domowa Ani
Sernik mleczno czekoladowy 189

udało mi się upiec do tej pory, rozpływa się w ustach, nie trudny do wykonania, można powiedzieć że najłatwiejszy , masa serowa robiona bez użycia miksera, bez mielenia. Równy, nie rośnie i nie opada. Godny świątecznego stołu. Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki krupczatki 150 g miękkiego masła 1  łyżeczka proszku do pieczenia(...)misce do jednolitego połączenia, dodajemy miękkie masło zagniatamy mieszadłem do ciasta kruchego lub palcami tak aby powstała mokra kruszonka-nie zagniatamy! Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, rozsypujemy na spodzie kruszonkę-równomiernie, dociskamy palcami tak aby wyrównać spód i docisnąć do blaszki. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Twaróg przełożyć do miski, dodać jajka, wlać mleko, wsypać

Wanilia i Kardamon
Mleczna kanapka - milky way bez pieczenia 184

Mleczna kanapka,ciasto lubiane i bardzo popularne.  U mnie w wersji bez pieczenia,na herbatnikach.   250 g herbatników kakaowych 100 g czekolady deserowej masa: 1/2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 250 g masła ( ew. Kasi) 2 szkl. mleka w proszku 2 łyżki cukru z wanilią Blaszkę ( o wym. 24/28 cm) wyłożyć folią aluminiową,na dnie ułożyć połowę herbatników(...)puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Ucierać tak długo aż powstanie bardzo puszysta masa. Gotową masą przełożyć na herbatniki. Rozłożyć pozostałe herbatniki. Czekoladę roztopić i posmarować górę ciasta. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki,najlepiej na całą noc. Herbatniki zmiękną i bez problemu pokroimy ciasto w kostkę

Kolorowa kuchnia Elki
Masa makowa z bakaliami do rolad, rogalików, makowców itp 134

Świąteczny czas to głównie makowce, serniki. Chciałabym Wam pokazać jak najprościej samemu zrobić masę makową. Jeśli chcecie tą masę do drożdżowej rolady makowej musicie zrobić podwójną

Kuchnia Pokoleń
Pepperkaker, czyli pierniczkowe zoo 142

pikantne, ale pięknie pachną korzennymi przyprawami. Są chrupiące i nie przypominają za bardzo tradycyjnych polskich pierniczków. Są jednak pyszne, i zdecydowanie warto je sobie upiec! Zabawa z ciastem może być nieco uciążliwa; jest ono dość miękkie i lepkie, bez podsypywania mąką się nie obejdzie. Najlepiej wałkować je już na blasze, inaczej ciężko może być przenieść cieniutkie ciasteczka z blatu(...)syrop, mleko i żółtko dokładnie ze sobą wymieszać. Do drugiej miski przesiać 400 g mąki, dodać przyprawy, sól i sodę. Wymieszać. Na zmianę dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać pozostałą mąkę. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, a następnie spłaszczyć, formując dysk o średnicy 10 cm. Zawinąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania