ciasto - 162322 przepisów (strona:1097/10822)

Tarta z budyniem i borówką amerykańską 82

Pyszne kruche ciasto z waniliowym budyniem i borówkami. Upieczone zimą z mrożonych owoców będzie słodkim wspomnieniem lata.  Z tego przepisu zostało mi trochę kruchego ciasta i upiekłam z niego kruche mini babeczki, które później nadziałam bitą śmietaną ;) Możecie upiec ciasteczka lub kilka spodów do mini tart. Takie spody można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień.  Ciasto(...)mąki pszennej 100 g cukru pudru 250 g zimnego masła jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego 800 ml mleka 2 budynie waniliowe 2 szkl borówki amerykańskiej Ciasto:  Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć na spód natłuszczonej foremki. Odciąć nadmiar z brzegów i nakłuć widelcem. Ciasto podpiec

Smakołyki Asi
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 147

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to klasyk, który piekę zawsze, kiedy sezon śliwkowy jest w pełni. Jest pyszne, puszyste, miękkie i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Drożdżówkę ze śliwkami mogłabym jeść o każdej porze dnia. A najlepiej smakuje mi z kubkiem ciepłego mleka lub kakao.  Idealne do niedzielnej, popołudniowej kawki, więc jeśli nie macie jeszcze ciasta na weekend(...)polecam właśnie ten placek. Pracy przy nim niewiele :) Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - składniki na blachę 24 x 26 cm: * 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki letniego mleka * 1 całe jajko * 1 żółtko * 3 łyżki cukru * 60 g roztopionego masła * 12 g świeżych drożdży Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, wlać letnie mleko, wymieszać. Wsypać

Zrób to smacznie
Najlepsze ciasto marchewkowe! 73

zdecydowanie najlepsze, najbardziej wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe jakie kiedykolwiek robiłam. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia a efekt jest fantastyczny. Górę ciasta możesz przyozdobić świeżymi figami lub orzechami włoskimi, w obu wersjach będzie super! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep(...)koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE Dodaj do koszyka Polecam Ci inne moje ulubione domowe na drożdżach: –  drożdżówki z serem –  drożdżówki z serem i rabarbarem –  brioszki –  ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  drożdżowe ze śliwkami i kruszonką –  racuchy drożdżowe –  drożdżówki z truskawkami –  drożdżowe topielec –  mini pączki serowe –  blok czekoladowy –  Drożdżowy

nietylkopasta.pl
Owocowe kruche ciasto pod bezą 74

Takie ciasta zawsze mają powodzenie, są pyszne i szybko znikają. Polecam Wykonanie kruchego ciasta – Mąki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Do mąki dodać masło pokrojone na małe kawałki, cukier, cukier waniliowy, żółtka. Zagnieść gładkie ciasto i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciast włożyć do lodówki na 40 minut. Następnie ponakłuwać(...)przez 20 minut. Góra i dół nie w termoobiegu. Białka ubić na sztywną pianę. Jak już jest sztywne powoli wsypywać cukier i ciągle mieszać. Na podpieczone ciasto położyć owoce i ubitą pianę z białek. Piec 25 minut w temperaturze 170, a następnie zmniejszyć do 70 C i piec kolejne 20 minut, ale już zmienić na termoobieg. Ciasto wystudzić

Kuchnia Pokoleń
Camembert zapiekany w cieście francuskim 70

Camembert uwielbiam pod każdą postacią. Na zimno jest pyszny a na ciepło jeszcze pyszniejszy. Była wersja grillowana a teraz wersja z piekarnika. Serek owinięty jest ciastem francuskim. Mega kaloryczne ale i mega pyszne.    składniki: 3 serki camambert ( po 120 g ) 1 opakowanie ciasta francuskiego białko lub jajko do posmarowania czarny sezam do posypania dodatki: listki sałaty, pomidorki koktajlowe(...)kwiaty nasturcji Ciasto francuskie podzielić na 3 prostokąty o szerokości ciut większej niż serek. Ja ze swojego ciasta odcięłam mały pasek aby nie było za dużo ciasta nawiniętego na serek bo się nie dopiecze jak będzie za gruba warstwa. Na środku każdego prostokąta ułożyć serek. Dłuższe wystające brzegi ciasta ponacinać w paski. Następnie paski ciasta zapaltać na przemian na serku

Monia miesza i gotuje
Najlepsze bezglutenowe ciasto ucierane ze śliwkami 95

Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu! Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta. Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto ucierane ze śliwkami. Lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne ( co nie jest tak oczywiste w przypadku ciast bezglutenowych ). Robi się(...)samo szybko znika! Mam nadzieję, że i ono będzie królowało na Waszych stołach tak jak np. bezglutenowe kakaowe z borówkami. Spróbujcie! Polecam! To jedno z lepszych bezglutenowych ciast jakie robiłam! Do przygotowania ciasta wykorzystałam mieszankę mąk MIX IT Universal To bezglutenowa mieszanka mąk marki Schär nadająca się zarówno do wypieku ciast, jak i robienia pizzy, pierogów czy naleśników. SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Ciasto mandarynkowo-kokosowe – bez cukru i słodzików, z niskim ŁG 75

Kolejna propozycja na coś słodkiego, ale bez dodatku cukru czy słodzików. Ciasto mandarynkowo-kokosowe, to propozycja bezglutenowa, z niskim ładunkiem glikemicznym i bazująca tylko na słodyczy wykorzystanych mandarynek. Szczerze mówiąc sama byłam zaskoczona moim kulinarnym eksperymentem, ale udało się stworzyć tak naprawdę coś z niczego Serdecznie polecam to ciasto wszystkim, którzy lubią nietypowe kulinarne propozycje To ciasto jest także odpowiednie(...)osób z insulinoopornością . To ciasto polecam podać z sosem bananowym, tzn. zblendowanym, dojrzałym bananem Składniki (foremka o średnicy 22cm; 12 porcji): 4 słodkie mandarynki, 5 dużych jajek, 150g mąki kokosowej, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, odrobina masła do natłuszczenia foremki. Sposób przygotowania Najpierw obierz mandarynki i podziel je na ćwiartki. Następnie wrzuć owoce do garnka z wrzącą wodą

Natka Pietruszki
Malinowa chmurka 95

Długo wzbraniałam się przed upieczeniem tego ciasta ze względu na jego kaloryczność. W te wakacje jednak powiedziałam sobie "raz na rok można" i przygotowałam je... dwa razy w odstępie tygodnia 😉😂😜  Wbrew pozorom nie jest ono bardzo skomplikowane do zrobienia. Ważna jest przy nim dobra organizacja i kolejność przygotowywania warstw. Nowy rok szkolny proponuję osłodzić sobie np. tym ciachem(...)łyżki cukru pudru (lub inna ilość, wszystko zależy od upodobań smakowych)  laska wanilii   Na arkuszu papieru do pieczenia odrysować dno foremki, w którym pieczony będzie spód ciasta. Na tym papierze potem będzie suszona beza. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło pokrojone na kawałki, schłodzone żółtka oraz cukry i całość siekamy, a następnie szybko zagnieść

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z herbatą matcha, białą czekoladą i oliwą 63

Ciasto z zieloną herbatą matcha i z białą czekoladą Przepis na ciasto z herbatą matcha pochodzi z książki “Tokio. Kultowe przepisy” Maori Murota. Według książkowego przepisu waga poszczególnych składników (mąki, cukru i masła) powinna odpowiadać wadze 3 jajek (bez skorupek). 3 jaja “L” ważą około 150 g, więc dodajemy 150 g cukru, 150 g mąki(...)masła. W mojej wersji przepisu nastąpiła pewna zmiana. W trakcie przygotowywania ciasta okazało się, że zabrakło mi masła. Postanowiłam dodać inny tłuszcz, a mianowicie oliwę z oliwek. Pomyślałam, że charakterystyczny smak oliwy może intrygująco komponować się z herbatą matcha. Zmniejszyłam też ilość cukru. Wszystkim ciasto bardzo posmakowało.  Kiedy przygotowałam następnego dnia ciasto w wersji oryginalnej, również było pyszne, jednak

Tajemnice Smaku
Ciasto z wiśniami i ciasteczkami amaretti 88

Mmmmm pyszności!!! Nie będzie przesadą jeśli napiszę, że ciasto to ląduje na wysokiej pozycji moich ulubionych wypieków. Przepis zobaczyłam na Moich Wypiekach i zrobiłam praktycznie bez zmian. Jestem nim zachwycona! Rewelacyjne, z wyczuwalnym posmakiem amaretto. O ciekawej konsystencji. Z wiśniami. Szybko się je robi. Jest wilgotne. Długo zachowuje świeżość. Same plusy:) Ja zrobię na pewno jeszcze nie jeden raz:) Polecam(...)wypieków 3 duże jajka 1 op. cukru wanilinowego 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mrożonych wiśni 160 g ciastek amaretti + do oprószenia ciasta po upieczeniu 4 łyżki likieru migdałowego Amaretto Wiśnie rozmrażamy. Osuszamy je na ręczniku papierowym. Ciasteczka amaretti kruszymy (wystarczy lekko zgnieść między dwoma palcami, nie muszą być pokruszone na piach), umieszczamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto śliwkowe z twarożkiem 66

Właściwie powinnam napisać orzechowe ciasto śliwkowe z twarożkiem. Dużo dobrych smaków zebranych w jednym wypieku. Przepis na udany początek jesieni Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 400 g śliwek (mogą być mrożone lub z kompotu) 1 1/2 szklanki Mąki Szymanowskiej uniwersalnej 480 ( tutaj znajdziesz również inne ciekawe produkty Polskich Młynów, które nie są dostępne w marketach ) 120 g masła(...)cytryny. Mąkę mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodaję razem z mlekiem do masy. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej ciasto i wyrównuję powierzchnię. Śliwki kroję na ćwiartki i układam na cieście skórką do dołu. Składniki na polewę serową: 150 g twarogu mielonego 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka

Słodki sentyment
CIASTO Z PATELNI Z JABŁKAMI 77

Brak piekarnika, a jest ochota na ciasto? To żaden problem. Mam dla Was przepis na pyszne ciasto z patelni z jabłkami . Jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut plus czas pieczenia. Jest puszyste, smaczne i nie za słodkie. Doskonałe do krojenia na ciepło. Absolutnie nic nie przywiera do patelni, a ciasto bez problemu daje się obrócić na drugą stronę(...)nadzieję, że się skusicie i będzie Wam smakowało :) Ciasto z patelni z jabłkami - składniki: * 3 jajka * 100 g cukru * 150 ml mleka * 130 g masła * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 300 g mąki * 1 większe jabłko * 2 łyżki cukru trzcinowego * opcjonalnie cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Jabłko przekroić na ćwiartki, obrać, pokroić w plasterki. W misce wymieszać

Zrób to smacznie
Ciasto krówka 85

Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto krowka na biszkopcie. Lekkie, puszyste i kremowe. Idealne na każdą okazje. Istny raj dla łasuchów i wielbicieli masy kajmakowej. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i bardzo dobrze kroi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru 6 łyżek oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki(...)piana będzie ubita to cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Kolejno dodajemy olej. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. (U mnie użyto blachy o wymiarach 36×24 cm) Biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni góra dół i pieczemy

Blog kulinarny S9.PL
Migdałowe brownie z malinami 75

migdałów. Maliny dla fajnego przełamania smaku. Poprzez dodatek migdałów, które są dość tłuste zmniejszamy ilość masła w przepisie. Dzięki temu wychodzi nam odrobinę zdrowsza wersja. Wszyscy wiedzą, że uwielbiam ciasta czekoladowe. W tym przypadku użyłam czekolady o jeszcze większej procentowej ilości kakao, mianowicie 80%. Jednocześnie zmniejszam ilość cukru. Nadal wychodzi przepyszne. Mokre, ciężkie i intensywne w smaku. Uwielbiam brownie(...)mąkę. Miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy do foremki. Wciskamy w nią migdały i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut (piekarnik góra dół). Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Nie pieczemy ciasta dłużej, ponieważ chodzi właśnie o efekt „mokrego” ciasta. Jeżeli jednak się zagapicie to w najgorszym wypadku ciasto będzie przesuszone. Czyli wyjdzie zwykłe czekoladowe. Dlatego właśnie

Relaxtime
KARPATKA IDEALNA 93

ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR przygotowałam przepis na KARPATKĘ IDEALNĄ! Zrobioną z przepisu mojej ukochanej babci – sprawdzony od lat! Przekazywany z pokolenia na pokolenie. Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki smakowe. Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem, który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki. Jest(...)budyniu z proszku – i tylko taki polecam! Ps. do przygotowania karpatki użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości 10 cm – TEGO! W przypadku wysokich ciast sprawdza się znakomicie! Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki, jak w przypadku klasycznych blach i łatwo je wyciągnąć. Idealna forma na karpatkę? Zdecydowanie TAK! Pamiętajcie, że wpisując

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania