zrobilo sie chlodniej, to jeszcze niedawno pogoda zachecala do wyjscia z domu. Wlasnie dlatego wykorzystuje kazda okazje by moc cieszyc sie tym co lato ma najlepszego. Mimo upalu upieklam ciasto. Ciasto pelne owocow, delikatne, lekko slodkie. Nie lubie przeslodzoinych ciast. Jeszcze cieple spakowalam do koszyka. Pojechalismy na piknik. Uwielbiam piknikowac! Jest takie miejsce wsrod pol, gdzie lubimy odpoczywac. Kawalek trawy(...)stolik piknikowy, wiatrak. A dookola pola. Z jednej strony zboze, z drugiej kukurydza. Jeszcze z innej ziemniaki i laka, na ktorej pasa sie konie. Moje ciasto smakuje wspaniale w takim plenerze. Uwielbiam lato! Ciasto z malinami i polewa mascarpone skladniki ciasto ucierane: 200g miekkiego masla 250g cukru (dalam mniej) 1 cukier waniliowy 4 jajka 250g maki 1 lyzeczka proszku
Przysmaki Karolkimiękkiego brązowego cukru 50 gr zwykłego cukru 50 gr masła miękkiego skórka otarta z 1/4 cytryny 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej lub cynamonu 100 gr małych, ciemnych rodzynek ciasto: 150 gr mąki pszennej zwykłej 300 gr mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka drobnej soli morskiej 75 gr mleka (temperatura pokojowa) 75 gr wody (temperatura pokojowa) 2 średnie jajka(...)wody Syrop zagotować, gotować 2 minuty i zostawić do wystygnięcia. wykonanie: Mieszamy składniki nadzienia (bez odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej na czas wyrabiania ciasta. W dużej misce mieszamy mąki i sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wodę, jajka, golden syrup (miód) i świeże drożdże. Wlewamy płyn do naczynia z mąką i wyrabiamy do uzyskania
Przysmaki Karolkibalik. Zima kaprysna jak nigdy, raz jest, raz jej nie ma. Nas dopadla codziennosc. Zapragnelam wiec na chwile przywolac swiateczne aromaty i smaki. Proponuje wiec dzis tort na bazie ciasta korzennego z pysznym budyniowym kremem. Na poczatku sceptycznie podchodzilam do tego polaczenia smakow, ale musze przyznac, ze ono sie sprawdza. Tort korzenny z kremem budyniowym skladniki na ciasto: 3 szklanki(...)bialej czekolady 1 opakowanie utrwalacza do smietany ewentualnie 1 lyzka cukru pudru zmielone orzechy laskowe do posypania wykonanie: Make przesiewamy i laczymy ze soda. Dodajemy do maki pozostale skladniki ciasta i dokladnie ze soba laczymy. Foremke nalezy natluscic maslem, napelniamy ciastem i pieczemy okolo 50 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ciasto przecinamy na 3 krazki. Jesli wyrosnie
Przysmaki KarolkiWigilię przygotowuję paszteciki. Są one nieodzownym towarzystwem dla barszczu serwowanego tego wieczoru. Moje pierwsze paszteciki nie zaliczały się do szczególnie udanych. Po pierwsze były za duże, po drugie ciasto pozostawiało wiele do życzenia. W trakcie pieczenia stało się twarde i suche, i nic a nic nie przypominało ciasta drożdżowego. Od tamtej pory podjęłam kilka prób, zanim upiekłam paszteciki, które mnie(...)zadowoliły. Ciasto po upieczeniu jest miękkie, puszyste, a z farszem pieczarkowym stanowi bardzo smaczną całość. Pieczarkowe nadzienie wykorzystuję dość często w ciągu roku do bułeczek i zapiekanek, ale raz w roku dodaję do niego suszone grzyby i w ten sposób zamieniam codzienne pieczarki na odświętne, idealne nadzienie do pasztecików. 72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Przysmaki KarolkiDziś kuchenne eksperymenty: korzenne smaki połączone z ciastem kruchym, a wszystko to ukryte w babeczkach z nadzieniem z banana, biszkoptów i mascarpone. Ponieważ klimat świąteczny powoli zaczyna wkraczać do kuchni, użyłam dziś przypraw korzennych do ciasta kruchego. Z niego w formie na muffiny utworzyłam babeczki, a w nich pyszne bananowo - biszkoptowe nadzienie. Kruche babeczki z nadzieniem bananowym Składniki: ciasto 100g(...)łyżki mascarpone 6 okrągłych biszkoptów (opcjonalnie 1 jajko) mąka ziemniaczana do podsypania odrobina soku z cytryny Wykonanie: - z masła, mąki, przyprawy do piernika, cukrów i śmietany zagnieść elastyczne gładkie ciasto, schłodzić je 30-60 minut w lodówce - w tym czasie kawałki banana (zostawić 6 plasterków i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały) rozdrobnić blenderem, do powstałej masy dodać mascarpone
Smakołyki BerenikiObiecałam wypowiedzieć się na temat wałka do ciasta firmy Joseph Joseph . Obietnic zawsze dotrzymuję. Nie muszę wspominać, że na moją szczerość możecie liczyć, bo mój kręgosłup moralny nie pozwala inaczej. Dobra do rzeczy. Wałek pochodzi ze sklepu o bardzo sympatycznej nazwie Przyjemne Gotowanie . Kontakt ze sklepem bez zarzutu, a nawet napiszę, że bardzo przyjemny. Szybka, a wręcz ekspresowa(...)lubię wiedzieć jak działa sklep, w którym zamierzam robić zakupy. I piszę to dla tych, którzy podobnie jak ja lubią wiedzieć więcej niż statystyki przewidują :) Wałek do ciasta - teraz o najważniejszym. Wykonanie bardzo solidne, nie znalazłam żadnych niedoróbek. Posiada 4 krążki o różnych rozmiarach. Można wałkować bez krążków, można wałkować z nimi uzyskując grubość ciasta
Blondynka GotujeDziś zapraszam na jedno z najlepszych ciast jakie zrobiłam i jadłam. To mój ostatni ulubieniec i pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów serników i jabłeczników. Ciasto jest idealne na jesienno-zimowy czas, a także na wszelkie imprezy czy święta. Żaden ze składników nie dominuje, ser doskonale łączy się z aromatycznymi jabłkami oraz kruchym ciastem. Składniki (forma(...)Ciasto kruche: 200 g mąki orkiszowej/pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek ksylitolu/cukru 180 g zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego (użyłam z wiaderka firmy "Piątnica") 100 g ksylitolu/cukru 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 80 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: 4 jabłka (najlepiej szara
Healthy food explorerskładniki na ciasto miodowe: 650 g mąki 200 g masła 60 g miodu 2 jajka 140 g cukru 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki sody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części, wałkujemy na wymiar foremki (ok. 22×32 cm). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy osobno(...)mieszają, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Gotowym kremem przekładamy ciasta miodowe. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni przed podaniem aby zmiękło
Domowy Smak JedzeniaSzybkie ciasto jogurtowo-makowe Wilgotne i delikatne ciasto na jogurcie naturalnym, którego wykonanie zajmuje zaledwie kilka minut i do tego nie potrzebujemy używać miksera. Bardzo smaczne i proste! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 szklanka(...)mąki pszennej 1pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 jajka 100ml oleju pół szklanki sypkiego maku Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta *** Jajka mieszamy z cukrem, aż uzyskamy jednolitą masę *** *** Dodajemy jogurt i olej, mieszamy *** *** Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia *** *** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Do ciasta wsypujemy suchy mak *** *** Ponownie dokładnie
Blog z ApetytemDziś podzielę się z Wami przepisem na wyjątkowe ciasto Świąteczny Makowiec. To idealna propozycja na każdą okazję – zarówno na święta, jak i na codzienny deser. Aromatyczne i wilgotne, z delikatną nutą wanilii, z pyszną polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Ten makowiec to prawdziwa uczta dla podniebienia! Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoimi wrażeniami w komentarzach. Smacznego(...)wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem miksujemy. Następnie do masy partiami dodajemy wystudzony mak, całość jeszcze raz miksujemy. Rodzinki łączymy z łyżką mąki i dodajemy do ciasta. Do ciasta wrzucamy również posiekane orzechy, ciasto mieszamy łyżką do połączenia składników. Zamiast rodzynek i orzechów włoskich możemy dodać swoje ulubione bakalie. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem
Smakowite DaniaNastępnie wyłączam mikser i dodaję mąkę wymieszaną z kakao. Teraz mieszam już delikatnie łopatką. Blachę (dużą, tę z wyposażenia piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut. Ciasto wyciągam z piekarnika, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą deską i obracam papierem do góry. Papier smaruję wodą, wtedy(...)lepiej odejdzie. Ciasto od razu zwijam w rulon razem ze ściereczką i odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Składniki na nadzienie: 100 g czekolady 64% 1 łyżka oleju 150 g nutelli 250 g kremu spekulatius 4 łyżki ulubionego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki) Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodaję olej i mieszam. Następnie
Słodki sentymentubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka oraz olej. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 45 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia i przecinamy na dwa blaty. (Biszkopt(...)śmietanki kremówki 30%-36% 200 g czekoladek kasztanki 100 g czekolady (50 g mlecznej i 50 g deserowej) dodatkowo: ok. 60 g czekolady (startej) do posypania wierzchu ciasta wykonanie: Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej dodajemy posiekaną czekoladę i posiekane czekoladki. Odstawiamy na ok. 1 min. a następnie mieszamy na jednolitą masę. Dostawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy przez ok. 6 godz
Domowy Smak JedzeniaCiasto Magia Smaków to pyszny i efektowny wypiek, który sprawdzi się na każdą uroczystą okazję, jak i do popołudniowej kawy. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego, galaretki z wiśniami, delikatnego i lekkiego kremu budyniowego i bezy z ziarenkami maku – takie zestawienie musi dobrze smakować! Ciasto, co prawda jest nieco czasochłonne, ale za to efekt końcowy wynagrodzi poniesiony trud. Składniki(...)ciasto Magia Smaków: Biszkopt: 4 jajka rozmiar L 100 g mąki pszennej typ 450 lub 500 55 g cukru (3 łyżki) 15 g kakao (2 płaskie łyżki) pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 l mleka 3 żółtka 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 60 g cukru 500 g serka naturalnego 2 łyżki żelatyny 100 ml wody
e-PrzepisyKulinarneMagda Nie ma bardziej niezawodnego ciasta niż chlebek bananowy. Prostota jego wykonania i pyszny smak to jedno, ale do mnie przemawia za nim przede wszystkim jego wszechstronność – można łatwo modyfikować jego smak, a to podać kakao czy cynamon, poeksperymentować z polewą czy też nadzieniem. Na moim blogu znajdziecie już kilka propozycji smakowych, ale tym razem postawiłam dodać w środku(...)ciasta nadzienie. Wyszło jak zawsze, smakowało wspaniale, zniknęło zbyt szybko… Składniki (na keksówkę): 2 dojrzałe banany 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao 60g gorzkiej czekolady 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka łyżeczka esencji waniliowej Na nadzienie: 100g naturalnego Skyra 1 jajko 2 łyżki cukru 2 duże łyżki
Smaczna Strona/Przepis powstał we współpracy reklamowej/ Ten przepis to dosłownie 5 składników, chwila zagniatania, ciasto do kokilek lub do małych czy większych form do tarty i gotowe! Prosto, niesamowicie smacznie, idealnie na każde Święta oraz inną okazję. Dzięki dodaniu mąki migdałowej do ciasta tarty wchodzą niesamowicie aromatyczne, bardzo kruche i puszyste. Nie trzeba przygotowywać ciasta wcześniej ani schładzać go w lodówce(...)zaraz po zagnieceniu należy włożyć je do formy, ugnieść w środku, aby zrobiło się miejsce na nadzienie i nadziać! NADZIENIE DO TARTY Do moich tart użyłam gotowego nadzienia do ciast i deserów od Helcom Easy Cook. To genialny wynalazek, wystarczy otworzyć słoiczek z ulubionym smakiem, dodać do tarty sporą porcję i wstawić do piekarnika. Oczywiście nadzienia możesz też używać już
nietylkopasta.pl