ciasto - 163312 przepisów (strona:1084/10888)

Kakaowa szarlotka z budyniem 344

Powoli kończą się moje zapasy jabłek... Postanowiłam uczcić to niecodzienną szarlotką. Ta jest niezwykła, bo ciasto jest kakaowe, a do tej pory zawsze piekłam szarlotki na jasnym cieście. Pyszne jabłka zalane słodkim, waniliowym budyniem to jest to, co lubimy najbardziej;):) Co prawda na blogu jest już przepis na jabłecznik z budyniem,  jednak ta szarlotka jest zupełnie inna(...)lepsza? Sami oceńcie... Inspiracja Ciasto: 200g masła,  jajko,  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  2 łyżki kakao,  szklanka cukru pudru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżki śmietany 12 %. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder, jajko i śmietanę, połączyć czubkiem noża. Na koniec dodać masło. Zagnieść gładkie ciasto

Z miłości do słodkości
Uroki lata 186

zrobilo sie chlodniej, to jeszcze niedawno pogoda zachecala do wyjscia z domu. Wlasnie dlatego wykorzystuje kazda okazje by moc cieszyc sie tym co lato ma najlepszego. Mimo upalu upieklam ciasto. Ciasto pelne owocow, delikatne, lekko slodkie. Nie lubie przeslodzoinych ciast. Jeszcze cieple spakowalam do koszyka. Pojechalismy na piknik. Uwielbiam piknikowac! Jest takie miejsce wsrod pol, gdzie lubimy odpoczywac. Kawalek trawy(...)stolik piknikowy, wiatrak. A dookola pola. Z jednej strony zboze, z drugiej kukurydza. Jeszcze z innej ziemniaki i laka, na ktorej pasa sie konie. Moje ciasto smakuje wspaniale w takim plenerze. Uwielbiam lato! Ciasto z malinami i polewa mascarpone skladniki ciasto ucierane: 200g miekkiego masla 250g cukru (dalam mniej) 1 cukier waniliowy 4 jajka 250g maki 1 lyzeczka proszku

Przysmaki Karolki
Slimaki lubia deszcz 190

miękkiego brązowego cukru 50 gr zwykłego cukru 50 gr masła miękkiego skórka otarta z 1/4 cytryny 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej lub cynamonu 100 gr małych, ciemnych rodzynek ciasto: 150 gr mąki pszennej zwykłej 300 gr mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka drobnej soli morskiej 75 gr mleka (temperatura pokojowa) 75 gr wody (temperatura pokojowa) 2 średnie jajka(...)wody Syrop zagotować, gotować 2 minuty i zostawić do wystygnięcia. wykonanie: Mieszamy składniki nadzienia (bez odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej na czas wyrabiania ciasta. W dużej misce mieszamy mąki i sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wodę, jajka, golden syrup (miód) i świeże drożdże. Wlewamy płyn do naczynia z mąką i wyrabiamy do uzyskania

Przysmaki Karolki
W swiatecznym klimacie 206

balik. Zima kaprysna jak nigdy, raz jest, raz jej nie ma. Nas dopadla codziennosc. Zapragnelam wiec na chwile przywolac swiateczne aromaty i smaki. Proponuje wiec dzis tort na bazie ciasta korzennego z pysznym budyniowym kremem. Na poczatku sceptycznie podchodzilam do tego polaczenia smakow, ale musze przyznac, ze ono sie sprawdza. Tort korzenny z kremem budyniowym skladniki na ciasto: 3 szklanki(...)bialej czekolady 1 opakowanie utrwalacza do smietany ewentualnie 1 lyzka cukru pudru zmielone orzechy laskowe do posypania wykonanie: Make przesiewamy i laczymy ze soda. Dodajemy do maki pozostale skladniki ciasta i dokladnie ze soba laczymy. Foremke nalezy natluscic maslem, napelniamy ciastem i pieczemy okolo 50 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ciasto przecinamy na 3 krazki. Jesli wyrosnie

Przysmaki Karolki
A do barszczu drożdżowe paszteciki 305

Wigilię przygotowuję paszteciki. Są one nieodzownym towarzystwem dla barszczu serwowanego tego wieczoru. Moje pierwsze paszteciki nie zaliczały się do szczególnie udanych. Po pierwsze były za duże, po drugie ciasto pozostawiało wiele do życzenia. W trakcie pieczenia stało się twarde i suche, i nic a nic nie przypominało ciasta drożdżowego. Od tamtej pory podjęłam kilka prób, zanim upiekłam paszteciki, które mnie(...)zadowoliły. Ciasto po upieczeniu jest miękkie, puszyste, a z farszem pieczarkowym stanowi bardzo smaczną całość. Pieczarkowe nadzienie wykorzystuję dość często w ciągu roku do bułeczek i zapiekanek, ale raz w roku dodaję do niego suszone grzyby i w ten sposób zamieniam codzienne pieczarki na odświętne, idealne nadzienie do pasztecików. 72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Przysmaki Karolki
Kruche babeczki z nadzieniem bananowym 272

Dziś kuchenne eksperymenty: korzenne smaki połączone z ciastem kruchym, a wszystko to ukryte w babeczkach z nadzieniem z banana, biszkoptów i mascarpone. Ponieważ klimat świąteczny powoli zaczyna wkraczać do kuchni, użyłam dziś przypraw korzennych do ciasta kruchego. Z niego w formie na muffiny utworzyłam babeczki, a w nich pyszne bananowo - biszkoptowe nadzienie. Kruche babeczki z nadzieniem bananowym Składniki: ciasto 100g(...)łyżki mascarpone 6 okrągłych biszkoptów (opcjonalnie 1 jajko) mąka ziemniaczana do podsypania odrobina soku z cytryny Wykonanie: - z masła, mąki, przyprawy do piernika, cukrów i śmietany zagnieść elastyczne gładkie ciasto, schłodzić je 30-60 minut w lodówce - w tym czasie kawałki banana (zostawić 6 plasterków i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały) rozdrobnić blenderem, do powstałej masy dodać mascarpone

Smakołyki Bereniki
Co Joseph wniósł w moje życie? 194

Obiecałam wypowiedzieć się na temat wałka do ciasta firmy Joseph Joseph . Obietnic zawsze dotrzymuję. Nie muszę wspominać, że na moją szczerość możecie liczyć, bo mój kręgosłup moralny nie pozwala inaczej. Dobra do rzeczy. Wałek  pochodzi ze sklepu o bardzo sympatycznej nazwie  Przyjemne Gotowanie . Kontakt ze sklepem bez zarzutu, a nawet napiszę, że bardzo przyjemny. Szybka, a wręcz ekspresowa(...)lubię wiedzieć jak działa sklep, w którym zamierzam robić zakupy. I piszę to dla tych, którzy podobnie jak ja lubią wiedzieć więcej niż statystyki przewidują :) Wałek do ciasta  - teraz o najważniejszym. Wykonanie bardzo solidne, nie znalazłam żadnych niedoróbek. Posiada 4 krążki o różnych rozmiarach. Można wałkować bez krążków, można wałkować z nimi uzyskując grubość ciasta

Blondynka Gotuje
Tarta z białymi szparagami i prosciutto 22

pełnią smaku szparagów, ponieważ ich sezon nadal trwa. Po drugie – tarta tak bardzo posmakowała mojej rodzinie, że często prosili o jej ponowne upieczenie. Podstawą tej prostej tarty na kruchym cieście są świeże, białe szparagi, szynka prosciutto, ser parmezan , jajka oraz śmietanka. Nadzienie doprawiam jedynie odrobiną soli i pieprzu – bez dodatkowych ziół czy przypraw, aby nie zdominować naturalnego smaku składników(...)mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Wytrawna tarta z białymi szparagami i szynką prosciutto – doskonała na ciepło i na zimno Składniki na tartę z białymi szparagami i prosciutto. Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej + odrobina 1/2 łyżeczka soli szczypta cukru kryształu 150 g zimnego masła 30 g bardzo zimnej wody Nadzienie: 200 g białych szparagów 4 duże jajka 1/2 łyżeczka

MeCooks
Brzdąc z kokosem ciasto bez pieczenia 28

Ciasto z kokosem i kakao Nowe ciasto, stare smaki, brzdąc z kokosem, ten deser na bank znajdziesz swoich fanów. Jasna i ciemna masa przecinają się, tworząc smaczną dekorację niejednego imprezowego stołu. Dziś mamy 22. 05. 2025 i takiego ciasta w internecie nie ma, a więc niezaprzeczalnie jest to mój wynalazek. 😊 Kokosowy brzdąc bez pieczenia Brzdąc z kokosem to bez wątpienia(...)łatwe i szybkie ciasto bez pieczenia. I choć w każdym domu znajduje się piekarnik, to często sięgamy po ciasta bez pieczenia. Raz z wygody, a dwa śmiało można powiedzieć, że takie słodkości to ciasto dla leniwych. Zapraszam na przepis 🙂       Brzdąc z adwokatem przepis biszkopty długie 150 g herbatniki 200 g słodka śmietanka

Dieta moja pasja
TARTA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI, SEREM I CEBULKĄ DYMKĄ 22

Nastał sezon na szparagi, proponuję Wam zatem przepis na tartę ze szparagami, cebulką, żółtym serem i parmezanem, na spodzie z ciasta francuskiego.   Przygotowanie : 20 min. Gotowanie : 35 min. Porcja dla 4 osób : ● około 12 zielonych szparagów ● 3 małe cebulki dymki ● 1 opakowanie ciasta francuskiego ● 2 jajka ● 25 cl śmietany kremówki ● 50 g startego parmezanu ● 50 g tartego sera typu(...)oliwie, mieszając. W misce ubij jajka ze śmietaną, musztardą, serem i parmezanem. Posól, popieprz. Dodaj 2-3 szczypty pieprzu Cayenne (opcjonalnie). Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Rozwiń ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Wyłóż ciastem formę do tarty, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, spód

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
BARDZO PROSTE CIASTO. KRUCHE CZEKOLADOWE Z BUDYNIEM 24

prościej się nie da 😎 Zostało mi kruche, czekoladowe ciasto od sernika i nie miałam za bardzo czasu na wypiekanie z niego czegoś skomplikowanego. No i tak powstała najprostsza, słodka wersja ciasta do kawy. Składniki na kruche ciasto: ( tortownica 22 cm) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g masła  2 żółtka 1 czubata łyżka cukru pudru (łasuchy mogą dodać(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy kakao, cukier puder, masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtka. Wyrabiamy zwarte ciasto. Dzielimy je na dwie części 2/3 i 1/3. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Ja zazwyczaj robię sobie takie kruche ciasto wieczorem, a następnego dnia kończę już tylko przygotowanie ciasta

Walijskie Pichcenie
Ciasto z rabarbarem i jabłkami 40

Przepis na efektowne wiosenne ciasto pełne rabarbaru. W nadzieniu użyłam również prażonych jabłek, które znakomicie równoważą kwaśny smak rabarbaru. Czas przygotowania: 50 min Czas pieczenia 50 min + 20 min spód   SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj ) Ciasto kruche 200 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki) 60 g mąki krupczatki 70 g cukru(...)żonych jabłek (ok. 300-400 g) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej szczypta cynamonu Beza 3 białka szczypta soli 150 g cukru drobnego 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1/2 łyżeczki octu PRZYGOTOWANIE Ciasto kruche Sypkie składniki przesiej do miski i posiekaj z zimnym masłem do otrzymania okruchów ciasta. Żółtka rozetrzyj ze szczyptą soli, dodaj do kruszonki i krótko zagnieć kruche ciasto. Gdyby składniki

Słodki Blog
Mazurek czekoladowo-jagodowy 33

syropy owocowe udajcie do smakidolinyzielawy.pl Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie.  Jak przygotować czekoladowy mazurek?  Zobacz poniżej jak łatwo przygotować mazurek czekoladowy na święta. Składniki: Na ciasto: 300 g mąki pszennej – u mnie tortowa 200 g zimnego masła 80 g cukru pudru 2 żółtka jaj Pozostałe składniki: białko 180 ml śmietanki 30% 200 g czekolady (u mnie(...)dowolna dekoracja: u mnie żurawina i płatki migdałów Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, puder, dodajemy posiekane lub starte na dużych oczkach masło i żółtka jaj. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 40 minut. Ciasto wałkujemy (ja to robię od razu na papierze do pieczenia). Wycinamy z niego kształt pisanki (wystarczy przyłożyć do ciasta

Słodkie okruszki
Mazurek kajmakowy z czekoladą 25

Jest to obowiązkowa pozycja na większości stołów, ponieważ są one nie tylko pyszne, ale też łatwe i szybkie do zrobienia. Mazurek kajmakowy z czekoladą to kolejna odsłona tego znanego ciasta. Masę do posmarowania kruchego spodu przygotowuje się z gorzkiej czekolady, którą należy rozpuścić w ciepłym mleku, a następnie połączyć z kajmakiem. Tak przygotowaną masą kajmakowa-czekoladową smarujemy kruchy spód mazurka(...)Mazurek kajmakowy z czekoladą to też chrupiące orzechy, którymi posypujemy wierzch ciasta i dekorujemy płatkami migdałów. U mnie są to orzechy włoskie, ale mogą być dowolne. Dobra też będzie mieszanka różnych orzechów. Cechą charakterystyczną wszystkich mazurków jest to, że są one bardzo słodkie. Taki jest też mazurek kajmakowy z czekoladą . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Mazurka kajmakowego z czekoladą: Ciasto

Danka Pichci
Mazurek śmietankowo-czekoladowy 25

słodkie mazurki Wam odpowiadają, to ta propozycja z pewnością stanie się jedną z Waszych ulubionych wersji mazurka. Zobaczcie, jak łatwo go zrobić. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 250 g (1 ¾ szklanki) mąki (tortowej lub typ 500) 100 g masła 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę, masło i cukier puder umieszczam w misce, zagniatam najpierw delikatnie(...)koniec dodaję żółtka. Zagniatam ciasto w kulkę, zawijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowuję ciasto w prostokąt o rozmiarze 20×25 cm. Z pozostałego ciasta formuję dowolne boczki. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Upieczone ciasto wyciągam z piekarnika i zabieram się za masę śmietankową. Składniki

Słodki sentyment