mleko i zmiksowałam. Po chwili dodawałam stopione (zimne) masło. Następnie wsypałam wszystkie pozostałe suche składniki i wymieszałam mikserem, żeby masa stała się gładka, bez grudek i żeby miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawiłam na około pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło”. Na rozgrzaną malutką patelnię o średnicy 14 cm (na spodzie tylko 12 cm) włożyłam odrobinę masła i po chwili wylałam(...)dużą porcję masy (z łyżki wazowej) i smażyłam na małym ogniu. Kiedy wokół placka pojawiły się pęcherzyki, przewróciłam go na drugą stronę i smażyłam z drugiej strony. Uzbierała się ładna duża piramida. Z tej porcji ciasta wyszło 10 sztuk placków. Są smaczne upudrowane cukrem pudrem lub z konfiturą, albo z ulubionym dżemem... Czy już Was zachęciłam do zrobienia takich placków
Kuchnia u Krysiprzygotowaniu, pyszne i bardzo podzielne - już mały kawałek wystarczy, aby się nasycić. Masa czekoladowa szybko gęstnieje dlatego polecam zrobić masę serową przed czekoladową. Należy pamiętać, aby nie przekraczać czasu pieczenia nawet jeśli wydaje nam się, że ciasto nie jest upieczone. Zgęstnieje podczas chłodzenia. SKŁADNIKI SPÓD BROWNIE 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 150 g cukru
cool and mintymąkę białą zastąpiłam orkiszową, a cukier – erytrytolem. Wierzch oblałam polewą z gorzkiej czekolady - według mnie to ona nadaje ten charakterystyczny smak piernikom, które tak lubię. Składniki na 12 sztuk: Ciasto: 230g mąki orkiszowej 20g masła 3 łyżki miodu 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mleka Dodatkowo: Powidła śliwkowe(...)łyżeczki oleju Przygotowanie: Masło i miód roztopić. Dodać kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie połączyć. Ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i erytrytolem. Dodać masę z masła i miodu oraz mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować je podobnej wielkości. Na jednym płacie ciasta w luźnych odstępach rozłożyć po około pół łyżeczki powideł. Przykryć drugim płatem
Fabryka pomysłówPewnie wiecie co było dalej. Sklep. Masło. Pieczenie. Jedzenie. I ratowanie ostatnich czterech ciastek przed łakomczuchami aby mogły swoje miejsce, jako 1003 wpis, znaleźć na moim blogu. Poniekąd ciasto na ciasteczka wykorzystałam w przepisie na tort mango- papaja, który jest moim tysięcznym wpisem. Składniki (na około 30 ciastek, aczkolwiek wszystko zależy od wielkości): 250 gram mąki pszennej(...)gram margaryny szczypta soli 100 gram rodzynek 1 jajko Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam. Margarynę ucieram z cukrem na gładką masę. Dodaję resztę składników (prócz rodzynek) i szybko zagniatam ciasto, na koniec dodając odciśnięte z nadmiaru wody bakalie. Wałkuję ciasto na grubość 1,5 cm delikatnie podsypując mąką i wykrawam średniej wielkości kółka. Rozgrzewam patelnię
Mango Papajadeserów owocowych, czy granoli. Jest zwarte, ale płynne. Po wylaniu na orzechowy spód nie będzie dało się ładnie pokroić, bo się rozleje. Dlatego ciasto przed krojeniem trzeba wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Masa zgęstnieje, a zimno dobrze zarobi migdałowej bazie, która dodatkowo stężeje. Tartę możecie też zupełnie zamrozić i zjeść jako lodowy deser w upalny dzień. Przepis jest wzorowany(...)recepturze z tasty.co , której jednak nie możemy odszukać. Jak znajdziemy, dodamy linka. Generalnie polecamy ten serwis, bo jest w nim milion przepisów na ciasta bez pieczenia. Składniki: Spód 150 g migdałów 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu Kilka suszonych daktyli Dość duża szczypta soli Wierzch Puszka mleka kokosowego 2 łyżki miodu Sok z całej limonki Skórka starta z limonki
Niedzielny kucharzDziś polecam Wam pyszny migdałowy sernik z czarnymi markizami . Delikatny migdałowy smak i aromat uzyskacie dzięki dodaniu do masy syropu barmańskiego o smaku Amaretto (bezalkoholowy). Dodatkowo sernik wzbogacony został dodatkiem czarnych mlecznych markizów, co sprawiło że zyskał również ciekawy wygląd. Polecam Wam do weekendowej kawy lub herbaty, a nawet na święta. Spróbujcie. Składniki: 500 g sera na sernik z wiaderka(...)dodajemy ser, miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę, znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy syrop o smaku amaretto, miksujemy. Kolejno dodajemy pokruszone w rękach ciasta, mieszamy z serem łyżką. A na koniec dodajemy ubite (ze szczyptą soli) białka, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki. Sernik pieczemy na środkowy poziomie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie
Słodkie okruszkioraz nasiona wanilii. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm. Wałeczkiem przejechać po cieście, delikatnie dociskając by wzór dobrze się odcisnął. Następnie szklanką wyciąć ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 13-15 minut w temp. 190st. Ostudzić na kratce.Krem(...)mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać zmielone migdały oraz likier.Gładką masą przekładać ciastka. Ciastka najlepsze są na drugi dzień, gdy ciasto nieco zmięknie.Jeszcze kilka słów na temat wałka, który otrzymałam. Pan Darek ze swoją żoną robią prawdziwe cudeńka do ciastek. Piękne drewniane wałki czy stempelki
Z miłości do słodkościtony dżemu, które mam w spiżarni i których próbuję się pozbyć na wszelkie sposoby. Ciacho bardzo zasmakowało domownikom także na pewno niebawem będzie powtórka. Dla kogo: dla lubiących zwykłe ciasta dla szukających sposobu na wykorzystani dżemu dla ciastożerców Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 15g proszku do pieczenia szklanka cukru brązowego (np. jasnego demerara) 3 jajka 3-4 łyżki śmietany(...)cukru waniliowego ) 200g miękkiego masła słoik dżemu lub świeże owoce Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy wszystkie składniki poza dżemem. Zagniatamy na jednolitą masę. Blaszkę o wymiarach 24x24cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Połowę wykładamy na dno. Ciasto smarujemy dżemem lub nakładamy owoce. Na dżem nakładamy białka ubite na sztywną pianę. Na pianę kruszymy
Mania Wypiekaniaprzystawka. Smacznego! **** Le pizzette di sfoglia con pomodorini e crema di olive nere , decorate con basilico fresco, sono delle sfiziose pizzette semplice e veloci da realizzare. Buon appetito! SKŁADNIKI ciasto francuskie 100 g pomidorków 40 g czarnych oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka parmezanu oliwa extra vergine bazylia sól, pieprz **** INGREDIENTI pasta sfoglia(...)oliva basilico sale, pepe PRZYGOTOWANIE Blendujemy czarne oliwki, obrany ząbek czosnku z 1 łyżką startego parmezanu na jednolitą masę. Stopniowo dolewamy oliwę extravergine. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Wykrawamy kółka (ok. 6 cm), których środek nakłuwamy widelcem. Każde kółeczko
La grande e la piccola cuocaPyszny, delikatny i kolorowy deser, ciasto idealne na każdą okazję. Robi się szybko i równie szybko znika. Zróbcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 3 opakowania śnieżki * 500ml kremówki * 3 różne galaretki * łyżka cukru pudru Przygotowanie : Biszkopt(...)przekroić na cztery cienkie blaty. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Śnieżkę ubić z kremówką. Podzielić na trzy, dodać tężejącą galaretkę i wymieszać. Ułożyć biszkopt, masę i tak do końca, u góry zostawiamy biszkopt. Ciasto schłodzić w lodówce
Magiczne Życie Martymąkę 4 łyżki wiórków kokosowych (nie mielimy ich) 6 łyżek mleka (może być sojowe lub ryżowe) 1 spora łyżka miodu lub innego słodzidła Składniki wymieszać widelcem do uzyskania jednolitego ciasta. Formę 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185*C. Piec 15 minut. W tym czasie przygotować krem. Krem: 250 g twarożku półtłustego 1 łyżeczka(...)łyżki kaszy manny 4 łyżki mleka Twarożek zmiksować z miodem i malinami. Kaszę zalać mlekiem i podgrzać w mikrofali, odstawić, aż napęcznieje. Dodać do masy i zmiksować. Schłodzić w lodówce do czasu wystudzenia ciasta. Wystudzone ciasto posmarować kremem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogbyło pysznie! Przepis zdecydowanie dla tych, którzy kalorii nie liczą ;) Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: MASA: * mąka pszenna – 60 g * cukier – 110 g * kakao – 60 g białko – 2 szt * sól – 1 szczypta * czekolada gorzka – 100 g * masło – 50 g CIASTO: * świeże drożdże – 30 g * mleko – 250 ml * jajko L – 2 szt * cukier(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA: W garnku mieszamy mąkę z cukrem, kakao, mlekiem, solą raz białkami. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, gęstą zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i posiekaną czekoladę, mieszamy. Studzimy, smarujemy na 2 kawałkach papieru na prostokąt ok. 20×15 cm, chłodzimy w zamrażarce przez ok. godzinę. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem, letnim mlekiem i łyżeczką mąki
Ostra na Słodkocukrem. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wciąż ucierając. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z naszą masą. Tortownicę dokładnie nacieramy masłem, a na spód wycinamy krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy. Krem orzechowy: 250 g łuskanych(...)wystudzenia. Biszkopt przecinamy w połowie i smarujemy masą orzechową. Nie całą, trochę się nam przyda na wierzch. Krem śmietanowy: śmietana 18% (mały pojemnik) 1 opakowanie Śnieżki trochę kremu orzechowego (tego co powyżej) Śmietanę ubijamy ze Śnieżką na sztywno i mieszamy z kremem orzechowym. Smarujemy wierzch i boki ciasta. Od góry możemy przyozdobić połówkami orzechów. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturełatwy w przygotowaniu i zawsze sprawdzi się w roli pysznego, domowego, deseru ;) Składniki na blaszkę 18 cm Ciasto: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1 żółtko kl. L 1/2 szkl cukru 90 g masła 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 15 g kakao Masa serowa: 500 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam sera twarogowego w kiełbasce/osłonce foliowej(...)większą i mniejszą połowę. Mniejszą połowę wkładam do zamrażarki, a większą do lodówki na około 30-40 minut. 2. Większą częścią schłodzonego ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i wysypaną bułką tartą. Masa serowa 3. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko
Gotowanie...to proste !